18. dec. 2024 kl. 5:00
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kraftig vind præger dagen - her er onsdagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Hold på hat og briller.

Fra onsdag morgen får vi milde temperaturer på mellem seks og ti grader, og en vind der er frisk til hård fra sydvest.

Det oplyser TV 2 Vejret.

Vi får ikke solen at se i løbet af dagen, men til gengæld vil det regne periodevis dagen igennem.

I aften og nat stiger temperaturerne en anelse og kommer til at ligge på mellem ni og ti grader. Vinden vil aftage i løbet af natten til torsdag.

18. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie
Anton Kranf

Johnny blev truet med tæsk, da han forsvarede ung ekspedient - nu skal den gode tone holdes

LYT
Del
Link
kopieret!

Forleden dag var Johnny Lind-Rasmussen i SuperBrugsen i Strib for at handle ind.

En tur, der eskalerede, fordi en anden kunde ifølge Johnny gav en ung ekspedient ”verbale tæsk”, da en vare var blevet slået ind til en forkert pris.

- Jeg kunne se på den unge pige, at det rystede hende, at han var så aggressiv, siger han.

Derfor valgte Johnny Lind-Rasmussen at blande sig i situationen. Det eskalerede, og den anden kunde endte med at stå næse mod næse med ham.

På landsplan er det heller ikke nyt, at især ungarbejdere bliver overfuset af kunder. Derfor har HK Handel, Salling Group og arbejdsgivere taget initiativ til kampagnen ”Hold den gode tone”, som er to år gammel, men som der bliver sat ekstra fokus på i julen.

- Folk bliver pressede, køerne bliver længere, og lunten bliver kortere. Folk bliver sure, og så går det ud over ekspedienten, forklarer Jens Pedersen, der er lokalsektor ved HK Handel.

Ikke nyt

Det er ikke nyt, at der har været en episode i SuperBrugsen Strib, som den Johnny pludselig endte med at være en del af. Flere medarbejdere oplever at blive overfusede af kunder.

- Det er nok tredje gang, at vi har sådan en sag i de 18 år, jeg har været uddeler. Men uanset hvad er det én gang for meget, siger Flemming Munkesø, der er uddeler i SuperBrugsen i Strib.

Til trods for at episoderne er sket få gange, påvirker det uddeleren.

- Først bliver jeg irriteret over, at de skal udsættes for de her ting. Jeg snakkede med medarbejderen og skrev med hendes mor angående situationen, siger han.

SuperBrugsen Søndersø vil blandt andet iværksætte konflikthåndteringskurser i det nye år, så medarbejdere ved, hvordan de tackler situationer med overfusning, hvis det sker igen.

Læs også: Johnny forsvarede ung kassemedarbejder - så eskalerede det fuldstændig
Gå tilbage Del
15. dec. 2024 kl. 12:07
Tophistorie

Johnny forsvarede ung kassemedarbejder - så eskalerede det fuldstændig

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

- Hvis vi skal slås, skal du skynde dig, for Brugsen lukker snart, hørte Johnny Lind-Rasmussen sig selv sige kort efter, han havde konfronteret en vred kunde i supermarkedet.

Næse mod næse stod de to helt tæt. Johnny Lind-Rasmussen med favnen fuld af varer.

Inden da havde den vrede kunde givet en ung kassemedarbejder det, Johnny Lind-Rasmussen kalder verbale tæsk.

- Jeg følte virkelig, han rev den unge pige fra hinanden. Det var simpelthen ikke okay. For mig handlede det om at få ham væk fra hende og flytte fokus over på mig, fortæller Johnny Lind-Rasmussen.

Det hele begyndte et par minutter før.

Fysisk konfrontation

En undersøgelse fra HK handel viser, at 80 procent af de adspurgte butiksansatte har oplevet, at kunder har talt grimt eller nedladende til dem inden for det seneste år.

Ifølge Johnny Lind-Rasmussen var oplevelsen i Super Brugsen “langt over alle grænser”.

Optrinnet begyndte, da mandens varer var kørt gennem kassebåndet. Lige bag ham stod Johnny Lind-Rasmussen med sine varer.

- Hun siger beløbet, og så kigger han ondskabsfuldt på hende og læner sig frem mod hende, så hun rykker sig tilbage. “Roastbeefen står til 12 kroner, den er gået ind til 14”, siger han så, fortæller Johnny Lind-Rasmussen.

Den unge kassemedarbejder henviste kunden til bageren med beskeden om, at hun ikke kunne ændre prisen.

- “Er det, fordi du ikke gider”, siger han surt, og så afbryder jeg, for jeg kan se, at hendes underlæbe dirrer, og hænderne ryster.

- Jeg tror ikke, hun kan eller må tage penge ud af kassen, siger jeg. Og så stiller han sig næse mod næse og siger, jeg ikke skal blande mig. Allerede der havde jeg fået nok af ham, fortæller Johnny Lind-Rasmussen.

Undskyldning

Da begge kunder var igennem kasseområdet, konfronterede Johnny Lind-Rasmussen kunden. Han bad ham gå over og give den unge pige en undskyldning.

- Det eskalerede fuldstændig. Jeg var også i chok, men jeg var sgu sur på ham.

Johnny Lind-Rasmussen forlod Super Brugsen. Uden at være blevet slået, men også uden en undskyldning.

Han har efterfølgende tænkt over, om han var skyld i, at det endte, som det gjorde.

- Var det rigtigt at konfrontere ham? Hans reaktion mod mig har sikkert også taget voldsomt på pigen. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi skal blande os. Det er vi for få, der gør. Jeg er ikke skyld i, at det eskalerede. Det er han, fortæller Johnny Lind-Rasmussen.

Den unge piges mor har efterfølgende skrevet en kommentar til Johnny Lind-Rasmussens facebookopslag. Her takker hun ham for at sige fra på hendes datters vegne.

Ligeledes har brugsuddeler Flemming Larsen skrevet tak for opbakningen til medarbejderen. Han skriver, at han vil følge op på sagen.

Køb tidligt ind og vis julesind

Jens Pedersen fra HK Handel forstår, at folk kan have frustrationer, men understreger, at det ikke skal gå ud over ekspedienterne.

En undersøgelse fra HK handel viser, at 80 procent af de adspurgte butiksansatte har oplevet, at kunder har talt grimt eller nedladende til dem inden for det seneste år.

- Kunder taler nedladende til ungarbejderne og siger, at de ikke kan regne, at det er deres skyld, hvis prisen er forkert, og at de er for dumme til at have andet arbejde end at stå i en butik, fortæller Jens Pedersen.

Og netop derfor er det vigtigt, at arbejdsgiverne opfordrer til at ”holde den gode tone”, da det er dem, der står ude i butikkerne og kan overvære situationer, hvor blandt andet ungarbejdere ikke behandles ordentligt.

18. dec. 2024 kl. 7:21

Farligt affald reagerede med hinanden

LYT
Del
Link
kopieret!

Brandvæsen og politi blev omkring klokken 22.45 mandag sendt til kemivirksomheden Fortum i Nyborg.

Her havde to forskellige typer farligt affald reageret med hinanden, og skabt en røgudvikling.

- Vores interne beredskab fik hurtigt iværksat slukning med skum, og Beredskab Fyn kom frem og hjalp os med at overvåge, at reaktionen stoppede. Efter et par timer kunne brandvæsenet pakke sammen igen, oplyser kommunikationsspecialist hops Fortum Jesper Hansen til TV 2 Fyn.

Ingen personer kom til skade ved hændelsen, som foregik i virksomhedens modtageanlæg.

Fortum er en virksomhed, som på anlægget i Nyborg bearbejder og bortskaffer farligt affald.

18. dec. 2024 kl. 6:32
Bo Amstrup og Mads Claus Rasmus/ Ritzau Scanpix. Grafik: Jeppe Kanstrup

Minister kalder fynsk kommune exceptionelt grelt eksempel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er uden fortilfælde, hvad der foregår i Langeland Kommunes familieafdeling.

Eller rettere ikke foregår.

For i ingen af de 35 forløb, hvor Social- og Boligstyrelsen har hjulpet andre kommuners sagsbehandling på fode igen, har hjælpen ført til så lidt fremgang, som det ses i Langeland Kommune.

Det fortæller social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) til TV 2 Fyn. Langelands borgmester mener dog, at ministeren ikke er fuldt ud informeret.

- Helt exceptionelt

- Langeland er et meget grelt eksempel, siger ministeren ovenpå, at hun torsdag var kaldt i samråd i Folketingets socialudvalg om netop situationen i Langeland Kommunes familieafdeling.

Der er nemlig stadig store problemer med fagligheden og den juridiske kvalitet i afdelingen to år efter, at kommunen startede på sit forløb med Social- og Boligstyrelsen, der ellers skulle forbedre borgernes retssikkerhed i afdelingens sagsbehandling, der blandt andet tvangsfjerner børn.

- Social- og Boligstyrelsens task force har haft 35 forløb med forskellige kommuner, men det er helt exceptionelt, at task force-forløbet (i Langeland Kommune, red.) ikke fører til, at man ser forbedringer i sagsbehandlingen, siger social- og boligministeren Sophie Hæstorp Andersen.

- Og det er det, som jeg er bekymret for på Langeland, at vi ikke ser fremskridt.

Derfor arbejder ministeren nu også på at gøre det muligt at tvinge kommuner som Langeland til at få sin sagsbehandling lavet i større kommuner, hvor der er flere ressourcer og større faglighed.

Efter jul har Sophie Hæstorp Andersen desuden indkaldt Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) til et møde på sit kontor, hvor hun blandt andet vil høre ham, hvorfor han ikke selv har taget initiativ til at få hjælp af andre kommuner.

Glæder sig til møde

Og det møde glæder borgmester Tonni Hansen sig til, siger han til TV 2 Fyn.

- Jeg vil glæde mig til at få uddybet ministerens tanker. Jeg vil hellere mødes og drøfte tingene med hende end at læse om det i avisen, så jeg er glad for invitationen, siger borgmesteren.

Ifølge Tonni Hansen er der dog en god forklaring på, at Langeland Kommune ikke er begyndt at samarbejde med andre kommuner om familieafdelingens sagsbehandling.

- Lovgivningen giver ikke mulighed for at lægge myndighedsopgaver fra sig, det vil kræve en lovændring, siger borgmesteren til ministerens undren over, at Langeland ikke frivilligt har søgt hjælp og samarbejde med for eksempel Svendborg Kommune på området.

Men ministeren påpegede på samrådet, at der allerede eksisterer lovhjemmel til, at man frivilligt går ind i de her samarbejder, og ministeren nævner, at muligheden for samarbejde mellem jer og Svendborg har været drøftet tidligere?

- Det er nyt for mig, og ikke noget jeg kender til, at det skulle være en mulighed, siger Tonni Hansen.

Borgmesteren påpeger også, at det notat fra task forcen, som ministeren udtaler sig på baggrund af, er tilbage fra februar måned 2024. Det er dog revideret i slutningen af maj, inden det 3. juni blev oversendt til Ankestyrelsens afdeling for tilsyn med kommunerne.

- Jeg glæder mig til at drøfte vores udvikling, og hvad der er sket fra februar og indtil nu med ministeren, siger Tonni Hansen, der ikke ønsker at uddybe familieafdelingens fremskridt overfor TV 2 Fyn på nuværende tidspunkt.

18. dec. 2024 kl. 6:22

Kraftig blæst kan påvirke trafikken

LYT
Del
Link
kopieret!

Skal man krydse Storebæltsbroen eller Ny Lillebæltsbro i løbet af onsdagen, så skal man være opmærksom på, at vinden kan påvirke kørslen.

Det oplyser Vejdirektoratet på sit trafikkort.

På Storebæltsbroen er det på grund af den kraftige blæst forbudt at passere med påhængskøretøjer som trailere og campingvogne, der vejer under 750 kilo.

Vinden forventes at aftage i løbet af aftenen.

Victória Ribeiro / SL Benfica

Fynsk landsholdsstjerne forlænger med storklub

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynske Alexander Bah - med fortid i blandt andet Årslev og Næsby - har tirsdag forlænget sin aftale med den portugisiske storklub Benfica. Det betyder, at han nu har kontrakt frem til 2029.

- Jeg er meget glad. Jeg har en stor kærlighed til Benfica. Det er min klub. To år mere er perfekt for mig, siger 27-årige Alexander Bah i en pressemeddelelse fra Benfica.

Alexander Bah kom til Benfica i 2022. Han har siden spillet 92 kampe og er blandt andet blevet portugisisk mester.

17. dec. 2024 kl. 22:21
Fyn
Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

GOG knækket i hård pokalfight

LYT
Del
Link
kopieret!

Der skal findes en ny pokalmester hos håndboldherrerne.

Det er en kendsgerning, efter at de seneste to års vindere fra GOG tirsdag aften tabte 22-27 på udebane til Bjerringbro-Silkeborg i kvartfinalen.

I en fysisk hård kamp viste hjemmeholdet sig som det mest slidstærke og er nu klar til Final 4-stævnet, der spilles i midten af februar i Herning.

Taktik fejlede

På grund af skader havde GOG op til kampen hentet den tidligere Skjern-fløj Lasse Uth, der ikke havde spillet en eneste kamp i sæsonen og stod uden kontrakt.

Han var på banen fra start og kom allerede på tavlen med målet til 3-1.

Gæsterne fik i det hele taget en god start med et par hurtige kontramål og førte 4-1, da Bjerringbro-Silkeborg tog sin første timeout.

Landsholdsstjernen Rasmus Lauge kom på banen, og det var med til at sætte skub i tingene.

BSH meldte sig ind i kampen og tog sin første føring efter 19 minutter, hvor Gudmundur Bragi Astthorsson scorede på et straffekast.

GOG-træner Kasper Christensen tyede til syv mod seks i angrebet, men det gik ikke som planlagt.

Værterne havde godt styr på det og gik til pause med en føring på 13-11 efter en målfattig, men intens første halvleg.

Bjerringbro-Silkeborg råder over flere tidligere GOG-profiler, og særligt Morten Olsen trådte i karakter i anden halvleg.

Den erfarne playmaker fordelte spillet elegant, og samtidig var det svært for fynboerne at overliste Kasper Larsen i målet.

BSH kom foran 18-15 og stod så godt defensivt, at gæsterne havde svært ved at spille sig til brugbare chancer.

Hver gang GOG fik snerten af et comeback, lukkede Bjerringbro-Silkeborg ned for gæsterne, og med fem minutter igen lagde Lauge GOG i graven.

17. dec. 2024 kl. 21:33
Privatfoto

"Det er magi" siger indehaver af musikbutik om seance, der breder sig som en steppebrand

LYT
Del
Link
kopieret!

En seance, hvor kunder, der ikke kender hinanden, fatter et instrument og begynder at spille sammen, går lige nu viralt.

Episoden udspillede sig i musikbutikken Kristian Lassen Musik ApS i Svendborg, og indehaver Kristian Lassen har efterfølgende lagt videoen på Facebook.

- Det er magi, siger Kristian Lassen til TV 2 Fyn.

Han fortæller, at kvinden, der sidder på gulvet, er ved at prøve en guitar, og at manden ved klaveret går i gang med at spille og i samme moment inddrager kvinden.

- Og så er der en tredje person, der samler en maracas (mexicansk "rasleinstrument", red.) op og begynder at spille med, siger Kristian Lassen.

Breder sig til hele verden

Videoen på butikkens facebookside er i skrivende stund blevet vist tæt på 400.000 gange og delt mere end 1.100 gange.

Kristian Lassen tror, at årsagen til den massive interesse skal findes i, at der lige nu er uro i verden, og at det kan være “rart, at nogle mennesker bare sætter sig ned og spiller sammen”.

- Musik er et sprog, som dem, der kan spille, kan tale sammen, siger Kristian Lassen, der har været musiklærer i 30 år og “aldrig har oplevet noget lignende”.

Da Kristian Lassen opfattede, at noget var i gærde, skyndte han sig at hente sin telefon for at optage episoden.

- En spontan seance af folk, der ikke kender hinanden, og som kan spille sammen, skal foreviges, siger han.

Episoden udspillede sig 9. december.

17. dec. 2024 kl. 20:28
Mathilde Vanilla Nørager Glerup

Borgere melder "status quo" i skandaleramt afdeling

LYT
Del
Link
kopieret!

Borgerne venter stadig på bedre sagsbehandlinger i Nyborg Kommunes socialforvaltning.

Så kontant er meldingen fra flere forældre i borgergruppen “Svigtet i Nyborg”, skriver DR.

Den kommer her et år efter, at forvaltningen blev afsløret i omfattende lovbrud, sagsfrister, der ikke bliver overholdt, manglende faglighed og forråelse blandt en gruppe medarbejdere.

- Det er et enormt arbejde, vi har sat i gang, men jeg er overbevist om, at vi er på rette vej, siger borgmester Kenneth Muhs.

I en redegørelse til Ankestyrelsen, der blev behandlet på et byrådsmøde i Nyborg tirsdag, skriver kommunen, at det er “vanskeligt at måle på effekterne af de iværksatte tiltag".

17. dec. 2024 kl. 19:28
Pernille Gram

Lars Chr. Lilleholt har haft en finger med i spillet i årevis, siger anonyme kilder i partiet

LYT
Del
Link
kopieret!

Det ”kom som en stor overraskelse”, at hans søn i sidste uge forlod kommunalpolitik.

Sådan har det den seneste uge lydt fra Lars Chr. Lilleholt (V), der mandag selv meldte sig klar som ny spidskandidat for Venstre i Odense.

Men når det gælder Lilleholt-familiens ageren i Odense, er intet overladt til tilfældighederne. Det fortæller kilder i og tæt på Venstre i Odense til TV 2 Fyn.

Det var heller ikke tilfældigt, lyder det, at et andet - og mere ukendt - medlem af Lilleholt-familien i sidste uge gik i medierne med en støtteerklæring til sin onkel.

Nevø i spidsen for opfordring til Lilleholt

Bare seks timer efter nyheden om Christoffer Lilleholts farvel til politik blev kendt i offentligheden, kunne TV 2 Fyn i sidste uge gennem kilder i Venstres bagland som det første medie fortælle, at far Lars Chr. Lilleholt var i spil som arvtager for sin søn.

Dagen efter stillede den første - og indtil videre eneste - lokale vælgerforening sig frem og pegede på, hvem man her ønsker som ny spidskandidat for Venstre i Odense.

Nemlig Odense City-vælgerforeningen, hvor formand Jakob Faber Hartig tirsdag tonede frem i medierne med en klar opfordring til Lars Chr. Lilleholt.

- Med sit årelange engagement i Odense og sine stærke resultater vil han være en fantastisk spidskandidat. Hvis han bringer sig selv på banen, er jeg overbevist om, at han vil være den rette til at udfordre Peter Rahbæk Juel, lød det fra Jakob Faber Hartig i et interview med TV 2 Fyn.

Efternavnet afslører det ikke, men han er - udover at være formand i Odense City-vælgerforeningen - nevø til Jane Lilleholt, som er gift med Lars Chr. Lilleholt.

Svar fra Jakob Faber Hartig

Hvilken rolle har din familiære relation til Lars Chr. Lilleholt spillet i, at du som formand for Odense City-vælgerforeningen erklærer støtte til Lars Chr. Lilleholt dagen efter, at Christoffer Lilleholt melder ud, han stopper?

- Lars Chr. Lilleholt er jo medlem af vores forening. Det er den forening, han tilkendegiver, at han selv er tilknyttet til. Det er jo mere det rendyrkede politiske i det. Som jo også er blevet bakket op af byrådsgruppen. Han er den mest erfarne politiker, vi har på Fyn. Og så synes jeg, at det er logisk, at man så vælger ham kontra ... Altså der var ikke andre. Der var ikke noget kontra. Der var ikke andre i spil. Jeg forholder mig til, om jeg vil bakke op om ham, såfremt han vil stille sig til rådighed. Og når han sidder i vores forening som medlem, så kan vi jo kun det.

Bad Lars Chr. Lilleholt dig om at gå ud og støtte ham i medierne?

- Nej. Jeg kom med mit svar, fordi jeg blev ringet op af journalister.

Loyal to Lilleholt

At det er Lars Chr. Lilleholts nevø og Christoffer Lilleholts fætter, der som den første Venstre-mand i Odense går åbent ud og erklærer sin uforbeholdne støtte til den tidligere ministers spidskandidatur er ingen tilfældighed.

TV 2 Fyn har i den seneste uge talt med syv tidligere og nuværende aktive Venstre-folk i Odense. Alle fortæller samstemmende - uden for citat - at Lilleholt-familien i årtier har været noget nær umulig at komme uden om, hvis man har villet frem i partiet.

- Der er ikke noget, der sker i Venstre i Odense, uden at familien Lilleholt er inde over, siger en kilde til TV 2 Fyn.

Især Lars Chr. Lilleholt har fra sin fremtrædende plads som både minister og gruppeformand på Christiansborg i årevis trukket i trådene lokalt i Odense og gjort sin indflydelse gældende på tværs af forskellige Venstre-rådmænd og i partiets bagland.

- Hvis du har Lilleholternes velsignelse og erklærer dig loyal overfor familien, får du en markant nemmere gang på jord, hvis du vil frem i partiet, siger en anden kilde.

Far og søn i parløb

Flere kilder fortæller, at Lars Chr. Lilleholt flere gange pludselig er dukket op i lokale Venstre-sammenhænge og har reelt har dikteret Venstres position i lokale politiske beslutninger.

- Man har siddet tilbage med indtrykket af, at Christoffer (Lilleholt, red.) har vendt alt med sin far i de år, han selv har siddet som politisk leder og rådmand, siger en tredje kilde til TV 2 Fyn.

Mens der i Venstres byrådsgruppe har været en mere samarbejdende tilgang i gruppen i forhold til resten af byrådets partier, har Christoffer Lilleholt orienteret sig mere mod sin far end mod gruppen, fortæller en kilde.

Da Lars Chr. Lilleholt mandag i denne uge annoncerede, at han gerne vil stå i spidsen for Venstre i Odense Byråd, lød ambitionen, at blå blok skal samles:

- Jeg går efter at samle de blå partier i Odense, således at vi står så stærkt som overhovedet muligt i forhold til at udfordre Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i Odense Byråd.

Politiske møder hjemme i privaten

Det er naturligt, at der i et parti samarbejdes på tværs af Folketingspolitikere og lokale politikere. Men i Venstre Odense har den tidligere minister været endog meget aktiv i det lokale.

Møder i Venstre Odense er foregået hjemme i haven hos Lars Chr. Lilleholt, som ”bare sad med”.

Odense City-vælgerforeningens generalforsamling er blevet holdt med grillpølser i den daværende ministers hjem.

- Man er jo næsten beæret ved at komme hjem hos en minister, forklarer en kilde om den effekt, det kunne have på lokale Venstre-folk at sidde med her.

Sådan har vi gjort

Artiklen er blevet til på baggrund af research og samtaler med en række nuværende og tidligere aktive i Venstre i Odense.

TV 2 Fyn lader kilderne medvirke anonymt i lys af historiens interesse for offentligheden og fordi, kilderne har stillet det som et krav for at medvirke af hensyn til deres videre karriere i Venstre.

Et krav, der understreger Lilleholt-familiens formelle og uformelle indflydelse i partiet i Odense.

“Lilleholt-klanen”

Én kilde understreger familiens magt lokalt i Odense med ordene: “Lilleholt-klanen”.

Særligt interessant bliver det, når man kaster blikket på den største af partiets vælgerforeninger i byen, Odense City.

En forening, hvor formandsposten over årene har været besat af både Lars Chr. Lilleholts kone, Jane Lilleholt, hans gode ven gennem årevis, Peter Jarlsten Holck, og nu altså hans nevø, Jakob Faber Hartig.

- Der sidder 20-30 mennesker til vælgermøderne. Lars Chr. Lilleholt kender dem alle. Enten er han naboer med dem, har lavet forretninger med dem, eller også er han i familie med dem, lyder det fra en anden kilde.

Her er Lilleholt-familien i Venstre Odense

Lars Chr. Lilleholt

Christoffer Lilleholt - søn af Lars Chr. Lilleholt.

Jane Lilleholt - gift med Lars Chr. Lilleholt. Har tidligere været formand for Odense City-vælgerforeningen.

Lone Hartig - søster til Jane Lilleholt. Var medlem af Odense City-vælgerforeningen, da Johnny Killerup i pressen udfordrede Christoffer Lilleholt op til kommunalvalget i 2021 og blev ekskluderet.

Jakob Faber Hartig - nevø til Jane Lilleholt og Lars Chr. Lilleholt. Nuværende formand for Odense City-vælgerforeningen.

Flere kilder fortæller til TV 2 Fyn, at Lars Chr. Lilleholt igennem årene har været en stabil garant for at skaffe økonomiske midler til Venstre i Odense.

Sammen med hans netværk og hans landspolitiske position i partiet har det givet ham en magtfuld stemme også lokalt i Odense, hvor penge er en afgørende faktor i forbindelse med valgkampe.

Q&A med Christoffer Lilleholt

Hvornår vender du og din far første gang beslutningen om, at du ville forlade byrådet i Odense?

- Ugen op til har jeg dialog med rigtig mange i og omkring partiet.

Lars Chr. Lilleholt skriver i et opslag på dagen, hvor nyheden kommer ud, at han fik det at vide "for et par dage siden". Har I slet ikke talt om det før end et par dage op til, at du tager så stor en beslutning for jeres parti i Odense?

- Det var cirka samtidig med gruppeformand og politisk ordfører. Så det er sikkert i det leje deromkring. Jeg har ikke lige datoerne på hvornår. Men man kan sige ... Hvis jeg må vende spørgsmålet rundt: Havde det gjort nogen forskel, hvis han havde vidst det for tre måneder siden?

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at det kan se lidt planlagt ud, at der går så kort tid mellem, at du tager så stor en beslutning - og til at din far lige pludselig har taget en anden stor beslutning?

- Man kan sige, at omvendt så har min far gået og stukket til mig, og flere i partiet har gået og drillet mig med, hvornår jeg skulle overtage hans kreds - og ikke omvendt. Så på den måde ser jeg ikke nogen udfordringer i, at han er klar til det. Modsat tror jeg, at det havde været en større udfordring, hvis jeg havde gjort det modsatte.

Men det er ikke planen, du skal ind i Folketinget?

- Nej, det er det bestemt ikke.

Kilder i og tæt på Venstre i Odense fortæller, at du som leder af byrådsgruppen i Venstre i tilfælde har lyttet mere til din far end til resten af gruppen, når det eksempelvis gælder tilgangen til samarbejdet med resten af byrådet. Er det korrekt?

- Vi har virkelig forsøgt at skabe et samarbejde på tværs. Der har været kræfter i partiet, som har ønsket mere konflikt, end jeg har gjort og handlet efter. Og det er jo fair nok. Men tværtimod synes jeg, at jeg har haft en opgave i at bremse og holde ro på på alle leder og kanter.

Hvad tænker du om, at jeres familie bliver beskrevet som magtfuld og ikke til at komme udenom, hvis man gerne vil frem i Venstre i Odense?

- Det synes jeg ikke, har noget som helst på sig. Der er jo masser af både aktive byrådspolitikere og foreningsmennesker i Odense, som jo driver Venstre og hjælper med det. Vi er en bevægelse og et parti, der har brug for bred repræsentation. Og det har vi heldigvis også.

Q&A med Lars Chr. Lilleholt

Da formanden for Odense City-vælgerforeningen gik ud i sidste uge og bakkede op om dig som spidskandidat for Venstre, der var det jo faktisk din nevø, som gik i pressen. Havde du bedt ham om at gå ud og støtte dig offentligt?

- Nul. Det kunne jeg aldrig finde på at blande mig i. Jeg er super glad for, at der er rigtig, rigtig mange af i min familie, som har valgt at engagere sig i Venstre. Det synes jeg er rigtig, rigtig positivt og kedeligt.

Er det virkelig rigtigt, at du - som du skriver i dit Facebook-opslag sidste mandag - først få dage inden Christoffer Lilleholts udmelding bliver orienteret om, at han vil stoppe, og at du herefter blot på en uge beslutter dig for, at du vil forlade Folketinget og gå efter borgmesterposten?

- Altså hvornår jeg har fået at vide af Christoffer, at han vil stoppe, det holder jeg for mig selv. Men jeg kan bare sige, at jeg har truffet den her beslutning, efter at Christoffer traf et valg om at stoppe som rådmand.

Hvor længe har I to talt om, at det her kunne være en løsning for Venstre i Odense - at du blev spidskandidat?

- Selvfølgelig siger jeg til Christoffer på et tidspunkt, at jeg overvejer at stille op, hvis mulighederne byder sig.

Så hvor længe har I to talt om det?

- Det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Det er samtaler mellem mig og min søn. Det holder jeg fuldstændigt for mig selv. Men altså, der har været et naturligt forløb, og efter han meldte det ud, tænkte jeg mig om.

Mere generelt så fortæller kilder, som vi har talt med i og tæt på Venstre i Odense, at du i årevis har blandet dig i lokale politiske beslutninger.

Selvfølgelig sidder man over familiebordet derhjemme og snakker om politik. Det har vi altid gjort i min familie, og det har vi tradition for. Men jeg har ikke blandet mig i, hvordan Venstre skulle placere sig lokalt.

En af de kilder, vi har talt med, siger: "Hvis du har Lilleholternes velsignelse og erklærer dig loyal over for familien, får du en markant nemmere gang på jord, hvis du vil frem i partiet". Kan du forstå, at der er nogen, der kan få den oplevelse?

- Christoffer er i byrådet, og jeg er i Folketinget, og så kan det være ... Men jeg kan bare sige, at det er slet ikke den opfattelse, jeg har. Der er plads til alle, som vil gøre en indsats.

Der er også en kilde, som siger, at "man har siddet tilbage med indtrykket af, at Christoffer Lilleholt har vendt alt med sin far i de år, han har siddet som politisk leder og rådmand".

- At påstå at jeg sidder og bestemmer, hvad Christoffer har skullet mene som rådmand og agerer ... Der kan jeg bare sige: Jeg har ikke blandet mig.

17. dec. 2024 kl. 18:51
Fyn
Peter Krogh Frausing

Borgmester lagde sig fladt ned efter Novo-manøvre - nu kommer ekspert med overraskende melding

LYT
Del
Link
kopieret!

Når store virksomheder lægger an til landing i et område, så står kommunen ofte klar med byggegrunde, tilladelser og anden sparring. Det var også tilfældet, da Novo Nordisk annoncerede sin ankomst i Odense tilbage i 2023.

Nu er spørgsmålet bare om Odense Kommune er gået for langt i dens bestræbelser på at hjælpe milliard-virksomheden med at finde vej, efter at en aktindsigt viser, at en kommunal medarbejder i 2023 på mail sendte Novo Nordisk tre navngivne bud til jobbet som Project Vice President.

Da DR fortalte historien mandag, sagde Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, at det var for meget.

- Det er ikke noget, der skal gentage sig. Det er ikke vores opgave at henvise medarbejdere, sagde han.

TV 2 Fyn har efterfølgende fået fat i samme aktindsigt og præsenteret den for Kurt Klaudi Klausen, der er forsker i offentlig organisation og ledelse ved SDU. Han kalder også hjælpen “usædvanlig”, men peger samtidig på, at det er naturligt, at kommunen er meget hjælpsom og må strække sig langt for at være erhvervsvenlige, have byggegrunde klar og være netværks-byggere, når virksomhederne banker på.

Men, siger han:

- Det indebærer ikke, at man har en headhunter klar til virksomheden. Anden jobformidling sørger kommunen jo for, men ikke headhunting af en direktør.

Kurt Klaudi Klausen tilføjer, at kommunen ikke må påtage sig et arbejde, som ligger naturligt i et privat firma - for eksempel et headhuntingfirma - når der er tale om en offentlig virksomhed. Det er konkurrenceforvridende.

- Men spørgsmålet er, om det er det, Odense Kommune har gjort her, siger Kurt Klaudi Klausen og henviser til, at der nærmere kan være tale om vidensdeling mellem kommune og virksomhed.

Lige på grænsen

Novo Nordisk annoncerede officielt mandag, at virksomheden flytter ind i Odense og bygger en fabrik for 8,5 milliarder kroner. Forud for det ligger mange måneders forhandlinger og korrespondancer mellem kommunen og virksomheden.

Og det er altså i den korrespondance, den usædvanlige metode er dukket frem.

TV 2 Fyn har set den mailkorrespondance, som har fundet sted mellem Novo-medarbejderen og den ansatte i Odense Kommune vedrørende kandidater til jobbet som Project Vice President. Her fremgår adskillige navne, som medarbejderen fra Odense Kommune i 2023 har sendt til den Novo-ansatte, som takker for bidragene af bud.

Det skrev Novo og kommunen til hinanden

I en indledende besked i december 2023 skrev medarbejderen fra Odense Kommune:

"Jeg er naturligvis meget nysgerrig på, hvad vi kan gøre, for at I i Novo bliver bedst muligt etableret og integreret i Odense. Jeg tænker, at det i første omgang handler om rekruttering."

Til det svarede Novo Nordisk:

"Som sagt søger vi den øverste 'Project Vice President' (i Novo termer kaldet PVP) til Novos forhåbentlig kommende eventyr i Odense. En person, som allerede har erfaring med at lede projekter fra pharma eller anden reguleret industri i milliardklassen fra start til slut. Og meget gerne fra lokalområdet – eller i køreafstand fra andetsteds vest for Storebælt."

Kommunalforsker og forskningschef ved DMJX Roger Buch udtalte til DR, at han undrer sig over medarbejderens ageren, som han kalder usædvanlig, fordi andre virksomheder ikke får samme behandling.

- Man kan ikke give en sådan hjælp til en virksomhed uden samtidig - ud fra en lighedsbetragtning - at måtte give andre virksomheder samme hjælp, siger Roger Buch til DR.

Kurt Klaudi Klausen medgiver, at det er usædvanligt.

- Det er relativt usædvanligt. Men kommuner går langt for at gøre sig attraktive og være hjælpsomme overfor virksomheder, og der er stor konkurrence mellem kommunerne, siger Kurt Klaudi Klausen, men maner samtidig til besindighed.

- Det er ikke unormalt, at man taler om medarbejdere og muligheder og bruger den viden, man har til at hjælpe firmaet. Man kan godt tale om, at der lige er trådt lidt over stregen her. Jeg vil dog ikke mene, det er lovstridigt, det vi ser.

Han kalder det naturligt og vurderer, at andre kommuner i andre tilfælde også ville yde lignende hjælp, hvis de kan.

Novo Nordisks nye fabrik i Odense ventes at stå færdig i 2027. Til den tid vil 400 medarbejdere have sin faste gang på fabrikken.

17. dec. 2024 kl. 18:04
Odense Bulldogs

Offensivprofil belønnes med kontraktforlængelse

LYT
Del
Link
kopieret!

Odense Bulldogs annoncerede i november, at klubben havde signet offensivprofilen Markus Oden på en korttidskontrakt til 22. december.

Nu har den 23-årige finsk-amerikanske forward gjort sig så positivt bemærket, at han fortsætter i klubben i resten af sæsonen.

Det oplyser Odense Bulldogs i en pressemeddelelse.

- Markus har vist sig godt frem på isen og tilført holdet masser af energi. Hans spillestil passer godt til vores filosofi, og han er en spiller, vi kan bygge videre på i resten af sæsonen. Vi er sikre på, at han fortsat vil gøre en stor forskel på isen, siger administrerende direktør i Odense Bulldogs, Ole Nielsen.

Siden sin ankomst har Oden bidraget med både mål og assists.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her