Krig i Afghanistan: - Vi har en forpligtelse til at hjælpe

Mens mere end 300 afghanske flygtninge bliver hjulpet ud af landet til Danmark, så vil de fynske kommuner kunne gøre klar til at tage imod sin del, fortæller borgmestrene i en rundspørge.

Mens urolighederne fortsætter i Afghanistan, fortsætter arbejdet med at evakuere de personer, der har hjulpet eller har tilknytning til Danmark.

Det betyder, at de fynske kommuner potentielt kan komme til at tage imod flygtninge i fremtiden. Og fra kommunerne er meldingen klar: De er klar til at tage imod dem, hvis det skulle blive nødvendigt.

I en rundspørge TV2 Fyn har lavet i de fynske kommuner, fortæller alle ti borgmestre, at hvis regeringen beslutter, at de skal tage imod flygtninge, så føler de sig forberedt på at løse opgaven, blandt andet på baggrund af de erfaringer man gjorde sig under flygtningekrisen i 2015. 

Sagen er dog endnu ikke blevet drøftet i kommunerne.

De der er ankommet

Fredag morgen landede det fjerde fly med evakuerede fra Afghanistan. På Twitter oplyser Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S), at der var 153 om bord på flyet. Det skriver Ritzau.

- Det er blandt andet lokalansatte, tolke og deres familier, personer fra danskerlisten, ngo’er samt Nato, skriver den danske udenrigsminister.

Røde Kors oplyser til Ritzau, at mellem 300 og 350 afghanere er blevet indkvarteret hos det nordsjællandske asylcenter Center Sandholm.

En politisk aftale sikrer, at de evakuerede afghanere har lovligt ophold i Danmark i to år.

Vi skal hjælpe dem

På Ærø har borgmester Ole Wej Petersen (S) holdningen, at Ærø skal tage imod både de evakuerede og andre flygtninge.

- Det der er vigtigt er, at vores regering har besluttet det, og så vil jeg personligt mene, at vi skal tage vores del af det. Uanset hvor de kommer fra, og hvilken baggrund de har. Uanset om det er de akutte, der kommer lige nu, eller andre i fremtiden.

- Det vil jeg være positiv over for, siger Ole Wej Petersen.

En særlig forpligtigelse

Også i Kerteminde, Svendborg, Nyborg og på Langeland er man åbne over for idéen om at modtage de evakuerede afghanere.

Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S), siger, at kommunen er klar til at løse opgaven på lige fod med andre kommuner. 

Han mener kommunen har en forpligtigelse over for de afghanere, der har hjulpet Danmark. Spørgsmålet om, kommunen skal tage imod andre potentielle flygtninge fra landet, er dog sværere at besvare.

- Jeg synes, at vi har en forpligtelse til at hjælpe de afghanere, som har ydet Danmark hjælp i Afghanistan de seneste tyve år.

- Om vi også har en særlig forpligtigelse til at hjælpe andre afghanere, der flygter fra Afghanistan, det er jeg ikke helt sikker på, siger Kasper Ejsing Olesen.

Ligesom andre flygtninge

Faaborg-Midtfyns borgmester, Hans Stavnsager (S) anser ikke situationen som væsentlige anderledes, end når kommunen tidligere har modtaget flygtninge.

- Vi modtager alle de flygtninge vi får tildelt, og det går udmærket. Vi bestræber os på at få dem til at falde til og bliver en del af fællesskabet.

- Det gælder alle flygtninge – også dem vi eventuelt får fra Afghanistan, siger Hans Stavnsager.

Nationalpolitik, ikke kommunal politik

Borgmestrene i Middelfart, Assens, Odense og Nordfyn meddeler ikke deres holdning til at modtage de afghanske flygtninge, der er eller potentielt kunne komme til Danmark, da de betragter det som et nationalt anliggende.

- Hvis vi får en opgave om at tage imod evakuerede afghanere, så gør vi det. Vi har gjort det før, og kan gøre det igen, siger Nordfyns borgmester Morten Andersen (V).

- Jeg synes, det er et landspolitisk anliggende, og jeg er lokalpolitiker. Men der er vel en ret bred enighed om, at vi skal tage mere ansvar i denne sag, siger han.

I forhold til fordelingen af flygtninge, laver staten en såkaldt fordelingsnøgle mellem regionerne, og Region Syddanmark laver kvoter mellem kommunerne i regionen ud fra blandt andet antal indbyggere, antal flygtninge de tidligere har taget imod og andre kriterier.

Har taget imod mange før

I Odense pointerer borgmester Peter Rahbæk Juel (S) også, at ansvaret ligger hos Folketinget, men gør opmærksom på, at kommunen allerede har taget i mod mange flygtninge tidligere.

- Hvis et politiske flertal på Christiansborg beslutter at tage imod flygtninge fra Afghanistan eller andre lande, vil der naturligvis blive taget stilling til, om og hvad Odense Kommune kan bidrage med i den forbindelse. Her må vi være solidariske som nation og finde en fornuftig løsning på en kritisk situation. 

- Men jeg må også gøre opmærksom på, at Odense historisk set er en af de kommuner, der har taget imod flest flygtninge fra verdens brændpunkter. Dette faktum bør også indgå i eventuelle overvejelser om en fordeling af afghanske flygtninge mellem kommunerne.

Ingen af de fynske borgmestre har på nuværende tidspunkt et overblik over, hvor mange flygtninge de har plads til i deres kommune.

Oversigt

    Oversigt