24. okt. 2022 kl. 11:24
Fyn
Pernille Gram

Krisen rammer alle samfundslag:
  • Vi æder snart af friværdien

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynske bankdirektører er bekymrede for fremtiden. Nordfyns Bank ruster sig til stort rykind fra trængte kunder i takt med, at næste termin rykker nærmere.

Pengene rullede ind på kontoen hos Jakob Schreiber og familien i Middelfart for et år siden. 

Renten var rekordlav, energipriserne stadig mere end tålelige, og arbejdsløsheden sjældent set lavere. 

I dag er situationen fuldstændig vendt på hovedet.

- Det, jeg er mest ked af, er, at vi ikke er lykkedes godt nok med at skærme børnene. Det gør ondt, når den mindste siger, at hun ikke vil holde fødselsdag for klassen, fordi hun er bange for, det bliver for dyrt, siger Jakob Schreiber.

“Vi følger jo vores kunders økonomi dag for dag, og vi kan se, at det bliver værre og værre”

— Holger Bruun, direktør, Nordfyns Bank

Han er vel det, man kan kalde velstillet. 

Et godt betalt job som leder i et bil-importfirma, konen er friskolelærer på højeste løntrin. Et 200 kvadratmeter stort hus i Middelfarts attraktive Ø-kvarter.

Men nu mærker han også for alvor inflationen - og ligesom alle andre - især på energiregningen. 

- Vi er jo der, hvor vi har ringet til banken og sagt: "Kan vi lægge om, så vi kan begynde at æde af friværdien?" Det er ikke, fordi, vi har gjort det endnu. Indtil videre er det mest for, at jeg kan sove om natten. Men jeg tror, vi får brug for det på sigt. Hvis ikke priserne falder, får vi en gasregning på over 50.000 igen til næste år. Og hvor skal jeg lige finde dem?

Fynske bankdirektører advarer

Og noget tyder på, at Jakob Schreiber og familien i Middelfart ikke er de eneste, der forbereder sig på økonomiske vanskeligheder det kommende år.

Flere fynske bankdirektører lufter nu deres bekymring for de kommende måneder.

- Det kommer helt klart til at gøre ondt. Jeg tror ikke, vi for alvor har set konsekvenserne af inflationen endnu, fordi mange havde en opsparing efter corona. Men opsparingerne er ved at være brugt nu. Og så er det altså ikke sjovt for en familie pludselig at skulle ud og finde 5.000 kroner ekstra om måneden, siger Ivan Sløk, der er direktør i Totalbanken.

Samme melding kommer fra Nordfyns Bank. Her ruster banken sig til et større antal henvendelser fra kunder i problemer i takt med, at terminen 1. januar rykker nærmere.

- Vi følger jo vores kunders økonomi dag for dag, og vi kan se, at det bliver værre og værre, siger direktør Holger Bruun.

Derfor bliver alle bankens rådgivere i disse uger klædt ekstra grundigt på, så de ved, hvad de kan tilbyde de nødlidende kunder. 

- Det kan være, der er brug for et ekstra lån, en forhøjelse af kassekreditten, eller vi skal udsætte ydelserne på eksisterende lån i en periode. Vi vil gerne hjælpe familier med en ellers sund økonomi igennem den her svære tid, så vi ikke risikerer, at de bliver tvunget til at sælge huset med risiko for unødigt tab, siger Holger Bruun.

Direktør frygter arbejdsløshed

I Totalbanken frygter Ivan Sløk arbejdsløshed.

- Det er helt tydeligt for os, at telefonen ringer mindre. Husbyggerierne er gået i stå, og hvis ikke det allerede har ramt byggebranchen, så gør det snart. Det værste, der kan ske er, at arbejdsløsheden stiger markant. For det er jo virkelig slemt at miste sit arbejde midt i en inflation som nu. Så har man virkelig et problem, siger Ivan Sløk.

I Middelfart Sparekasse ser de ligeledes med spænding frem mod årsskiftet.

Årets sidste el- og varmeregninger vil for nogles vedkommende tømme budgetkontoen kort før årets sidste termin falder.

Og for at gøre ondt værre, er det også her, boligejere med flexlån, får ny rente. 

- Boligejere med flexlån ser jo ind i rentestigninger på op til 2,5-3 procent. En væsentlig stigning. Derfor har vi sendt brev ud til alle vores kunder, som står over for rentetilpasning, og bedt dem genbesøge deres budgetkonto og sørge for at polstre den i tide, så de har råd til at betale deres regninger, siger Bjarne Jakobsen, der er kommunikationsdirektør i Middelfart Sparekasse.

Bankens egen økonomi er Totalbankens Ivan Sløk ikke nervøs for endnu.

- Vi skal nok håndtere det. Men jeg er noget bekymret for de enkelte familier, for de kommer til at give afkald på noget for at få økonomien til at hænge sammen. 

Dyster rapport: Flere arbejdsløse

De fynske bankdirektørers bekymringer kommer i kølvandet på en dyster rapport fra Det Økonomiske Råd. 

Rapporten spår blandt andet, at beskæftigelsen vil falde med op mod 100.000 personer frem mod slutningen af 2023. 

Men selvom flere danskere kommer i klemme, understreger rapporten også vigtigheden af ikke at skubbe unødigt til den buldrende inflation med hjælpepakker.

Trods udsigt til flere ledige erklærer blandt andre DI sig enig i den betragtning:  

- Der er et forståeligt ønske om at hjælpe danskere, der bliver hårdt ramt af den stigende inflation. Men det er meget vigtigt, at disse tiltag ikke i selv forværrer situationen, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI i en pressemeddelelse.

Håber på økonomisk hjælp

Det er ikke, fordi familien i Middelfart er ved at gå fra hus og hjem. Alligevel ville en håndsrækning være kærkommen, mener Jakob Schreiber.

- Nej, vi skal jo nok klare den. Men vi er begyndt at holde på pengene. Vi kommer nok ikke på ferie i år. Vi går også efter de gule mærker i Netto og Rema nu. Og de store projekter på huset venter vi nok også med. Det er nok egentligt det, der bekymrer mig mest. Når vi holder på pengene, så trækker det spor i samfundet omkring os. 

Han forestiller sig en sænkning af momsen på udvalgte varer og ydelser, eksempelvis el og gas. 

Selvom der er fare for at skubbe til inflationen, hvis staten hjælper for meget, så kan den situation hurtigt komme, hvor de kan blive nødvendige alligevel, mener Nordfyns Banks direktør Holger Bruun.

- Hvis folk ikke kan få næsen op over vandet og få luft, så bliver man jo nødt til at gøre noget, siger han.

De politiske partier er ikke helt enige om, hvor bredt hjælpen skal ramme. Søndag i sidste uge blev der netop debateret energipriser og hjælpepakker, da TV 2 Fyn afholdt valgdebat. Energidebatten er i anden del af valgtræffet.

Hvor skal krydset sættes?

Tag kandidattesten og find ud af, hvilken politiker du er mest enig med.

13. dec. 2024 kl. 11:13
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nu bliver det billigere at køre over Storebæltsbroen - men kun for nogen

LYT
Del
Link
kopieret!

Fra årsskiftet bliver det 45 kroner billigere at krydse Storebæltsbroen for både person- og varebiler - hvis du betaler i betalingsanlægget.

Det vil fortsat være billigst at bruge de automatiske løsninger med nummerplade eller brobizz, men forskellen bliver fra årsskiftet mindre.

- Det er godt nyt for dem, der kun sjældent skal over broen i bil og derfor ikke har en automatisk betalingsløsning, siger transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse.

Nedsættelsen af kontantpriserne vil forlænge tilbagebetalingstiden på gælden i A/S Storebælt med omkring et år, så Storebæltsforbindelsen forventes at være gældfri i 2035.

13. dec. 2024 kl. 11:26
borger.dk

Fynsk by får millioner til kystsikring

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er millioner af kroner på vej til Faaborg-Midtfyn Kommune til gavn for kystsikring og sikring mod stormflod i fremtiden.

Staten sender 11,1 millioner kroner til Sydvestfyn som en del af Statens Kystpulje. Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Pengene skal blandt andet gå til en højvandsmur og stormflodsporte, skriver TV 2.

I alt har otte projekter fået del af puljen og er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af projekterne kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

13. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Unge mænd lavede vanvittig manøvreStorebæltsbroen med politibil i bakspejlet

LYT
Del
Link
kopieret!

Tre unge mænd skal fredag stå ret foran en dommer i Svendborg efter en manøvre, der udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Retssagen finder sted mandag den 16. december, mens den hensynsløse kørsel fandt sted i sommeren 2022.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Derfor orkestrerede han noget, der minder om et spil twister i en bil, der kørte med 110 kilometer i timen.

Byttede plads

Den 18-årige fik manden på passagersædet til at holde rettet, mens han selv kravlede om på bagsædet og fik passageren på bagsædet til at overtage førersædet.

Alt dette foregik, mens bilen fortsatte ganske slingrende med de 110 kilometer i timen.

Alle tre mænd i bilen er tiltalt for særlig hensynsløs kørsel, da de på den ene eller den anden måde medvirkede, fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Bilen blev stoppet, og en blodprøve viste, at den oprindelige fører var påvirket af THC, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at føreren blev nervøs over politiets tilstedeværelse. Desuden havde han ikke medbragt sit kørekort.

Går efter fængsel

Anklagemyndigheden løfter i anklageskriftet sløret for, at man vil gå efter bøder og fængselsstraffe til de tiltalte. Desuden ønsker anklageren, at alle tre i bilen frakendes retten til at køre bil ubetinget.

Det betyder, at byretten kommer til at behandle sagen som en domsmandssag, hvor to civile skal hjælpe dommeren med at kommer frem til en afgørelse.

Det er endnu uvist, hvordan de tiltalte forholder sig til anklagerne mod dem.

13. dec. 2024 kl. 12:24

Årets ord er netop kåret - og på Fyn har vi sagt det meget

LYT
Del
Link
kopieret!

'Fedtemøg' er kåret som Årets ord og er det, der bedst karakteriserer 2024. Det skriver Dansk Sprognævn på sin hjemmeside. Det er et særdeles velkendt ord, som vi mange gange i løbet af året har nævnt her på TV 2 Fyn i forbindelse med historier om tilstanden i blandt andet Det Sydfynske Øhav.

I år har danskerne indstillet cirka 150 forskellige ord til Dansk Sprognævn.

13. dec. 2024 kl. 10:59

Mistænker social dumping i seks ud otte virksomheder

LYT
Del
Link
kopieret!

Seks virksomheder i Odense har pådraget sig Skattestyrelsens opmærksomhed, da der er mistanke om social dumping. I alt besøgte styrelsen og Arbejdstilsynet otte virksomheder i Odense. Kun i to ud af de i alt otte besøg blev der ikke fundet indikation på snyd.

Kontrollerne er sket i forbindelse med Skattestyrelsens og Arbejdstilsynets landsdækkende aktion. Det er den ottende i år.

Skattestyrelsen har i forbindelse med kontrollerne fokus på, at især udenlandske virksomheder og ansatte afregner korrekt skat og moms til Danmark.

Yderligere kontrol

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger om dem indikerer, at der kan være problemer med social dumping. I Odense fandt vi problemer i seks af de otte virksomheder, vi besøgte. Og dermed seks virksomheder, der potentielt er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

De seks virksomheder kan alle se frem til yderligere kontrol, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på seks virksomheder i Odense, skyldes det, at vi enten denne gang eller ved tidligere kontroller har oplevet uregelmæssigheder i lønregnskabet, som vi skal have set nærmere på. Samtidigt er der indikationer på manglende indbetaling af arbejdsudlejeskat, ligesom der skal kigges nærmere på skattepligtsforhold, siger Ernst O. Nielsen.

Alle seks virksomheder er i byggebranchen.

13. dec. 2024 kl. 10:18

Nu skal omstridt sag om dyrebeskyttelse i landsretten

LYT
Del
Link
kopieret!

Er et tidligere olieberedskabslager i Strib yngle- og rasteområde for vandsalamander og flagermus?

Det mener Arno Kristiansen, der er formand for foreningen BioBevar, at have beviser for.

Omvendt mener Planklagenævnet ikke, at der er nogen oplysninger, der støtter op om det.

Sagen blev afgjort i Odense Byret. Her fik BioBevar byrettens ord for, at nævnet havde tilsidesat undersøgelsespligter, da lokalplanen skulle godkendes.

Planklagenævnet har nu anket dommen til Østre Landsret.

13. dec. 2024 kl. 8:50

Kommune svarer på kritik om problematisk asfaltering

LYT
Del
Link
kopieret!

Skovhusevej i Assens Kommune kom i fokus, da Erik Hjælm Hultquist, der har hus på vejen, kunne fortælle om problemer med den nye asfaltbelægning.

Men der er ikke fejet noget ind under asfalten, hvis man spørger Jane Christine Willander, der er afdelingsleder for Vej og Trafik i Assens Kommune.

Læs også: Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?
Gå tilbage Del
12. dec. 2024 kl. 7:03

Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?

På Skovhusevej i Aarup i Assens kommune er der lagt ny asfalt - vel og mærke uden beboerne på vejen er blevet informeret.

En af dem er Erik Hjælm Hultquist, som nu bor på en grund, der er lavere beliggende end vejen. Det skaber blandt andet problemer, når der kommer vand.

- Jeg er nødt til at lægge noget ekstra på min grund for at få vandet til at løbe ud og ikke ind i huset, fortæller han.

Erik Hjælm Hultquist forklarer videre, at han ikke mener, vejen fejlede noget som helst, inden det nye lag asfalt blev lagt ovenpå.

Beboerne skal selv betale for eventuelle skader eller omlægninger på deres grund.

TV 2 Fyn arbejder på en kommentar fra Assens Kommune.

Erik Hjælm Hultquists problem er blandt andet, at kommunen har lagt fem centimeter ekstra asfalt ovenpå den gamle asfalt, hvilket betyder, der kommer en højdeforskel mellem vej og hus.

En højdeforskel, der betyder, at vand løber ind i blandt andet hans hus.

Jane Christine Willander forsikrer dog om, at Assens Kommune vil afhjælpe problemet ved at filføje kantopfyldning.

13. dec. 2024 kl. 8:20
Local Eyes

Politi rykkede massivt ind i villakvarter

LYT
Del
Link
kopieret!

En anmeldelse om skydevåben fik Fyns Politi til at rykke massivt ind i et villakvarter i Munkebo torsdag aften.

Det skriver fyens.dk.

Fredag morgen fortæller vagtchefen ved Fyns Politi til mediet, at anmeldelsen gik på, at en mand i Rosendalen skulle være i besiddelse af våben. Ifølge vagtchefen blev der sendt “et passende antal ressourcer for at løse sådan en slags opgave”.

På adressen mødte de fremmødte betjente og hundepatruljer manden, der angiveligt skulle være i besiddelse af våben. Vagtchefen ønsker ikke at bekræfte, om der rent faktisk blev fundet et våben.

Manden blev løsladt kort tid efter.

Det har fredag morgen ikke været muligt for TV 2 Fyn at få en kommentar fra Fyns Politi.

Local Eyes
13. dec. 2024 kl. 7:41
Fyn
Malene Marie Oldenborg

TV 2 Vejret tror på hvid jul - DMI gør ikke

LYT
Del
Link
kopieret!

På manges ønskelister op til jul står sne øverst.

Snakken om de små hvide fnug, der enten romantisk daler fra himlen og lyser landet op eller hvirvler alt ind i et inferno af dårlig sigtbarhed, er ikke til at komme uden om i juletiden - hvad enten man håber eller ikke håber på hvid jul.

Vi er nu over halvvejs mod juleaften, og TV 2 Vejret og Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har hvert deres bud på, om vi får hvid jul i år.

Temperaturene stiger

Ifølge DMI svinder chancerne for hvid jul betydeligt ind efter weekenden, hvor temperaturene stiger.

Vagthavende meteorolog Mette Wagner kan se vejrforholdene frem til 20. december. Hun kan man andre ord ikke 100 procent udelukke hvid jul i år.

- Men idet jeg kan se temperaturer mellem seks og ti grader, ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til det, siger hun til Ritzau.

Anderledes optimistiske er TV 2 Vejret.

Chance for hvid jul

Her kigger man nemlig på den amerikanske model GFS, og den lader lige nu til at sende et lavtryk med sne hen over Danmark den 23./24. december.

- Med prognoser, der viser hvid jul, holder vi humøret oppe på TV 2 Vejret og sætter hvidjulsbarometeret et procentpoint op til 12 procent chance for landsdækkende hvid jul, skriver TV 2 Vejret.

Chancen for lokal hvid jul er dog højere, erkender meteorologerne på TV 2 Vejret.

Det er 24 år siden, at Danmark senest havde landsdækkende hvid jul. Det kræver, at minimum 90 procent af landet har hvidt underlag under fødderne.

Helt så længe siden er det dog ikke siden, fynboerne senest kunne fejre jul i hvide klæder. Det lod sig gøre i 2021, hvor 75 procent af danskerne oplevede hvid jul.

13. dec. 2024 kl. 6:14

Ventetid til udredning på sygehusene er igen som før corona

LYT
Del
Link
kopieret!

Ventetiden for udredning på sygehusene er tilbage på et niveau som før coronapandemien.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet baseret på nye tal for udredning af patienter på sygehusene.

Knap otte ud af ti patienter - 79 procent - bliver nu udredt inden for udredelsesretten, der giver patienter ret til at få undersøgt, hvad de fejler inden for 30 dage.

Til sammenligning var det tilfældet for 71 procent af patienterne ved udgangen af 2022.

Under corona voksede ventetiderne til udredning på sygehuset, og det er blandt andet den pukkel, sygehusene nu ser ud til at være kommet ud på den anden side af.

13. dec. 2024 kl. 5:00
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På dette tidspunkt titter solen frem - her er dagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Dagen starter skyet, men henad formiddagen får vi lidt eller nogen sol. Temperaturen vil befinde sig på mellem nul og tre grader dagen igennem.

Det holder tørt, og vinden vil være svag fra syd, oplyser TV 2 Vejret.

I aften og i nat falder temperaturen til omkring frysepunktet, og vinden tiltager og bliver let fra syd.

12. dec. 2024 kl. 22:29

Kommune har stadig svært ved at overholde loven i afdeling, der tvangsfjerner børn

LYT
Del
Link
kopieret!

Langeland Kommune har stadig svært ved at overholde loven, når den sagsbehandler børnesager og dermed for eksempel tvangsfjerner børn.

Det fremgår af et notat fra en task force, der ellers skulle hjælpe kommunens familieafdeling med at blive bedre til at overholde loven.

Det fik i dag social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen, til at kalde udviklingen i kommunen for utilfredsstillende i et samråd om Langeland Kommune.

Her fortalte ministeren også, at hun arbejder på lovgivning, der skal gøre det muligt at tvinge kommuner som Langeland til at få sine børnesager behandlet i større og mere velfungerende kommuner.

12. dec. 2024 kl. 21:53
Fyn
Jens Kirkeby/Ritzau Scanpix

Skadedyrsbekæmper advarer om ækelt kræ under dynen

LYT
Del
Link
kopieret!

Når mørket falder på, og de fleste har lagt sig under dynen, pibler en ubuden gæst frem i hjemmet.

De små skægkræ er i fremmarch, og krybene har de senere år fundet plads i mange danske hjem.

TV 2 har talt med en række skadedyrsbekæmpere fra hele landet, som dagligt bliver kontaktet af fortvivlede borgere, der har problemer med skægkræ.

- Når man først har 20 stykker under dynen, så bliver man ret fortvivlet, siger Martin Saaby, der er administrerende direktør hos virksomheden Skægkræ.dk.

Martin Saaby uddyber, at han i perioder får tre til fire henvendelser om dagen, der kun drejer sig om skægkræ.

- Jeg har også talt med flere, der står op om natten med lommelygte og støvsuger og forsøger at suge 30 skægkræ op. Næste nat kan de så gøre det samme, tilføjer han.

Voksende udvikling gennem årene

Det er ikke kun skadedyrsbekæmperne, der oplever, at skægkræene vækster.

Elisabeth Paludan, der er chefkonsulent i Miljøstyrelsen, fortæller, at der er undersøgelser, der viser, at skægkræ er et voksende problem.

- Og når vi spørger rundt, lyder det som om, at det er ved at være rimelig almindeligt at have skægkræ derhjemme, siger hun.

Videncenteret Bolius fik i december 2023 lavet en undersøgelse, der viste, at 14 procent af de adspurgte havde haft skægkræ i deres bolig. Det var en stigning fra otte procent i januar 2022 og blot fire procent i december 2020.

Peger på papkasse-problem

Skadedyrsbekæmperne, som TV 2 har talt med, peger alle på, at papkasser sandsynligvis kan være årsagen til spredningen af skægkræ.

Den samme konklusion har Elisabeth Paludan. Hun påpeger, at papkasser med varer, der eksempelvis er bestilt over internettet, kan være årsagen.

- Vi køber mere og mere på nettet, som bliver sendt til os i papemballage. På den måde kommer skægkræ ind i vores hjem, siger Elisabeth Paludan.

Skægkræ spiser pap, papir og bøger, men kan også leve af tekstiler som bomuld og silke.

Modsat insektet sølvfisk, som skægkræ nemt kan forveksles med, kan skægkræ trives mange steder, forklarer Martin Saaby fra Skægkræ.dk.

- Folk ser dem typisk i mange rum. Lige fra senge til køkkenskabene. De er bare mere aggressive og større, og de kan leve af flere forskellige ting end sølvfisken.

Svær bofælle at skille sig af med

Har man først fået insektet inden for hjemmets fire vægge, kan det være en svær opgave at få skægkræet til at flytte igen.

Ifølge undersøgelsen fra Videncentret Bolius svarer 58 procent af dem, der har haft skægkræ i deres bolig det seneste år, at det ikke er lykkedes at slippe helt af med dem.

Men hvis man gerne vil forsøge at holde skægkræene på afstand, så opfordrer Bolius til, at man forsøger at holde sit hjem rent, undgår at lade madrester stå fremme og måske endda forsøge at sprøjte med almindelig insektspray.

Men hvis det ikke hjælper, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med hjælp fra skadedyrsbekæmpere.

- Det er rigtig, rigtig svært selv at komme af dem uden professionel assistance, hvis der er mange, siger Martin Saaby fra Skægkræ.dk.

På Miljøstyrelsens nye hjemmeside, Insekttips.dk, kan man også finde information om, hvordan man kan slippe af med skægkræ.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her