Lang vej igen:
- Det er frygteligt, hvis der skal gå et år mere
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den pensionerede overlæge Hans Jørn Kolmos forudser, at man i en lang periode endnu skal overholde myndighedernes retningslinjer. Det ærgrer mange fynboer.
Fynboerne kommer til at ærgre sig, hvis den virkelighed, de lever i lige nu, kommer til at fortsætte i et år eller mere. Det ville faktisk næsten ikke være til at holde ud.
Sådan lyder det fra flere fynboer, som TV 2/Fyn talte med mandag.
Men spørger man Hans Jørn Kolmos, professor og pensioneret overlæge fra Odense Universitetshospital, er det ikke usandsynligt, at danskerne i en lang periode endnu skal distancere sig socialt.
- Ud fra en lægefaglig synsvinkel er jeg enig med Statens Serum Institut. Vi må forudse, at der er en lang periode, hvor vi må overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Vi har ikke noget bedre at stille op lige nu, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2/Fyn.
Intet mindre end frygteligt
Ifølge den pensionerede overlæge er social distance nemlig vores bedste forsvar mod coronavirus, som det ser ud lige nu.
En anderledes hverdag: Afgangselever glade for at være tilbage
Mandag kunne afgangseleverne på Middelfart Gymnasium vende tilbage på skolen. De blev dog mødt af en noget anderledes hverdag, end de er vant til.
I en stor klump med to meter mellem sig bevæger eleverne fra 3.B på Middelfart Gymnasium sig udenfor for at have undervisning i faget engelsk.
Gymnasiets 3.g'ere vendte nemlig mandag tilbage til skolen. Men de er vendt tilbage til en noget anderledes hverdag, end de er vant til.
Der er dog ikke alt undervisning, der foregår udnedørs. Og når eleverne skal have undervisning indenfor, er det heller ikke som det plejer. Klasserne, der består af lige under 30 elever, er nemlig blevet delt i to, og afstanden mellem bordene i klasselokalerne er øget.
- Vi kan ikke have næsten 30 elever i ét lokale, hvis de samtidig skal kunne holde afstand til hinanden. Vi har derfor indrettet to lokaler til hver klasse. Så selvom vi kun har en tredjedel af vores elever tilbage, så bruger vi næsten alle skolens lokaler, fortæller gymnasiets rektor Christan Alnor til TV 2/Fyn.
Skal genfinde rytmen
Men selvom hverdagen er markant anderledes, så er alle elverne glade for at vænne tilbage til skolen. Og det er ikke kun gensynet med vennerne, der trækker i eleverne.
- Det er så rart at være tilbage efter så meget virtuel undervisning. Vi har været i gang med virtuel undervisning i snart to måneder, så det er dejligt at være tilbage i et klasselokale igen, siger en af eleverne fra 3.B Freja Sand Kristensen.
Ligesom sin klassekammerat er Liv Baggesgaard Høy også glad for at være vendt tilbage til en mere almindelig undervisningsform. De næsten to måneder med virtuel undervisning har nemlig ikke på samme måde trænet hende i at præstere, som alminelig undervisning gør det.
- Når man har hjemmeundervisning, skal man ikke på samme måde op til tavlen og fremlægge eller præstere i klasselokalet, så jeg føler virkelig, at jeg skal ind i rytmen igen for at blive klar til eksamen, siger Liv Baggesgaard Høy.
Årskarakterer tæller dobbelt
Overordnet er hverken gymnasiets rektor eller eleverne dog bekymrede for, om dete års eksamener kommer til at forløbe fint.
- Jeg mener bestemt, at eleverne når at blive klar til eksamen. Vores lærere har gjort sig enormt umage med den virtuelle undervisning, så eleverne stadig har fået den kvalitet, de har krav på, siger Christian Alnor.
Eleverne skal på grund af coronavirus op til færre eksamener end ellers, og derfor kommer deres årskarakter i flere fag til at tælle dobbelt i stedet.
- Årskarakterene skal være meget skarpe. Men skolen kan vente helt frem til juni med at give årskaraktererne, og det giver lærerne god tid til at lave den rette vurdering af eleverne, mener rektor Christian Alnor.
Ambivalent afslutning
Selvom gensynet med vennerne for alle eleverne har været dejligt, så ser det stadig ikke ud til, at dette års afgangselever kan fejre deres studentereksamen på den måde, de måske havde drømt om.
Freja Sand Kristensen fortæller nemlig, at mange af de store begivenheder, hun så frem til, da hun startede i gymnasiet for snart tre år siden, er blevet aflyst.
- Mange af de store begivenheder på vores Gymnasium kommer til sidst, så det er lidt trist, at det hele skal afsluttes på den her måde. Men om 50 år kan man se tilbage på det og sige 'vi var den årgang', siger hun.
Også Jonathan Bang-Madsen fra 3.B synes, at afslutningen på hans tid som gymnasieelev bliver trist.
- Det hele er lidt ambivalent, for vi kommer ikke gennem de samme ting, som alle andre har været. Men mon ikke, at det er for det bedste?, siger han.
Alle andre elver på Middelfart Gymnasium kan indtil nu godt vænne sig til undervisning hjemmefra. Gymnasiets rektor fortæller nemlig, at hvis de skal overholde alle retningslinjerne, så er der ikke plads til flere elever end dem, der er vendt tilbage til skolen mandag.
- Vi kan ikke have flere end den årgang, vi har nu. Vi kan på ingen måde huse dem alle sammen, siger Christian Alnor.
- Vi har ingen vaccine. Vi har ingen behandling. Det eneste, vi har, er hygiejne og social adfærd, siger han.
Men for fynboerne vil det dog være intet mindre end frygteligt, hvis den sociale distance og forbuddet mod større forsamlinger skal fortsætte i et år eller mere.
På en bænk i solen i Nyborg fanger TV 2/Fyn blandt andet førtidspensionisten Lars Konradsen, der allerede nu mangler det sociale i sin hverdag. Og skulle alle restriktionerne fortsætte, vil det sociale savn kun vokse.
(Artiklen fortsætter under videoen)
- Det eneste, jeg har, er mit sociale liv. Det er frygteligt, hvis der skal gå et år mere på den her måde. Men vi ved det jo ikke med sikkerhed endnu, for myndighederne ved næsten lige så meget som os på nuværende tidspunkt, siger Lars Konradsen.
Ingen store forsamlinger i lang tid
Lars Konradsen er langt fra den eneste, der mangler sit sociale liv. Ifølge Lene Pedersen, der er skolelærer i Svendborg, kan man dog lige så godt begynde at vænne sig til tanken.
- Det sværeste er at skulle undvære det nære samvær. Det er svært at forestille mig, ikke at kunne give et kram. Men jeg tror lige så godt, at vi kan begynde at vænne os til tanken. Det er nok bare sådan, det er, siger Lene Pedersen.
Og det støtter Hans Jørn Kolmos op om. I hvert fald når det kommer til store forsamlinger.
- Katastrofalt: Mulig social distance et år endnu giver usikkerhed i kulturlivet
Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut spår, at danskerne i et år skal fortsætte med at holde afstand til hinanden. Det kan få store konsekvenser for det fynske kulturliv.
Odense Stadion, koncerthuse og museer er blot nogle af de mange steder, der plejer at være samlingspunkt for flere tusinde fynboer hen over sommeren.
Men skal man tro den faglige direktør fra Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, så kan der gå lang tid, før fynboerne igen kan samles til en spændende fodboldkamp, en medrivende koncert eller til et historisk arrangement.
Søndag sagde Kåre Mølbak nemlig i et interview med Berlingske, at man endnu ikke ved, hvordan coronavirus kommer til at opføre sig. Og det kan betyde, at vi fortsat skal holde afstand.
- Hvis den (coronavirus, red.) opfører sig på samme måde fremover, som den gør nu, så tænker jeg, at vi skal holde afstand, indtil vi får en effektfuld vaccine, sagde Kåre Mølbak til Berlingske.
Tidligere har han vurderet, at der vil gå mindst et år, før en sådan vaccine kan være klar.
Fankulturen bløder
Men hvis forbuddet mod store forsamlinger fortsætter i et år, så kan det få alvorlige konsekvenser for kulturlivet, som vi kender det.
Diana Larsen fra OB's Fanklub 'De Stribede' vurderer, at det også vil gå hårdt ud over fankulturen.
- Det gør det både svært for os at få nye medlemmer og at holde på vores eksisterende medlemmer. Vi kan jo ikke samles om klubben, og det kan få en alvorlig konsekvens, siger Diana Larsen og tilføjer:
- Jeg håber, at man kan finde en balance, så vi ikke skal gå i et år mere, hvor vi ikke kan have tilskuere. For fodbold er også tilskuere.
Når det så er sagt, så savner Diana Larsen og alle de andre OB-fans, at fodbolden snart vender tilbage på den ene eller den anden måde.
- Jeg har taget mig selv i at sidde og se gamle OB-kampe på Youtube, og det er jo som at pine sig selv. Det her er som en uendelig vinterpause, og der er ingen dato at forholde sig til, siger Diana Larsen.
Afstand i et år vil være katastrofalt
Det er ikke kun fankulturen, der står til at blive hårdt ramt, hvis forbuddet mod større forsamlinger fortsætter i et år.
Spillestederne Posten og Dexter i Odense lever nemlig af, at folk står tæt under koncerter. Og spillestedernes leder, Morten Østlund, beskriver udsigten til fortsat at skulle holde lukket som intet mindre end et rædselsscenarie.
- Det vil være katastrofalt, hvis vi ikke i et eller andet omfang kan begynde at åbne vores spillesteder hen over efteråret. Først og fremmest giver det nogle kulturelle konsekvenser, men selvfølgelig også nogle økonomiske konsekvenser for os, siger Morten Østlund til TV 2/Fyn.
Mens Morten Østlund venter på en melding fra regeringen om, hvad en stor forsamling præcist er, så afholdes der på spillestedet Dexter mandag en koncert, som man kan streame hjemmefra.
- Hvis det bliver en succes i dag, så vil vi fortsætte. Det er dog ikke noget, hverken vi eller artisterne kan drive forretning på, men det er en måde at skabe opmærksomhed omkring os selv, fortæller Morten Østlund og fortsætter:
- Vi har stadig nogle planlagte koncerter hen over sommeren, som vi håber, vi kan afholde, men vi er jo på ingen måde sikre.
Den Fynske Landsby ville kunne åbne
Også for Odense Bys Musser vil en forlængelse af forbuddet i op til et år være katastrofal, fortæller museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen til TV 2/Fyn. Han har dog gjort sig nogle tanker i forbindelse med en genåbning.
- Vi mener, at vi for eksempel har gode muligheder for at åbne Den Fynske Landsby relativt hurtigt. Der er nemlig god plads til at holde afstand, siger Torben Grøngaard Jeppesen og tilføjer:
- Skulle vi få lov til at åbne de andre museer, så har vi mulighed for at begrænse antallet af besøgene og eventuelt ensrette indgangsmulighederne.
Hvis en forlængelse af forsamlingsforbuddet altså bliver den nye virkelighed, så mener Torben Grøngaard Jeppesen stadig, at Odense Bys Museer i et vist omfang kan åbne.
- Vi er opmærksomme på, at det kan blive et problem for os, hvis større forsamlinger fortsat vil være forbudt i op til et år. Men jeg mener samtidig godt, at vi kan modtage gæster mellem to og fem mennesker.
- Store forsamlinger er farlige for tiden, og jeg tror, at vi skal holde os fra dem. Man kunne godt forestille sig, at hvis vi når så langt med genåbningen af Danmark, og alle trin er gået godt, så kunne man begynde at slække en smule på sundhedsanbefalingerne. Men lige nu er store forsamlinger nok noget, vi skal undvære et godt stykke tid, siger Hans Jørn Kolmos.
Meldingen er nok ærgerlig for mange, men det virker også til, at fynboerne har tillid til myndighedernes beslutninger.
- Jeg synes, det er super ærgerligt, men jeg er nødt til at have tillid til eksperterne. Vi kan jo se, at deres beslutninger har virket, siger svendborgenseren Peter Rønnehøj Hansen til TV 2/Fyn.