Lindø i rivende udvikling: Beskæftiger nu dagligt 2.200 mand
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For fem år siden lukkede A.P. Møller Lindøværftet. Men nu er det gamle Munkebo-værft blomstret op på ny. Små 100 virksomheder og 2.200 mand har deres gang derude nu.
Helena Nordkvist har arbejdet på Lindø hele sit liv.
Først i næsten 20 år som svejser for A.P. Møller Maersk. Og da det lukkede, trak hun i vindmøllevirksomheden Bladt Industries trøje.
- Jeg har bare skiftet rygmærke engang imellem, siger hun med et smil, da TV 2/Fyn møder hende en morgen på Lindø.
Og Helena Nordkvist er langtfra den eneste, som har sin daglige gang på Lindø, selvom det gamle skibsværft ikke eksisterer mere.
Lindø er nemlig i rivende udvikling. Ikke som værft, men som industripark.
Den store krise
I årene op til 2012 mistede flere tusinde værftsarbejdere deres job, da A.P. Møller Maersk lukkede Lindøværftet.
Helena Nordkvist var med til det sidste. Hun var en af de værftarbejdere, der arbejdede på værftets sidste opgave: Tre fregatter til det danske forsvar.
Krisen var til at tage og føle på. Der blev søgt millioner i EU-støtte til omskoling af værftarbejderne. Mere end én spåede, at den tunge industri ingen fremtid havde i Danmark.
- Alt hvad der hed klip, buk og svejs, det var noget, man kun kunne få til at løbe rundt i Østeuropa. Det var holdningen. Og nybygning af skibe var der slet ikke økonomi i i Danmark, siger Finn Buus.
Han var den administrerende direktør for Lindøværftet, som traf beslutningen om at lukke det i 2009.
Men der skulle ikke gå mere end fem år, før Lindø for alvor blomstrede op igen.
I spidsbelastning: Næsten 3000 mand
I dag er det gamle værft vendt stærkt tilbage som industripark.
Således har 2.200 mand i dag deres daglige gang på Lindø. Og når bølgerne går højt er tallet helt oppe på 2.700 mand om dagen. Det viser Lindø Industriparks adgangskontrol.
Dermed arbejder der i dag næsten lige så mange på Lindø, som der gjorde i 2009, det år AP Møller traf beslutningen om at lukke værftet.
I dag ejes Lindø Industripark af Odense Havn. Administrerende direktør Carsten Aa har hele tiden troet på, at Lindø havde en fremtid, men selv han er overrasket over, hvor hurtigt industriparken har udviklet sig:
- Vi ligger nu og har udlejet over 90 procent af vores lejemål og igangsætter i nær fremtid yderligere udvidelse af industripraken for 25 millioner kroner. Det var nok ikke lige det billede, jeg så for tre år siden, da vi overtog industriparken. Men det siger jo noget om, at når man specialiserer sig og finder nogle nye nicher, så kan det altså gå rigtig stærkt, siger Carsten Aa.
Lindø striks med lejere
Lindø er nemlig ikke en industripark for hvem som helst.
- Vi er rimelig selektive i, hvem vi vil have ind herude. De skal gerne passe ind i de klynger, vi har omkring den maritime industri, omkring vind og omkring offshore, fortæller Carsten Aa og fortsætter:
- Hvis ikke vi er selektive, så ender vi med sådan en pose blandede bolscher af virksomheder, hvor der ikke er særlig stor sammenhængskraft mellem dem.
Blandt de største virksomheder på Lindø i dag er reperationsværftet Fayard, Siemens, Vestas og Bladt Industries.
- Eksempelvis den maritime industri - med Fayard som den store driver på det - der er der jo en underskov af leverandører til Fayard, som både handler med Fayard og handler med hinanden og udvikler deres forretning qua de andre klynger der er herude, for eksempel vindindustrien. Og det er så at sige mekanismen i det, forklarer Carsten Aa.
Flere job på vej
Allerede nu er der flere job på vej til Lindø.
Bladt Industries, som på Lindø producerer fundamenter til havvindmøller, skal bruge cirka 100 mand de næste to måneder.
Og for nylig vandt Vestas på Lindø en stor ordre på de såkaldte Naceller - vindmøllehuse . Derfor søger de også folk til at arbejde på LIndø i øjeblikket.
Udviklingen glæder Helena Nordkvist. Hun arbejder ikke længere som svejser men med kvalitetskontrol hos Bladt Industries underleverandører.
- Det er jo megafedt. For vi så jo hvordan Lindø bare skrumpede mere og mere ind. På et tidspunkt kunne man næsten se vindheksene hoppe henover vejen, fordi det bare var tomt, og det hele blev lukket ned. Nu er folk begyndt at smile igen.