Minister: - Ingen børn skal tvinges til at bruge iPad
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Børne- og socialminister Mai Mercado ændrer nu i en bekendtgørelse, så det bliver slået helt fast, at ingen børnehaver eller vuggestuer bliver tvunget til at bruge digitale redskaber.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) ændrer nu i en bekendtgørelse efter, at flere daginstitutioner har været bekymret for, at Børne- og Socialministeriet havde planer om at tvinge dem til at bruge tablets eller andre former for digitale værktøjer.
Tvivlen opstod efter at ministeriet havde udsendt en bekendtgørelse, hvor det fremgik, at "børn skal have mulighed for at bruge it i et eksperimenterende fællesskab".
Den formulering skabte bekymring hos flere daginsitutioner, der frygtede, at det ikke længere var op til dem selv at beslutte, om der skulle bruges computere og andre digitale værktøjer i den enkelte daginstitution eller ej.
Minister på direkte tv: - Det er sjældent jeg lover noget så håndfast som nu
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) lover på direkte tv, at børneinstitutioner kan fravælge it, selvom ny bekendtgørelse lægger op til det modsatte.
I en ny bekendtgørelse fra Børne- og Socialministeriet skriver minister Mai Mercado (K), at "børn skal have mulighed for at bruge it et eksperimenterende fællesskab".
Det skaber bekymring hos flere vuggestuer og børnehaver, der ikke ønsker digitale redskaber ind i børnenes hverdag - men det behøver det ikke, mener Mai Mercado.
- Det er fuldstændig valgfrit. Vi sidder ikke og dikterer nogle metoder. Hvis man ikke har lyst til at bruge it, ipads, eller hvad nu måtte være, lader man bare være, siger ministeren og sætter efterfølgende to solide facitstreger under sit eget udsagn på direkte tv.
- Det er meget sjældent, at jeg lover noget så håndfast, men der er metodefrihed. Jeg kunne aldrig nogensinde drømme om at gøre det til et krav at skulle have it ind på en bestemt måde.
Forældrenes valg
Ministeren vil lade det være op til institutionerne selv, om, hvordan og hvor meget it skal fylde i hverdagen.
- Der kan sagtens være skovbørnehaver eller Rudolf Steiner-børnehaver, som ikke bryder sig om iPads, og derfor skal det være op til forældrebestyrelserne at bestemme, hvordan de vil bruge it, siger Mai Mercado.
I bekendtgørelsen står der ellers, at børnene "skal" have mulighed for at bruge it. Derfor vil Mai Mercado undersøge, om sætningen skal omskrives.
- Jeg kan være bekymret for, hvis det bliver misforstået, og jeg vil være rigtig ked af, hvis nogle føler sig presset til at bruge it, hvis de egentlig ikke har lyst. Så det giver klart anledning til at se, om formuleringerne er helt skarpe, siger ministeren.
Står det til Daginstitutionernes Landsorganistion DLO, er det bydende nødvendigt, at politikerne sørger for at få ændret den meget stramme ordlyd i den nye bekendtgørelse.
- Det, der er problemet her, er, at politikerne rent faktisk gerne vil give dagtilbuddene metodefrihed, men er kommet til i et bilag et diktere en meget specifik metode. Det opfordrer vi til, at der bliver rettet op på, siger Tanja Krabbe, der er sekretariatschef i DLO.
Ifølge partierne bag bekendtgørelsen har målet med den været at øge kvaliteten i landets dagtilbud og styrke forældrenes frie valg.
Minister: Ingen skal tvinges til at bruge tablets
Men nu bliver bekendtgørelsen altså ændret, så det bliver slået helt fast, at det er den enkelte børnehave eller vuggestue, der selv skal afgøre, om de vil bruge digitale redskaber.
- Jeg har meget tydeligt sagt, at ingen børn i dagtilbud skal tvinges til at bruge iPads, computer eller andet udstyr. Alligevel har der bredt sig en misforståelse om, at den nye bekendtgørelse vil medføre, at man skal bruge iPads. Derfor har jeg besluttet at ændre bekendtgørelsen, så der ikke kan herske nogen tvivl om, at det er lokal beslutning, om man vil bruge tablets eller computere. Det er ikke noget, dagtilbud skal gøre, men noget de kan gøre, slår børne- og socialminister Mai Mercado fast i en skriftlig kommentar til TV 2/Fyn.
Daginstitutionerne kæmpede for ændring
Da den oprindelige bekendtgørelse blev udsendt i maj, gik Daginstitutionernes Landsorganistion, DLO, aktivt ind i kampen for at ændre ordlyden i den oprindelige bekendtgørelse, så ordet "skal" blev ændret til et "kan", og dermed lod det være op til den enkelte institution at beslutte, om den ville bruge it.
Forlanger klar besked fra minister: Bliver vi tvunget til it?
Der bliver efter alt at dømme ikke ændret noget i de lovbilag, som pålægger landets dagtilbud at gøre brug af it og digitale redskaber. Det vækker ærgrelse hos Daginstitutionernes Landsorganisation.
Det vækker undren blandt landets dagsinstitutioner, at Børne- og Socialministeriet tilsyneladende fortsat afviser at ændre ordlyden af de bilag til den nye bekendtgørelse vedrørende læreplanstemaer i dagplejer, vuggestuer og børnehaver, som indeholder krav om it i alle landets daginstutioner.
Bekendtgørelsen - og særligt dens bilag - er i høringsfasen blevet skarpt kritiseret af blandt andre Daginstitutionernes Landsorganisation, som frygter, at de nye formuleringer, vil skabe store problemer for eksempelvis landets Rudolf Steiner-institutioner.
- Det står fuldstændig klart i bekendtgørelsen, at der er krav om, at man skal bruge it. Der er faktisk mange dagtilbud, som gerne vil have lov til at udvikle børnene på en måde, så de får deres kreative processer i deres hjerner gjort mere klar, før man giver dem tekniske værktøjer.
- På den måde bliver de meget bedre til at bruge it i fremtiden, siger Tanja Krabbe, der er sekretariatschef i Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO).
Metodefriheden er der – det er det, der bliver sagt – hvorfor er det ikke godt nok?
- Metodefrihed bliver noget fluffy i kanten, når man siger, at det, der er frihed til, er at efterleve den her meget, meget, meget detaljerede tekst. Det er jo ikke det, vi ønsker. Vi ønsker, at de pædagogiske fagfolk har frihed til at vælge forskellige måder at udvikle børnene på, siger Tanja Krabbe.
DLO: It-krav skal tages ud af lovens bilag
Stridens kerne er bilag nummer fem og seks til den bekendtgørelse, som skal træde i kraft 1. juli 2018.
Ministeriet er i gang med at finpudse bekendtgørelsen, som for nylig har været i høring. Den beskriver de nye læreplanstemaer, som samtlige dagtilbud fremover vil skulle leve op til for at kunne opnå tilskud.
Udgangspunktet er det udkast til en ny bekendtgørelse, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) netop har haft i høring, og som blandt andet beskriver it som:
"... en grundlæggende kulturtektik, som børn skal have mulighed for at bruge i et eksperimenterende fællesskab. Børn skal være skabende og producerende og samtidig få erfaringer med at bruge it på etisk forsvarlige måder i forhold til sig selv og andre"
Udkastet til bekendtgørelsen slår samtidig fast, at børnene skal:
"... have mulighed for at stifte bekendtskab med og anvende forskellige teknologiske redskaber som eksempelvis gps, digitalvægt, webkamera".
Minister: Der er plads til de teknologiforskrækkede
Selvom bekendtgørelsens formuleringer er meget klare, har ministeren flere gange har sagt, at hun ikke ønsker at tvinge it ned i halsen på dagtilbud, som ikke ønsker det.
Alligevel er der ikke udsigt til, at formuleringerne i bilagene bliver ændret.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) forklarer baggrunden for, at bekendtgørelsen og dens krav om it i alle landets dagtilbud er skrevet, som det er tilfældet:
- Det er der 98 procent af landets dagtilbud, som synes er rigtig vigtigt, og er en rigtig god ide. De tager det (it og digitale redskaber, red.) ned og bruger det aktivt hver eneste dag.
Hvad så med de andre?
- Så er der nogen, der af den eller anden grund er it-forskrækkede og ikke bryder sig om det. Dem er der selvfølgelig også plads til. Der står jo lige præcis ikke, at man på nogen bestemte måder skal bruge it. Derfor ville jeg lige trække vejret. Der kommer ikke nogen og pålægger nogen noget i det her. Jeg gør i hvert fald ikke.
Men det her handler ikke om metodefrihed, for det har jeg hørt dig sige rigtig mange gange. Det handler om, om man har frihed til at sige, at der skal ikke være digitale instrumenter, der skal ikke være it til vores børn?
- Jeg mener, der er fuldstændig mulighed for at planlægge lokalt, og det skal der være.
Men det er jeg spørger dig om, det er: Skal der være mulighed for at vælge it helt fra?
- Det har man jo mulighed for. Det er jo grundlæggende muligt at selv prioritere lokalt, og sådan skal det også være.
Hvorfor skriver I så her, at man skal?
- Fordi it jo naturligt indgår i rigtig, rigtig mange daginstitutioner. Det er et vilkår i langt størstedelen af landets daginstitutioner. Jeg synes, det her begynder at nærme sig en storm i et glas vand. Hvis man ikke har lyst til at bruge it i Steiner institutionerne, så behøver man altså ikke gøre det, siger børne- og socialminister, Mai Mercado.
Populære dagtilbud vil blive ramt
Ministerens udmeldinger er modstridende, mener man hos DLO.
Her frygter man, at landets kommuner, når de kommer på tilsynsbesøg i daginstitutioner landet over - trods ministerens udtalelser - vil håndhæve kravet om it, som det står beskrevet i bekendtgørelsen.
- De dagtilbud, som ministeren siger, kun udgør de sidste to procent. Det er dagtilbud, som er meget populære, som forældre vælger til og vælger at køre langt efter. Det er dagtilbud, der er rigtig mange af, og som vil få problemer, hvis teksten bliver vedtaget, som den ligger nu, lyder svaret fra Tanja Krabbe fra DLO.
To af partierne bag den nye bekendtgørelse - Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti - har tidligere bedt ministeren sikre, at it og digitale redskaber ikke kommer til at indgå som et krav, men det har altså ikke ført til ændringer i beskrivelserne af de nye læreplanstemaer.
Børne- og Socialministeriet har dog foreløbig ikke villet komme med at klart og entydigt svar på, hvordan den endelige bekendtgørelse ser ud, selvom den skulle være færdig og kun mangler ministrerens underskrift.
Ministeriet har dermed heller ikke - trods gentagne forespørgsler - villet give et klart svar på, om den endelige udgave af bekendtgørelsen omfatter en ændring i de meget omstridte bilag.
Dengang sagde sekretariatschef i DLO, Tanja Krabbe.
- Det, der er problemet her, er, at politikerne rent faktisk gerne vil give dagtilbuddene metodefrihed, men er kommet til i et bilag et diktere en meget specifik metode. Det opfordrer vi til, at der bliver rettet op på, siger Tanja Krabbe, der er sekretariatschef i DLO.
Mai Mercado har tidligere sagt, at meningen med bekendtgørelse ikke var at tvinge børnehaver og vuggestuer til at bruge it, men i stedet at dem give valgfrihed. Nu bliver bekendtgørelsen altså ændret, så der ingen tvivl er.
- Vi er meget tilfredse med resultatet. Mercado har ønsket fuld metodefrihed og har til sidst foretaget afgørende ændringer, så it er en mulighed, ikke et krav. Vi glæder os over respekten for den pædagogiske faglighed og den fortsatte frihed for forældre til at vælge det dagtilbud og den pædagogik, der passer til dem, lyder det fra Tanja Krabbe.
Ifølge partierne bag bekendtgørelsen har målet med den været at øge kvaliteten i landets dagtilbud og styrke forældrenes frie valg.