4. feb. 2022 kl. 12:38
Fyn
Philip Davali / Ritzau Scanpix

Ministerrokade: Trine Bramsen ny transportminister

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynske Trine Bramsen bliver ny transportminister.

Trine Bramsen (S) erstatter Benny Engelbrecht (S) som transportminister og minister for ligestilling i regeringen.

Det viser en pressemeddelelse fra statsministeriet.

Ministerrokaden kommer efter, at tidligere transportminister Benny Engelbrecht trak sig som minister torsdag aften.

Læs også: Den bramfri partisoldat ville rydde op i Forsvaret, men stødte på grund undervejs
Gå tilbage Del
15. jan. 2022 kl. 9:09
Fyn

Den bramfri partisoldat ville rydde op i Forsvaret, men stødte på grund undervejs

Philip Davali / Ritzau Scanpix

Trine Bramsen har altid gerne taget en for holdet i den socialdemokratiske tjeneste. Nu peges hun på som en minister, der med fordel kan smides af.

Trine Bramsen traskede i pedalerne, da musikken i hendes ører pludselig blev udskiftet med Henrik Dam Kristensens stemme.

Det var kun to år siden, at hun var rykket ind på Christiansborg som nyslået medlem af Folketinget. Nu havde hun Socialdemokratiets gruppeformand i røret, som havde en habil forfremmelse at tilbyde den uerfarne fynbo.

Hun skulle være partiets nye retsordfører.

Nyheden slog Bramsen så meget ud af kurs, at hun styrtede på cyklen og slog hul på knæet, har hun fortalt til Berlingske. For hun havde aldrig i sin vildeste fantasi drømt om, at kunne få så stort et ordførerskab så tidligt i sin politiske karriere.

Næppe havde hun forestillet sig, at hendes ansigt otte år senere ville klæbe sig til en stribe skandalesager i det danske forsvar.

At halvdelen af danskerne ville mene, at hun klarer sig dårligst af alle ministre.

Eller at hun ville blive kaldt "grundstødt" og peget på som en, statsminister Mette Frederiksen med fordel kan smide af ministerholdet.

Nu er Trine Bramsen igen havnet midt i et stormvejr, der sprænger alverdens skalaer i styrke. For med sagerne om læk i Forsvarets Efterretningstjeneste er tilliden til Danmark ifølge flere tidligere forsvarsministre svækket.

Og Bramsen har fået nok en skandale at rydde op efter.

I krig med it-branchen for "elitært crap"

Vi spoler tiden et par uger tilbage fra dagen, hvor Bramsen mødte asfalten og blev retsordfører. Til dagen, hvor hun for første gang for alvor gjorde sig bemærket.

Bramsen var på daværende tidspunkt partiets it-ordfører, og hun mente tilsyneladende, at det var tid til et "opråb til it-nørderne", som hun i et debatindlæg direkte bad smide tennissokkerne og tale, "så vi kan forstå det!".

- Kunne man bare en lørdag aften forestille sig, at de it-nørder, der normalt sidder hjemme foran skærmen eller spiller World Of Warcraft med vennerne, smed tennissokkerne og kom ud. At der blev indkøbt en ny t-shirt, håret blev redt og nørdsproget nedtonet lidt.

Trine Bramsen blev valgt til Folketinget i 2011, hvor hun opnåede 8.464 stemmer. Heraf var 4.497 personlige

Siden har hun forklaret, at debatindlægget var ment som en debatstarter. Men resultatet var nærmere åben krig.

"Nørderne" fra it-branchen rasede og oprettede en side på Facebook med det ene formål at få Trine Bramsen sat af som it-ordfører, mens politiske kollegaer stod i kø for at tage afstand. 

Blandt andre Pernille Rosenkrantz-Theil, som i et - nu slettet - opslag på Facebook kaldte det noget "elitært crap".

Om det spillede ind, da Trine Bramsen bare 11 dage efter sit debatindlæg mistede sit ordførerskab, vides ikke. Men på det tidspunkt havde siden flere end 2500 støtter - og den eksisterer desuden stadig den dag i dag.

Hvem er Trine Bramsen?

Alder: 40 år, født 26. marts 1981.

Fødested: Svendborg, opvokset på Thurø.

Familie: Hun fødte i 2018 en datter og danner par med Niels Fuglsang, som sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hendes forældre er begge skolelærere og bor på Thurø.

Uddannelse:

  • Cand.scient.soc. fra Roskilde Universitetscenter i 2007.
  • HF, VUC Fyn, 2000-2001.
  • Svendborg Gymnasium 1997-2000.
  • Politisk karriere:
  • Medlem af Folketinget siden 2011. Har siden 2013 været retsordfører for Socialdemokratiet og forsvarsminister siden 2019.

Erhverv:

  • Seniorkonsulent i Deloitte Business Consulting 2007-2011.
  • Forskningsassistent ved Københavns Universitet 2006-2007.
  • Arbejdsmarkedspolitisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 2005-2007.
  • Del af Frit Forum 2004-2007.
  • Ansat i Føtex i Svendborg 1995-2004.

Kilder: Folketinget og Socialdemokratiet.

Den bramfri partisoldat

Med sit farvel til it-ordførerskabet kunne Bramsen nu træde ind på den retspolitiske arena. Et skifte, som fra it-branchens side blev set som en uforståelig forfremmelse.

Men Bramsen fortsatte med at dele vandene og profilerede sig hurtigt som oppositionens evige torn i øjet. En hardliner, der ikke just puttede med ordene.

Samtidig blev hun hurtigt slået til partisoldet. 

Gang på gang tonede hun frem i medierne med forsvar af regeringens beslutninger og partifællers ageren. Sigtede man efter en socialdemokratisk minister, skulle kuglen forbi Bramsen først.

For eksempel vil nogle måske huske, hvordan Mette Frederiksen (S), som dengang var justitsminister, i 2015 valgte at fejre juleaften hos familie på fristaden Christiania. En sag, der fik Pia Kjærsgaard (DF) til at rase og spekulere i, at det mon var en "lille julegave" fra Frederiksen til christianitterne.

Afsted mod pressen gik partifællen Trine Bramsen og sagde, at Dansk Folkeparti burde blande sig fuldstændig uden om, hvor folk tilbringer deres juleaften.

"Goddag, det er Danmark..."

Som partifællen Freddy Blak engang fik sagt, mister Socialdemokratiet 500 stemmer, hver gang Trine Bramsen "åbner munden i medierne". Og vi skulle da heller ikke langt ind i hendes tid som retsordfører, før kritikken haglede efter et interview med TV 2s Poul Erik Skammelsen.

Her diskuterede Bramsen med bloggeren Peter Kofod, hvorvidt Danmark havde været udsat for overvågning af USA, ligesom whistlebloweren Edward Snowden kort tid forinden havde afsløret om Tyskland.

Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Der herskede ingen tvivl om, at overvågning fandt sted i Danmark, mente Kofod, mens Bramsen havde en noget anden tilgang:

- Hvis man nu forestiller sig, at vi skulle undersøge, om USA overvåger Danmark ulovligt, og vi har på ingen måde grund til at tro det, så skulle vi ringe over til USA og sige: Goddag, det er fra Danmark, vi skal bare lige høre: Overvåger I os ulovligt?

Udtalelsen gjorde, at Peter Kofod dårligt kunne holde masken, da han sagde, at "slår man op i et leksikon under politikerlede, så er der et billede af Trine Bramsen".

- Jeg ved ikke, om hun lyver eller bare slet ikke fatter, hvad der foregår, sagde han.

Fængslet FE-chef

Man kan vist roligt sige, at citaterne fra TV 2-interviewet i 2014 ikke er ældet med ynde.

I sommeren 2021 kunne DR afsløre, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at aflytte danske internetkabler.

Præcis som Snowden i 2013 havde fortalt var tilfældet med den tyske tjeneste.

Præcis som Trine Bramsen dengang afviste skulle være tilfældet i Danmark.

DR's afsløring skete på baggrund af anonyme kilder, og fire medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste er siden blevet anholdt for at lække fortrolige oplysninger. Herunder den øverste sket for FE, Lars Findsen.

Derudover kom det fredag frem, at også den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for at bryde sin tavshedspligt.

Hvad FE-chefen og de tre andre konkret er sigtet for, har offentligheden endnu ikke fået kendskab til. Måske vi aldrig får det.

Sikkert er det dog, at sagen kommer oveni en bunke møgsager så massiv, at den tangerer til en rekordudnævnelse.

Her er 8 af skandalesagerne

September 2019: En række afgørelser fra Forsvarsministeriets Auditørkorps, som Berlingske havde fået aktindsigt i, viser, at antallet af sager om overgreb i Forsvaret er steget betydeligt. På fem år har Auditørkorpset behandlet i alt 31 sager om seksuelle overgreb.

December 2019: En redegørelse fra Rigsrevisionen viser, at medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i årevis kunne bestille varer og tjenesteydelser uden andres indblanding. To medarbejdere blev politianmeldt for svindel.

Januar 2020: Berlingske afdækkede en række kritisable forhold om misbrug af Forsvarets kreditkort, blandt andet hvordan en kommandørkaptajn havde misbrugt sit tjenstligt udleverede kort på en stripklub på Malta.

April 2020: En tidligere medarbejder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse mistænkes for at have sendt over fire millioner kroner videre til sin kæreste ved at hyre hans firma til overpris, kunne Ekstra Bladet afsløre.

Maj 2020: Tidligere hærchef Hans Christian Mathiesen blev idømt 60 dages ubetinget fængsel efter at være fundet skyldig i embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.

August 2020: Netmediet Olfi kan beskrive en episode, hvor chefen for Frømandskorpset tog del i et stripshow på korpsets base i Marinestation Kongsøre. Her får han tilsyneladende en lapdance af en kvinde, skriver Olfi.

Juni 2021: DR afslører, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at aflytte danske internetkabler.

August 2021: Mens sitationen i Afghanistan spidsede til, gennemfører forsvarsminister Trine Bramsen en koncert samt et timelangt besøg på Ærø, hvor hun førte kommunalvalgkamp. 

Arvede skandalesager

Ganske kort tid efter at Bramsen i 2019 tiltrådte sin nuværende stilling som forsvarsminister, kunne Berlingske berette om seksuelle overgreb og kvinder, der sov med kniv under hovedpuden.

Siden erstattede Bramsen den hjemsendte - og siden dømte - hærchef Hans Christian Mathiesen, som var under anklage for nepotisme, da ministeransvaret skiftede hænder.

Samtidig sendte hun 500 chefer på kursus i offentlig forvaltning, hvilket i brede kredse blev opfattet som en upopulær, kollektiv afstraffelse.

Man kan argumentere for, at store dele af det, Bramsen havde at slås med, da hun overtog ministerkontoret fra Claus Hjort Frederiksen (V), var arvegods.

Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Det var da også netop en af grundende til, at netop Bramsen blev sat ind. For med en fortid som konsulent i Forsvaret, blev hun vejet tung nok til at kunne klare oprydningsarbejdet.

Dengang beskrev politiske med- og modstandere hende som den type politiker, der på imponerende vis kunne være den første på NEWS en tidlig morgen og samtidig være den sidste politiker, danskerne så, før de slukkede tv'et sent ud på aftentimerne.

- Holder hun aldrig fri?, spurgte DF's Peter Kofod for eksempel i et interview med Information umiddelbart før Bramsen blev minister, mens en kredsfælle fortalte, hvordan hun nærmest havde slidt sine partifæller op under en valgkamp, fordi hun bare "blev ved og ved" med at stemme dørklokker.

Engagementet går igen i langt de fleste beskrivelser.

Fra "energibundt" til den type partisoldat, der selv ikke over en fyraftensøl kunne finde på at indrømme, hvis hun selv eller partiet har ramt skævt. Den type, som Bramsen formentlig ville ønske, at hun selv var omringet af lige nu.

Og skævt rammer den fynske forsvarsminister altså fra tid til anden. For selvom mange af Forsvarets dårligdomme ganske vist har rødder i tidligere regeringsperioder, er der det seneste år kommet markant flere skandaler til.

Mange af dem for Trine Bramsens egen regning.

Beskyldte "uvorn" journalist for at lyve

I december 2020 gik 23 værnepligtige i et åbent brev sammen og modsagde direkte forsvarsministeren, som forinden havde sagt, at ingen værnepligtige havde aflivet mink.

Til TV 2 fortalte en af brevets forfattere, at hun personligt havde placeret levende mink i en aflivningstrailer og sprøjtet dem med dekontamineringsmiddel.

Godt en måned senere kunne man i forsvarsmediet OLFI læse, hvordan et interview med Trine Bramsen var kørt helt af sporet. Ja, faktisk var det gået så galt, at ministeren havde rejst sig og forladt lokalet.

Hun følte sig ifølge en af sine presserådgivere ydmyget på eget kontor.

Da TV 2 efterfølgende spurgte hende til forløbet, kunne hun ikke genkende Ritzau-journalistens udlægning. Hun mente i stedet, at journalisten havde opført sig "uvornt", talt grimt til hende og sagt: "Luk, dig gider jeg ikke tale med".

Efter at have lyttet hele interviewet igennem udtalte Ritzaus chefredaktør til TV 2, at der ikke på noget tidspunkt under interviewet blev brugt ord, der tilnærmelsesvis kunne minde om dem, Bramsen mente at have hørt.

De uheldige sager klumpede sig sammen i den periode af Bramsens ministertid.

For kort tid efter skandaleinterviewet, som det hurtigt blev døbt i medierne, gik fem formænd for Forsvarets ansatte sammen og formulerede et åbent brev med sønderlemmende kritik af deres minister.

De skrev blandt andet, at hun manglede "helt grundlæggende forståelse for, hvad Forsvaret var for en størrelse", og at hun da ikke kunne være i tvivl om, at der var "dårlig stemning".

Fuld tillid fra Mette Frederiksen

Ingen ministre i denne periode er har et bagkatalog af dårlige sager som Bramsens.

Ingen har fået flere opfordringer fra oppositionen til at gå af.

Og ingen er af politiske analytikere og kommentatorer blevet dømt kriseramt med så jævne mellemrum.

Alligevel har statsminister Mette Frederiksen ikke offentligt givet den fjerneste indikation på, at Trine Bramsen ministertaburet er vaklende. Tværtimod slog Frederiksen det senest i forbindelse med sigtelsen af FE-spionchef Lars Findsen hen som en selvfølgelighed, at hun har fuld tillid til sin forsvarsminister.

Mette Frederiksen selv spillede da også en rolle i en af de seneste dårlige Bramsen-sager. For mens Taliban var på voldsom fremmarch og nærmede sig Afghanistans hovedstad, Kabul, med hastige skridt, var der "festlig stemning" ved en koncert i Odense.

Det skrev statsministeren på Instagram, hvor hun delte et billede af hende selv sammen med byens borgmester og Trine Bramsen.

Billedet vakte i sig selv harme, og både Frederiksen og Bramsen blev på baggrund af det kritiseret for manglende dømmekraft.

Men godt et døgn senere traf Bramsen en beslut, der gav kritikerne rigeligt med ekstra skyts.

Efter det stod klar, at Taliban nu havde indtaget den afghanske millionby, gennemførte den danske forsvarsminister nemlig et timelangt kampagnebesøg i det sydfynske.

Undervejs tog hun en kort pause fra programmet for at tale med en lokal fisker om sæler, hvilket i dagevis skubbede Mette Frederiksens koncert-billede i baggrunden og i stedet rettede kritikken mod Bramsen alene.

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Trine Bramsen, hvordan hun forholder sig til sin egen upopularitet, men det har ikke været muligt at få et interview.

Enhedslisten havde ikke længere tillid til transportministeren, efter at MobilityWatch og fagbladet Ingeniøren havde afsløret, at beregninger om udledning af CO2 ikke var blevet udleveret under forhandlingerne om en stor infrastrukturaftale til 160 milliarder kroner.

Det var selv om flere partier havde bedt om at få dem udleveret.

Statsminister Mette Frederiksen har benyttet muligheden for at lave en rokade på ministerholdet. Det betyder, at Trine Bramsen er ny transportminister og minister for ligestilling, Morten Bødskov skal være forsvarsminister, og Jeppe Bruus bliver skatteminister.

Statsminister Mette Frederiksen har klokken 11 præsenteret de nye ministre for dronning Margrethe på Amalienborg. Her var Trine Bramsen dog ikke med, da hun i øjeblikket er smittet med coronavirus.

“Hun har undervejs haft store problemer, også kommunikationsmæssigt”

— Jesper Buch, politisk kommentator

Store problemer som forsvarsminister

Trine Bramsen nåede 953 dage som forsvarsminister, og i den periode har hun flere gange været i vælten med dårlige sager. Det har med al sandsynlighed også spillet ind i forhold til at give hende et nyt ministerium, vurderer TV 2 Fyns politiske kommentator, Jesper Buch,

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Trine Bramsen har haft et mere end almindelig anstrengt forhold til dele af Forsvaret. Hun har undervejs haft store problemer, også kommunikationsmæssigt. For eksempel da Afghanistan faldt fra hinanden, da førte hun valgkamp på Ærø. Der har været flere sager, som har gjort - det er i hvert fald opfattelsen - at hun har gjort det svært for sig selv.

- Men det er stadig overraskende, at det sker midt i en ganske højspændt situation i Forsvaret med sagen mod den tidligere spionchef Lars Findsen, situationen i Ukraine og kommende forhandlinger om nyt forsvarsforlig, som udløber i 2023. Men Mette Frederiksen har set et behov for, at der skulle ske noget nyt på den post set i lyset af de problemer, der har været, lyder vurderingen fra Jesper Buch.

Fordel for Fyn

Ifølge kommentatoren er der dog for fynboerne flere fordele ved, at Trine Bramsen nu i stedet skal være transportminister.

Den socialdemokratiske regering har gang i flere store infrastrukturprojekter på Fyn, og derfor er det vigtigt, at der nu er en fynbo ved roret i netop transportministeriet.

- Jeg hæfter mig ved, at da Benny Engelbrecht meldte sin afgang, var der stor sorg i Sønderborg, hvor han er valgt, og hvor den socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen og foreningen bag Als-Fyn-Broen er ude og beklage sig. 

- Benny Engelbrecht var stærk drivkraft for Als-Fyn-Broen i forbindelse med infrastrukturforliget, så på Sydvestfyn må der være stor lettelse over, at det er en fynbo, som nu beklæder posten, siger Jesper Buch.

Læs også: Presset stiger på Bramsen: Men bliver hun fyret?
Gå tilbage Del
14. jan. 2022 kl. 22:50
Fyn

Presset stiger på Bramsen: Men bliver hun fyret?

Ole Holbech

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) risikerer at blive fyret eller flyttet til et andet ministerium, siger Noa Redington, som var spindoktor for tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt (S).

I dag er det præcist 932 dage siden, at Trine Bramsen blev udnævnt til forsvarsminister. Det er lang tid for en minister, som er gået fra den ene dårlige sag til den anden og gentagne gange har været dømt ude af politiske kommentatorer på stribe.

Seneste skandale var denne uges historie om chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, som sidder varetægtsfængslet med en mistanke om, at han som Danmarks spionchef har lækket statshemmeligheder til pressen.

Den sag skal hun dog nok overleve ifølge chefredaktør Peter Ernstved Rasmussen fra netavisen Olfi, som dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

- Den er helt sikkert vendt med Statsministeriets departementschef og Mette Frederiksen. Derfor tror jeg, at lige præcis i den sag er hun "hellig" fra statsministerens side. Det kan være, at der kommer andre sager, som i sidste ende koster hende ministerposten. Men hun har siddet i over to et halvt år, og jeg ser ikke noget umiddelbart, der gør, at hun - efter alt det hun har været igennem - ikke skulle få til at blive siddende, siger Peter Ernstved Rasmussen. 

Slår forgængerne

Trine Bramsen kan prale med, at hun nu er den længst siddende forsvarsminister i årevis. Om ti dage har hun haft længere tid på posten end de foregående seks forsvarsministre og bliver dermed den, som har siddet længst, siden Søren Gade (V) forlod ministeriet for 12 år siden.

Siden udnævnelsen tilbage i sommeren 2019 har Trine Bramsen blandt andet skulle forholde sig til svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, til ansattes misbrug af kreditkort og en hærchef, som favoriserede sin egen kæreste.

Sagerne har hobet sig op, men det er især hendes håndtering som ifølge Peter Ernstved Rasmussen har gjort hende dybt upopulær langt ind i den gamle hæderkronede forsvars-koncern, som tæller omkring 20.000 ansatte.

- Det blev ikke bedre, da ministeren gik ud i offentligheden og kaldte forsvarschefen for en styrelseschef. Det har gjort omfattende skade på hendes ry og rygte blandt forsvarets personale. Hvis man ser på, hvordan Kongehuset rangordner, så står forsvarschefen over departementscheferne og er kun overgået af højesteretspræsidenten. Jeg vil vove at påstå, at det var hendes største fejl, fordi det udstillede, hvor lidt hun ved om dét hun står i spidsen for, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Populær i kredsen

Men lige så upopulær forsvarsministeren er i befolkningen, lige så populær er hun hjemme i Odense i Vest-kredsen, hvor Trine Bramsen har været valgt siden 2011. Ved folketingsvalget i 2019 fik hun i Fyns Storkreds 10.594 personlige stemmer.

Kredsformand Gitte Muhlig vil ikke forholde sig til popularitetsmålingerne eller kritikken fra eksperter og kommentatorer. Men hun vil gerne begrunde, hvorfor Trine Bramsen har kredsens fulde opbakning.

- Trine kæmper for fynske interesser og er dygtig til at sætte sig et mål og gennemføre tingene. Hun har været med til at få et tredje spor på motorvejen hen over Fyn, hun har skaffet os den militær dronelufthavn i Beldringe og arbejder for uddannelser til vores område. Hun er grundig og en arbejdshest, som altid tager kredsen med på råd og deltager i vores møder og sociale arrangementer. Og så er hun i øjenhøjde med medlemmerne, siger Gitte Muhlig.

Vred og bitter

Sidste år var forsvarsministeren igen udsat for hård kritik, fordi hun rejste til Ærø for at føre kommunal valgkamp i de timer situationen spidsede til Afghanistan, og Taleban overtog magten i landet.

Kritikken prellede dog af på Trine Bramsen, som på et samråd stædigt fastholdt, at hun gjorde det rigtige i situationen, fordi ingen havde forudset, at Kabul ville falde så hurtigt.

Dengang hæftede flere sig ved, at ministeren optrådte vrissende og aggressiv. En stil, som i følge Peter Ernstved Rasmussen har givet hende mange modstandere.

-  Hun virker ofte vred og bitter og bærer nag. Hun har meget lidt overskud. Det gør det enormt svært at få et positivt samarbejde op at stå med nogen, siger chefredaktøren.

- Hvad har været ministerens største sejr?

- Det har været indgåelse af Arktis-pakken sidste år i marts måned til halvanden milliard kroner. Midt i krisen om styrelseschefen og samråd, så lykkedes det faktisk for hende at lande aftalen forbavsende gnidningsfrit.

Spår udskiftning

Den politiske kommentator Noa Readington, som har en fortid som personlig rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt, vurderer, at Trine Bramsen står til fyring, selvom han erkender, at analysen ikke er baseret på nogen kilder. 

- Hvis vi ser på det, der er sket i Forsvaret det seneste år, så er vi gået fra skandale til skandale. Det er jo ikke ministerens ansvar, når en hærchef bliver dømt for korruption, men der begynder at tegne sig et mønster, siger Noa Redington. 

Det ser ud som om, det er svært for Trine Bramsen og hendes inderkreds i ministeriet at styre processerne. Det kommer til synlighed i en række aktuelle sager. Der er situationen med krigsskibet Esben Snarre, hvor der ikke er styr på de aftaler, man havde regnet med. Og så er der FE-chefen Lars Findsen, der har tilbragt julen bag tremmer. 

- Det er meget svært for mig at se, hvordan regeringen kan løse krisen i Forsvaret, med den forsvarsminister der er i dag, siger Noa Redington. 

Derfor mener han, at der er en ministerrokade på vej, og at der ikke er en plads til Trine Bramsen, når den er på plads.

- Hvis jeg rådgav i Statsministeriet, ville jeg nok rykke på Trine Bramsen, og jeg ville nok rykke hende helt ud af regeringen, siger Noa Redington. 

TV 2 Fyn har i forbindelse med denne artikel forsøgt at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen, men det har ikke været muligt.

Han understreger, at vi som fynboer kan være tilfredse med, at vi får en fynsk minister med et resortområde, som har stor betydning for Fyn. 

- Blandt andet Letbanens etape 2 og udvidelsen af Fynske Motorvej syd om Odense, de projekter kommer der nu til at stå en fynbo i spidsen for. Det er en stor fordel for Fyn.

- Og så er jeg sikker på, at borgmestre og lokalpolitikere på Sydfyn ikke er kede af, at den nye forsvarsminister har rødder i området og privat bor på Thurø. I det store infrastrukturforlig fra sidste år er der afsat penge til forundersøgelser af rute 9 på Tåsinge og strømforholdene i Langelandsbæltet. Det har i mange år været en stor sydfynsk drøm at få en hurtig færgeforbindelse til Lolland og opgradering af vejene, så afstanden til Tyskland kan komme ned på en god times tid, når Fehmern-forbindelsen står færdig, siger Jesper Buch.

30. dec. 2024 kl. 14:36
Tophistorie
Fyn
OUH

Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg

LYT
Del
Link
kopieret!

Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.

- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.

Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.

Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.

Vil blive savnet

- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.

Læs også: OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Gå tilbage Del
30. dec. 2024 kl. 11:08
Tophistorie
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.

- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.

- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.

Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.

- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.

Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
30. dec. 2024 kl. 17:29
David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?

Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.

Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.

Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.

Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.

30. dec. 2024 kl. 16:26
Fyn
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression

LYT
Del
Link
kopieret!

Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.

I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.

Patient klagede efter kræftdiagnose

Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.

I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.

Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.

I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.

Ingen underretning trods tegn på depression

I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.

Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.

Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.

Fuldt navn offentliggjort

Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.

- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.

- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

TV 2 FYN

Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.

- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.

Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.

Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.

30. dec. 2024 kl. 12:56
Lasse Beck Frost

Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.

Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.

- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.

Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.

30. dec. 2024 kl. 12:05
Fyn
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.

Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.

På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.

Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.

Lovligt at købe - ulovligt at fyre af

Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.

I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.

Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.

30. dec. 2024 kl. 11:08
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

LYT
Del
Link
kopieret!

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

30. dec. 2024 kl. 10:16

Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000

LYT
Del
Link
kopieret!

Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.

Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.

Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.

Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.

Morten Albek

Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.

Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.

Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.

- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.

I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.

30. dec. 2024 kl. 7:18
Fyn
Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Fyn har oplevet det vådeste år i minimum 14 år - sandsynligvis nogensinde

LYT
Del
Link
kopieret!

2024 skriver sig ind i historiebøgerne som et ekstraordinært vådt år.

Ganske vist blev det ikke til nogen ny nedbørsrekord på landsplan, men det gjorde det formentlig regionalt.

Således har 13 kommuner oplevet det vådeste år, siden kommunale opgørelser blev lavet første gang i 2011.

Med stor sandsynlighed har disse kommuner faktisk oplevet det vådeste år nogensinde, vurderer TV 2s meteorolog Andreas Nyholm.

For vejret er blevet markant vådere de seneste årtier. Og på landsplan var 2023 det klart vådeste år i Danmark – mens i år har været det næstvådeste, siden målinger begyndte i 1874.

Inden året er omme, kan yderligere fem kommuner slå rekord i målt nedbør siden 2011.

Langt over en meters nedbør

De rekordvåde kommuner befinder sig alle i det sydlige Danmark, hvor året altså har været ekstremt vådt.

Flere kommuner har i denne del af landet fået langt over en meters nedbør.

Mest ekstremt har det været i Vejen og Esbjerg Kommune. Her er der blevet registreret over 1200 millimeter nedbør, og det er første gang, at vi ser så store nedbørsmængder noget sted i Danmark.

I det hele taget er året nærmest druknet væk i Syd- og Sønderjylland, da der er kommet lidt mere end 1,1 meters nedbør på tværs af hele regionen.

Omvendt ligger nogle af de tørreste kommuner øst for Storebælt. Her har mange fået mellem 700 og 750 millimeter i løbet af året, hvilket er under landsgennemsnittet.

Næstvådeste år nogensinde

At de enkelte kommuner har fået så meget nedbør skyldes, at året som helhed har været ekstremt vådt.

Længe så det endda ud til, at 2024 kunne blive rekordvåd, men med mindre nedbør end normalt i oktober og november blev året afsporet i forhold til at nå denne rekord.

Alligevel er det blevet til hele 912 millimeter nedbør på landsplan, hvilket gør 2024 til det næstvådeste år i dansk vejrhistorie – kun overgået af 2023.

Til sammenligning falder der i gennemsnit 759 millimeter nedbør i Danmark om året. Dermed er der tale om to år, som har været meget vådere end normalt.

De våde år er noget, vi skal vænne os til i et fremtidigt varmere klima.

For når klimaet bliver varmere, kan atmosfæren indeholde mere vanddamp, og dermed kan den afgive mere nedbør.

Ifølge klimaatlasset ved Danmarks Meteorologiske Institut bliver det danske klima op til 23 procent vådere i slutningen af århundredet, hvis der sammenlignes med perioden 1981 til 2010.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her