Musikere trodser krisen:
- Vi har fundet en ny forretning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Anne Farup og Lasse Helvig spiller musik – og helst for flere end ti. I krisen har de imidlertid fundet en ny vej til gode oplevelser og mulighed for at kunne leve af musik.
Anne Farup og Lasse Helvig har pakket bilen med bærbar højtaler, mikrofoner og guitaren. De skal fra Ringe, hvor de bor, til Bolbro og spille for beboerne i bydelen. Der er lagt en rute og en nødplan for torsdagens rullende koncert. Hvis det regner, bliver det en tur med stop under lokale butikkers halvtage i stedet for den planlagte tur til gader og grønne områder.
Heldigvis er vejret med dem.
Det er ellers ikke meget, der har foldet sig ud til deres fordel under coronaudbruddet. Det ene job efter det andet er blevet aflyst. De kan som alle andre ikke spille for et publikum på mere end ti – med afstand.
Anne Farup og Lasse Helvig tog imidlertid tidligt en beslutning om, at det ikke skulle bremse dem og deres nystartede forretning.
Før corona
Parret havde et stykke tid haft en drøm om at kunne leve af musikken.
- Jeg havde været på supplerende dagpenge i fem måneder for at begynde min virksomhed. Det var bøvlet, fordi jeg skulle søge job samtidig, så jeg stoppede på dagpenge inden corona, da vi også var ved at have samlet os en fin indtægt, fortæller hun.
Så kom regeringens lockdown og på få dage forsvandt en spirende forretning med morgensang på virksomheder, fællessang i kulturhuse på Fyn og lokale kulturvandringer tilsat musik. Alt var aflyst.
- Jeg havde fra begyndelsen en kraftig intuition om, at det vil vare i hver fald til august. Og måske vil der gå endnu længere tid, inden også store forsamlinger bliver tilladt, siger Anne Farup.
Et benspænd
Derfor gik hun med det samme i gang med at udtænke løsninger for sin lille forretning.
- Vi har sunget morgensang på Facebook fra dag ét. Helt gratis. Vi har været oppe på, at 229 sang med, da vi var flest, fortæller hun.
Siden formede andre idéer sig. Og nu er der faktisk en lille, ny spirende forretning i gang på flere områder. Der er de rullende koncerter, de er hyret til, som den i Bolbro. En anden ny spirende idé er syngende telegrammer, som parret leverer på bestilling.
- Det er en måde at sende en unik, onlinehilsen til en, man har kær. Planen er, at ordrene nu skal rulle ind, og vi skal indspille masser af personlige hilsner på bestilling, lyder det optimistisk fra Anne Farup.
De første er sendt afsted til modtagere.
Dem, der handler overlever
Netop den opfindsomme indgang til krisen kan være med til at genopfinde branchen i en tid, hvor alle faste rammer falder. En vigtig proces, lyder det fra Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
Coronakrisens vinder: Virtuel ølsmagning er en succes
Med en række fysiske ølsmagninger aflyst grundet corona, blev Anarkist i Odense kreative og inviterede brugerne til virtuel ølsmagning med succes.
Med specialøl fra blandt andet Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co. og Ørbæk Bryggeri vil 2.000 mennesker lørdag eftermiddag få slukket tørsten - og formentligt også få sig en vældigt festlig dag, når Anarkist Beer og Food Lab for anden gang under coronakrisen inviterer til virtuel ølsmagning.
Det sker endnu engang med fuldt publikum og udsolgt i smagsprøver.
- Der var hurtigt udsolgt igen, og det er vi selvfølgelig meget glade for. Vi er også glade for den store opbakning fra alle bryggerierne i hele landet, siger Jesper Larsen, Nordic Craft Marketing Manager ved Royal Unibrew, som ejer Anarkist, og en af mændene bag konceptet.
Udsolgt på rekordtid
Det hele startede i marts, da statsminister Mette Frederiksen (S) med sit første pressemøde lukkede store dele af Danmark ned. Dermed også forsamlinger og arrangementer offentlige steder og på blandt andet værtshuse og restauranter.
Anarkist havde en masse ølsmagninger i kalenderen, som derfor stod til at blive aflyst.
- Vi synes, det var ærgerligt at skulle aflyse. Men når der kommer en meget firkantet ramme ned over én, bliver man kreativ, og så kom vi på det virtuelle koncept, siger Jesper Larsen.
Det affødte den første virtuelle ølsmagning på fire timer med besøg og snak med en række bryggere fra hele landet, som fortalte om netop den øl, folk hjemme i stuerne sad og smagte på. En ølsmagning, der blev udsolgt meget hurtigt, og som tvang Anarkist til at lægge en ny virtuel ølsmagning i kalenderen lørdag eftermiddag.
- Serveren til bestilling af smagskassen blev rødglødende. Det spredte sig hurtigt, og vi måtte skifte server-setup efter et par dage.
Virtuel smagning er godt tænkt
Denne måde at udvikle sig på som virksomhed og kulturinstitution i en krisetid er interessant, hvis man spørger Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
- Det er godt tænkt, og det er en god måde at samle folk på, uden at de behøver møde op et sted. Virtuel ølsmagning har en fremtid, er jeg sikker på, siger han.
Ronnie Hansen forklarer også successen med, at vi har brug for at stå sammen om noget i en tid som denne, men successen ligger også i, at det er let tilgængeligt, og man kan stadig være sammen derhjemme med familien eller en flok venner over Skype og Facetime, og det er god udnyttelse af en ellers tragisk og trist trid.
- Den virtuelle ølsmagning vil vinde min corona-award, når året er omme. De lykkes med noget, fordi det er noget, mange gerne vil, og noget man ikke har gjort før. Og så har de også holdt hånden under bryggerierne, siger Ronnie Hansen.
Aktive brugere
Og bryggerierne er en stor årsag til, at dette kan lade sig gøre. De har bakket op om konceptet fra start, og for nogen har det været med til at redde virksomheden, fordi de på en bestilling har solgt 2.000 øl til smagsprøverne.
Selve smagningen foregår via Facebook, hvor en vært stiller om til de forskellige bryggere til en snak om deres øl og hverdag. Imens kan brugerne stille spørgsmål, og det har de gjort. Mere end de plejer ved den ølsmagning.
- Når vi normalt holder ølsmagning for 40-50 mennesker er folk mere interesseret i at knævre med hinanden, men her snakker man mere med bryggerne og bliver klogere, siger Jesper Larsen.
- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi ikke var nervøse. Det tager fire timer at køre det her arrangement. Og vi var meget i tvivl om, hvorvidt vi kunne padle i fire timer, men det gik godt, og brugerne var med os, siger Jesper Larsen.
En del af fremtiden
Ronnie Hansen spår derfor også en fremtid for den virtuelle ølsmagning.
Det gør Anarkist også selv. De har nedsat en gruppe, som skal arbejde med de virtuelle smagninger - også når corona-lockdown er ovre. Men de kommer ikke til at erstatte de fysiske smagninger helt.
- Vi kommer til at fortsætte med det. Jeg tror, det bliver en tilbagevendende event, fordi det kan samle på tværs i landet, og vi får lige så god feedback digitalt, som vi gør nede i baren, siger Jesper Larsen.
De har blandt andet tanker om at lancere kommende nye øl digitalt. Så vil man kunne købe øllen hjem og deltage i lanceringen online. Men der vil også altid være events og smagninger i bryghuset.
- Vi kommer ikke til at gøre det hver fredag. Vi vil gerne have folk herned i huset også, siger Jesper Larsen.
Ved lørdagens ølsmagning deltager bryggerier fra Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeri, The Man Behind - Craft Beer, Theodor Schiøtz Brewing Co., Fanø Bryghus, Aarhus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus og Svaneke Bryghus.
- Det mest interessante er at se, hvilke aktører der tilpasser sig situationen og udvikler nye ting, og hvilke aktører der sætter sig ned og venter, siger han.
En del af de nye tiltag, der spirer i kulturlivet, ikke bare hos parret i Ringe, men også andre steder med drivein koncerter og nye filmfællesskaber, kan nemlig vise en ny vej og leve videre i det fynske kulturliv, når verden normaliserer sig.
Vi fortsætter
For Anne Farup og Lasse Helvig har krisen også skabt nye forretningsmuligheder, de forestiller sig at fortsætte med lang tid endnu.
- På en måde har corona været godt for mig. Alt er blevet kastet op i luften, og vi har gået med det, der var muligt. Jeg kan godt lide den kreative proces, siger Anne Farup.
Når det er sagt, så må noget af hverdagen og de gamle kunder også godt vende tilbage til parrets butik.
- Jeg glæder mig også til at få nogle af dem tilbage, vi havde. Det var der noget stabilt ved – selv om det også er fedt at være gademusikant, slår Anne Farup fast.
I Bolbro synger hun og Lasse Helvig videre for beboerne, der kvitterer med klapsalver og fra vinduer, altaner og indkørsler.
Fokus på kultur
TV 2 Fyn sætter i den kommende uge fokus på de dilemmaer og udfordringer, kultur- og foreningslivet står med nu, hvor de ikke længere kan slå dørene op til koncerter, forestillinger, udstillinger og meget mere.
Er du medlem af en forening, udøver af kultur eller at finde på tilskuerrækkerne, når kulturen folder sig ud, og har du en konkret undren, så skriv til os. Vi undersøger, hvad der ligger bag - og forsøger at finde et svar.