Coronakrisens vinder: Virtuel ølsmagning er en succes
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Med en række fysiske ølsmagninger aflyst grundet corona, blev Anarkist i Odense kreative og inviterede brugerne til virtuel ølsmagning med succes.
Med specialøl fra blandt andet Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co. og Ørbæk Bryggeri vil 2.000 mennesker lørdag eftermiddag få slukket tørsten - og formentligt også få sig en vældigt festlig dag, når Anarkist Beer og Food Lab for anden gang under coronakrisen inviterer til virtuel ølsmagning.
Det sker endnu engang med fuldt publikum og udsolgt i smagsprøver.
- Der var hurtigt udsolgt igen, og det er vi selvfølgelig meget glade for. Vi er også glade for den store opbakning fra alle bryggerierne i hele landet, siger Jesper Larsen, Nordic Craft Marketing Manager ved Royal Unibrew, som ejer Anarkist, og en af mændene bag konceptet.
Udsolgt på rekordtid
Det hele startede i marts, da statsminister Mette Frederiksen (S) med sit første pressemøde lukkede store dele af Danmark ned. Dermed også forsamlinger og arrangementer offentlige steder og på blandt andet værtshuse og restauranter.
Anarkist havde en masse ølsmagninger i kalenderen, som derfor stod til at blive aflyst.
- Vi synes, det var ærgerligt at skulle aflyse. Men når der kommer en meget firkantet ramme ned over én, bliver man kreativ, og så kom vi på det virtuelle koncept, siger Jesper Larsen.
Det affødte den første virtuelle ølsmagning på fire timer med besøg og snak med en række bryggere fra hele landet, som fortalte om netop den øl, folk hjemme i stuerne sad og smagte på. En ølsmagning, der blev udsolgt meget hurtigt, og som tvang Anarkist til at lægge en ny virtuel ølsmagning i kalenderen lørdag eftermiddag.
- Serveren til bestilling af smagskassen blev rødglødende. Det spredte sig hurtigt, og vi måtte skifte server-setup efter et par dage.
Virtuel smagning er godt tænkt
Denne måde at udvikle sig på som virksomhed og kulturinstitution i en krisetid er interessant, hvis man spørger Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
- Det er godt tænkt, og det er en god måde at samle folk på, uden at de behøver møde op et sted. Virtuel ølsmagning har en fremtid, er jeg sikker på, siger han.
Ronnie Hansen forklarer også successen med, at vi har brug for at stå sammen om noget i en tid som denne, men successen ligger også i, at det er let tilgængeligt, og man kan stadig være sammen derhjemme med familien eller en flok venner over Skype og Facetime, og det er god udnyttelse af en ellers tragisk og trist trid.
- Den virtuelle ølsmagning vil vinde min corona-award, når året er omme. De lykkes med noget, fordi det er noget, mange gerne vil, og noget man ikke har gjort før. Og så har de også holdt hånden under bryggerierne, siger Ronnie Hansen.
Aktive brugere
Og bryggerierne er en stor årsag til, at dette kan lade sig gøre. De har bakket op om konceptet fra start, og for nogen har det været med til at redde virksomheden, fordi de på en bestilling har solgt 2.000 øl til smagsprøverne.
Kæmpe succes: Virtuel ølsmagning holder små bryggerier i live
Tusindvis af deltagere smagte med, da Royal Unibrew sammen med 11 andre bryggerier afholdt Danmarks største virtuelle ølsmagning. Arrangementet har stor betydning for de små bryghuse.
I Svendborg sidder Bo Abelgren Ehlers på en skammel foran sin sølvgrå bærbare computer. Mellem papkasser og Svendborgsund-pilsnere præsenterer han Sundbajeren til omkring 1.000 medfølgende Facebook-seere.
- De pilsnere, man typisk køber fra større bryggerier, er tit filtreret helt klare. Det er den her ikke. Det betyder, at vi bevarer nogle af smagsstofferne i. Så en klassisk pilsner med forskellige klassiske europæiske humler, der giver sådan lidt et krydret præg, lyder det fra ejeren af Svendborgsund Bryghus til Facebook-seerne.
I et forsøg på at stille danskernes øltørst i disse coronakrisetider arrangerede Royal Unibrews specialbryggeri, Theodor Schiøtz Brewing Co., fredag en virtuel ølsmagning sammen med 11 andre små og store bryggerier.
Allerede inden afholdelsen fredag, var arrangementet en stor succes. Kassen med smagningens 12 øl blev udsolgt efter seks dage.
Svendborgsund Bryghus er ét af de mindste bryggerier, der var med i den virtuelle ølsmagning.
- Det betyder kolossalt meget, at sådan nogle af de store som Royal Unibrew inviterer os ind. Det at sende 2.000 øl ud ad døren betyder rigtig meget for et lille bryggeri som os. Det har i hvert fald betydet noget for den her måneds omsætning. Det er vi glade for, fortæller ejer af Svendborgsund Bryghus Bo Abelgren Ehlers.
Arragementet fungerede sådan, at deltagerne kunne købe en kasse med de 12 øl, der var med i smagningen. I kassen lå der også en kort beskrivelse af øllene.
Den virtuelle ølsmagning varede fire timer. Her kunne deltagerne se og høre om de forskellige øl på Facebook i en livevideo fra Anarkist brewpub i Odense. Samtidig kunne de smage dem hjemme i deres egen dagligstue.
Presset af corona
Ligesom store dele af samfundet er de små bryggerier pressede af corona-lukning.
- Det er klart, vi kan sagtens mærke, hvad der sker i øjeblikket. Alt salg til restaurationer og barer er stoppet. Heldigvis er der mange, der sidder hjemme og har brug for lokale øl. Vi kan virkelig mærke, at de lokale bærer os nu, forklarer Bo Abelgren Ehlers.
Under coronakrisen tilbyder Svendborgsund Bryghus gratis levering, og ejeren er selv ude at aflevere. Her ser han, hvordan de lokale kunder bor og hilser på dem.
Alligevel har bryggeriet mistet omkring 30 procent af omsætningen, men det forsøger selv at klare skærene uden brug af hjælpepakke. Bo Abelgren Ehlers håber, at webshoppen og udbringning er nok til at holde dem kørende.
Tidligt i seng
Hjemme fra spisebordet fulgte landsformanden for danske øl-entusiaster Klaus Rehkoppf med i den virtuelle ølsmagning.
Da TV 2/Fyn møder ham, er han i gang med dagens tredje smagsprøve.
- Så jeg er stadig forholdsvis klar i hovedet, trods alt. Men det er noget af en omgang, vi skal igennem, fortæller han og uddyber.
- Det kan godt være det ender med, at jeg kommer tidligt i seng i aften.
Håber ikke det bliver normalen
Idéen bag Danmarks største virtuelle ølsmagning synes Klaus Rehkoppf er god.
- Men det er på en lidt trist baggrund. Vi kan ikke komme ud på barer og restauranter og sidde og nyde det gode øl der. En festlig markering af en trist situation, siger han.
Ifølge landsformanden gør øl sig bedst i fællesskab med andre.
- Øl er noget, vi helst nyder i venners lag. Det smører godt til et godt arrangement. Det vil være synd at forestille sig, at jeg skulle sidde og drikke en øl alene resten af året. Det vil jeg bestemt ikke håbe, siger Klaus Rehkoppf.
Mange af de danske øl-entutiaster deltog i Danmarks største virtuelle ølsmagning ifølge landsformanden. Han er ærgerlig over, der ikke var flere kasser til salg.
- Jeg er sikker på, det kunne have båret meget mere, siger han.
Han kan dog godt se det logiske problem i, at bryggerierne skal levere 2.000 flasker, da der er flere små i blandt.
Begynd at hamstre øl
Bo Abelgren Ehlers er tilfreds med arrangementet.
- Det var sjovt. Jeg fik mange gode spørgsmål.
Ifølge Klaus Rekoppf er et arrangement som Danmarks største virtuelle ølsmagning et godt initiativ især for de små bryghuse.
- Det er en glimrende idé og en god måde at få promoveret sit øl på, siger han og opfordrer til, at fynboerne begynder at hamstre øl fra Svendborgsund, Fanø eller lignende. På den måde kan de små bryggerier måske klare sig gennem coronakrisen.
Udover Svendborgsund Bryhus deltog flere fynske bryggerier. I smagekassen var der også øl fra Fanø Bryghus, Midtfyns Bryghus, The Man Behind, Ørbæk Bryggeri og Ugly Duck Brewing Co.
Den succesfulde ølsmagning bliver fulgt op af smagning nummer to. Klik her og få mere at vide
Selve smagningen foregår via Facebook, hvor en vært stiller om til de forskellige bryggere til en snak om deres øl og hverdag. Imens kan brugerne stille spørgsmål, og det har de gjort. Mere end de plejer ved den ølsmagning.
- Når vi normalt holder ølsmagning for 40-50 mennesker er folk mere interesseret i at knævre med hinanden, men her snakker man mere med bryggerne og bliver klogere, siger Jesper Larsen.
- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi ikke var nervøse. Det tager fire timer at køre det her arrangement. Og vi var meget i tvivl om, hvorvidt vi kunne padle i fire timer, men det gik godt, og brugerne var med os, siger Jesper Larsen.
En del af fremtiden
Ronnie Hansen spår derfor også en fremtid for den virtuelle ølsmagning.
Det gør Anarkist også selv. De har nedsat en gruppe, som skal arbejde med de virtuelle smagninger - også når corona-lockdown er ovre. Men de kommer ikke til at erstatte de fysiske smagninger helt.
Fynsk forfatter i New York:
- Lige nu er corona min store historie
Journalist og forfatter Sara Maria Glanowski er født og opvokset i Odense, men bor i New York, som er det amerikanske epicenter for corona. Det har sat forfatterjobbet på pause.
I 2012 købte odenseanske Sara Maria Glanowski en envejsbillet til New York for at studere på det prestigefyldte Columbia Univeristy. Efter et års orlov fra Politiken, hvor hun på daværende tidspunkt var ansat som journalist, var hun dog langt fra færdig med USA.
Otte år senere sidder hun i sin lejlighed i Brooklyn og er klar til at fortælle fynboerne om det liv, hun lever i den amerikanske hovedstad til TV 2/Fyn Event.
- Det står slemt til herovre. New York er jo epicentret for corona i USA, hvor 15.000 new yorkere allerede har mistet livet, siger Sara Maria Glanowski, da hun tirsdag deltager i forfatterevent arrangeret af TV 2/Fyn Event.
Hun kan berette om et sted, hvor coronakrisen for alvor har sat sit præg, både på byen og på hendes delte karriere som forfatter og journalist.
Journalist eller forfatter
Fra storbyen, der normalt aldrig sover, men nu er blevet en spøgelsesby med tomme subways og menneskeforladte gader, rapporterer Sara Maria Glanowski om coronakrisen til både danske og amerikanske medier.
Hvem er Sara Maria Glanowski?
- Sara Maria Glanowski blev født i 1980.
- Hun er opvokset i Odense, hvor forældrene stadig bor i barndomshjemmet i Sadolinsgade.
- Hun tog uddannelsen i journalistik på Syddansk Universitet i Odense og har en mastergrad i amerikansk politik og journalistik fra Columbia University i New York.
- Hun arbejder i dag som freelancejournalist for særligt amerikanske, men også danske, arabiske og kinesiske medier.
- Sidste år blev hun gift med Emil Lamm Nielsen, som hun mødte i New York, men som viste sig at være fra Næsbyhoved Broby.
- Hun er lige nu aktuel med bogen "Skyggebokser", som udkom 12. august 2019.
- Jeg har ikke tid til at skrive på noget som forfatter. Lige nu arbejder jeg som journalist, og det er corona, der er min store historie. Der er rigeligt at skrive om, og det bliver nok ved i mange måneder, fortæller Sara Maria Glanowski, der har skevet historier om ophængte bedemænd, grædefærdige sygeplejesker og travlte supermarkedmedarbejdere og sendt live til dansk radio og tv.
Journalisttilværelsen med de hurtige nyheder har ellers frem til august 2019 været sat mere eller mindre på pause. I syv år arbejdede hun nemlig benhårdt på debutbogen "Skyggebokser", som er en fortælling om tre barske miljøer i New York. En bog, der krævede stort kildearbejde, hvor hun levede i de tre hovedpersoners skygge igennem mange år.
- Derfor er det næsten lidt befriende at arbejde med noget, der går lidt hurtigere og er så forskelligt, fra den måde jeg i mange år har arbejdet. Jeg tror, det er vigtigt, at man spidser blyanten på forskellige måder, så man holder sig selv skarp ved både at lave de lange og dybe historier og de hurtige, forklarer hun.
Forfatterskabet voksede frem
Da Sara Maria Glanowski var færdig på Columbia University fik hun sponsoreret et års arbejdsvisum af dem, så hun kunne arbejde som journalist i landet. Da det udløb skulle hun derfor finde sig selv på en anden måde i den tid, det tog at få et nyt arbejdsvisum.
- Jeg var et sårbart sted i mit liv. Jeg var 35 år og klar til at stifte familie, men min mand, der på det tidspunkt var min kæreste, er ti år yngre end mig og var ikke parat til at være far. Det var sådan jeg endte i Gleason's Gym, hvor jeg fandt en familie og et fællesskab, husker hun.
Det blev starten på "Skyggebokser", uden hun helt selv var klar over det og før hun vidste, at hun også kunne skrive forfatter på cv'et.
Hun blev forelsket i den legendariske bokseklub, hvor kvinderne var de regerende verdensmestre. Det første års tid i klubben var hun der udelukkende for at træne, men flere af de mennesker, hun mødte, gemte på historier, som hun måtte videreformidle.
- Jeg tog noter, fra jeg kom ind i bokseklubben, men løbende begyndte jeg at få flere idéer og nærmest caste folk til bogen, forklarer hun.
Svært tilgængelige miljøer
"Skyggebokser" skildrer tre svært tilgængelige og lukkede miljøer og præsenterer den kvindelige bokser Alicia "Slick" Ashley, copwatcheren Jose LaSalle og Henry Baird, et tidligere medlem af den racistiske White Power-bevægelse.
I kommentarsporet til forfattereventet på Facebook dukker et spørgsmål op.
- Kære Sara - tak for eminente Skyggebokser. Var der andre kulturer, du overvejede at dykke ned i, men som ikke endte i bogen, spørger August Sandberg.
- Oprindeligt var idéen, at jeg skulle skrive ti fortællinger, som skulle blive et portræt af New York. Jeg vidste, at jeg ville skrive om boksning, og LaSalle havde jeg allerede skrevet om til flere medier. Jeg havde også arbejdet på historien om Henry, og de tre miljøer tegnede bare et større portræt af byen, syntes jeg. Så nej, jeg overvejdet faktisk ikke så mange andre kulturer, da det kom til stykket, svarer Sara Maria Glanowski.
En begyndelse, en midte og en slutning
I de syv år, Sara Maria Glanowski fulgte bogens hoved- og bipersoner, fandt hun sig selv som både journalist og forfatter.
- For at kunne leve på karakterenes principper, skal man have en kæmpe fascination af dem. Lidt som en lille forelskelse, hvor man tænker på dem hele tiden og vil vide alt om dem. Det udvikler sig til et kærlighedsforhold, hvor man også begynder at se deres dårlige sider, så det til sidst minder om et gammelt ægteskab, ler hun.
Selvom hun slet ikke vidste, at hun skulle skrive en bog, da hun begyndte at følge med i de amerikanske skyggesider med klasseforskel, racisme og undertrykkelse, fandt hun sig selv som forfatter undervejs.
"Skyggebokser" af Sara Maria Glanowski
I sin højaktuelle og anmelderroste bog ‘Skyggebokser’ tegner journalist Sara Maria Glanowski et voldsomt og rørende portræt af USA i kamp og forandring, fortalt gennem skæbner og miljøer, som det har krævet flere år at komme tæt på.
I en boksehal ved Brooklyns havnefront, hvor Muhammad Ali og Mike Tyson har trænet, møder vi den femdobbelte verdensmester og hendes klan af kvinder, der kæmper for at slå igennem i den mest maskuline sportsgren, der findes. Sara Maria Glanowski har brugt mere end 2000 timer i den legendariske klub og i årevis fulgt de kvindelige mestre – siddet i mørke baglokaler, når de spyttede blod og tandstumper ud, fået blå øjne af dem og ladet dem træne sig op til kamp på Times Square. Vi er også med helt inde bag politiets linjer og i hælene på den mand, der overvåger Amerikas mægtigste politistyrke, NYPD, med sit videokamera som vagtværn mod politivold i fattige sorte kvarterer i en beretning, der fortæller den store historie om politi og race i Amerika, som kampen ser ud på gaden i Bronx og på bagsædet af byens patruljevogne. Og så kommer vi helt ind under huden på en frafalden leder i Amerikas ultravoldelige og racistiske White Power-bevægelse. Vi møder ham blot to uger efter, han bliver prøveløsladt, og i flere år følger vi hans kamp for at frigøre sig fra nazi-tatoveringerne og det broderskab, der følger med.
- Alt hvad jeg skriver er sandt, og jeg arbejder jo som journalist. Men jeg ledte også hele tiden efter en begyndelse, en midte og en slutning, så jeg kunne vise udviklingen i personerne. Og den kan jeg jo ikke digte, så derfor fulgte jeg LaSalle, til han havde en større opbakning og Henry fra han kom ud af fængslet til den skæbne, han fik. Det tog derfor mange år at følge dem alle, forklarer Sara Maria Glanowski, der mente at det både var nødvendigt for journalistikken og forfatterskabet.
Efter en varm modtagelse og udelukkende fem-stjernede anmeldelser til bogen, har hun også fået blod på forfattertanden. Selvom journalistikken bliver skabt af coronakrisen, kan coronakrisen måske være med til at skabe flere bøger fra fynboens hånd.
- Jeg skal ikke dykke mere ned i det, jeg allerede har skrevet om. Så skal jeg dykke ned i noget om, hvor USA er nu, hvordan landet kommer til at se ud og nogle karakterer, som jeg slet ikke har mødt endnu, understreger Sara Maria Glanowski.
- Vi kommer til at fortsætte med det. Jeg tror, det bliver en tilbagevendende event, fordi det kan samle på tværs i landet, og vi får lige så god feedback digitalt, som vi gør nede i baren, siger Jesper Larsen.
De har blandt andet tanker om at lancere kommende nye øl digitalt. Så vil man kunne købe øllen hjem og deltage i lanceringen online. Men der vil også altid være events og smagninger i bryghuset.
- Vi kommer ikke til at gøre det hver fredag. Vi vil gerne have folk herned i huset også, siger Jesper Larsen.
Ved lørdagens ølsmagning deltager bryggerier fra Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeri, The Man Behind - Craft Beer, Theodor Schiøtz Brewing Co., Fanø Bryghus, Aarhus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus og Svaneke Bryghus.
Vanvittig biljagt: Narkohandler bragede gennem vejarbejde i høj fart
kopieret!
En biljagt på omtrent en halv time pressede betjente til det yderste i kørekundskaber, mens flere personer blev udsat for alvorlig fare natten til den 12. august i år.
Et anklageskrift fra Fyns Politi indeholder 19 punkter, hvor den 21-årige flugtbilist har tilsidesat færdselssikkerheden og i grov kådhed har sat andres liv og førlighed på spil.
Meget af biljagten blev optaget fra en drone. Videoen kan du se øverst i artiklen.
Desuden afslører anklageskriftet, at den 21-årige var påvirket af amfetamin, ketamin og THC, uden at have recept på de bevidsthedspåvirkende stoffer. Desuden lå han inde med et flere euforiserende stoffer og kontanter, så det formodes han har handlet med narkoen.
Farlig jagt
Mindst ti gange overtrådte narkohandleren sin ubetingede vigepligt, mens han to gange kørte modsat ensretningen i små gader i Rudkøbing.
To politibiler havde han efter sig i den farlige færd, og nær biljagtens afslutning forulykkede den ene politibil nær Ørstedsparkens legeplads, hvorved en betjent kom til skade.
Men flere måtte redde sig selv fra den farlige bilist i Rudkøbings gader. Eksempelvis beskriver anklageskriftet en episode, hvor den 21-årige kørte med 90 kilometer i timen frem mod arbejdere på vejen, mens han kørte mod færdselsretningen.
Her var han tæt på at påkøre en af arbejderne, men nåede at undvige i sidste øjeblik.
I et andet tilfælde måtte en bilist kaste sit køretøj ind på fortovet, for at undgå en kollision, da flugtbilisten igen kom kørende med høj fart mod færdselsretningen.
Slutteligt beskriver anklagerne, at manden udsatte en passager i sin egen bil for livsfare, da han tog passageren med ud i sine farefulde handlinger.
Dronevideo er bevis
Fyns Politi har den private dronefotografs optagelser med i bevis-mappen, bekræfter politiet.
Overfor TV 2 Fyn beskrev dronefotograf Lasse Rømhild, hvordan både flugtbilist og politibiler kørte forbi ham i byhuset i Rudkøbing natten til den 12. august.
- Jeg synes, det var voldsomt, fordi det foregik jo ned gennem alle de små gader og stræder, sagde han dagen efter biljagten.
Anklageskriftet afslører ikke om politiet vil kræve fængsel eller bødestraf. Anklageren vil dog have den 21-årige frataget sin førerret ubetinget, mens politiet vil konfiskere 8,24 gram kokain, 0,54 gram methamfetamin, 8,83 gram hash og 0,94 gram MDMA.
Også 4.650 kroner i kontanter kræves konfiskeret, da politiet mener de stammer fra handel med hash.
Sagen skal afgøres af en dommer og to domsmænd ved Retten i Svendborg i sommeren 2025.
Asylcenter sat i bero: Syriske Shiyar så sin far dø
kopieret!
Syriens diktator Bashar al-Assad er ude - og den omvæltning har sat alle asylsager på asylcentret Holmegaard på Langeland i bero.
Lige nu befinder cirka 100 syriske flygtninge sig på det fynske center. En af dem er 31-årige Shiyar Mohamad Hesso. Han flygtede til Europa i 2015 efter nogle voldsomme oplevelser i Syrien, hvor han blandt andet så sin egen far blive dræbt.
Men selvom den syriske præsident er blevet væltet, vil Shiyar ikke tilbage til Syrien. I stedet håber han på en fremtid i Danmark.
- De dårlige mennesker er væk, men nu kommer der nogle andre til magten, som jeg kan se er islamistiske og det bryder jeg mig ikke om, fortæller han.
Politiet deler tips til at holde tyven væk i julen
kopieret!
Det er godt gammeldags træls, at komme hjem til en husstand, som er gennemrodet af indbrudstyve. Det ved Fyns Politi, som hvert år modtager anmeldelser om indbrud i julen.
Derfor deler politikredsen nu en række tips til at holde tyven på afstand - også selvom man ikke er hjemme.
Trickene er blevet delt i et opslag på Facebook, og lyder sådan:
Hold tyven væk
Sørg for, at det ser ud som om der er nogen hjemme i dit hus fx ved timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys.
Luk og lås døre og vinduer. Sørg for at have ordentlige låse på skurer, garager, værksteder m.m.
Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv.
Opbevar/gem smykker og kontanter mindre synlige steder.
Tal jævnligt med din nabo. Hold øje med hinandens ejendomme og hold dig orienteret om, hvad der sker i dit lokalområde.
Tilmeld dig nabohjælp
DSB melder om god stemning og mange tog til tiden
kopieret!
Den 23. december er ifølge DSB selv forløbet rigtig godt, selvom det er en af årets helt store jule-rejsedage.
Togene er kørt til tiden - i hvert fald mange af dem. 85 procent af passagerer er kommet frem indenfor 3 minutter af planlagt ankomsttid.
DSB fortæller også at de rejsende har sørget for god stemning i togvognene hele dagen igennem.
Det koster 8,25 kroner i strøm at stege juleanden
kopieret!
Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra energisektorens brancheorganisation, Green Power Denmark.
Sidst på eftermiddagen juleaftensdag ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.
Hvis anden steger i cirka tre timer i en A-mærket ovn, der kræver cirka 2,5 kilowatt-timer, vil prisen lande på cirka 8,25 kroner.
- Det er nok det, jeg vil kalde en blød mellemvare rent elprismæssigt, siger energianalytiker Kristian Rune Poulsen til Ritzau.
Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationens såkaldte andestegsindeks 7 kroner at stege juleanden.
Men i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner.
Over en million julelys pryder lige nu Odense ZOO
kopieret!
I morgen aften er det juleaften, der er længe, længe til.
Og hvis du kender nogen, som synes, der er lidt for længe til, så er det heldigvis ikke alle, der er gået på ferie endnu.
For Odense ZOO har fyldt haven op med mere end en million julelys, juleboder og selveste julemanden.
Og også i morgen holder de åbent, hvor børn som voksne kan hilse på Rudolf og hans venner, inden de skal ud med gaver til verdens børn om aftenen.
Haven holder åbent fra kl. 9-14.
DSB klarer rejsedagen med pebernødder og julestemning
kopieret!
DSB har været godt forberedt på de rekordmange rejsende danskere denne jul.
Så godt, at personalet har kunne bruge deres tid på at sprede julestemning i togvognene.
- Folk taler mere med hinanden og med os. Det er skønt, siger perronmanager Irene Boesen fra DSB.
Hun fortæller, at DSB hidtil har kørt efter planen - og vil man stadig med toget i dag eller i morgen d. 24 december, så er der stadig billetter tilgængelige.
Krige, kriser og klassikere - hvad fylder i årets juleprædikener?
Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.
Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.
Krige, kriser og klassikere - hvad fylder i årets juleprædikener?
Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.
LYD
DEL
LYD
DEL
Flere julegaver købes i genbrugsbutikker
kopieret!
Hos Røde Kors Odense oplever man, at flere fynboer køber deres julegaver i genbrugsbutikker.
Det glæder formand for Røde Kors Odense, Lone Hedemand.
- Vi kan tydeligt mærke, at der er en øget omsætning i november og december, så det er vi glade for, fortæller hun til TV 2 Fyn.
Og selvom det kan være alt muligt forskelligt, der sælges i juletiden, så fremhæver hun, at det især er julepakkekalendergaver, der købes hos dem.
Røde Kors omsatte i 2023 for omkring 300 millioner kroner. Omsætningen går blandt andet til katastrofehjælp og lokale aktiviteter.
Millionbøde til Region Syddanmark efter data-sjusk
kopieret!
Retten i Kolding har 23. december 2024 idømt Region Syddanmark to bøder på hver 500.000 kr. for brud på GDPR-reglerne. Det er ifølge Ritzau den hidtil højeste straf til en offentlig institution for denne type forseelser.
Uvedkommende kunne få adgang til tusindvis af borgeres personfølsomme data. Retssagen drejede sig om to brud, som fandt sted på forskellige tidspunkter mellem 2011 og 2020.
Begge sager kalder regionen selv for menneskelige fejl.
- Jeg ærgrer mig over, at vi taber de to sager. Der eksisterer en lignende sag, hvor 20 gange så meget data har været eksponeret, som blev lukket med en kritik, siger Morten Lundgaard som er IT-direktør i Region Syddanmark.
Han mener der mangler en rød tråd, i forhold til hvordan denne type sager afgøres.
To sager
Den første sag omhandler en database med spørgeskemasvar, der blev brugt af Børne- og Ungdomspsykiatrien Odense. Der indgik ikke CPR-numre i databasen, men blandt andet navn og fødselsdato.
Region Syddanmarks undersøgelser viste efterfølgende, at sårbarheden kun er blevet anvendt af den borger, der anmeldte sårbarheden, skriver regionen i en pressemeddelelse.
Den anden sag omhandler en PowerPoint-præsentation udarbejdet af en af regionens læger til undervisningsformål. Præsentationen, der lå på regionens hjemmeside, indeholdt fortrolige og følsomme personoplysninger.
15 gange er præsentationen blevet åbnet på hjemmesiden. Det krævede angiveligt stor teknisk snilde at komme helt ind til de fleste af personnumrene i præsentationen.
- Vi tager dommen til efterretning, og vi har siden hændelserne iværksat mange initiativer, der skal medvirke til, at lignende datasikkerhedsbrud ikke sker igen, siger IT-direktøren.
Han understreger, at der i sagen ikke er sket et egentligt data-læk, hvilket vil sige at informationerne ikke er blevet misbrugt.
Regionen har ikke besluttet sig for, om de vil anke sagen til landsretten endnu.
Novo-aktien gør comeback efter nedtur
kopieret!
Der er godt nyt til de Novo Nordisk-investorer, der holdt fast i aktien under fredagens voldsomme kursfald på 20,7 procent.
Aktien handles mandag morgen omkring kurs 648, hvilket er ti procent højere end fredag.
Dermed har Novo Nordisks børsværdi allerede indhentet omkring 200 af de 688 milliarder kroner, som forsvandt.
Fredagens kursfald blev udløst af forskningsresultater for Novos næste store håb inden for fedmebehandling, Cagrisema.
Et forsøg, hvor en række testpersoner modtog behandling med Cagrisema i 68 uger, viste et gennemsnit på 22,7 procents vægttab.
Markedet og Novo Nordisk selv havde håbet på mindst 25 procent, og investorerne reagerede på skuffelsen ved at sende kursen nedad.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her