Nej til mundbind kan i yderste konsekvens resultere i bøde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et landsdækkende krav om mundbind i offentlig transport træder i kraft lørdag. Reglerne er nu offentliggjort.
Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, hvis man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.
Natbussen kører igen: Men husk mundbindet når du går i byen
I weekenden kører de fynske natbusser igen, da nattelivet nu kan holde åbent til klokken to.
Fra natten mellem fredag og lørdag er de atter muligt at tage bussen hjem fra en hyggelig aften i byen, når natbusserne på de fynske regionalruter kører igen.
Busserne skal igen ud på de natlige ture, fordi barer, værtshuse og cafeer nu har fået lov til at holde åben til klokken to.
Natbusserne har holdt stille siden marts, hvor nattelivet blev lukket ned for at kontrollere udbruddet af coronavirus. Men som følge af regeringens genåbningsplan får store dele af nattelivet nu igen mulighed for at holde åbent til kl. 02, og derfor sætter FynBus natbusserne ind igen.
Natbusserne kører på de større regionale ruter, og har et N i rutenummeret, for eksempel 140N. Rejseplanen er opdateret, så man kan se, hvornår natbusserne kører, oplyser FynBus.
Som natbuspassager skal du dog også være en smule fremsynet. Lørdag den 22. træder nemlig også mundbindspåbuddet i den kollektive trafik i kraft.
Skal du med natbussen natten mellem fredag og lørdag, skal du derfor have mundbind på. Ellers risikerer du at blive efterladt i busskuret.
Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk.
Et landsdækkende krav om mundbind i den offentlige transport træder i kraft lørdag.
Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det straffes med bøde.
Desuden bliver arbejdsgiverne for ansatte i den offentlige trafik pålagt at sørge for, at deres ansatte bærer mundbind, så længe de befinder sig i transportmidlet eller på en station.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) håber og tror dog på, at alle vil følge reglerne. Han mener, at regeringen gør det mere simpelt, når det bliver et krav for alle at tage mundbind eller visir på.
Han beretter om, at der vil kunne "opstå spørgsmål", man må tage hen ad vejen.
- Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft, og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne.
- For langt de fleste er det simpelt at følge reglerne, og jeg er sikker på, at det dygtige personale ude i trafikken vil gøre deres for at hjælpe til på en god måde, skriver transportministeren i en kommentar.
Homoseksuelle søger væk fra Fyn: - Det er nemmere at gemme sig i København
Mange unge tager mod hovedstaden for at søge LGBT-miljøet, men ifølge den fynske forening Lambda har provinsen og de mindre byer rigtig meget at byde på.
Flag, fjer og balloner i alle regnbuens farver pryder i denne uge Københavns gader til Copenhagen Pride, som er et arrangement, der skal sætte fokus på forskellige seksualiteter. Og det er primært i København, at meget af fællesskabet foregår. Sådan er opfattelsen i hvert fald blandt mange unge i LGBT-miljøet.
Det ærgrer den fynske LGBT-forening Lambda.
- Jeg tror, mange søger til København, fordi den er stor. Det er nemmere at gemme sig, hvis det er det, man vil. Og omvendt er der mange flere steder at gå i byen, hvis det er det, der trækker, siger Sarah Baagø Petersen, der er talsperson for Lambda i Odense,
Provinsen tilbyder et større fællesskab
Men selvom København umiddelbart har meget at byde på, er der store fordele ved foreningen i Odense, mener talspersonen.
- I København er man mere differentieret og samler sig i små enklaver og mindre fællesskaber. I Odense er der ét stort fællesskab – her laver vi alting sammen og ikke i små grupper, siger Sarah Baagø Petersen.
En, der har mærket det store fællesskab, er Nicklas Andersen. Han er homoseksuel og frivillig i Lambda. Og selvom han skulle tage mod til sig, har han ikke fortrudt et sekund, at han trådte ind på baren i Brogade.
- Jeg var meget påpasselig med at gå ind på Lambda, for jeg havde aldrig været på et homosted før. Jeg gik forbi en to-tre gange og tog mig endelig sammen til at gå herind. Så stod jeg bare i hjørnet uden at sige et ord. Men så kom der nogen hen til mig og spurgte, om jeg ikke ville sidde sammen med dem, siger Nicklas Andersen og fortsætter med et smil:
- Og så endte jeg med at være der til klokken fem om morgenen. Så det kan man vist godt sige var en succes.
Vigtigt at møde ligesindede
Lambda er primært drevet af frivillige, og de har forskellige arrangementer, der skal sætte fokus på forskellige seksualiteter såsom homo- eller biseksualitet. Desuden har foreningen en bar i Brogade i Odense, hvor man kan mødes over en drink eller en øl.
Hele miljøet og foreningen omkring LGBT er ekstremt vigtigt, mener Sarah Baagø Petersen.
- Fællesskabet er vigtigt for at møde nogen, der er ligesindede og finde et fælles ståsted. Så man kan tænke: "Der er andre ligesom mig, og selvom jeg ikke er, som folk er flest, så er jeg okay", fortæller hun og fortsætter:
- Det kan virke banalt at mødes, fordi man har samme seksualitet. Men det er det samme som at folk, der kan lide fodbold, mødes i fodboldklubber.
For frivillige Nicklas Andersen var det også vigtigt at have andre at spejle sig i. Nu er næsten hele hans sociale liv med folk fra Lambda. Og alle er velkomne i foreningen og på baren, siger han.
- Det er primært folk i LGBT-miljøet, men jeg har flere venner hernede, som er heteroseksuelle. De kommer her bare, fordi det er hyggeligt. Så alle er velkomne, siger han med et smil.
Selv om det er et krav, at alle passagerer bærer mundbind, er der undtagelser.
Det gælder for børn under 12 år samt ældre med eksempelvis demens eller vejrtrækningsproblemer.
Det gælder heller ikke for folk med fysisk eller nedsat svækkelse, der gør, at de ikke kan bære mundbind eller visir.