Ny persondatalov: - Det er helt utroligt, hvor mange detaljer man skal sætte sig ind i
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den nye europæiske persondatalov, der gælder fra slutningen maj, sætter fynske virksomheder på ekstraarbejde.
Den 25. maj træder en ny persondatalov i kraft. Den betyder, at alle foreninger, kommuner og virksomheder skal have styr på sikker opbevaring af alle de persondata, de håndterer til daglig. Og det er slet ikke så ligetil.
- Det starter med et enkelt skridt, og så pludselig opdager du, at det faktisk ikke er en fem kilometerstur, du er ude på et maraton, siger Ann Helene Nielsen, der er bestyrelsesformand i engros og detailforretningen Frederik Nielsens Eftf. i Nyborg, om arbejdet med at leve op til de nye regler.
For både store og små virksomheder skal kunne opbevare oplysninger som adresse, mail og cpr-nummer sikkert, og de må ikke have dem i længere tid end højst nødvendigt.
- Det er helt utroligt, hvor mange detaljer man skal sætte sig ind i. Man skal kigge på sine egne medarbejderes data, som man skal sikre. Så skal man kigge på kunders data, og så skal man kigge på, hvem det er, der behandler dataerne, siger Ann Helene Nielsen.
Og når man har lokaliseret, hvem der behandler dataen, skal man lave det, der kaldes en databehandlingaftale.
- Og det er altså for viderekomne at læse de aftaler. De er skrevet af jurister for jurister, siger Ann Helene Nielsen.
Afviser ændringer efter nepotismesag: - Det fungerer allerede tilfredsstillende
Borgmester i Nordfyns Kommune, Morten Andersen (V), vil ikke indføre en whistleblower-ordning, efter en centerleder ulovligt har købt kurser af sin søster. Han mener ikke, sagen giver anledning til at ændre praksis.
Sagen, hvor en centerleder i Nordfyns Kommune har købt kurser for omkring 240.000 kroner af sin søster, får ikke kommunen til at indføre en såkaldt whistleblower-ordning.
Ingen af de ti fynske kommuner har en whistleblower-aftale om, at medarbejdere med viden om lovovertrædelser eller andet kan kontakte en uvildig organisation. Det er der fortsat ikke behov for, mener Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V).
- Vi synes, at den måde, det fungerer på i dag, er rigtig tilfredsstillende, og vi har egentlig aldrig haft behov for at indføre en whistleblower-ordning, siger Morten Andersen.
Borgmesteren mener heller ikke, at nepotismesagen giver anledning til andre ændringer.
- Det synes jeg faktisk ikke. Vi må bare konstatere, at når vi har 2.100 ansatte, ja, så er det engang i mellem, at der sker nogle svipsere, siger han til TV 2/Fyn.
Ikke nok med en åben dør
Morten Andersen understreger, at hans dør i de otte år, han har været borgmester, altid er åben, og at medarbejderne på den måde altid kan drøfte deres bekymringer med den øverste leder.
Det er dog ikke altid tilstrækkeligt, mener Natascha Linn Felix, der er formand for Transparency International Danmark, hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden.
- Man kan være i situationer, hvor det at gå til sin nærmeste leder ikke føles som det rigtige, fordi der måske også der er en viden og en accept af, hvad der foregår.
- Havde der været en whistleblower-ordning, havde der været et sted, hvor dem, der eventuelt var vidende om, at centerlederen købte kurser af sin søster, kunne gå til og gøre opmærksom på, at de havde mistanke om brud på forvaltningsloven eller andre retningslinjer og love. Det er det, en whistleblower-ordning kan - være et trygt sted, hvor man går hen, fortæller Natascha Linn Felix til TV 2/Fyn.
Centerlederen i Nordfyns Kommune har købt kurser af sin søster, Tina Bue Frandsen, siden 2013.
Centerlederen og hendes nærmeste chef, børne- og ungechef Henrik Jacobsen, er fritaget, mens sagens undersøges nærmere.
Alle skal have styr på dataerne
Også hos Fri Bike Shop i Nyborg har de travlt for tiden, for der er masser af persondata i omløb hos den lokale cykelhandler.
- Vi har navnene på kunderne. Vi får lov at sende en sms til vores kunder. Så laver vi finansering i Nordea Finans. Der får vi en mail retur med deres personnummer på, siger cykelhandler Jens Hoseassen.
Persondataforordningen eller General Data Protection Regulation (GDPR), som det officielt hedder, er blevet stemt igennem af EU. Reglerne skal sikre behandling af personoplysninger, og de skal følges uanset virksomhedens størrelse.
Er det så vigtigt, at alle helt ned til cykelhandleren med tre-fire ansatte har styr på det her?
- For dem, der afgiver oplysninger, er det nok ligegyldigt, om oplysningerne kommer fra Google, eller om de kommer fra, at cykelhandleren ikke har styr på sine data. Det er en beskyttelse af den enkelte person, siger Lars Ove Hansen, der er statsautoriseret revisor hos BDO.
Og cykelhandler hos Fri Bike Shop i Nyborg, Jens Hoseassen, byder trods omstændighederne de nye regler velkommen.
- Jeg synes egentlig, det er okay, at vi også bliver udfordret på opgaven, siger han.
Lynnedslag: Huse og vandværk ramt - advarer om farlige el-installationer
Flere huse og et vandværk blev mandag formiddag ramt af lynnedslag i Strib ved Middelfart. Gadelygter virker ikke, elskabe er slået op og vandværket kan ikke levere vand til områdets beboere.
Det voldsomme uvejr med masser lynnedslag ramte Strib klokken 11.48 mandag formiddag. I følge Fyns Politi ramte lynet ned i mindst tre huse omkring Møllebakken.
- Der har været røgudvikling og elinstallationer, der er blevet sat ud af drift. Heldigvis er der ikke sket alvorlige skader, fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist, til TV 2/Fyn.
Han opfordrer beboere i en radius på omkring 300 meter fra Møllebakken til at køre hjem og kontrollere, om husets elinstallationer fortsat fungerer.
"Kraftig torden har ført til lynnedslag i Strib bla. på Møllebakken. Indenfor cirka 300 meter kan el, vand og telefon have taget skade, hvorfor beboere om muligt bedes kontrollere, at alt er som det skal være. Pil ikke ved åben elskabe, telefonskabe eller gadelamper," skriver Fyns Politi på Twitter.
1/2 Kraftig torden har ført til lynnedslag i Strib bla. på Møllebakken. Indenfor ca. 300 meter kan el, vand og telefon have taget skade, hvorfor beboere om muligt bedes kontrollere, at alt er som det skal være. Pil ikke ved åben elskabe, telefonskabe eller gadelamper. #politidk
— Fyns Politi (@FynsPoliti) 30. april 2018
Brandvæsen: Kør hjem og kig til dit hus
Trekantsområdets Brandvæsen er mandag middag i gang med at slukke indtil flere brande på Møllebakken i Strib.
Det fortæller indsatsleder Jan Møller til Middelfart Kommunes hjemmeside.
- Der har været lynnedslag på Møllebakken i Strib. Derfor er der ild i hus nummer 37 og nummer 57. Brand- og redningskøretøjer er på stedet og slukning er i gang. Sammen med politiet er vi i gang med at undersøge de øvrige ejendomme på vejen, men vil gerne have hjælp fra ejerne til at komme ind og undersøge husene, siger Jan Møller.
Derfor opfordrer Trekantområdets Brandvæsen beboere på Møllebakken om at køre hjem og kigge til deres hus.
Lygtepæle og telefonskabe er ifølge indsatslederen sprængt op af lynet og vandforsyningen er også ramt. Der er tilkaldt en elektriker, men rør ikke ved de ødelagte dele, lyder opfordringen fra Trekantbrand.
Samtidig bliver forældre til børn på Strib Skole og SFO bedt om at holde øje med forældreintra, da børnene kan blive sendt hjem, hvis ikke vandforsyningen til toiletterne kommer igen snart.
Ingen vand
Vagtchefen hos Fyns Politi, Kenneth Taanquist, bekræfter, at elskabe er blevet slået op, og det lokale vandværk er blevet sat ud af drift. Det verificerer Strib Vandværk selv.
- Vores vandværk er lukket ned, for vi har ikke noget strøm, siger Jan Larsen, der er næstformand i bestyrelsen og driftsformand for Strib Vandværk.
- Lynet er slået ned i et hus på Møllebakken, og huset er godt brændt ud i den ene ende. Det er blandt andet gået i elnettet og baglæns ned i en transformer, der så har taget al strømmen i det her område. Andre steder har de strøm, men det har vi ikke er på vandværket. Så de godt 1.700 beboere har altså ikke noget vand på nuværende tidspunkt, siger Jan Larsen.
Driftsformanden fortæller, at han har sendt en bil til Vejle for at hente en generator, der sætte liv i en af værkets tre pumper.
- Her midt på dagen kan vi godt køre med en af de tre pumper. Så lige så snart vi igen har fået sendt vand ud i rørene, burde der være vand igen. Jeg tror, der går en time eller halvanden (altså mellem klokken 14.00 og 15.30, red.), siger Jan Larsen.
Strib Vandværk er i gang med at få en nødgenerator i gang og forventer at have vand igen i løbet af eftermiddagen, men hvornår vides ikke.