19. apr. 2020 kl. 14:16
Fyn
Lasse Beck Frost

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag kan frisører, tatovører og andre serviceerhverv genåbne. Nye retningslinjer fra myndighederne skal skabe trygge rammer.


Frisører skal vænne sig til større afstand mellem kunderne og gøre ekstra grundigt rent. Det fremgår af nye retningslinjer fra Styrelsen For Patientsikkerhed, Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

- Vi skal selvfølgelig genåbne på en ansvarlig måde, så både kunderne og medarbejdere kan være trygge. Derfor har vi udarbejdet retningslinjer, så virksomhederne ved, hvordan de bør indrette sig, og vi andre kan gå til frisøren med ro i maven, siger Erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne er udarbejdet i samarbejde med erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter forud for genåbningen af liberale erhverv som frisører, massører og tatovører mandag.

Læs også: Frisør lå vågen det meste af natten:
  • Det er simpelthen fantastisk
Gå tilbage Del
17. apr. 2020 kl. 9:23

Frisør lå vågen det meste af natten:
  • Det er simpelthen fantastisk

Sara Fuglsig

For frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har coronavirussens lukning af frisørsalonerne været præget af usikkerhed. Mandag er hun klar til at tage imod kunderne igen.


Vær opmærksom på ...

  1. Frisørernes online booking-system er fredag formiddag brudt sammen. Man kan derfor med fordel ringe direkte til sin frisør og bestille en tid.

- Det er helt ubeskriveligt. Jeg glæder mig SÅ meget til at komme i gang.

Sådan siger frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen, som har frisørsalonen Lisbeth Frisør i Thuresensgade i Odense.

Natten til fredag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at regeringen og Folketingets partier var blevet enige om en yderligere åbning af Danmark efter ugers lukning i skyggen af coronavirussen covid-19.

Denne gang kan en række liberale erhverv som frisører, tatovører og kørelærere fra mandag igen slå dørene op til deres virksomheder.

Den melding havde Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen ventet var på trapperne. Hun lå derfor på sofaen det meste af natten og så TV 2 News og ventede på nyheden.

- Jeg havde det på fornemmelsen. Jeg var nede og gøre rent i går. Og jeg har snakket med et par kunder, men de skulle lige vente med at booke, fortæller en meget glad frisør fredag morgen.

- Jeg var næsten sikker på, at vi startede på mandag.

Engangs-lagner på dosmersedlen

Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har allerede gjort sig en masse tanker om, hvordan hun vil gribe genåbningen an.

Sara Fuglsig
Nu er smilet tilbage efter uvished hos Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen.

- Nu skal jeg finde ud af, hvordan jeg skal gøre. Jeg har gjort mig mange tanker om, hvordan stol og bord skal vaskes af og om der er to meter hen til sofaen.

- Der er kun mig, så der er kun én kunde ad gangen, og så kan der komme en kunde og vente. Men der er stadig afstand, siger hun og fortæller, at hun vil skolde sit frisørværktøj med kogende vand og anskaffe sig engangs-lagener.

- Det skal jeg finde ud af i dag. Nu er det helt nyt.

Ikke ferie, men stressende

Hun fortæller, at det har været en speciel situation, at hendes hverdag har været lukket ned af coronavirussen.

- Mange har troet, at man kunne tage det som en ferie, men det er slet ikke tilfældet.

- Jeg synes det har været stressende. Uvisheden. Økonomien...

- Lige nu er det en utrolig lettelse, og det bliver fantastisk at komme tilbage til sin hverdag, komme til at betjene sine kunder igen, siger en forventingsfuld Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen.

Telefonen bipper hele tiden

Frisør Stine Moltrup, som har Salon Norma Jeanne i Glamsbjerg, fortæller, at bookningerne er strømmet ind siden tidligt i morges.

- Jeg vågner op med jeg ved ikke, hvor mange beskeder. Min telefon bipper hele tiden, siger en overstrømmende glad Stine Moltrup.

- Nu er jeg booket fra kvart over otte om morgenen til kvart over otte om aftenen mandag og tirsdag. Sådan kommer det til at blive hele ugen. Jeg dropper min lukkedag onsdag, og lørdag bliver også lang, fortæller hun.

- Dejligt at vide, at man har været savnet ... Det er helt vildt. Der bliver drøn på, siger Stine Moltrup.

Hun har brugt nedlukningen til at sætte sin salon på Nørregade i stand.

Slut med dameblade og kaffe

Fra Jakob Brandt, der er direktør fra SMVdanmark, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder - herunder frisørerne -. lyder det, at det ikke bliver helt som normalt.

Kunderne skal være så kort tid som muligt i salonerne, hvor der heller ikke skal være for mange mennesker på én gang.

- Vi skal holde så meget afstand, vi kan. Man skal begrænse den tid, man er sammen med andre mennesker.

- Derfor vil vi skære hele den del med, at man kommer lidt før tid hos frisøren, læser et dameblad eller en avis og får en kop kaffe, væk, siger Jakob Brandt til Ritzau og tilføjer:

- Salonen bliver sprittet af, man kommer ind og sætter sig i en stol, bliver klippet og går igen, og salonen bliver gjort ren igen.

Den melding er Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen på forkant med - nu skal hun bare have overstået weekenden inden den første kunde vender tilbage til salonen.

Ud over liberale erhverv som frisører og tatovører gælder det også domstole, mens restaurationsbranchen samt højskoler og efterskoler må vente.

På et pressemøde søndag eftermiddag sagde erhvervsministeren blandt andet, at der skal gøres ekstra grundigt rent i butikslokaler og på dankortautomater. Derudover påpegede han, at man også skal blive væk fra frisøren, hvis man oplever symptomer på coronavirus.

- Til alle os, der snart skal være kunde hos frisøren. Vi skal også blive hjemme, hvis vi skranter, sagde Simon Kollerup.

Se de nye retningslinjer via linket her.

Frisører kan overveje visir

Søndag skrev Sundhedsstyrelsen i et notat, at frisører for eksempel kan overveje at bruge visir eller maske, hvis de har tæt kontakt til kunder i mere end femten minutter.

Også tatovører og massører er fysisk tæt på kunderne, men de er ikke nødvendigvis tæt på personens ansigt.

Læs også: Skuffede restauratører:
  • Vi savner en køreplan for genåbning
Gå tilbage Del
19. apr. 2020 kl. 13:14
Fyn

Skuffede restauratører:
  • Vi savner en køreplan for genåbning

Mens det danske erhversliv så småt kan se en ende på nedlukningen, så føler restauratørerne sig overset. De skal nemlig fortsat holde lukket, og det skuffer den pressede branche.


På mandag må blandt andet tandlæger, tatovører og frisører igen åbne deres forretninger. De danske restauratører må dog fortsat vente, inden de kan begynde at åbne for kunder og gæster igen. Det skuffer de fynske restauratører, som havde håbet at kunne åbne for udeservering. Det ville have hjulpet restaurationsbranchen med at mindske tabet fra de mange ugers nedlukning.

- Det ville betyde alt. Vi har brugt hele foråret på at gøre klar til vores højsæson, som starter i uge 13. Vi har gjort køkken og menu klar. Vi venter egentlig bare, fortæller direktør ved Bryggeriet Flakhaven René Bo Dyrvig og tilføjer:

- Det er nu, vi begynder at drive de penge ind, som vi har mistet henover januar og februar, som de fleste restaurationer.

Taber en million om måneden

Ved Hotel Svendborg er man også hårdt ramt af nedlukningen, som gælder både hotellet og hotellets restaurant. Ifølge hotellets direktør Tom Pelle Jensen har det sat dybe spor i hotellets økonomi:

- Vi har et tab på over 500.000 om måneden. Derudover skulle vi have tjent mange penge i marts, april og maj. De penge kan lægges oveni, og dem har vi ikke, når det bliver dårlige tider igen. Så det er over en million om måneden, som vi mangler.

Den tabte indkomst gør ondt i restaurationsbranchen og etablerede restaurationer på Fyn har allerede måtte tage tage konsekvensen og erklære sig konkurs. Derfor venter hoteller og restaurationer spændt på, at regeringen giver grønt lys for at restaurationsbranchen kan genåbne.

- Vi savner, at regeringen sammen med de andre partier laver en strategi for, hvordan vi skal åbne og i hvilken takt, lyder det fra Steen Slot, som er formand for brancheforeningen Horesta i Syddanmark.

- Vi kan bruge det til at vide, hvornår der kan ansættes personale igen, og om kunderne kan reservere i for eksempel september. Det er vigtigt for vores branche.

- Vi sidder i en båd fuld af huller

I går forlængede regeringen flere hjælpepakker til erhvervslivet og forbedrede også nogle af dem. Noget som skulle mane til ro ved restauratører så ventetiden bliver mere overkommelig. Det er dog ikke realiteten ved de fynske restauratører, som i stedet savner en køreplan for genåbning.

- Vi har brug for nogle guidelines. Må vi afholde en barnedåb i maj måned elller en fest i juni? Og hvor mange må deltage? spørger Tom Pelle Jensen.

Tilbage ved Bryggeriet Flakhaven i Odense giver forlængelsen af hjælpepakkerne heller ikke René Bo Dyrvig ro i maven:

- Vi kan langt fra slappe af. Vi sidder i en båd fuld af huller, og vi øser og øser ud for, at vi ikke skal synke. Medmindre hjælpepakkerne dækker 100 procent, så bliver vi trætte i armene, og så synker vi.

Se indslaget fra gårsdagens udsendelse her:

Derfor kan massører eksempelvis bede kunden om at vende sit hoved nedad på briksen, mens tatovører kan bede kunden om at vende ansigtet væk. Det fremgår af notatet.

- I mange af de erhverv, der åbner igen, er der mange ydelser og behandlinger, som ikke kan udføres uden tæt kontakt, siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Frisøren kan jo ikke ordne øjenbryn eller skæg uden at stå ansigt til ansigt, og det samme gælder social- og sundhedsassistenten, der skal hjælpe den ældre med mundhygiejne, eller ved visse undersøgelser hos for eksempel lægen eller optikeren.

Læs også: Overblik: Frisører og køreundervisning åbner mandag
Gå tilbage Del
17. apr. 2020 kl. 5:14
Fyn

Overblik: Frisører og køreundervisning åbner mandag

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix/arkiv

Visse liberale erhverv som frisører og tatovører får lov at genåbne. Også dele af retssystemet genåbner.


Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet er efter forhandlinger natten til fredag blevet enige om en aftale om en yderligere genåbning af Danmark.

Aftalen omfatter dele af retssystemet og visse liberale erhverv, som har været lukket ned for at mindske spredning af coronavirus.

Her er hoveddele af aftalen.

  • Genåbning af liberale erhverv:

- Et midlertidigt forbud mod "visse liberale erhverv" ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de "omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder".

- Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med "brancher, fagforeninger og relevante organisationer".

- Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.

  • Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet:

- Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.

- Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.

- Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.

  • Ældre og sårbare samt udsatte unge:

- Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.

- Der skal findes "nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde".

Kilde: Statsministeriet

- Fordi vi er i en situation, hvor vi forventer et stigende smittetryk af en virus, som de fleste af os er modtagelige for, så kan det i en overgangsperiode være nødvendigt med ekstra beskyttelse, siger han.

Han understreger samtidig, at rådene kun gælder for personer uden symptomer, da det stadig er "utroligt vigtigt", at man bliver hjemme hos sig selv ved lette luftvejssymptomer.

FAKTA: Sådan anbefales frisører og tatovører at undgå smitte

Undgå tæt kontakt:

- Man skal opfordre til, at folk holder god afstand til hinanden, når de er i klinikken.

- Indret venteværelser og lignende, så personer så vidt muligt sidder med to meters afstand.

- Det skal sikres, at der ikke er adgang for mere end en person per fire kvadratmeter, hvor der er offentlig adgang.

- Indret dagen, så man arbejder forskudt, og færrest muligt opholder sig i klinikken.

- Bed kunder eller klienter om at vende ansigtet væk, når det er muligt, hvis man har tæt kontakt ansigt til ansigt.

- Sæt en fysisk barriere op mellem personale og kunder eller klienter, de steder det er muligt - for eksempel ved kassen.

- Når der ikke kan undgås tæt ansigt-til-ansigt kontakt, kan man bruge ansigtsvisir eller ansigtsmaske.

 

Hygiejne:

- Vask hænder før og efter hver kunde, man har haft tæt kontakt med.

- Bed kunder vaske hænder eller bruge håndsprit, når de kommer, og inden de går.

- Bliv hjemme, hvis man har symptomer på sygdom og i 48 timer, efter at du har haft de seneste symptomer.

- Opfordre kunder og klienter til at blive væk, hvis de har symptomer på sygdom.

- Benyt personlige redskaber og engangsudstyr, og hav en plan for rengøring af fælles redskaber

- Vær omhyggelig med rengøringen – både hjemme og på arbejdspladsen.

- Rengør telefoner, dørhåndtag, tastaturer, tablets, kasseapparater og andre kontaktpunkter to gange dagligt. Rengør tablets med spritservietter dagligt.

- Vask vasketøj - for eksempel håndklæder - ved 80 grader.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

/ritzau/

For 1 time siden
Tophistorie
Camilla Feldt Andersen

Affaldsvirksomheden Fortum Recycling & Waste i Nyborg investerer nu 20 millioner kroner i et nyt teknisk anlæg, der skal begrænse udledningen af CO2.



  • Vi har købt et anlæg i Norge til indfangning af CO2 fra vores produktionsanlæg. Det er et stort skridt på vejen mod vores mål om at blive CO2-neutrale i 2030, fortæller direktør Jens Peter Rasmussen.


Mandag bliver det nye anlæg indviet og vist frem, blandt andet for Nyborg Kommune og klimaminister Lars Aagaard.


Der er dog i første omgang kun tale om et forsøgsanlæg. Anlægget skal bruges til at teste teknologien de kommende fire-seks måneder.


- Teknologien er veldokumenteret, men da vi brænder farligt affald ved højere temperaturer end normale affaldsanlæg, så er vores røggasser anderledes. Derfor er vi nødt til at prøve tingene af først, forklarer Jens Peter Rasmussen.

Kæp og gulerod

Hvis forsøget i Nyborg lykkes, vil det åbne mulighed for at søge penge fra Energistyrelsen til at gå videre med et anlæg i fuld skala.

Fortum Recycling & Waste udleder årligt cirka 160.000 tons CO2, og virksomheden er ifølge dansk klimalov pålagt en afgift på 75 kroner pr. tons udledt CO2. Ifølge Nyborg-virksomheden vil det kræve en investering i milliardklassen at indfange hele den store mængde CO2, der udledes.

- I det her projekt er der både en kæp og en gulerod. Kæppen er selvfølgelig afgiften, og guleroden er puljemidlerne fra Energistyrelsen, siger Jens Peter Rasmussen.

På Danmarks Tekniske Universitet anerkender Philip Fosbøl, ekspert i CO2-fangst, at det er et godt skridt fremad for Fortum. Men overordnet set er der tale om et babyskridt, vurderer han.

- Det kommer ikke til at redde klimaet lige nu. Måske om seks eller syv år, siger Philip Fosbøl.

I går kl. 15:52
Tophistorie
Frants Johannsen/Local Eyes

Politiet er til stede på Langebyende i Søndersø, hvor de har afspærret et større område.

- Vi er til stede grundet et mistænkeligt forhold. Der er ingen fare på færde for offentligheden, men vi vil være til stede et stykke tid endnu, oplyser Mads Boel fra Fyns Politi.

TV 2 Fyns reporter er på stedet, og han fortæller, at der er tre politibiler, en ambulance og en hundepatrulje.

Fyns Politi oplyser nu nyt i sagen.

- Vi er ude til et dødsfald, hvor en 31-årig er fundet død. De pårørende er underrettet. Efterforskning skal nu klarlægge omstændighederne, siger Mads Boel.

Anton Kranf
I går kl. 19:40
Tophistorie
Alex Syrik

Ulykken i Odense er den tredje fynske arbejdsulykke på to måneder, der har haft dødelig udgang. I alt er fem personer omkommet.

Den 26. november omkom tre medarbejdere ved Flemløse Biogas, da et nystøbt betontag faldt sammen.

22. december mistede en 20-årig medarbejder livet, da taget styrtede ned på en landbrugsejendom ved Svendborg.

Og fredag eftermiddag døde en tømrer, da svalegangen styrtede sammen i Munkebjerg Park. De tre ulykker chokerer fagforeningen 3F, som mener at der er brug for mere kontrol.

Folketingsmedlem Karsten Hønge (F) har selv en fortid som håndværker, og han er enig med 3F.

- En af indsatserne er, at vi skal have et langt stærkere arbejdstilsyn, siger Karsten Hønge.

For 14 minutter siden

På 72 grunde rundt om i landet er der mistanke om forurening, der truer overfladevand som søer, åer og havet. Blandt andet på Fyn.

Kort før nytår afsatte miljøminister Magnus Heunicke (S) 54 millioner kroner til, at regionerne over de kommende fire år kan undersøge og oprense grundene. Men pengene rækker ifølge Danske Regioners næstformand, Mads Duedahl, slet ikke.

Han siger, at oprensning af en enkelt grund snildt kan koste mellem 8 og 10 millioner kroner og endda løbe helt op i 50 millioner kroner.

Regionerne mener, der bør afsættes 50 millioner kroner om året fremover til formålet.

Det afviser miljøministeren dog.

Lasse Mikkelsen / TV 2 Fyn

Det er en skyet mandag med udbredt regn fra sydvest, der venter.

Samtidig er vinden hård til jævn fra sydøst, med risiko for kuling ved kysterne. En vind, der det meste af dagen giver forbud mod påhængskøretøjer under 2,5 ton på Storebæltsbroen.

I løbet af eftermiddagen bliver det opholdsvejr fra sydvest, dog stadig med risiko for byger. Temperaturen lægger sig mellem tre og seks graders varme.

I aften og i nat vekslende skydække med enkelte byger, og lokalt risiko for tåge. Temperaturen falder lidt til mellem to og fem graders varme, og vinden bliver svag til frisk fra sydøst og syd.

Alexander Aagaard

En række antikke italienere fandt søndag eftermiddag vej til Odense. 29 Vespaer stod i dag klar til at finde nye danske ejere.

Og de bragte stor begejstring hos de fremmødte entusiaster.

- I fem år er det blevet voldsomt, hvad folk køber af de her tohjulede knallerter, siger indehaver Jesper Bjørnestad.

I går kl. 15:30
Alex Syrik

Til trods for at beboerne regnede med, at de kun skulle forlade deres hjem i Munkebjerg Park i Odense M en eftermiddag, efter en svalegang kollapsede fredag, forholdt det sig ikke sådan.


Søndag omkring klokken 13 kunne flere af beboerne igen rykke ind i deres egne hjem.


- De fortæller os, at intet er ændret siden før Svalegangen braste sammen, men der er jo sindssygt meget, der har ændret sig oppe i hovedet, siger Kasper Martensen, der sammen med sin kæreste bor i Munkebjerg Park.

Siden fredag har de været indlogeret hos kærestens søster, og søndag eftermiddag kunne de rykke tilbage i eget hjem. Men det er ikke uden bekymringer.

- Vi skal bare prøve at leve vores liv, som vi gjorde inden da, men det er svært, når vi kigger ud af vinduet og kan se, at byggeriet stadig pågår. Det er sindssygt svært, siger han.

I fredags sad Kasper Martensen på sit arbejde, da beskeden om den kollapsede svalegang tikkede ind.

- Da vi kom hjem, var vi meget rundt på gulvet, for det var meget slemmere, end hvad vi havde regnet med, siger han.

Derfor er det følelsen af utryghed, der fylder.

- Man stiller sig selv spørgsmål til, om det rent faktisk kan holde på de andre byggerier, for det må jo være de samme projekteringer, siger han.

De fleste kommer hjem i dag

I følge bygherren Frederik Barfoed forløber alt efter planen. Det skriver han til TV 2 Fyn:

- Bygningerne er igen tilgængelige for beboerne i hele ejendommen - på nær 3. salen i bygning 13.

Han oplyser, at der i starten af næste uge skal bygges nye sikkerhedshegn, da de fleste blev beskadiget under ulykken.

- De fleste beboere flytter tilbage i dag, skriver han.

Ida Alstrup Klausen

DM i issvømning, sauna og vildmarksbade.

Det er blot nogle af de ting, de har succes med i weekenden til Faaborg Vinterdage. Det fortæller Johanne Holten, der er koordinator for arrangementet.

- Jeg tror, det betyder, at flere besøger Faaborg udenfor højsæsonen, og får øje på det vi har at byde på – ikke kun om sommeren. Forhåbentligt har de lyst til at komme igen på mange forskellige tidspunkter af året, siger hun.

Over 450 billetter er solgt til forskellige aktiviteter til vinterdagene, hvor der både er ude- og inde aktiviteter. Johanne Holten fortæller, at arrangementet er vokset med 50 procent siden sidste år, og derfor forestiller hun sig også, at konceptet er tilbage igen næste år.

Anders Høgh

Fyns Politi og øvrige myndigheder har afsluttet indsatsen i Munkebjerg Park i Odense M, hvor en svalegang kollapsede fredag eftermiddag. Det skriver Fyns Politi på deres hjemmeside.

Dermed er politiafspærringer i området ophævet, og man igen sikkert bevæge sig rundt.

Dog vil Fyns Politi fortsat efterforske sagen yderligere for at vurdere, om der kan placeres et strafferetlig ansvar for ulykken, hvor en mand omkom og to blev såret. Det skriver de i samme pressemeddelelse.

Politiet oplyser ikke yderligere om de involverede personer.

I går kl. 12:00

Trods sjælden diagnose, er der fuld fart på Willie

Det er nok de færreste, der havde givet den fuld gas i en håndboldhal, hvis både deres syn, hørelse og motorik var svækket. Det er dog ikke tilfældet hos 13-årige Willie Krupsdahl. Han født med diagnosen CHARGE, der medfølger en lang liste af udfordringer, som blandt andet retarderet vækst, svækkede organer, og dårlige sanser. Men det sætter ikke en stopper for den unge dreng fra Middelfart. For selvom hans start på livet har været en lang kamp for ham selv og familien, så går han til livet med stort gåpåmod, og en ukueligt appetit på livet.

Det er nok de færreste, der havde givet den fuld gas i en håndboldhal, hvis både deres syn, hørelse og motorik var svækket. Det er dog ikke tilfældet hos 13-årige Willie Krupsdahl. Han født med diagnosen CHARGE, der medfølger en lang liste af udfordringer, som blandt andet retarderet vækst, svækkede organer, og dårlige sanser. Men det sætter ikke en stopper for den unge dreng fra Middelfart. For selvom hans start på livet har været en lang kamp for ham selv og familien, så går han til livet med stort gåpåmod, og en ukueligt appetit på livet.

Anton Kranf

Siden fredag eftermiddag har Fyns Politi været til stede i Munkebjerg Park, hvor en svalegang kollapsede.

Lørdag startede nedtagningen af svalegangen, og søndag er Fyns Politi fortsat til stede i området. Vagtchef fra Fyns Politi fortæller til TV 2 Fyn, at de har afsluttet nogle af opgaverne, men at der fortsat er meget arbejde tilbage.

- Det drejer sig om nedtagning af bygningsdele, som har nedstyrtningsfare, siger Sten Nyland fra Fyns Politi.

Samme arbejde, som de også var i gang med lørdag.

Derudover laver de vurderinger af, hvad der har foregået, og hvad der foregår, samt hvornår det er sikkert at vende tilbage. Det er der dog ingen fastlagt tidshorisont for endnu, oplyser Fyns Politi.

Ida Alstrup Klausen

Håndværkere har travlt med at fjerne asbest for tiden.

Travlheden skyldes, at en ny lov trådte i kraft 1. januar, og det gør det mere omstændigt at fjerne materialer med asbest.

En af de væsentligste nye regler betyder, at det kun er firmaer, der har en særlig autorisation, der må rive asbest ned. En anden regel handler om, at man som privat ikke selv må pille sit asbesttag ned.

Og det har blandt andet givet ekstra travlhed hos Odense Nedrivning.

- Jeg tror, at der ringer tre hver dag om tage, siger Henrik Schmidt, der er ejer af firmaet.

Han understreger dog, at han ikke synes, at der er grund til panik grundet tage.

I går kl. 6:00
Anders Bøttcher

Da hun vågnede op fra narkosen på OUH, startede rutsjebaneturen for Gitte Krupsdahl.


Inden hun så sit barn, kom der en overlæge ind på fødestuen, og læste, hvad der svarede til et A4-ark af diagnosetræk for hendes nyfødte dreng.


Men der var noget, som ikke gav mening.


- Han så så lille og fin ud, og lignede jo slet ikke det, som lægen havde beskrevet. Jeg beder faktisk om at blive kørt væk igen, for jeg troede, de havde kørt mig hen til det forkerte barn, siger Gitte Krupsdahl.


Men det havde de ikke.


Det var hendes lille Willie.


Liv eller død

Willie Krupsdahl fra Middelfart er født med diagnosen CHARGE.

En bred diagnose, der blandt andet kan medføre dårligt syn og hørelse, svækkede organer og retarderet vækst.

Willie var især udfordret af et blødt luftrør, og af at hans spiserør og mavesæk ikke hang sammen ved fødslen.

Det resulterede i en operation, da han var blot 20 timer gammel – derefter gik der syv døgn før, at Gitte Krupsdahl fik lov til at holde sit lille barn for første gang.

Gitte Krupsdahl / Privatfoto
Willie Krupsdahl kort efter en operation på OUH.

Da han var seks måneder gammel, blev de udskrevet fra OUH for første gang.

De første to år af hans liv levede familien isoleret i deres hjem uden gæster – hans egen storebror var nægtet adgang til Willies værelse grundet Willies dårlige immunforsvar.

Selv den lokale brugsforening gik med til, at Gitte Krupsdahl handlede 30 minutter før, at de åbnede.

Hun tog ingen chancer.

- Det var skrækkelige år, fordi alt hele tiden var sat på spidsen. Vi skulle hele tiden tage stilling til behandlinger og måske forberede os på at tage afsked. Det hele handlede om liv eller død, siger Gitte Krupsdahl.

Hvad er CHARGE?

  • CHARGE syndromet opstår i den tidlige fosterudvikling og påvirker mange organsystemer.

  • Navnet kommer fra de første bogstaver i de engelske betegnelser for de hyppigste sygdomstegn:

    • C – Colobom (spalte i øjets regnbue- eller nethinde)

    • H – Hjertemisdannelser

    • A – koanal Atresi (manglende passage mellem næse og svælg)

    • R – Retarderet (forsinket) vækst og/eller udvikling

    • G – underudviklede Genitalier (kønsdele)

    • E – misdannede ører (Ears) og nedsat hørelse

  • De fleste børn med CHARGE har også andre problemer i forskelligt antal og omfang, bl.a. lammelse af ansigtsnerve, ganespalte, misdannelse af spiserør eller forbindelse mellem spiserør og luftrør

  • Årsagen til CHARGE er som regel en nyopstået mutation i CHD7-genet.

  • Skønnet til 1 per 8.500 levendefødsler.

  • Der fødes omkring 5 børn med CHARGE om året i Danmark.

    Kilde: Sundhed.dk

Ustyrlig appetit på livet

Willie Krupsdahl er i dag 13 år gammel – fyldt med livsglæde, gåpåmod, og så elsker han YouTube og sociale medier.

Det er på trods af, at han har over 30 operationer og 50 gange i fuld narkose på sit CV.

Han lever med en trangstomi, han er tilkoblet en respirator, når han sidder stille eller sover, og så er der en hjælper tilknyttet 24 timer i døgnet.

Til trods for, at han stadig er udsat, så skal der mere end en dum diagnose til at stoppe Willie.

Anders Bøttcher

- Han har imponeret mig gang på gang ved at modbevise, hvad der er blevet sagt. Han har en stædighed, der gør, at han kommer langt. Han har på mirakuløs vis snydt døden op til flere gange, og hans udvikling har trodset manges forventninger. Det er kun Willie, der sætter grænsen for, hvor langt han kan nå, siger Gitte Krupsdahl.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her