Odense opruster for at hjælpe små og mellemstore virksomheder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Kommune og Erhvervshus Fyn har iværksat flere tiltag i et forsøg på at holde hånden under mindre erhvervsdrivende, mens coronakrisen står på.
Overalt i Danmark mærker man coronavirussens indtog. Flere tiltag er blevet sat i værk for at bremse virussen - blandt andet er restaurationer blevet påbudt at holde lukket for spisende gæster, og de mange indsatser mod virussen har ramt flere små og mellemstore erhvervsdrivende hårdt.
Det får Odense Kommune og flere lokale aktører til at skrue op for hjælpen de lokale virksomheder.
Hos Erhvervshus Fyn i Odense sidder ti medarbejdere klar ved telefonerne til at rådgive små og mellemstore virksomheder, der er kommet i problemer på grund af coronakrisen. Erhvervshuset er et samarbejde mellem ni fynske kommuner, og det har til formål at understøtte det lokale erhvervsliv.
Hjælp til at gennemskue hjælpepakker
Samtidig er kommunen ved at kontakte lokale iværksættere for at høre, om de har brug for hjælp i den nuværende situation.
- Der er rigtig mange virksomheder, der med ét har mistet deres omsætning og står i en dyb krise. Vi ved, at mange af dem - især små og mellemstore virksomheder - måske har svært ved at gennmskue, hvad mulighederne er for hjælp fra de statslige støtteordninger, siger Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense.
I sidste uge vedtog kommunens økonomiudvalg en hjælpepakke, der skulle være til gavn for nogle af de virksomheder, der er hårdest ramt.
Letbane får grønt lys til at skrue op for byggeriet
Trods corona-krisen skrider letbanebyggeriet frem som planlagt, men kommunen ser gerne, at der skrues op.
Fynboerne holder sig indendøre, og der er sparsomt med trafik på vejene. Men alligevel er det ikke helt stille alle steder.
For i Odense er letbanebyggeriet stadig i fuld gang, oplyser letbanekontoret til TV 2/Fyn.
- Entreprenørerne arbejder ude i gaderne, og togleverancen er også upåvirket af situationen. Vi har nu modtaget fire tog – og det femte kommer i næste uge. Det går som planlagt, lyder det.
- Der går typisk ikke ti folk tæt sammen på arbejdspladserne – for det fordrer arbejdet ikke – og alle er også opmærksom på, at det ikke er tilrådeligt nu.
Kommune vil skrue op
Der er også opbakning fra Odense Kommune, hvor by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) ikke bare opfordrer til at fortsætte, men skrue op for arbejdet.
- Vi har kontaktet både Letbanen og alle de andre ledningsejere, der af og til gerne vil grave i vores veje og fortove, og hvis de kan fremskynde noget, får de en meget hurtig gravetilladelse, siger hun til TV 2/Fyn.
Ifølge rådmanden er det med at udnytte de få biler på vejene til at byggeriet kan brede sig og grave.
- Så generer det ikke, når vi engang skal have lukket samfundet op igen, siger Jane Jegind.
Projekter i institutioner sættes i gang
Det er ikke kun de større byggerier, kommunen gerne ser får noget arbejde fra hånden. By- og kulturrådmand oplyser, at der også bliver kigget på egne anlægsopgaver for at se, om der er nogle småting, der kan fremskyndes.
Det drejer sig for eksempel om lettere renoveringer af daginstitutioner eller lakering af halgulve.
- Her vil det igen være en fordel at lave det, når der alligevel ikke er nogen, for så er det lettere at kommer til, siger hun.
Derudover kigger kommunen også på, om der er noget på den mellemlange bane, der kan fremskyndes og sættes i gang, så snart samfundet begynder at åbne igen.
- Det er klart, at vi har også nogle udbudsregler, vi skal kigge ind i, men vi gør alt, hvad vi kan for at se, hvad vi kan fremrykke, lyder det fra rådmanden.
Tingene kan udvikle sig
Opfordringen har letbanekontoret sendt videre til entreprenørerne, som står for byggeriet og kan vurdere, om der er steder, der kan blive skruet op for arbejdet med Letbanen.
Sideløbende følger letbanekontoret situationen.
- Tingene kan jo udvikle sig – vi følger situationen dag for dag og har ”corona-møder” for både at drøfte og holde øje med forholdene, oplyser letbanekontoret.
- Èn ting er sikkert – vi sætter menneskeliv og undgåelse af smittespredning højere end byggeaktivitet.
Hjælpen bestod blandt andet i at fremrykke betalingen af nogle af de regninger, som kommunen havde til forskellige de lokale erhvervsdrivende.
På nationalt plan har regeringen sat ind med i alt 13 hjælpepakker til en samlet værdi på over 280 milliarder kroner.
- Jeg tror, de fleste kan se, at regeringen er gået all in på at holde hånden under erhvervslivet, men jeg tror også, at mange sidder og er i tvivl om, hvad det betyder for deres virksomhed, siger Peter Rahbæk Juel.
Byggesager kan rykkes frem
By- og Kulturforvaltningen i Odense har desuden kigget på de byggesager, man har liggende, og man vil nu begynde at kontakte de virksomheder, som kan have fordel af at få fremrykket sagsbehandlingen.
Svær start for iværksætter:
- Kunderne tror mine pakker smitter
Mange små iværksættere er kommet skidt for start i en tid, hvor alt handler om corona, og kunderne derfor bliver væk. En af dem er Ilise Buch, der kæmper for holde liv i sin designforretning.
Hun står alene på en tom gade i Odense og tager billeder af sig selv. Ilise Buch er iværksætter og åbnede i december sin vintage designbutik Bohemian Wonders på Sdr. Boulevard i Odense. Efter et trægt salg i januar og februar så hun virkelig frem til foråret og at få gang i salget.
- Men så kom det her med corona, siger hun lidt opgivende, da hun ikke fik det forventede første forårssalg i den nye butik.
Selvom butikken på grund af coronavirus i øjeblikket er lukket for fysiske besøg i forretningen, så forsøger Elise Buch at holde økonomien og hendens nye forretning i gang med onlinesalg.
Og der bliver solgt varer fra webbutikken, men der er også kunder, som er tilbageholdende med at modtage varer.
- De vil gerne have varerne, men jeg oplever, at nogle beder mig om at vente med at sende til dem indtil virussen er overstået. De er bange for smitte fra pakkerne, siger Elise Buch.
Imens salget fortsætter i stille tempo online, forsøger hun at holde gang i forretningen via de sociale medier. Derfor står hun ofte alene på fortovet på Sønder Boulevard foran sit kamera, i en tynd bluse.
Kameraet er stillet op, så Elise Buch kan tage billeder af sig selv og reklamere for sine varer på sociale medier.
Der er næsten ingen der bemærker hende på normalt så trafikerede boulevard. For i dag er gaden stort set helt tom for mennesker på grund af samfundets lave aktivitetsniveau.
Billederne lægger hun blandt andet op på Instagram til sine foreløbige 6.877 følgere. Det er her igennem hun får reklameret for tøj, smykker og accessoires i vintage stil som lige nu kun sælges vi hjemmesiden.
- Jeg møder op hver dag i min forretning. Både for at arbejde, men også for at holde motivationen oppe, siger hun.
Selvom der ikke dumper kunder ind i øjeblikket, og hun er der alene hele dagen, så tror hun på, at det nok skal gå.
- Selvom forretningen er ny så kan jeg godt klare mig igennem økonomisk, selvom jeg ikke tror regeringens hjælpepakker, er noget der kan komme mig til gode.
- Det er vigtigt, at vi bakker op om vores iværksættere og virksomheder. Vi har brug for, at de kommer igennem denne tid på den bedst tænkelige måde, så de hurtigt er oppe i omdrejninger igen. Der er mange nyheder og ordninger at forholde sig til, og der er brug for hjælp, så alle finder den rette vej frem, siger Jane Jegind (V), der er by- og kulturrådmand i Odense.