27. mar. 2020 kl. 8:46
Fyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

En landsdækkende, virtuel ølsmagning skal hjælpe mikrobryggerier i en presset tid. Bag idéen står fynsk ølbar og bryggeri.


Med et nyt tiltag håber den odenseanske ølbar Anarkist og bryggeriet Theodor Schiøtz Brewing at skabe lidt god stemning i påsken samt ekstra omsætning til nogle af de mange bryggerier, der er hårdt ramt af coronakrisen.

I alt 12 danske bryggerier er gået sammen om at arrangere en virtuel ølsmagning, der finder sted langfredag, som i år ligger 10. april.

- Vi vil gerne lave en slags virtuelt langbord - en folkefest for alle, uanset om man er til pilsner, stout eller IPA'er. Det savner vi her midt i den tid, hvor danske barer, ølværksteder og brewpubs er tørlagte, siger Jesper Larsen, der er marketingschef i Royal Unibrew.

Læs også: Fjerner skrald og efterlader overraskelse:
  • Jeg håber, folk kan bruge det til noget
Gå tilbage Del
26. mar. 2020 kl. 11:52

Fjerner skrald og efterlader overraskelse:
  • Jeg håber, folk kan bruge det til noget

Privatfoto / Nadja Vandborg

Nadja Vandborg og hendes familie har taget utraditionelle midler i brug for at sprede lidt smil hos deres medborgere i en corona-præget hverdag.


Det er stensikkert, at det kan være svært at få tiden til at gå, når landet er lukket ned.

Men i Faaborg har Nadja Vandborg og hendes to sønner fundet et tidsfordriv, der både giver smil på læben og gør noget godt for naturen.

De har sammen gået byens gader tynde, fjernet skrald på deres vej og erstattet det med pyntede sten.

- Jeg går meget op i affaldssortering og miljøet, og det gør mine drenge også. Så er vi ellers bare kreative, og der er ikke det, vi ikke har derhjemme til at lave alverdens sysler. Vi fandt nogle sten og begyndte at tegne på dem, og så spurgte drengene, om vi ikke snart skulle ud og samle skrald, for det havde de hørt om på Ramasjang, siger Nadja Vandborg til TV 2/Fyn.

På stenene har familien skrevet små beskeder som 'hold afstand', 'hope' og 'enjoy the little things'.

Artiklen fortsætter under billedet.

Privatfoto / Nadja Vandborg
Nadja Vandborg sammen med sin ene søn, der var med til at samle skrald og erstatte det med pyntede sten.

Vigtigt at sprede godt humør

Ifølge Nadja Vandborg er håbet at sprede godt humør i disse dage, hvor humør, overskud og familieliv kan være stærkt påvirket af karantæne og coronavirus.

- Der er så meget negativt derude lige nu. Når man åbner sit Facebook-feed, er det fyldt med dårlige ting. For os var der ingen dybere mening med at gøre det andet end at erstatte nogle af de dårlige ting i naturen med gode ting, siger Nadja Vandborg.

Hun har delt billeder af stenene i en Facebook-gruppe for faaborgensere. Ser man på kommentarsporet, virker det til, at stenene indtil videre har haft den ønskede effekt.

"Hvor er de skønne, og en rigtig god idé. Ja, ville være dejligt at folk tog skraldet med sig. Tak til dig og dine børn", skriver et af gruppens medlemmer.

"Hatten af for dig og dine drenge", skriver en anden.

- Det er helt vildt, siger Nadja Vandborg.

- Jeg kunne sagtens have skrevet 'Fy for pokker, hvor I sviner, Faaborg', men det, jeg ville ud med, var stenene, og folk syntes, det var et superfedt initiativ. Drengene er også ret meget oppe at køre over det, så de er klar på at gøre det samme igen i dag.

I fremtiden overvejer Nadja Vandborg at erstatte mere skrald med sten og hilsner i Faaborg og omegn.

Konceptet går ud på, at man frem til 5. april kan bestille en kasse med de øl, der indgår i ølsmagningen. I kassen er en kort beskrivelse af, hvordan man deltager i arrangementet.

På dagen vil man på et livestream se forskellige brygmestre og øleksperter fortælle om de øl, der er i kassen, mens man kan drikke dem hjemme i sin egen stue.

Hjælp til de små

I ni dage har restauranter og værtshuse i hele Danmark holdt lukket som et led i kampen mod den hærgende coronavirus. Det rammer de danske bryggerier hårdt, at de ikke længere kan få serveret deres øl på restaurationerne.

Dermed er den virtuelle ølbar også et forsøg på at hjælpe en branche, der kæmper.

- Nedlukningerne i forbindelse med corona tager hårdt på branchen. Ikke mindst på alle mikrobryggerierne, der i høj grad er afhængige af salget på barerne. Vi vil gerne være med til at sikre, at danskerne også i fremtiden har meget spændende øl at vælge mellem. Det kræver, at vi samarbejder på tværs i branchen og tænker nyt, siger Jesper Larsen.

Læs også: Få overblikket: Eventyrløbet er aflyst, men hvad med festivalerne?
Gå tilbage Del
26. mar. 2020 kl. 11:33
Fyn

Få overblikket: Eventyrløbet er aflyst, men hvad med festivalerne?

Arkiv / Alexander Aagaard

Kan du regne med at skulle afsted, eller er billetten pludselig ugyldig? Her kan du se listen over fynske arrangementer, der aflyser på grund af coronavirus.


Opdatering: Alle arrangementer er aflyst

  1. Siden publiceringen af denne artikel, har statsministeriet på et pressemøde mandag 6. april fastholdt forbuddet mod store forsamlinger til og med august. Det betyder, sommerens fynske festivaler ikke kan afholdes som planlagt. Svarene fra arrangørerne i denne artikel er således ikke længere retvisende, da situationen har ændret sig. Vi henviser til nedenstående artikel i stedet. Overblik: Fynske festivaler udskyder og lægger nye planer

Udbruddet af coronavirus sætter begrænsninger på hvor mange mennesker, der må samles ét sted.

Dermed bliver det noget nær umuligt at afholde mange af de store arrangementer, der hvert år samler fynboerne.

Torsdag morgen meldte Eventyrløbet ud, at de aflyser årets løb. Men hvad med Tinderbox, Grøn Koncert, Rock under broen og mange af de andre store fynske arrangementer?

Her kan du se listen over begivenheder og deres aktuelle status.

Eventyrløbet

Tidspunkt: 21. maj 2020
Status: Aflyst

Eventyrløbet meldte torsdag ud, at løbet ville blive aflyst.

 - Udviklingen i denne ulykkelige situation, som ikke ser ud til at aftage på nuværende tidspunkt, er blevet mere og mere omfattende, så vi har ikke set anden mulighed end at aflyse vores arrangement i år, siger løbsleder Poul Grenaa.

Eventyrløbet i Odense skulle efter planen afholdes 21. maj 2020. Det er fire dage efter Copenhagen Marathon, der også har aflyst.

Fyen Rundt

Tidspunkt: 8. maj 2020

Status: Aflyst

På grund af omstændighederne med COVID-19 virus og smitterisikoen ved at afholde store cykelløb, ser arrangørerne ingen anden mulighed end at aflyse, skriver Fyen Rundt på sin hjemmeside.

Løbet er Danmarks ældste cykelløb og samtidig det tredjeældste i verden.

Broløbet Storebælt

Tidspunkt: 20. juni 2020

Status: Ikke aflyst

- Efter planen skal vi løbe på Storebæltsbroen lørdag den 20. juni 2020. Den plan holder vi indtil videre fast i.

Sådan skriver Broløbet i en pressemeddelelse. De håber, at det med den nuværende indsats mod coronavirus fortsat vil være forsvarligt at afvikle løbet, men går det alligevel ikke, vil de i stedet afholde Broløbet Storebælt lørdag den 19. september.

Der tages endeligt stilling 20. april.

Heartland

Tidspunkt: 29.-31. maj 2020
Status: Ikke aflyst

På Heartlands hjemmeside oplyser festivalen, at "som situationen er på nuværende tidspunkt, vil de forebyggende restriktioner, der er gældende p.t., ikke påvirke afviklingen af Heartland til sommer".

Således forventer arrangørerne bag festivalen stadig, at der vil være musik og kultur ved Egeskov Slot denne sommer.

Det Fynske Dyrskue

Tidspunkt: 12.-14. juni
Status: Ikke aflyst

Arrangørerne bag Det Fynske Dyrskue har endnu ikke taget den endelige beslutning om, hvorvidt dyrskuet skal aflyses. I øjeblikket er det dermed stadig planen, at det skal afholdes som forventet.

Dyrskuechef Sara Ekknud Windell siger til TV 2/Fyn, at Det Fynske Dyrskue holder øje med myndighedernes anvisninger.

- Jeg tror på det endnu. Og det gør jeg, indtil det modsatte er bevist, siger hun.

- For hver dag, der går, falder sandsynligheden for, at vi kan gennemføre dyrskuet og for hver dag, der går, er det en dag mere, vi ikke sælger nogen billetter.

Sara Ekknud Windell afviser, at dyrskuet kan rykkes til nye datoer.

Rock under broen

Tidspunkt: 13. juni 2020
Status: Ikke aflyst

Formanden for Rock under broen siger til TV 2/Fyn, at arrangementet under ingen omstændigheder vil blive aflyst.

- Hvis vi får et påbud, finder vi en alternativ dato. Vores planlægning fortsætter ufortrødent, indtil vi hører andet, siger formand Bent Frandsen.

Derudover skriver Rock under broen på deres hjemmeside, at de følger situationen nøje. Brancheorganisationen, Dansk Live, er i løbende og tæt kontakt med de relevante myndigheder på sundhedsområdet.

"Vi fortsætter festivalforberedelserne og håber naturligvis, at festivalen 2020 gennemføres som planlagt", står der på arrangementets hjemmeside.

Tinderbox

Tidspunkt: 25.-27. juni
Status: Ikke aflyst

På deres Facebook-side oplyser Tinderbox, at de fortsætter planlægningen af Tinderbox som normalt.

Festivalen opfordrer interesserede til at følge med på Facebook-siden for de seneste opdateringer.

Langelandsfestival

Tidspunkt: 18.-25. juli
Status: Ikke aflyst

Langelandsfestivalen holder fortsat liv i håbet, og har således ikke aflyst sommerens festival, der afholdes 18.-25. juli.

"Vi fortsætter festivalplanlægningen som normalt, og vi vil de kommende måneder træffe beslutninger på baggrund af myndighedernes anbefalinger og krav", oplyser festivalen på sin hjemmeside.

Senest har Langelandsfestival tilføjet Kato og Sømændene til årets plakat, mens det samtidig bliver muligt at spille banko med Keld og Hilda.

I 2019 havde Langelandsfestivalen 25.000 besøgende.

Aerosmith

Tidspunkt: 21. juli
Status: Afventer

Formanden for Rock under broen, der arrangerer koncerten med Aerosmith den 21. juli i Middelfart, udtaler til TV 2/Fyn:

- Vi afventer bandets udmelding fra deres management. Det handler blandt andet om, hvorvidt bandet ovehovedet vil rejse rundt i Europa og om de kan komme ind i Europa.

Koncerten i Middelfart er den eneste koncert i hele Norden for den amerikanske rockgruppe, der har leveret hits som "Dream on", "Walk this way" og Diane Warren-pophittet "I Don't Want to Miss a Thing".

Grøn Koncert

Tidspunkt: 24. juli
Status: Ikke aflyst

Hvert år tager Grøn Koncert rundt i hele Danmark med nogle af tidens mest populære musiknavne, og efter planen kommer festlighederne til Odense den 24. juli 2020.

Der er dermed over fire måneder til årets Grøn Koncert, der endnu ikke er aflyst.

"Vi ved ikke, om det til den tid er nødvendigt med ekstraordinære tiltag på grund af COVID19. I givet fald vil vi som arrangør handle derefter. Pt. fortsætter vi planlægningen af Grøn Koncert som normalt, og vi vil de kommende måneder fortsætte planlægningen på baggrund af myndighedernes eventuelle anbefalinger og krav", skriver Grøn Koncert på deres hjemmeside.

Skarøfestival

Tidspunkt: 29. juli-1. august
Status: Ikke aflyst

Arrangørerne bag Skarøfestivalen regner fortsat med at kunne byde på musik, mad og hygge denne sommer.

- Vi tror på, at vi må afholde festivalen i august, og arbejder ud fra det, selvom vi selvfølgelig ikke kan vide noget med sikkerhed. Vi har ikke ændret noget i planerne for selve afholdelsen af Skarøfestivalen 2020, skriver Lasse Bekker, der er indehaver af Kammerateriet Musik & Events, der arrangerer Skarøfestivalen, til TV 2/Fyn.

Ifølge ham vil Skarøfestivalen endda tilpasse sig de nye omstændigheder, hvis festivalen får lov at blive afholdt.

- Vi kan se, at mange får det svært økonomisk. Så vi gør mere ud af billige tilbud på festivalen, så man har råd til at holde familieferie herovre. Blandt andet billig morgenmad og billig familiemad på pladsen, oplyser han.

H.C. Andersen Festivals

Tidspunkt: August
Status: Ikke aflyst

Det er stadig planen at afholde H.C. Andersen Festivals som planlagt, når vi når august måned.

Det oplyser festivalens marketing- og kommunikationschef Rikke From Larsen i en sms.

- H.C. Andersen Festivals tager naturligvis regeringens udmeldinger om Covid-19 alvorligt og tager derfor alle de nødvendige forholdsregler, men arbejder derudover ufortrødent videre på at planlægge dette års festival i forventningen om, at situationen er normaliseret, når vi når den tredje uge i august, skriver hun.

H.C. Andersen Festivals finder sted i uge 34 og byder både på musik, dans, sang, mad og scenekunst.

Odense Havnekulturfestival

Tidspunkt: 30.-31. maj
Status: Ikke aflyst

Forberedelserne til årets havnekulturfestival i Odense er i fuld gang, og i skrivende stund er arrangementet endnu ikke aflyst.

Odense Kommune følger sundhedsmyndighedernes opdateringer tæt, fortæller kultur- og eventkonsulent Kristina Sjögreen.

Torsdagskoncerter i Kongens Have

Tidspunkt: Juli
Status: Intet oplyst

Odense Kommune er i færd med at overdrage de populære torsdagskoncerter til en ekstern part, der fremover skal drive arrangementerne i Kongens Have i Odense.

Den eksterne part er fundet, og kommunen er nu i gang med at færdigforhandle aftalerne. Hvem, der fremover skal stå for torsdagskoncerterne, er dermed ikke offentliggjort endnu.

Det bliver den kommende arrangørs ansvar at tage stilling til, om torsdagskoncerterne i juli 2020 skal aflyses på grund af coronavirus.

Sidste skoledag for 9. klasse

Tidspunkt: 20. maj
Status: Ukendt

Opdatering

  1. Opdateret med citater fra Kammerateriet, der arrangerer Skarøfestivalen.

  2. Artiklen er opdateret med den aktuelle udmelding fra Langelandsfestivalen.

  3. Artiklen er opdateret med skriftligt citat fra H.C. Andersen Festivals.

Artiklen opdateres ...

Det var hos den odenseanske ølbar Anarkist, at man fik idéen, og det er også på dens facebookside, at arrangementet vil blive livestreamet.

Blandt de 12 bryggerier er der 5 fynske. Blandt andet Svendborgsund Bryghus, hvor ejer og brygger Bo Abelgren Ehlers glæder sig over idéen.

- Det er dejligt, at nogle af de store rækker ud til os små. Det er vi glade for. Vi ser naturligvis frem til at kunne komme ud til hele landet - men jeg håber også, at vi får vist hele Danmark, hvordan vi samarbejder i branchen, når vi sender fra de forskelige bryggerier, siger Bo Abelgren Ehlers, ejer og brygger på Svendborgsund Bryghus.

Kassen med øl koster 349 kroner og kan bestilles på www.craftmakerscollective.com

Bryggerierne

1. Anarkist / Theodor Schiøtz Brewing Co

2. Amager Bryghus

3. Fanø Bryghus

4. Herslev Bryghus

5. Midtfyns Bryghus

6. Svaneke Bryghus

7. Svendborgsund Bryghus

8. The Man Behind

9. Thisted Bryghus

10. Ugly Duck Brewing Co

11. Ørbæk Bryggeri

12. Aarhus Bryghus

For 5 timer siden
Tophistorie
Fyn

Mens Barfoed Group arbejder på højtryk for at afdække årsagen til dødsulykken fredag i Munkebjerg Park fortsætter kritikken af den fynske ejendomsmatador.


Ni fagforeninger i Byggefagenes Samvirke, der ikke kan komme ind og tjekke sikkerhedsforholdene på Barfoeds byggepladser, og lejere, der selv skal betale for genhusning.


Det er en del af kritikken mod Barfoed-koncernen ovenpå ulykken fredag, da en svalegang på en bygning i Munkebjerg Park faldt sammen, hvilket kostede en mand fra Fyn livet.


Vil række hånd ud

- Vi er selvfølgelig meget berørt af ulykken i Munkebjerg Park. Når vi vælger i Byggefagenes Samvirke at gå ud i offentligheden nu, er det for at række en hånd til Barfoed.

- Vi har i årevis forsøgt at indgå et samarbejde med ham, men bliver afvist af byggepladslederne, når vi gerne vil ind på arbejdspladsen, siger Carsten Kringelum Duus, der er næstformand i Blik og Rør på Fyn og i Sydjylland.

Byggefagenes Samvirke kører hver måned på sikkerheds- og miljøpatrulje på de fynske byggepladser i Odense.

- Men vi er blevet nægtet adgang senest i Christianspark i Bolbro og Munkebjerg Park. Vores arbejde er ellers, at vi gerne vil forebygge arbejdsulykker, siger Carsten Kringelum Duus.

Læs også: Ejendomskonge gik på svalegang få minutter inden dødsulykke
Gå tilbage Del
24. jan. 2025 kl. 21:38

Ejendomskonge gik på svalegang få minutter inden dødsulykke

Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix

- Jeg har brug for at komme hjem og kramme min familie, siger indehaver af Barfoed Group og direktør, Frederik Barfoed.


Direktøren skulle fredag eftermiddag gennemgå otte nye lejligheder. Da han befandt sig i lejlighed nummer tre, kollapsede den svalegang, som han blot få minutter forinden havde gået på.


- Vi går i chok. Vi fryser og går i panik. Vi har ingen ide om, hvad der sker. Det første, jeg tænker, er at åbne døren og springe ud, siger Frederik Barfoed, da TV 2 Fyn taler med ham blot få timer efter ulykken.


Påvirket og chokeret

Ifølge Frederik Barfoed befandt han sig blot to meter fra den kollapsede svalegang, da ulykken indtraf omkring klokken 13.30 fredag.

- Alle er bange. Vi har intet overblik, siger Frederik Barfoed, der stadig er “meget påvirket og chokeret”.

Sammen med en række medarbejdere fra både Barfoed Group og ingeniørfirmaet Rambøll skulle han inspicere de otte nye lejligheder i Munkebjerg Park i Odense M, som det var planen skulle udlejes 1. februar.

Ude på svalegangen arbejdede håndværkere.

- De andre er i lejlighederne ved siden af og ude på svalegangen, da ulykken indtræffer. Jeg har aldrig stået i en arbejdsulykke af den størrelse, siger Frederik Barfoed og tilføjer, at de fik at vide, at de ikke måtte forlade lejligheden på fjerde sal.

Mand mistede livet

Fredag aften skrev Fyns Politi i en pressemeddelelse, at en mand mistede livet, da svalegangen kollapsede. Yderligere to blev lettere såret.

- Det er jo egentlig ikke mig, det her skal dreje sig om, siger Frederik Barfoed med henvisning til den nu afdøde mand, som var fra Fyn.

Alle tre mænd arbejdede for tømrervirksomheden Færch og Co., som stod for arbejdet på svalegangen, mens Rambøll både havde projekteret byggeriet og stod for byggeledelsen.

De øvrige omstændigheder om ulykken er endnu uklare. Dem er Fyns Politi og Beredskab Fyn ved at klarlægge. Både politi og beredskab vil arbejde på ulykkesstedet “et stykke tid endnu”, oplyser Fyns Politi fredag aften.

Fik krisehjælp

Efter sammenstyrtningen opholdte Frederik Barfoed og en person fra Rambøll sig i lejligheden i et kvarter, oplyser direktøren og tilføjer, at de var usikre på, om det var sikkert at forlade stedet.

Pludselig fik de fik beskeden om, at de kunne forlade lejligheden fra den modsatte side.

- Mine ben ryster, siger Frederik Barfoed.

Hele etageejendommen blev evakueret fredag eftermiddag, og der blev oprettet et evakueringscenter på Niels Bohrs Allé - ikke langt fra ulykkesstedet - hvor beboere og pårørende fik tilbudt krisehjælp.

Frederik Barfoed oplyser, at han indgik i kriseprogrammet.

Samtidig anklager direktøren for Danske Lejere, Jørgen Dyrholm Jensen, nu Barfoed-koncernen for at være fodslæbende, når det gælder lejernes rettigheder i Munkebjerg Park.

- Efter flere klager over byggegener, brand og fugt i lejligheder, ville vi gerne have oprettet lejerrepræsentation for hele Munkebjergvænget, men det accepterede Barfoed ikke. Nu er det lykkedes at operette én afdeling for området ved søen, hvor 188 lejere nu er repræsenteret, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

Lejere skal ikke lægge ud

Lejerformanden oplyser, at han har oplevet flere lejere, der er så fortvivlede, at de vil opsige deres bolig.

- Men det skal de ikke gøre. De skal ophæve lejemålet. De skal heller ikke betale for at blive genhuset, som flere åbenbart har fået at vide. De føler sig krænket af de svar fra Frederik Barfoed, fordi han henviser folk til deres eget forsikringsselskab.

- Men lejerne skal også huske at kontakte deres eget forsikringsselskab. Det kan ikke være lejerens problem, og man må aldrig placere lejeren i midten af problemet og overladt til sig selv. Lejerne skal ikke sidde med nogen omkostninger i den sammenhæng. Lejerne skal ikke lægge ud, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

Han mener, at Frederik Barfoed burde have lagt ud.

- Det handler også om, at lejerne er hårdt ramt og sårbare. Så det synes jeg, havde været fair, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

TV 2 Fyn har talt med Frederik Barfoed. Han ønsker ikke at lade sig citere hos TV 2 Fyn, men siger til Fyens Stiftstidende, at 3F ikke har adgang til koncernens byggepladser, fordi han ikke ønsker at tegne overenskomst med 3F.

Barfoed er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening, oplyser han til Fyens Stiftstidende.

I går kl. 19:00
Tophistorie

Kristian Hald trillede en tåre efter eksklusionen fra den socialdemokratiske byrådsgruppe i Kerteminde, det fortæller han i nyt stort interview på TV 2 Fyn lavet dagen efter, at hans partifæller valgte at smide ham ud på grund af partiskadelig virksomhed og illoyalitet.


- Der har været mange følelser i spil, og jeg vil indrømme, at da jeg kom hjem i aftes og satte mig i sofaen, der trillede jeg også en tåre. Jeg er ikke lavet af stål, og det har været en lang proces det her, og jeg synes ikke altid, at politik er retfærdigt, men jeg kan se mig selv i øjnene, siger Kristian Hald.


Den nu ekskluderede byrådspolitiker er stadig vred på sin tidligere partifælle, borgmester Kasper Ejsing Olesen (S), som han mener har været uordentlig. Kristian Hald beskylder borgmesteren for at have løjet flere gange.


- Jeg er en smule trist på demokratiets vegne, siger Kristian Hald.


Eksklusionen fra den socialdemokratiske gruppe kom efter, at Kristian Hald offentligt havde erklæret mistillid til borgmester Kasper Ejsing Olesen, og krævet hans afgang.

Efter en uges kritik blev der indkaldt til et ekstraordinært møde i den socialdemokratiske byrådsgruppe, hvor der kun var et punkt på dagsorden. Punktet handlede om udelukkelse af Kristian Hald fra gruppen på grund af partiskadelig virksomhed og illoyalitet. På mødet, der kun varede fire minutter, valgte ni ud af gruppens ti medlemmer at stemme for en udelukkelse fra gruppen. Kun Kristian Hald selv stemte imod.

- Jeg kan ikke det her uordentlighed. Jeg kan ikke sidde og være med til, at borgmesteren kan slippe afsted med at lyve gentagne gange. Det er også mit mandat, og jeg synes, at jeg har et ansvar. Jeg har også tre drenge derhjemme, som skal ud i den her verden, og dem vil jeg gerne vise, at det er OK, at gå sine egne vegne, og stå på det man tror på. Det har jeg det godt med.

Formelt er Kristian Hald “kun” blev udelukket fra den socialdemokratiske byrådsgruppe, og nu skal andre organer i Socialdemokratiet afgøre, om Kristian Hald også skal smides ud af partiet generelt.

Kasper Ejsing Olesen vil ikke kommentere på Kristian Halds beskyldninger, men i et facebookopslag fra sidste søndag skriver han således:

- Jeg er ikke gået ind i politik for at skulle angribe personer, eller selv blive angrebet som person, det er jeg simpelthen ikke skabt til og kan og ønsker ikke være i det.

For 5 timer siden

Siden 2017 har danskerne ikke kunnet bestille et lift via den amerikanske taxaapp Uber. Men når klokken tikker over midnat natten til tirsdag, bliver det igen muligt at bruge Uber-appen i Danmark, oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Det danske taxaselskab "Drivr" oplyste i august 2024, at det ville indgå et samarbejde med Uber. I første omgang vil Uber-køretøjer kun være tilgængelige i hovedstadsområdet, men allerede nu er der stor interesse fra Fyn.

Drivr oplyser, at mange chauffører på Fyn og i Jylland har skrevet sig op til at få at vide, hvornår selskabet kommer til deres område.

Uber forlod Danmark i kølvandet på den nye taxalov, der stillede flere krav til at køre for tjenesten.

I går kl. 21:01
Morten Albek

Lars Christian Lilleholt bliver ny spidskandidat for Venstre i Odense. Det ligger helt fast nu, også selvom han ikke formelt endnu er blevet valgt af medlemmerne i Venstre.


Reglerne for valg af spidskandidat i Venstre er nemlig således, at kandidater til posten skal melde sig senest en måned før valget.


Da valget er på tirsdag 4. februar, så skulle eventuelle kandidater altså have meldt sig på banen 4. januar. Men det har ingen gjort, det oplyser formanden for Venstre i Odense, Brian Lauridsen.


Det betyder, at Lars Christian Lilleholt bliver Venstres borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg. Dermed skal der ikke stemmes ved Venstres medlemsmøde 4. februar, som i stedet bliver en fejring og kåring af ham som ny spidskandidat.

- Det bliver en kåring med kaffe og wienerbrød, og så kommer Søren Gade (formanden for Folketinget, red.) på besøg, siger Brian Lauridsen.

Selvom der ikke var andre kandidater til posten, så glæder Brian Lauridsen sig over, at Lars Christian Lilleholt nu i praksis er valgt

- Jeg er glad for, at vi i Venstre, at vi kan byde ind med en voksen i lokalet, og selvom jeg er møghamrende ked af, at Christoffer stoppet, så er det her det bedste alternativ, forklarer Brian Lauridsen.

Hovedpersonen selv erklærer sig “stolt”, “glad” og “ydmyg” over, at han skal være kommende spidskandidat.

- Jeg glæder mig til opgaven, og det bliver et meget spændende valg. Jeg vil kaste al min energi i at blive borgmester og bryde det socialdemokratiske styre i kommunen, siger Lars Christian Lilleholt til TV 2 Fyn.

Hvad betyder det for din rolle i Folketinget?

- Jeg forlader Folketinget efter kommunalvalget.

Kommunalvalget er 18. november.

I går kl. 20:03

12,5 dage om året er Jeppe Lundblad tvunget til at holde døren til herretøjsforretningen Uffe Jensen & Co låst, selvom kunderne går købsparate forbi hans butiksvinduer.


Sådan behøver det dog ikke være meget længere.


Fordi butikken ligger i Bogense, hvor der bor færre end 15.000 indbyggere, vil erhvervsminister Morten Bødskov (S) lade kommunen bestemme, hvor tit og hvornår døren skal være aflåst.


Det vil sige, at kunder i princippet kan shoppe løs i de fysiske butikker alle 365 dage om året - også på helligdage.


Læs også: Ny lukkelov kan ændre åbningstiderne i dine lokale butikker
Gå tilbage Del
21. okt. 2024 kl. 16:30

Ny lukkelov kan ændre åbningstiderne i dine lokale butikker

Lasse Beck Frost

Regeringen vil modernisere lukkeloven og give butikker i byer med et indbyggertal på under 15.000 mulighed for at holde åbent på årets lukkedage.

Visionen er at 'skabe mere handelsliv i Danmarks mindre byer, sikre flere arbejdspladser, styrke den lokale turisme og skabe stærkere lokalsamfund'.

Men forslaget vækker ikke begejstring i HK Handel, som er de butiksansattes fagforbund.

- Det er bekymrende, for det vil på sigt udsulte vores branche, så det kun er unge og ældre, der kan arbejde i den. Jeg frygter, at alle de andre vil søge væk, fordi de ikke kan få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, fagforeningens formand Mette Høgh i en pressemeddelelse.

SVM-regeringens forslag giver butikkerne i de mindre byer mulighed for 12,5 ekstra åbningsdage om året.

12,5 dages ekstra omsætning

Bogense falder med sine små 4.000 indbyggere durk indenfor kategorien. Det glæder Jeppe Lundblad.

- Det betyder meget, at vi får mulighed for at servicere de turister, som kommer til Bogense. Det er nogle gode dage, vi går glip af, siger herretøjsforhandleren.

Han forestiller sig ikke, at han kommer til at sælge mange skjorter og slips anden juledag, men særligt forårets helligdage er vigtige.

- Når turisterne kommer til byen, og det gør de tit i forlængelse af helligdagene, er det vigtigt, vi kan servicere dem. Hvis jeg selv er på tur, sidder pengene lidt mere løst, og det vil vi gerne udnytte, siger Jeppe Lundblad.

De potentielt 12,5 dage ekstra, hvor døren ikke behøver være låst, vil uden tvivl skabe mere omsætning - hvor meget ved Jeppe Lundblad ikke.

- Det er der ingen, der kan spå om, men det vil helt klart påvirke omsætningen, siger han.

Ikke for store byer

Muligvis mindes du at have købt bukser i Bogense under en forlænget helligdagsferie - og hvorfor så nu en særlig regel, tænker du, når butikker før har kunnet holde åbent på helligdage?

Indtil nu har de små købsstader ifølge erhvervsminister Morten Bødskov skulle igennem “en masse bureaukrati og bøvl” for at få lov til at holde åbent på helligdage - og gerne i forbindelse med ekstraordinært og enkeltstående festivitas i byen.

Det vil ministeren fjerne med forslaget om at ændre lukkeloven.

- Nu bliver det op til kommunerne selv at tage stilling til, om man vil benytte sig af muligheden for også at holde åbent på de dage, der i dag er lukkedage. Det skal forhåbentlig give mere liv i gaderne, siger Morten Bødskov.

De større byer skal dog ikke holde vejret i håb om, at de også får lov til at holde åbent på helligdage.

- Hvis man bare fuldkommen fjerner lukkeloven over alt i landet, ved vi, at det vil udtømme de små bysamfund. Derfor har vi fundet den her balance, som skal betyde, at vi når målet om at skabe mere liv i vores lokalsamfund, understreger ministeren.

Kun fire byer på Fyn vil ikke få glæde af den nye lukkelov. Det gælder Odense, Svendborg, Nyborg og Middelfart.

Anton Kranf

Det var ikke terrorbilligelse, da en i dag 42-årig kvinde 7. oktober 2023 skrev "Ingen ord kan beskrive, hvor smukt det var at stå op til den nyhed", på et Facebook-opslag med en nyhed om Hamas' angreb på Israel.

Det skriver Fyns Amts Avis ifølge Ritzau.

Kvinden var tiltalt for at have billiget et terrorangreb ved at have skrevet ovenstående efterfulgt af emojis med V-tegn og det palæstinensiske flag og ordene Free Palestine (befri Palæstina, red.) på et opslag fra Ekstra Bladet på Facebook.

Ifølge Fyns Amts Avis forklarede kvinden, at hun ikke vidste, at det var Hamas, der stod bag angrebene. Anklageren mente, at det måtte hun have vidst.

Retsformanden fandt ikke anklagerens påstand bevist

Læs også: Kvinde frifindes for anklage om at hylde terrorangreb i Israel
Gå tilbage Del
23. okt. 2024 kl. 12:38

Kvinde frifindes for anklage om at hylde terrorangreb i Israel

Sophie Frederikke Gommesen. Grafik: Stine Mørch

En kvinde fra Fyn er onsdag blevet frifundet for en anklage om, at hun i en kommentar på Facebook billigede Hamas' terrorangreb mod Israel 7. oktober sidste år.

Det oplyser den 28-åriges forsvarer, advokat Helene Brædder. Tiltalen blev rejst på grund af hendes kommentar i december på Politikens side på Facebook.

Hun reagerede på en artikel om 7000 døde børn i Gaza og skrev:

"Der har været krig i 73 år men først NU slår Hamas for alvor tilbage. Med god grund!"

Men Retten i Odense har fastslået, at kvinden ikke havde forsæt til at overtræde en bestemmelse i straffeloven, oplyser forsvareren.

I går kl. 16:49
Orifarm/PR

Medarbejderne i Orifarm, der med egne ord er "Danmarks største inden for håndkøbsmedicin og kosttilskud", har fået overleveret en af de mere triste beskeder.


Virksomheden, der har hovedsæde i Odense, har besluttet at nedlægge i omegnen af 70 stillinger.


Det bekræfter direktør for Orifarm Erik Sandberg over for TV 2 Fyn.


- Det er korrekt, at vi planlægger en mindre tilpasning, oplyser han i et skriftligt svar.


Rammer ikke produktionen

Kommunikationschef hos Orifarm Kristian Lysgaard fortæller til TV 2 Fyn, at der er tale om administrative stillinger, der nedlægges, og at de alle er varslet. Fyringerne rammer ikke produktionen, slår han fast.

Han oplyser videre, at man forventer, at processen med fyringerne er gennemført “sidst på ugen”.

Årsagen til de omkring 70 fyringer blandt de 2300 medarbejdere, der er i hele organisationen, er en strategisk beslutning, forklarer Kristian Lysgaard.

Han afviser samtidig, at det skyldes faldende omsætning eller stigende udgifter på markedet.

- Det er altid kedeligt, når det skal ske, men det er nødvendigt for vores mål, siger Kristian Lysgaard.

Indgik stor aftale i september

I september sidste år kunne Orifarm offentliggøre, at de havde indgået en aftale med investeringsfirmaet Carlyle’s Global Credit platform. 

Investeringen havde det til formål at understøtte Orifarms fremtidige vækst.

- Den strategiske investering ventes at styrke Orifarms fortsatte ekspansion i Europa, både organisk og gennem opkøb, og derved øge adgangen til medicin af høj kvalitet til overkommelige priser for så mange forbrugere som muligt, lød det dengang fra Orifarm i en pressemeddelelse.

Orifarm blev grundlagt i 1994 af Hans og Birgitte Bøgh-Sørensen og vil efter denne transaktion fortsat være ejet af familien.

I går kl. 15:37

Der har været stilhed om årsagen fra de tre ejere, efter at et tag under konstruktion på Flemløse Biogas styrtede sammen.


Men nu har ejerne via deres forsikringsselskab Almindelig Brand kortlagt årsagen til ulykken. Og den stemmer meget godt overnes med de oplysninger, som Arbejdstilsynet kom med for nyligt.


”Kollapset på Flemløse Biogasanlæg kan med overvejende sandsynlighed henføres til brud i IPE-profilerne (stålbjælkerne), der fungerede som understøttende dragere for betonformen."


Det fremgår af en pressemeddelelse som hovedaktionæren i Flemløse Biogas, Kurt Poulsen, har sendt til TV 2 Fyn.


“Undersøgelserne afslører markante fejl i beregningsgrundlaget samt væsentlige afvigelser i udførelsen. Disse forhold har medført en kritisk overbelastning af materialerne og dermed forårsaget kollapset,” fremgår det videre af pressemeddelelsen.

Hyrede nogle af dygtigste eksperter

Ifølge Arbejdstilsynet havde det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co ikke sikret, “at støbeformskonstruktionen under det midlertidige arbejde, ophold eller færdsel i højden i forbindelse med støbning af betontaget på siloen var egnet og tilpasset hertil, så anvendelsen er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig”.

Kurt Poulsen fortæller, at han påtager sig det overordnede ansvar, men oplyser samtidig, at havde stor tillid til det tyske firma.

- Jeg har hyret nogle af de dygtigste eksperter i Europa til at bygge tanken. Entreprenøren EnviTec Anlagenbau er en af Tysklands førende entreprenører inden for opførelse af biogasanlæg, og deres belgiske underleverandør, BioDynamics, er specialister i at bygge betontanke.

- De er begge eksperter på området med mange års erfaring. Derfor har jeg selvfølgelig også haft stor tiltro til, at alt foregik efter alle forskrifter.

Alle på nær en er hjemme

Ulykken, der skete 26. november sidste år, har påvirket medarbejder voldsomt, fortæller Kurt Poulsen. Han er også selv meget påvirket og fortæller, at ulykken “for altid vil sidde i os”.

Efter ulykke fik Flemløse Biogas to strakspåbud. Et, fordi byggeriet ikke var anmeldt rettidigt, og et, fordi der manglede en plan for sikkerhed og sundhed.

Også her lægger Kurt Poulsen sig fladt ned.

- Det er mit ansvar, og det har jeg fået et strakspåbud for. Det har jeg taget til efterretning, og jeg har foranlediget, at begge dele bringes i orden.

Kurt Poulsen oplyser sidst i pressemeddelelsen, at Flemløse Biogas er blevet oplyst, at de seks tilskadekomne fra ulykken alle er i bedring og ikke ser ud til at får varige mén..

- Alle på nær en er nu hjemme og har det godt. Den sidste skal gennemgå en operation i sit ben, men har det ellers okay, siger han.

Det er vinter, det er koldt, og det er mørkt.

Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik i denne uge fokus på skolepatruljerne, der trodser vind og vejr, og sikrer sikker trafik omkring skolen om morgen.

- Vores elever møder op, om det regner eller sner, og det er vigtigt at anerkende dem, så de føler, at vi værdsætter det de gør, siger Maja Høj-Sunesen, der er skolelærer på Risingskolen.

Ugen markeres ved, at alle byens 17 skolepatruljer får tilsendt gifler, chokolade og kakao.

I går kl. 13:49
Anders Høgh

Det er et spørgsmål om timer, før Barfoed Group kan fortælle, hvad årsagen er til, at en svalegang på en etageejendom i Munkebjerg Park faldt ned.


En person omkom i forbindelse med arbejdsulykken, der skete fredag 24. januar. To personer kom lettere til skade.


Siden ulykken er der blevet arbejdet på at finde frem til, hvordan ulykken kunne ske, og status er ifølge Frederik Barfoed, der er bygherre og koncerndirektør i Barfoed Group, der har stået for projekteringen og byggeledelsen på byggeriet i Munkebjerg Park i Odense.


Ingen overraskelser

- Vi forventer, at vi senere i dag (mandag, red.) eller i morgen, kan redegøre for den præcise årsag er til ulykken, og hvor ansvaret ligger, fortæller Frederik Barfoed til TV 2 Fyn og uddyber, at der ikke er kommet nogle overraskelser frem i forhold til hans tidligere vurderinger af årsagen til ulykken.

Lørdag forklarede han, at der ikke var fejl i den sikkerhed, der er på byggepladsen, men at det snarere handlede om en konstruktion, der bristede.

Frederik Barfoed fortæller videre, at der er blevet arbejdet i døgndrift hele weekenden på at sikre de sidste værn, så beboerne kan komme tilbage.

Derudover har man rådført sig med “myndigheder” for at få sikkerhedsgodkendt boligerne.

- Takket været et godt samarbejde med de respektive myndigheder, så forløber det planmæssigt, og vi er fortrøstningsfulde, da alle myndigheder har sikkerhedsgodkendt boligerne, så folk kan vende hjem.

Mulighed for krisehjælp

Frederik Barfoed lægger ikke skjul på, at de sidste par dage har været nogle af de hårdere af slagsen. Men ulykken har også sat følelser i kog hos andre, og det har de givet udtryk for over for virksomheden Barfoed Group.

- Mit firma har ikke været den daglige byggeledelse, og det har gjort, at vi er blevet udsatte for nogle voldsomme angreb fra folk, der ikke har kendskab til, hvordan det har hængt sammen, forklarer han og uddyber:

- Det er Rambøll, som har projekteret og har den daglige byggeledelse. og det har vi skulle forklare mange mennesker.

Ulykken fandt sted ligesom Frederik Barfoed var ved at besigtige lejlighederne sammen med en række medarbejdere fra både Barfoed Group og ingeniørfirmaet Rambøll.

De er alle blevet tilbudt psykologkritisk krisehjælp, som de samles til mandag eftermiddag, fortæller Frederik Barfoed.

Ida Alstrup Klausen

Udover issvømning, sauna og andre indendørsaktiviteter, kunne Faaborg vinterdage også byde på andre specielle former for aktivitet i kulden.

Her er det hækling og strik i vildmarksbade helt ude ved vandkanten. I tre bade kunne man få lov at nørkle i det varme vand eller tage en dukkert i det kolde.

- Jeg læste om det, og så tænkte jeg, at det lød sjovt. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve, siger Anne Poulsen der var forbi arrangementet søndag formiddag.

Koordinator for arrangementet, Johanne Holten, forventer, at arrangementet vender tilbage igen næste år.

I går kl. 11:57
Anders Høgh

Fredag skete endnu en dødelig arbejdsulykke på Fyn, hvor en svalegang styrtede ned fra fjerde til tredje sal, og kostede en medarbejder livet.


Det skete ved Munkebjerg Park, hvor det er ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll, der har stået for byggeledelse og projektering af byggeriet.


Og mens bygherrer og koncerndirektør i Barfoed Group, Frederik Barfoed, med forbehold, kaldte byggepladsen sikker, mangler der stadig svar på, hvordan det kunne ske at en hel svalegang styrtede ned og kostede en ansat livet.


- Vi kan sige med sikkerhed, at der ikke er fejl i den sikkerhed, der er på byggepladsen. Og så skal vi tage forbehold og vente på myndighedernes svar. Det her handler ikke på nogen som helst måder om sikkerhed, der ikke er opfyldt. Det handler om en konstruktion, der brister, slog Frederik Barfoed fast lørdag.

Barfoed Group ejer og udlejer omkring 4.500 lejemål herunder en lang række i Odense.

Svarene mangler fortsat

Derfor har TV 2 Fyn rakt ud til Rambøll for at få svar på, hvordan ulykken kunne ske.

I et svar på mail, er det begrænset, hvad der kan siges. Rambøll skriver, at det fortsat er ved at blive analyseret, hvad der gik forud for, at svalegangen pludseligt styrtede ned.

- Det er desværre ikke så meget vi kan sige på nuværende tidspunkt, hvor undersøgelserne stadig er i gang.

- Vi har stået for projekteringen og byggeledelsen på byggeriet i Munkebjerg Park i Odense. Vi er dybt berørte og vores tanker og kondolencer går til den afdøde og de berørte af ulykken. Vi har bistået både bygherre og myndigheder med at sikre, at der ikke sker flere ulykker på boligblokken, hvor svalegangen kollapsede, hvor myndighederne ophævede politiafspærringerne i går og man igen sikkert kan bevæge sig sikkert rundt.

- Lige nu arbejder vi intensivt med at beregne og analysere, hvad der skete. Samtidig er vi i dialog med både bygherrer og myndighederne i deres videre arbejde med at finde årsagen til ulykken.

Fyns Politi har færdiggjort deres arbejde i området, og har ikke yderligere kommentarer til sagen mandag formiddag.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her