Opgør med ensomheden:
- Jeg vil rigtig gerne inspirere til at spørge om hjælp
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Torsdag morgen går kampen mod ensomhed fra Skrøbelev på Langeland til Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Alle er velkomne til at gå med.
Ensomhed bekæmpes bedst sammen med andre. Med det in mente går den 28-årige Patrick Cakirli fra bostedet Solutio "Broen" i landsbyen Skrøbelev på Langeland.
Målet er i første omgang Gymnastikhøjskolen i Ollerup i Vester Skerninge - en tur tæt på 30 kilometer. Men det endelige mål er det måske umulige opgør med ensomhed.
Gåturen begynder torsdag morgen klokken ni, og kan under normale omstændigheder gøres på omkring seks timer, men Patrick Cakirli udfordrer ensomheden og går ikke en meter uden følgeskab.
Men mens der ingen garanti er for at kunne gennemføre torsdagens march uden stop, så er han garanteret følgeskab fra Skrøbelev.
Ventilen gør ungdommen mindre ensomme
75 procent af de unge, som i 2018 begyndte at komme på Ventilens mødesteder, føler sig nu mindre ensomme.
I Ventilens 20 tilbud har der i 2018 været i alt 749 unge forbi mod 669 i 2017. Af dem oplever 75 procent, at de føler sig mindre ensomme, efter de er begyndt i Ventilens mødesteder. I 2017 var det tal 70 procent.
En af dem, der ugentligt bruger Ventilen i Odense, er 24-årige Nicolai, som har stor glæde af stedet.
- Det har gjort noget ved min menneskeskyhed. Jeg åbner mere op for fremmede. Det er jeg meget, meget lykkelig over, siger Nicolai.
Man er ikke alene
Ventilen er et tilbud, hvor unge flere gange om ugen mødes for at tale med andre ensomme unge. De unge, der kommer på stedet, spiller spil, går i biografen, har madaftener og hygger med hinanden.
- Det har givet mig noget at se frem til at komme ned i Ventilen. Jeg får nogle gode snakke, og det har givet mig fornemmelsen af, at jeg ikke er alene med mine tanker og føleser, siger 24-årige Nicolai.
Glade frivillige
Hos Ventilen definerer man ensomhed, når sociale relationer ikke lever op til ens behov. Og behov kan variere meget fra person til person, og derfor kan det være svært at hjælpe unge ensomme. Men hos Ventilen har de fundet en del af løsningen.
- Det er super fedt, når man kan se, at det hjælper. Det gør også, at man føler det frivillige arbejde har en betydning. Og for de unge betyder det også meget. De har fundet fællesskaber, og det vil vi jo gerne se, siger Karen-Marie Andersen, formand i Ventilen Odense.
Når man føler sig ensom, trækker man sig fra fællesskaberne. Man kan få lavt selvværd, og man kan få en negativ opfattelse af, hvordan andre ser på en. Det får selvsagt konsekvenser for ens sociale liv, men for nogen kan det også få konsekvenser for eksempelvis uddannelse og job.
Derfor er det da også glædeligt for landets Børne- og Socialminister at se, der er en positiv udvikling i tallene.
- Jeg har kæmpe respekt for Ventilens arbejde. Ingen unge har fortjent at føle sig ensom, for det er en stor belastning at føle sig uden for fællesskabet. Derfor er det altafgørende, at der findes frivilligeorganisationer som Ventilen, der kan samle sårbare unge op, lyder det fra Mai Mercado, Konservative, i en mail til Bemærk.
Ventilen var redningen
Hvis ikke det havde været for Ventilens tilbud, ved Nicolai ikke, hvor han havde stået i dag.
- Jeg havde været et stort vrag, og jeg havde været meget indelukket og meget deprimeret, siger Nicolai og fortsætter:
- Jeg vil meget gerne danne nye venskaber.
- Jeg regner med omkring ti stykker. Blandt andre er der en kvinde med sin hund, som har gået med de seneste par dage. Hun er fra Helsingør, fortæller Patrick efter onsdag eftermiddag at have tilbagelagt omkring en kilometer på Langelandsk asfalt.
Opgør marcherer gennem landet
Patrick begyndte sin march mod ensomhed 1. april i København. Den 28. april skal han gerne ramme Aalborg efter et sted mellem 550 og 600 kilometer gennem Danmark.
Alle er inviteret til at gå med, for at understrege vigtigheden af Patricks budskab om fællesskab som et redskab i kampen mod ensomhed.
Patricks kamp virker, og har virket siden han selv sprang ud af ensomheden. På det sociale medie Jodel skrev han om sin ensomhed, og siden har han kæmpet kampen. Først sin egen og nu alle ensommes.
- Det har været rigtig dejligt at kunne tale om det. Især min familie har åbnet sig over for mig og fortalt, at de også har været ensomme, fortæller Patrick.
- Det, at jeg taler åbent og ærligt om det, virker, men jeg er nok stadig en smule akavet i sociale situationer, erkender han og tilføjer:
- Jeg vil rigtig gerne inspirere til at række ud og spørge om hjælp. Det har fungeret rigtig godt for mig.
100 venner savnes:
- En snak om løst og fast kan gøre en kæmpe forskel
En ny kampagne skal skaffe flere besøgsvenner i Odense. Kommunen er gået sammen med Ældre Sagen, Røde Kors, SIND-nettet og LEV.
Sætter du lighedstegn mellem ældre og besøgsven, så tager du fejl. Det er nemlig ikke kun ældre borgere, som kan ønske sig besøg af en person, som kan være deres ven.
Også blandt andre udviklingshæmmede eller unge med psykiske problemer har brug for venner, og nu har fire organisationer slået sig sammen med Odense Kommune for at skaffe 100 nye besøgsvenner.
Overlæggeren på kampagnen er ensomhed, som for manges vedkommende kan imødegås med en snak over en kop kaffe eller noget så simpelt som en gåtur.
- Vi skal bekæmpe ensomhed i Odense, og her kan besøgsvenner spille en vigtig rolle. Vi har i dag cirka 200 besøgsvenner i Odense, oplyser Ældre- og Handicaprådmand Søren Windell (K).
I dag er der cirka 100 personer på venteliste til at få en besøgsven. Søren Windell har selv meldt sig, og siger at "blot en snak om løst og fast, så kan det gøre en kæmpe forskel i et andet menneskes liv".
Flere muligheder for besøgsvennerne
De fire organisationer er Ældre Sagen Odense, Røde Kors Odense, SIND-nettet og LEV. Hver organisation har deres eget særlige fokus, så hvis man vil være besøgsven, er der mange forskellige muligheder.
- Jeg er glad for, at vi kan lave kampagnen i samarbejde med de store organisationer på området. På den måde kan vi også skabe en bevidsthed om, at der findes mange slags besøgsvenner. Typisk tænker folk nok på noget med ældre mennesker - og det er det bestemt også - men der er også udviklingshæmmede mennesker eller unge med psykiske problemer, som i lige så høj grad har brug for nogen at tale med. Nu samler vi det hele, så det er nemt at få et overblik, siger Søren Windell.
I jagten på 100 nye besøgsvenner er der på kommunens hjemmeside lavet et samlet overblik over de store besøgsvens-tjenester. Her kan man læse om de forskellige tjenester, se eksempler på besøgsvenner og tilmelde sig, hvis man gerne vil være besøgsven.
Lever af sine erfaringer
I dag kan Patrick faktisk leve af sine oplevelser med ensomheden og opgøret med den. Han holder blandt andet oplæg i kommuner, og har snakket om ensomhed på Roskilde Festival og ved Folkemødet på Bornholm.
- Jeg bliver ikke rig af det. Min kæreste og jeg lever på en sten, og har en roommate for at få økonomien til at hænge sammen, fortæller Patrick.
Således tjener han ingen penge, mens han marcherer for kampen mod ensomheden.
Næsten garanti for at nå målet
Leder af bostedet Solutio "Broen", Vivi Agernem, fortæller til TV 2/Fyn, at hun nærmest kan stille en garanti for, at Patrick ikke bare når i mål, men også at han ikke vil være alene på noget tidspunkt.
- Vi vil sikre, at han har selskab, så han ikke stopper op. Ellers sætter jeg en medarbejder på, griner Vivi Agernem, som selv vil deltage på den første del af marchen.