Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Serviceassistenterne på OUH demonstrerede fredag morgen. De føler sig overset i forhold til andre personalegrupper.
- Vi har fået nok.
Så simpelt udlægger Lise Bergstrand, serviceassistent på OUH, hendes og kollegernes markering af deres utilfredshed med arbejdsforholdene.
- Vi er undernormeret, vi får lagt flere og flere opgaver over, og vi bliver ikke tilgodeset i forbindelse med de ekstra penge, der er blevet uddelt gennem dels ubetalte lønudgifter og vinterpakken. Og nu også januarpakken, der er vi blevet forbigået.
- Ikke at det nødvendigvis er penge vi vil have, men vi er skåret fuldstændig ind til benet normeringsmæssigt.
- Det næste, de kan tage, det er knoglemarven. Vi kan ikke mere, slår Lise Bergstrand fast.
OUH-overlæge bekymret over Mette F.'s udmelding
Overlæge på Odense Universitets Hospital frygter, at mere smittespredning kan få konsekvenser for de funktioner, vi gerne vil have fungerer.
Ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH, Anne Øvrehus, hejser et flag efter statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at det er tid til overvejelser om restriktionerne i samfundet.
Anne Øvrehus er ikke umiddelbart begejstret og siger til TV 2 Fyn, at hvis statsministeren tænker på, at restriktionerne skal lettes, så synes hun, at der er smittespredning nok i samfundet.
- Det stiger stadig væk. Vi har ikke set, at det falder eller ændrer sig.
Anne Øvrehus er bekymret og forklarer, at når ti procent af personalet til enhver tid er sygemeldt, betyder det også, at robustheden for at kunne klare noget, der bliver mere, den bliver mindre.
- Et sygehus er et godt eksempel på et helt samfund. Det er ikke nok der er en læge, der skal også være en sygeplejerske, der skal også være rent tøj, der skal være nogen der tager sig af køkkenet og skraldet og ... Det går min bekymring på; kan vi få det til at hænge sammen?, siger Anne Øvrehus.
Antallet af smittede stiger hurtigt og støt
Alene på Fyn er antallet af smittede henover de seneste syv dage steget med godt 1.000 smittede i døgnet, så der tirsdag er registret 13.443 smittede på Fyn. Bare i Odense steg antallet af smittede set over en uge fra mandag til tirsdag med 500 personer.
- Det kan godt være, at der er lidt færre på intensiv, men antallet af indlagte stiger stadig væk, og vi kan mærke det på sygehuset, at der er rigtig mange, der er sygemeldt og væk med corona. Vi kan mærke det i mine børns skoler, siger Anne Øvrehus og tilføjer:
- Så jeg tænker at, hvis vi får mere smittespredning i samfundet, så har det nogen konsekvenser for de funktioner, vi gerne vil have fungerer.
Højeste antal smittetilfælde til dato
Mette Frederiksens udtalelse faldt i et interview med Ekstra Bladet. Her pegede hun også på, at der ikke er den sammenhæng mellem smitte og antal indlagte med coronavirus, som "der var engang".
- Det er, tror jeg, den høje vaccinationstilslutning i Danmark, der gør, at vi ikke får det gennemslag på indlæggelser, sagde statsministeren i interviewet.
Men gennemslag er der, viser de officielle tal fra Statens Serum Institut. På landsplan blev der i seneste døgn registreret 33.493 tilfælde med corona i Danmark. Det er det højeste antal smittetilfælde til dato under hele epidemien.
På sygehusene rundt om i landet er der tirsdag indlagt 810 coronapatienter. Det er otte flere end mandag.
- Uanset vi tænker, at det er utroligt, at der ikke er flere indlagte, så bliver der jo lige så stille flere indlagte med jo flere smittede vi har.
- Og der skal jo også være nogen til at passe dem. Så det er min bekymring. Jeg synes ikke, det behøver at blive vildere, end det er nu, siger Anne Øvrehus.
Serviceassistenterne viste deres utilfredshed med en stille 20 minutters demonstration fredag morgen foran hovedindgangen til OUH i Odense.
Flere opgaver, ikke flere kolleger
Lise Bergstrand forklarer, at nye opgaver som sengeafredning og -opredning samt madservice ligger naturligt for serviceassistenterne, men at der mangler tid til opgaverne, som er flyttet over til dem for at aflaste de pressede sygeplejersker.
- Men når ikke vi får flere folk til det, så er det svært at nå det, siger Lise Bergstrand.
Hun forklarer, at opgaven med madservice binder serviceassistenter, som dermed ikke kan hjælpe med transport til operationer. Det er samtidig med, at der skal serveres morgenmad.
- I sidste ende kan det gå ud over patienterne. Hvis de kommer for sent, kan de blive aflyst. Vi kan altså kun være et sted ad gangen.
Opråb til ledelse og politikere
Målet med morgenens demonstration er at råbe ledelse og politikere op, så der kan blive ansat flere hænder til serviceassistenternes opgaver.
- Vi står og ser ind i en periode med meget sygdom. I øjeblikket er vi lagt ned af corona, men andre vira finder også vej, siger Lise Bergstrand.
Utilfredsheden blandt serviceassistenterne har også nået hospitalets øverste ledelse. Her mener direktøren, Torben Hedegaard Jensen, helt grundlæggende, at en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse ikke er vejen frem.
- Men det er et signal om, at der er nogle problemer. Det er nogle problemer, som vi allerede har arbejdet med, men vi er tydeligvis ikke i mål, siger han.
Lise Bergstrand ser, at en løsning kan være at købe ekstern hjælp, indtil sygehusene når igennem den svære periode.
- Vi står jo også og ser ind i, og det får vi tit at vide, at der snart kommer ekstern kontrol på rengøringen, og som sagt; vi kan ikke både lave mad, køre patienter og gøre rent på samme tid.
- Så vi er pressede, rigtig pressede, siger Lise Bergstrand.
Lise Bergstrand siger, at det for hende er vigtigst med flere kolleger. I anden række kommer en anerkendelse af indsatsen.
- Det behøver ikke nødvendigvis at være med penge, men det er bare trist at se, at tre gange er vores plejekolleger blevet tilgodeset. Og det er de samme hver gang. Der er meget, meget få af vores, der har fået den anerkendelse.
Det ærgrer direktøren, at gruppen af serviceassistenter ikke føler sig anerkendt.
- Det er sindssygt vigtige opgaver, de løser, så jeg er ked af, at der er en oplevelse af, at man ikke bliver anerkendt for den kæmpe indsats, siger han.
Eksempler på dårlig ledelse
Hospitalet har været særligt presset henover efteråret, og serviceassistenterne har blandt andet fået tilført ekstraopgaver. Torben Hedegaard Jensen er opmærksom på, at de risikerer at kollidere med andre faste arbejdsopgaver.
- Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Der er tilført ressourcer til de her ekstraopgaver, og nu skal vi sikre, at ressourcerne også er blevet placeret, hvor opgaverne ligger, siger direktøren.
- Som billedet er nu, er der ikke flere hænder på vej. Det handler i første omgang om at få arbejdet med arbejdsplanlægningen, så vi kan sikre, at enderne mødes.
Fjerde gang på fem uger: Voldsom brand i gartneri
En kraftig brand i et gartneri i Hundslev gjorde onsdag, at politiet spærrede for trafikken mellem Marslev og Kerteminde. Det er fjerde gang på fem uger, firmaet bag gartneriet oplever brand i et drivhus.
Politi og brandvæsen rykkede onsdag ud til en kraftig brand i Hundslev, der ligger sydvest for Kerteminde.
Fyns Politi valgte i forbindelse med branden at spærre for trafikken på Odensevej i begge retninger onsdag eftermiddag, og bilister skulle derfor finde andre ruter.
Vejen var spærret mellem Marslev og Kerteminde.
Søg væk fra røgen
Der er tale om brand i flere drivhuse, skriver politiet på twitter.
Branden udvikler en del røg, og derfor opfordrer man til at søge væk fra røgen eller indenfor. Beboere i området opfordres til at lukke døre og vinduer og slukke for ventilationen.
Under kontrol
Sent onsdag eftermiddag var der fortsat kraftig røgudvikling, men politiet oplyser på twitter, at branden er under kontrol. Det forventes dog, at det vil brænde nogle timer endnu.
Hvis borgere i Hundslev oplever alvorlige luftvejssymptomer, skal man ringe 112, skriver politiet. Oplever man mindre symptomer, opfordres man til at kontakte vagtlæge eller egen læge.
Der er ikke meldinger om tilskadekomne ved branden.
Fjerde gang på fem uger
Drivhusene, der er i brand, tilhører firmaet By Growers, der har flere gartnerier på Fyn. Det er nu fjerde gang på fem uger, at gartneriet oplever brand i et af deres gartnerier.
Det fortæller Nicolai Abildgaard, der er en af By Growers' tre ejere.
Af de 27.000 kvadratmeter, der er ild i, forventer man at kunne redde omkring 3.000 kvadratmeter, oplyser han til TV 2 Fyn. Han er til stede ved de brændende drivhuse.
- Det er fandme et trist syn.
For lidt over en måned siden var det brand i et af By Growers' andre gartnerier på Anderupvej i nærheden af Stige. Derudover har der været to andre brande. Der er ikke ved nogen af brandene fundet indicier, der viser, at brandene skulle være påsatte.
Alligevel fylder det hos ejeren, at man endnu engang er ramt.
- Man kan ikke lade være at tænke, at nogen vil os noget, siger han til TV 2 Fyn.
Direktøren fortæller, at opgaven for beredskabet blandt andet har været, at gødning og syre blev sikret, så det ikke var skyld, at branden skulle udvikle sig yderligere.
Han fortæller, at det fortsat er for tidligt til, at han har overblik over, hvor stort tab, branden vil forårsage.
På grund af kraftig brand i Hundslev er Odensevej mellem Marslev og Kerteminde spærret i begge retninger. Der må søges alternative ruter. Gør plads for udrykningskøretøjer. Vi har ikke yderligere pt. Mvh. Vagtchefen #politidk
— Fyns Politi (@FynsPoliti) January 19, 2022
Direktøren har tidligere på ugen haft et møde med flere tillidsrepræsentanter. Her blev der udover arbejdspresset også sat fokus på episoder med dårlig ledelse.
- På mødet blev der givet eksempler på mindre heldig dialog, der ikke lever op til vores standarder og det, vi står for. Men vi er nødt til at komme bedre ind i problemstillingen, inden jeg kan sige, hvad der skal gøres, siger han.