Fredag blev behandlingsgarantien for patienter genindført i hele landet.
Men der er stadig udfordringer at spore hos de offentlige hospitaler - heriblandt Odense Universitetshospital. Her er det svært at få patienterne hurtigt i behandling.
- Vi har en stor pukkel af patienter, som vi jo gerne vil besørge. Vi har hele tiden henvist eller bedt patienter om at kontakte regionen med henblik på at komme ud i det private, siger Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør hos Odense Universitetshospital (OUH).
Privathospitalerne er klar
For hos privathospitalerne ser det nemlig helt anderledes ud.
Hos Capio Privathospital i Odense mærker de ikke en større travlhed, end de ellers ville have gjort.
Hvad betyder behandlingsgaranti?
- Vi har stadigvæk plads. Men det er klart, hvis der kommer en stigende efterspørgsel inden for et givent speciale, så bliver der naturligvis mindre plads i en periode, siger Christian Høngaard, administrerende direktør hos Capio Privathospital.
- Men vi er slet ikke nået til maksimum. Vi kan stadig tage imod flere patienter.
Er der mere travlt hos jer, end der ellers ville have været?
- Egentlig ikke. Altså vi har travlt. Men en af fordelene, vi har som privathospital, er netop, at vi har en fleksibilitet.
Privathospitalerne varetager de ikke-akutte behandlinger, men de såkaldte elektive kirurgier.
Men det er ikke sådan, at vi er modstandere af, at patienterne tager ud i det private. Det må de meget gerne, og vi opfordrer faktisk til det
- Vi kan skrue op og ned, og vi gør os umage med at skrue op så hurtigt, som vi overhovedet kan, således, at du kan komme hurtigt i behandling.
OUH opfordrer til at søge privathospitaler
Alligevel oplever Odense Universitetshospital, at patienterne i visse tilfælde hellere vil vente end at komme på privathospital.
- Jeg tror egentlig, at patienterne er trygge ved privathospitalerne. Men jeg tror alligevel, at der er mange, der vælger at blive på det hospital, hvor de er vant til at blive behandlet, siger lægefaglig direktør Bjarne Dahler-Eriksen.
Den Ortopædiske Afdeling på OUH førte statistik over netop dette under anden coronabølge. Her oplevede personalet, at for hver ti patienter, de kontaktede, var der én, som ville tage imod et tilbud hos privathospitalerne, fortæller den lægefaglige direktør.
- Det er jo et tegn på, at patienterne er glade for at komme hos os og personalet, som de måske har kendt i et længere forløb, og så vil de hellere vente lidt, siger Bjarne Dahler-Eriksen og fortsætter:
- Men det er ikke sådan, at vi er modstandere af, at patienterne tager ud i det private. Det må de meget gerne, og vi opfordrer faktisk til det.
- Vil vil jo gerne tilbage på normalt niveau så hurtigt som muligt.
3. januar blev behandlingsgarantien suspenderet. Det betød, at patienten ikke selv havde ret til bestemme, om de ville på privathospital eller ej. Det blev i perioden udvisiteret af den pågældende region for patienten.
Ifølge Sundhed Danmark, der er foreningen for danske virksomheder blandt andet landets privathospitaler, er det godt, at patienten igen har fået sit frie valg.
- Vi er klar over, at der er rigtig mange patienter der står i en svær situation, og de kan ikke få en hurtig tid. Der vil vi jo selvfølgelig gerne supplere med at hjælpe det offentlige i bedst mulige omfang, siger Mette Nord, branchedirektør hos Sundhed Danmark.
Administerende direktør Christian Hønggaard bakker op:
- Vi vil med glæde tage imod alle de patienter, som vi overhovedet kan hjælpe fra Region Sydanmark.