På TV 2 Fyn har vi skrevet meget om parkeringsforholdene ved Odense Universitets Hospital.
Både da det skulle være slut med bøder. Da der var fejl i deres IT-system. Og endda om det nye OUH's parkering.
Men nu har en ny skribent skrevet om OUH's parkering, nemlig Datatilsynet.
I en ny afgørelse skriver Datatilsynet, at der er grund til at udtale kritik af Region Syddanmarks håndtering af persondata i forbindelse med et tidligere brugt parkeringssystem ved OUH mellem 2012 og 2019.
På grund af de få P-pladser ved sygehuset har man kun givet gratis parkering til patienter. Og i den forbindelse, bad man om patienternes CPR-nummer.
- Vi har få P-pladser ved sygehuset og for at sikre, at patienter kan få de her pladser gratis, er vi nød til at have noget regulering. Ellers ville de forsvinde alle mulige steder hen, siger Frank Rejnholt, der er Chefkonsulent ved OUH
Derfor indførte man i oktober 2012 systemet, hvor man skulle indtaste sit CPR-nummer, som så ville tilkendegive, om man var patient eller ej.
Men efter en borgerhenvendelse indledte Datatilsynet den 19. marts 2019 en sag mod Region Syddanmark for at bryde med reglerne for databeskyttelse.
Det nye system
Parkeringsselskabet APCOA Parking Danmark A/S, der står for parkeringen ved OUH, har nemlig kunne se, om en person var patient ved sygehuset - en personfølsom oplysning. Chefkonsulent Frank Rejnholt forsikrer dog, at CPR-numrene har været i sikre hænder:
- Det er ikke sådan noget med, at der er fløjet CPR-numre frem og tilbage. Idet man trykkede CPR-nummeret ind, blev det slettet med det samme, forklarer han.
Det omtalte betalingssystem blev afskaffet i november 2019, og siden har et nyt system været i brug. Her skal man først ind på afdelingen og så kan man indtaste sit registreringsnummer, og på den måde få gratis parkering.
På den måde overtræder systemet ingen regler inden for datasikkerheden.
Men selv hvis man har benyttet systemet, der nu har fået kritik, mener Frank Rejnholt ikke at der er grund til at føle sig usikker.
- Der har været fuldstændig vandtætte skodder mellem sundhedsjournalen og det system, der hentede oplysningen om parkering, siger Frank Rejnholt, der samtidig forsikre at systemet nu er helt efter reglerne.