Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere regionsrådsmedlemmer er frustrerede efter, at TV 2 Fyn kunne afsløre, at læge Jette Aaen i en tilståelsessag er sigtet for svindel med offentlige midler for 4,3 millioner kroner. Hendes nye arbejdsgiver Alles Lægehus i Faaborg er tavs.
Tilliden er væk mellem Region Syddanmark og læge Jette Aaen, der til september skal møde i retten i Svendborg i en tilståelsessag for groft bedrageri med offentlige midler for 4,3 millioner kroner.
Det siger Morten Weiss-Pedersen, der er konservativt regionsrådsmedlem og 2. viceborgmester i regionsrådet.
Det sker efter TV 2 Fyn fredag kunne fortælle, at Jette Aaen ifølge senioranklager Karina Winther Juhlin har erkendt sig skyldig i blandt andet at opdigte 16.500 konsultationer, der aldrig fandt sted for at berige sig selv. I andre tilfælde omdøbte hun til mere givtige honorarer.
Anklagemyndigheden går efter at konfiskere hendes villa i Svendborg samt hendes lejlighed i København.
Morten Weiss-Petersen er en af de regionsmedlemmer, der er forarget over, at den fynske læge fortsat kan praktisere som læge hos Alles Lægehus i Faaborg, og han har derfor bedt regionens forretningsudvalg om en redegørelse i sagen.
- For mig er tilliden væk. Den tillid, der ligger bag, når regionen giver ydernummer til en praksis, siger Morten Weiss-Pedersen.
Forarget
Også Carsten Sørensen, medlem af forretningsudvalget for Dansk Folkeparti, er forarget.
- Jeg er helt enig med Morten Weiss-Pedersen. Der er tale om en uforskammet opførsel, men som politikere kan vi ikke forhindre Jette Aaen i at praktisere. Lægemiddelstyrelsen mener ikke, at sagen er stor nok. Desværre er det ikke første gang, vi oplever den holdning. Vi har netop haft en sag fra Esbjerg, hvor en læge blev dømt for seksuelle krænkelser. Han må også fortsat have patienter, siger Carsten Sørensen.
I det pågældende tilfælde må han dog ikke have kvindelige patienter.
Regionspolitikernes handlefrihed er også indskrænket i forhold til tildeling af ydernumre.
- Hvis ellers lægerne lever op til kriterierne til at have et ydernummer, kan vi ikke gøre noget i regionsrådet, siger Carsten Sørensen.
Danske Regioner og PLO inddragede i foråret 2021 ydernummeret hos Jette Aaen og hendes partner Ole Bjørn Rasmussen efter deres fusk med fiktive lægeydelser og overfaktureringer, og de solgte ved udgangen af 2022 deres praksis i Svendborg. Jette Aaen har dog siden 2021 haft job som læge - uden ydernummer og derfor uden mulighed for at lave regninger til regionen - i Alles Lægehus i Faaborg.
Alles Lægehus i Faaborg er en del af en kæde med 32 lægehuse over hele Danmark, som DR-programmet Kontant satte fokus på, for at tage betaling for behandlinger, patienterne ikke får.
Skal ikke straffe folk to gange
Kim Johansen, der sidder i forretningsudvalget for Socialdemokratiet, kalder situationen for ærgerlig.
- Jeg synes, det er en væsentlig problemstilling, og ser frem til, at vi får noget mere baggrundsviden, så vi kan forholde os til vores rolle som regionspolitikere - hvad vi kan og ikke kan, siger Kim Johansen.
Han mener, det er væsentligt, at man sikrer sig mod gentagelser.
- De kompetencer, som Jette Aaen har, er kompetencer, vi efterspørger. Og hvis man har taget sin straf, skal man ikke straffe folk igen, siger Kim Johansen.
TV 2 Fyn har flere gange henvendt sig til kommunikationschef Michelle Møller hos Alles Lægehus for at få lægekæden til at kommentere på kritikken, men hun svarer ikke på henvendelserne.
Vi ville gerne spørge til, om lægehuset fortsat har opbakning til Jette Aaen, nu hvor det er kommet frem at hun tilstår svindel for et endnu større beløb end hvad der hidtil har været fremme.