Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Klokken 17.00 tirsdag præsenterer den socialdemokratiske regering et udspil til en ny sundhedsreform.
Regeringen præsenterer tirsdag eftermiddag et længeventet udspil til en ny sundhedsreform, der skal styrke sundhedsvæsenet og gøre danskerne sundere.
Fynsk vognmandsfamilie er anklaget for storstilet fusk med førerkort
Anklager vil have den normale strafferamme sprængt i sag om fusk med køre- og hviletider.
En fynsk vognmand, hans samlever og deres søn bør ifølge anklagemyndigheden straffes ekstraordinært hårdt i en sag om snyd med førerkort i lastbilbranchen. Det fremgår af det omfattende anklageskrift i straffesagen, som indledes mandag ved Retten i Odense.
Ud over parret og sønnen er et ældre familiemedlem også tiltalt i sagen.
Alt i alt indgår der over 700 anklagepunkter i sagen, som drejer sig om udlån af såkaldte førerkort, som lastbilchauffører er udstyret med, og som bruges i forbindelse med bilens fartskriver til at sikre, at reglerne om køre- og hviletid overholdes.
Tilbage i februar 2021 blev vognmanden og sønnen anholdt efter længere tids efterforskning foretaget af politiets Tungvognscenter Syd. Med en dommerkendelse i hånden kunne politiet foretage ransagninger, og de to blev sigtet.
Siden fulgte en større efterforskning, og den har altså ført til, at der også er rejst sag mod vognmandens samlever og et ældre familiemedlem.
Brugte andres førerkort
Politiet og anklagemyndigheden mener, at chauffører i vognmandens virksomhed systematisk har anvendt førerkort, som tilhørte andre, og på den måde er hviletidsreglerne blevet knægtet.
Hvad angår vognmanden, samleveren og sønnen, mener anklagemyndigheden, at den sædvanlige strafferamme i sager af den type, skal sprænges. Det fremgår af anklageskriftet.
Retten kan ved en eventuel dom vælge at forhøje strafferammen med 50 procent.
Der er rejst tiltale for straffelovens bestemmelse om såkaldt personelfalsk. Det handler om at bryde loven ved at bruge et dokument, som var det ens eget, selv om det tilhører eller er udstedt til en anden.
Normalt straffes den slags med bøde eller fængsel i op til seks måneder, men det vil anklagemyndigheden altså have skærpet, for så vidt angår de tre.
Straffes med fængsel og bøde
Hvad vognmanden og sønnen angår, bør de både straffes med fængsel og bøde, lyder det i anklageskriftet.
Strafpåstanden mod samleveren og det ældre familiemedlem er en fængselsstraf.
Ud over de fire personer, så skal vognmandsselskabet også straffes med en bøde. Hvor stor den bør være, har anklagemyndigheden ikke tilkendegivet noget om i sagens anklageskrift.
Vognmandsfirmaet er anklaget for mere end 200 gange at have overtrådt en straffebestemmelse i enten straffeloven eller anden relevant lovgivning på området.
Alle anklagede nægter sig skyldige i sagen, der behandles over seks dage i retten frem til 5. april. Dommen afsiges muligvis først efterfølgende.
TV 2 er kommet i besiddelse af udspillet, og herunder kan du se en liste med regeringens ønsker:
Sådan vil regeringen gøre danskerne sundere
Børn og unge skal drikke mindre
Regeringen foreslår, at aldersgrænsen for salg af alkohol hæves til 18 år. I dag skal man være 16 år for at kunne købe øl og 18 år for at kunne købe hård spiritus.
Ingen født efter 2010 skal ryge
Regeringen har et mål om, at ingen, der er født efter 2010, skal benytte nikotinprodukter og er klar til at tage markante midler i brug for at opnå det. De vil derfor drøfte med Folketingets partier, hvordan man opnår det og er i den forbindelse åbne for "om nødvendigt" at indføre et forbud mod salg af nikotinprodukter til personer født efter 2010.
20 nye nærhospitaler
Da regeringen præsenterede sin plan for at oprette 13 nye nærhospitaler tilbage i oktober 2021, fik forslaget kritik, fordi opgaverne til nærhospitalerne minder om det, sundhedshusene allerede kan i dag.
Børn og unge skal være mere aktive
Regeringens målsætning er, at 25 procent flere børn og unge skal være fysisk aktive i mindst 60 minutter om dagen i 2030. Desuden skal et nyt center i samarbejde med Novo Nordisk Fonden forebygge og behandle overvægt hos børn og deres familier.
Forsinkede operationer skal afvikles i år
Sidste måned fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at mindst 100.000 operationer er blevet udskudt på grund af corona. Ministeren ville ikke sætte en deadline for, hvornår operationerne skulle være indhentet, men regeringen skriver i udspillet, at det skal ske i løbet af 2022.
Flere kompetencer til sygeplejerskerne
For at sikre personale nok vil regeringen give sygeplejersker mulighed for at løse opgaver, som lægerne i dag står for – for eksempel opgaver som at sy mindre sår og give vaccinationer. Regeringen lægger også op til, at jordemødre skal kunne varetage flere typer af opgaver.
Flere læger ud i landet
Regeringen vil have læger under uddannelse til at være et halvt år længere i en almen praksis frem for at være på hospitalerne. De vil også gøre det muligt for regionerne at oprette "licensklinikker", som skal gøre det lettere for læger at oprette en lægeklinik og overlade det administrative arbejde til regionerne.
Pengene skal følge med børnene og de ældre
Regeringen fremlagde i slutningen i 2021 et udspil til en velfærdslov, der skulle sikre, at pengene følger med den demografiske udvikling – og altså det stigende antal børn og ældre. Med velfærdsloven ville regeringen sikre, "at der afsættes 8,5 milliarder kroner frem mod 2025 til at dække udgifterne", men foreløbigt har regeringen ikke flertal for loven. Med sundhedsudspillet lægger regeringen op til, at finansieringen af det demografiske træk skal findes i det økonomiske råderum.
Bedre indsats for folk med kroniske sygdomme
I takt med at der kommer flere ældre, vil antallet af personer med kroniske sygdomme, for eksempel kol, diabetes og hjertekarsygdomme, sandsynligvis også stige. Regeringen lægger op til, at kommunernes hjælp til folk med kroniske sygdomme skal forbedres.
Flere ambulancer og akutbiler
Regeringen vil sikre, at ambulancer, akutbiler og akutlægebiler når lige hurtigt frem, uanset hvor i landet de skal køre ud. Derfor vil de styrke akutberedskabet med fem til ti ekstra ambulancer eller akutbiler.
Med sundhedsreformen afsætter regeringen 6,8 milliarder kroner til perioden fra 2022-2028.
Regeringen skriver ifølge TV 2 i udspillet, at den i forvejen arbejder på at løfte psykiatrien, forbedre vilkårene for gravide, få ansat flere i ældreplejen og mindst 1000 nye sygeplejersker på de offentlige sygehuse.
Forhandlingerne om den nye sundhedsreform begynder ifølge TV 2s oplysninger i næste uge.
Det bliver dyrt at handle og spise: Fem gode råd til at spare på madbudgettet
Der er prisstigninger på en lang række områder for tiden så som på mad, gas og benzin. Her er fem gode råd til at spare de rigtig steder.
Næste gang du handler, kan der stå et større beløb på bonen, elregningen er blevet dyrere og bagerbrødet koster lige lidt mere en vanligt.
Der er nemlig høje prisstigninger på en lang række område, som kun ser ud til at blive værre som følge af krigen i Ukraine.
For nogen vil det bliver omkring ti procent dyrere at leve, og et husholdningsbudget på 2.000 kroner vil pludselig i stedet være 2.200 kroner om måneden. Det er 2.400 kroner mere om året, bare på indkøb - altså for de samme varer.
Oven i det kommer gas, benzin og andre områder, der også kun stiger stødt.
Cheføkonomi hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, kommer derfor med fem råd til, hvordan man sparer på dagligdagens udgifter, der vil stige inden længe. Selvom det ikke kan isoleres til mad at lave kæmpe besparelser, er der noget at hende på en række områder.
Fem råd til at spare i dagligdagen
Lav en madplan
Det er en fordel at lave en madplan, som giver et overblik over hele ugen. En god idé er at lave den efter, at man kan have råvarer eller rester tilovers fra den ene dag, der kan bruges dagen efter.
En madplan kan lave en besparelse på en femtedel af madbudgettet om året.
Kig tilbudsaviser
Forsøg at være prisbevidst og se, om man kan finde de produkter, man bruger meget, i andre butikker. Brug eventuelt søndagen på at løbe ugens tilbudsaviser igennem.
Lav en sammenhængende indkøbsseddel
Inden indkøbsturen er det en god idé at skrive en liste over de varer, der skal købes. På den måde undgår man de helt store impulskøb.
Medbring selv mad og kaffe
Køb kaffe i butikker og tag en termokande med i stedet for at købe en dyr café latte i en kaffebar. Det kan hurtigt løbe op.
Det samme gælder for mad - medbring en madpakke i stedet for at købe i kantinen på arbejde eller i skolen.
Lav storindkøb
I stedet for at handle sporadisk, er det en god idé at tage på indkøbstur én eller to gange om ugen og lave hele indkøbet. På den måde bliver man ikke fristet på samme måde til at købe ting, man ikke har brug for.