SDU lukker ned: Ingen skal møde op de næste to uger
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For at undgå smittespredning blandt de studerende har Syddansk Universitet lukket ned for alle campusser med øjeblikkelig virkning.
- Syddansk Universitet lukker ned.
Den besked i versaler er universitetets studerende blevet mødt med i en sms, der onsdag lige før midnat blev sendt rundt med direktør Thomas Buchvald Vind som afsender.
Fyn lukker ned: Statsminister skærper opfordringer til danskerne
Fra fredag bliver alle landets elever og studerende sendt hjem fra deres uddannelsessteder i to uger. Sådan lød det fra Statsministeren på pressemødet onsdag aften.
Pressemødet omhandlede coronavirussen i Danmark, og her kunne statsministeren fortælle, at Danmark nu er ved at bevæge sig ind i anden fase af smittespredningen, nemlig hvor de smittede ikke længere kun er folk, der har befundet sig i risikoområder.
-En ting virker, og det er, ikke at omgås hinanden, fortalte statsministeren.
Mette Frederiksen fortalte, at både daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner vil lukke to uger fra på fredag, ligesom alle offentligt ansatte, der ikke har en kritisk funktion, også skal blive hjemme fra arbejde fra fredag.
Ikke flere end 100
Desuden kunne statsministeren fortælle, at den tidligere anbefaling om at aflyse eller udskyde arrangementer med mere end 1000 nu er er blevet ændret. Opfordringen lyder nu på, at arrangementer med mere end 100 skal aflyses eller udskydes.
-Al unødvendig aktivitet skal lukkes, uden at Danmark lukker ned, siger Mette Frederiksen.
Statsministeren understregede dog, at man ikke skulle frygte en krise, og derfor ikke behøver suse ned i dagligvareforretningerne for at hente mad.
-Jeg vil gerne understrege, at vi ikke er i en fødevarekrise.
Offentligt ansatte
Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.
Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi bliver på jobbet.
- Jer har vi brug for, siger statsministeren.
De ansatte i den offentlige sektor, som bliver sendt hjem, vil modtage løn undervejs. De sendes som udgangspunkt hjem i to uger.
Tiltagene bliver indført for at afbøde og forsinke udbredelsen af coronasmitte i landet. Mette Frederiksen siger på pressemødet, at der er 514 smittede i Danmark. Det er mere end en tidobling siden mandag.
Regeringen sætter behandlingsgarantien ud af kraft
Behandlingsgaranti sættes midlertidigt ud af kraft, så der kan være fokus på coronavirus. Operationer kan blive udskudt, siger statsminister Mette Frederiksen.
Garantien for at blive behandlet eller udredt på hospitalet bliver snart sat ud af kraft med hastelovgivning.
- Der er en lægefaglig prioritering, som er rigtig hård, for der er en grund til, at en borger venter på en operation.
- Det vil være en konkret lægefaglig vurdering at lave. Man får selvfølgelig den operation, man har ret til, men den kan blive udskudt. Der vil komme en pukkel, som vi skal afvikle bagefter, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
Fra dags dato og to uger frem er der derfor ingen af de studerende, der skal møde op til undervisning eller anden aktivitet på SDU.
- Syddansk Universitet har med øjeblikkelig virkning besluttet at lukke ned for alle campusser på grund af risiko for COVID-19 smittespredning, lyder det i beskeden, som TV 2/Fyn har fået adgang til.
Der er dog mulighed for at hente eventuelle ejendele frem til klokken 16.
Adgangskort bliver deaktiveret
På hjemmesiden opfordrer universitet alle ansatte og studerende "til i denne ekstraordinære situation at udvise samfundssind og følge sundhedsmyndighederne og andre myndigheders løbende anbefalinger for social færden. Det vil sige begrænset social kontakt".
Corona: Skoler og børneinstitutioner lukker
Alle offentlige uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker for at mindske spredning af coronavirus, siger statsminister Mette Frederiksen.
Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu og foreløbig to uger fra fredag.
Offentlige folkeskoler og daginstitutioner lukker mandag.
Lukningen gælder foreløbigt to uger frem.
- Jeg vil opfordre alle familier, der allerede fra i morgen har mulighed for det at holde deres børn hjemme, siger Mette Frederiksen.
Situationen er svær, så det betyder, at der i nogle tilfælde kan blive behov for at finde løsninger for de enkelte, lyder det fra statsministeren.
Hun understreger, at det er vigtigt, at borgerne ikke går i panik.
- Vi skal kunne købe varer i butikkerne, der skal produceres, transporteres, og der skal sælges.
- Der er ingen grund til at hamstre rugbrød eller toiletpapir, siger hun.
Ikke mere end 100 personer samlet
Yderligere tiltag går på, at alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud med videre lukker nu. Det gælder foreløbig også to uger fra fredag.
Desuden arbejdes der på at udstede et forbud mod, at arrangører, forlystelser og restaurationsvirksomheder med videre samler flere end 100 personer indendørs.
Statsministeren appellerer til, at alle borgere viser samfundssind og hjælper hinanden med at mindske spredningen af coronavirus.
- Det er summen af de små ting, der er en del af løsningen.
- Jeg beder danskerne samlet set i dag om store ting, som er indgribende. Vi gør det, fordi vi forventer, at det vil have en effekt. Vi skal ikke gå i panik, men vise overskud og hjælpe hinanden, siger hun på pressemødet.
- Der er ingen tvivl om, at vi er bekymret over den meget hurtige stigning af antallet af smittede i Danmark. Vi kan dog forklare de fleste, fordi de er indrejst fra højrisikoområder.
- Det begynder at være sådan, at vi ikke kan se smittekæden i Danmark, og det er derfor, at vi ændrer strategi. Om det bliver en italiensk model, kan vi ikke sige,
- Det er for tidligt at sige, om vi er på den røde eller grønne model i Danmark, siger Søren Brostrøm, der direktør i Sundhedsstyrelsen.
Facebook bruges til kommunikation
På Munkebjergskolen i Odense foregår kommunikationen til forældre på skolerne gennem facebok, da Aula er nede. Her lyder beskeden:
Aula er nede og vi kan derfor ikke nu kommunikere der. Hjælp derfor gerne med at dele dette opslag. Tak.
Kære elever, forældre og medarbejdere på Munkebjergskolen
statsministeren har på pressemøde onsdag aften meddelt, at der indføres en lang række tiltag for at forhindre spredning af Corona. Det betyder blandt andet, at skoler og en lang række andre offentlige institutioner skal holde lukket fra på mandag og foreløbigt to uger frem.
I morgen torsdag vil skolen være åben og alle medarbejdere vil være på arbejde. Men hvis I har mulighed for at holde jeres børn hjemme fra skole allerede i morgen, torsdag, så vil jeg opfordre jer til, at I gør det.
I løbet af i morgen giver vi yderligere besked om nødpasning og meget andet.
Vh. Finn Holm
Derfor vil adgangskort til uddannelsesstedet være deaktiveret foreløbig til og med fredag 27. marts. De to ugers lukning er dog noget, der vil blive taget hensyn til i det videre studieforløb og ved tilrettelæggelse af eksaminer, lyder det.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Og SU-betalinger vil fortsatte uændret, da de studerende forventes fortsat at opretholde studieaktivitet hjemmefra så vidt muligt. Ellers skal man som studerende følge med på https://e-learn.sdu.dk/, hvor der vil komme information.
Al unødvendig aktivitet indstilles
Meldingen kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften kunne fortælle, at Danmark nu er ved at bevæge sig ind i anden fase af smittespredningen.
Ikke mere end 100 personer samlet: Fynske spisesteder og barer tager corona-smitte alvorligt
Fra 1000 til 100 - regeringen skærpede onsdag aften deres anbefaling til, hvor mange der bør samles på samme sted. Desuden blev der opfordret til, at natklubber og værtshuse lukker i en periode.
Opdatering
Onsdag aften oplyste myndighederne, at de skærper deres opfordring til danskerne og erhvervslivet for at forsinke smitten så meget som muligt. Derfor havde de ændret deres anbefaling om, hvor mange personer, der må samles på samme sted.
Det er noget, der sætter tankerne i gang på de fynske spisesteder, restauranter og barer. På Amys i Odense, er de klar til at tage en beslutning i løbet af torsdag.
-Som det ser ud lige nu, kommer vi højst sandsynligt til at lukke ned. Om det er i morgen eller fredag, det ved vi ikke endnu. Men vi vil ikke stå til ansvar for, at smitten bliver udbredt herinde, fortæller barchefen, Tine B. Zebis.
De er dog ikke de eneste. Også Arkaden i Odense har haft en speciel aften efter statsministerens pressemøde klokken 20.30.
- Vi regner med at lukke. Det er der stemning for. Nu følger vi anbefalingerne. Det er også fornuftigt nok. Vi venter ikke nødvendigvis på en lovgivning - vi går efter fornuften, fortæller Yilmaz Polat, der er ejer af barerne i Arkaden.
Udfordrer små virksomheder
På Gastroteket i Odense, har de også mærket konsekvenserne af coronavirus tydeligt.
- Vi har den dybeste respekt for smittefaren, men som privat virksomhed har vi en tvivl om, om staten kan dække hele vores tab. Vi ønsker at se, om vi kan undgå så mange økonomiske konsekvenser som muligt, fortæller restaurantchef, Boas Orkild til TV 2/Fyn.
Restaurantchefen fortæller, at flere gæster vælger at gå forbi restauranten og at folk ringer ind og afbestiller deres bordbestilling, fordi de er bange for smittefaren. Indtil videre må restauranten holde vejret, og se, hvad der sker.
- Når det er overstået, kunne det være fedt, hvis vi som land holder en stor fest og går ud og støtter alle små virksomheder, for det får de brug for, fortæller Boas Orkild.
Fyn sidder i møde
Ifølge Yilmaz Polat, skal Arkadens ledelse og medarbejdere til møde i morgen formiddag, for at få det sidste på plads.
- Økonomi og husleje, det har vi slet ikke overblik over. Hvad siger forsikringerne? Lige nu skal vi finde ud af det hele, siger Yilmaz Polat.
Også på Odenses andet streetfood-marked, bliver der kaldt til møde onsdag aften.
- Vi samles i aften og diskuterer situationen. Jeg kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt, men vi melder noget ud så hurtigt som muligt på alle sociale medier, siger Bjørn Hentze, direktør for Bargroup og Storms Pakhus.
Også Svendborg Hotel venter på en afklaring.
- Lige nu er det damagecontrol, og så må vi se på den lovgivning, der kommer i morgen, siger Tom Pelle Jensen, direktør for Hotel Svendborg og næstformand Horesta, Region Syddanmark.
Dermed er det ikke længere kun er folk, der har befundet sig i risikoområder, der er smittede.
Som konsekvens heraf er al unødvendig aktivitet blevet indstillet, og så mange som muligt opfordres til at blive hjemme, uden Danmark lukker helt ned, var beskeden fra statsministeren.
TV 2/Fyn forsøger at få en kommentar fra universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind.