Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For første gang er fynske atleter med til vinter-OL. Her kan du komme med helt tæt på OL-byen i Beijing.
2.900 atleter er lige nu samlet i Beijing til Vinter OL.
For første gang nogensinde er der fynske repræsentanter med, nemlig de tre fynske ishockeyspillere Maria Holm Peters, Julie Oksbjerg og Michele Brix Nielsen fra Odense Ishockey Klub (OIK).
Odense-spillere i isolation før OL:
- Jeg panikker lidt hver dag
For første gang nogensinde stiller Danmark med et kvindeligt ishockeyhold til vinter-OL. Tre fynske spillere er udtaget, men det kræver en negativ coronatest at komme hele vejen til Kina.
For mange danskere er det i øjeblikket lidt af en kunst at undgå positive test, mens de daglige smittetal næsten sætter rekord hver eneste dag.
Men for tre fynboer betyder en negativ coronatest ekstra meget lige nu. Den er nemlig deres adgangsbillet til vinter-OL.
Til dagligt spiller Michele Brix Nielsen, Julie Oksbjerg og Maria Holm Peters alle tre ishockey i Odense Ishokey Klub. Her har de skøjtet rundt på isen siden de var tre-fire år gamle, de har trænet sammen med drengene, og de har knoklet, for at skyde utallige pucker ind i målet. Alt sammen med én formål: at komme til OL.
En drøm som – hvis alt går rigtigt – meget snart går i opfyldelse.
- Det er måske once in a lifetime at komme til OL, så jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få den oplevelse, siger Maria Holm Peters.
Og alt hvad de kan indebærer i øjeblikket at spritte ekstra godt af og isolere sig fra familie og venner. Vinter-OL 2022 afholdes i Beijing i Kina, og for at komme ind i landet og i OL-byen, skal alle atleter kunne afgive en negativ coronatest.
Et krav der giver anledning til bekymring.
- Jeg panikker lidt hver dag. Jo tættere på vi kommer, jo mere panikker jeg faktisk, siger Michele Brix Nielsen.
For de tre ishockeyspillere betyder det, at de i den seneste tid har måtte sige nej til sociale arrangementer, men alligevel fylder bekymringen for at blive smittet rigtig meget.
- Der er jo ikke noget facit på, hvordan gør man det her ordentligt. Det hele er bare så kaotisk, fordi man bare frygter det så meget. Der er ingen af os der ved, hvad den rigtige tilgangsmåde er, udover at man bare selvfølgelig skal holde meget afstand og sørge for at spritte af og tage alle ens forholdsregler og restriktioner i brug, siger Julie Oksbjerg.
Klæder om for sig selv
I Odense Ishockey Klub, hvor piger til hverdag træner, har de også gjort deres for at Maria, Julie og Michele kan pakke ishockeystavene og flyve til Beijing.
De tre ishockeykvinder har blandt andet haft særskilte træninger, hvor de har trænet for sig selv, og i den seneste tid har de haft deres eget omklædningsrum, så de kunne undgå eventuel smitte fra de andre Odense-spillere.
Ole Andersen, der er manager for kvindeholdet i Odense, er ligesom de tre kvinder, meget glad for at kunne bidrage med tre spillere til landsholdet.
- Det kan næsten ikke beskrives, og jeg under virkelig de her piger den her oplevelse. De har knoklet for det i flere år, de er rykket op i A-gruppen, og nu skal de til OL. De har ofret så meget af deres fritid, og de får ikke en rød reje for det, så det er rigtig flot, og jeg er rigtig glad på deres vegne, og selvfølgelig også på Odense Ishockey Klubs vegne. Vi kan være de første, der nogensinde sender fynske atleter til vinter-OL, lyder det fra manageren.
Søndag tager de odenseanske kvinder til Rødovre, hvor de mødes med de resterende 20 kvinder, der er udtaget til landsholdet. Her skal de i et par dages træningslejr inden afrejse mod Kina, og alle 23 landsholdsspillere vil indgå i en isoleret boble for at undgå smitte.
Første kvindelige ishockeyhold
Det er første gang nogensinde, at Danmark stiller med et kvindehold til ishockey ved vinter-OL.
I alt deltager ti hold i kvindernes OL-turnering, og selvom det er første gang, at de danske kvinder skal på OL-isen, så er ambitionerne tårnhøje.
- Vi ved, hvad vi står for som hold, og hvad for nogle kvaliteter vi har, så derfor har vi sat næsen op efter en kvartfinale, fordi det tror vi sagtens vi kan, siger Michele Brix Nielsen.
Hvis det lykkes de fynske ishockeykvinder at komme hele vejen til Beijing uden at blive smittede, så er de da heller ikke i tvivl om, hvad de glæder sig mest til.
- Jeg håber, vi kan komme til åbningsceremonien, det er helt klart det ,som jeg lige nu ser meget frem til, og så glæder jeg mig rigtig meget til, at vi skal spille den første kamp mod Kina, siger Julie Oksbjerg.
Vinter-OL 2022 i Beijing begynder fredag den 4. februar og slutter søndag den. 20. februar.
De spiser mad i den robotbetjente kantine, kan få gratis klipninger og nyde den store OL-by, der er bygget til at afholde vinterlegene.
- Vi har brugt de første par dage på at nyde det hele og suge alt til os, smiler Julie Oksbjerg godt 7.325 kilometer fra Odense, som normalt danner rammerne om deres ishockeykarriere.
Du kan få et kig i OL-byen her:
En stor drøm
Drømmen om at komme til OL blev til virkelighed, da de danske ishockey-kvinder for første gang nogensinde kvalificerede sig til vinter OL.
- Det har været virkelig fedt de første par dage. For det er en kæmpe stolthed og oplevelse at se alle de her vilde ting, som man havde haft forestillinger om inde i hovedet, siger Julie Oksbjerg.
Som tre små fynboer mellem store OL-stjerner, kan det være nervepirrende at møde så mange af dem, man går og ser op til.
- De første par dage kunne man godt kigge en ekstra gang, når man lige mødte dem i spisesalen, men nu har man vænnet sig til det. Og vi er her jo også barre som atleter nu ligesom dem, siger Maria Holm Peters.
Klar til kamp
Inden turneringen begyndte, mente de tre OIK'ere, at en kvartfinaleplads var realistisk, men de danske kvinder har stadig den første sejr til gode.
Første kamp endte med et 3-1 nederlag til Kina, og i anden kamp fik de tæv med ciftrene 6-2 mod Japan.
Alligevel tror de stadig på en god placering.
- Helt bestemt. Situtationen gør det sværere, men vi har bestemt os for at tage én kamp ad gangen, og nu skal vi ud og vise, hvad vi kan, siger Michele Brix Nielsen.
Odense Håndbold knuser svenskere og sikrer CL-avancement
Odense Håndbold er sikker på deltagelse i forårets knockoutrunder i håndboldens Champions League.
Det er en matematisk realitet, efter at holdet søndag slog svenske IK Sävehof med 37-24 på hjemmebane i gruppe B.
Landsholdsprofilen Mie Højlund og hollandske Lois Abbingh førte an i storsejren med henholdsvis syv og otte mål.
Odense spillede som flere gange tidligere en omgang tempofyldt og offensiv håndbold, og der var reelt aldrig tvivl om resultatet. Udeholdet bed dog nogenlunde fra sig i første halvleg.
Medvind i sejlene
Med sejren ligger Odense nummer fire i gruppen med to kampe tilbage på programmet. Men holdet er sikker på at slutte blandt de seks mandskaber, der går videre.
Danmarks anden deltager, Team Esbjerg, sikrede sig lørdag mindst andenpladsen i gruppe A og dermed direkte adgang til kvartfinalerne med en 36-25 over Buducnost fra Montenegro.
Odense kan teoretisk set stadig nå andenpladsen i gruppe B. Det kræver dog en hel del medvind i sejlene. Realistisk set skal holdet modsat Esbjerg gennem en playoffrunde inden kvartfinalerne.
Mod Sävehof lørdag kom Odense flyvende fra start og bragte sig foran 7-3, inden udeholdet halede ind og endda bragte sig foran 11-10. Det skete især takket være keeper Sofie Börjesson, som brillerede med flere store redninger.
Stensikker hjemmesejr
Mod slutningen af første halvleg fik blandt andre hollandske Dione Housheer dog igen skudt hul på Börjesson. Det gav en pausestilling på 16-13.
Efter pausen var klasseforskellen udtalt, og Odense-spillerne scorede efter behag. Svenskerne havde omvendt store problemer med sit offensive spil. Derfor endte det også med en stensikker hjemmesejr.
Odense møder lørdag franske Metz og Louise Burgaard på udebane i sin næstsidste kamp i gruppen. Ugen efter har holdet hjemmebane mod det tyrkiske bundhold Kastamonu Belediyesi.
Tjekkiet er den næste modstander i Danmarks gruppe B, som de møder mandag.
- Det er virkelig ærgerligt, at vi har tabt de første kampe, men nu er vi klar til i morgen. Vi har glemt de to kampe og har klart fokus på de næste to, siger Julie Oksbjerg.
- Vi skal have det sammenhold, hvor vi viser, at vi spiller de spil, vi ved, vi kan, supplerer Maria Holm Peters.