Seks amerikanske traditioner, vi elsker at hade - eller hader at elske
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Engang sang man fastelavns-remser i februar. Nu går man slik-eller-ballade i oktober. Halloween har for længst overhalet traditionen med raslende børn.
Måske går du slik-eller-ballade, sender blomster på mors dag eller jagter gode tilbud til black friday.
Mange amerikanske traditioner har bidt sig fast i Danmark, og nogle har endda vokset sig større end de danske.
Det gælder blandt andet halloween, der allerede i 2007 ifølge dagligvarekoncernen Coop overhalede fastelavn målt på danskernes indkøb. Siden da er traditionen kun blevet endnu større, og i dag vurderer Coop, at salget af pynt og udklædning er dobbelt så stort til halloween som til fastelavn. Det skriver Politiken.
Her er seks bud på mærkedage, vi elsker at hade - eller hader at elske.
Amerikanske traditioner i Danmark
Valentinsdag
Den 14. februar er valentinsdag. Dagen, hvor det fyger med kærlighedserklæringer.
Dagen er oprindelig en kristen fastedag, men har længe været kendt som en amerikansk tradition, hvor den hævdes højt med blomster, middagsinvitationer, chokoladeæsker og folieballoner.
I løbet af 1990'erne fik valentinsdag fat i danskerne, og ifølge Dansk Historisk Fællesråd er traditionen i Danmark stadigt stigende.
Halloween
For 30 år siden blev de første græskar skåret i Danmark, og i dag er halloween for mange den næststørste tradition kun overgået af jul.
Mange kender formentlig den uhyggelige dag som en amerikansk tradition, hvor børn og voksne skræmmes halvt ihjel af horror-huse, ligdele af plastik og dryppende teaterblod. Men traditionen kan faktisk spores tilbage til det europæiske folkeslag kelterne, der for mere end 2.000 år siden lagde grunden til halloween.
Eftersigende brugte man aftenen på at påkalde sig dødrigets hersker for at få ham til at lade de døde besøge deres familier igen.
Halloween er altid den 31. oktober.
Thanksgiving
Den fjerde torsdag i november fejrer amerikanerne altid thanksgiving. Det er én af de vigtigste højtider i USA, men det er stadig kun få, der holder den i Danmark.
Thankgiving var oprindeligt en høstfest, der kan spores helt tilbage til 1621, hvor tilflyttere takkede de indfødte indianere for deres hjælp med at dyrke afgrøder.
Ligesom den danske julemiddag altid består af enten flæskesteg, and eller i nogle familier kalkun, er thanksgiving-middagen også fuld af traditioner. Måltidet sammensættes den dag i dag af mange af de retter, der dengang blev serveret, nemlig stegt kalkun, tranebærsauce, kartofler og pumpkin pie. Traditionen tro siges der tak inden spisning.
Black friday
Efter thanksgiving følger black friday - et kæmpe udsalg med pumpede besparelser, i hvert fald i USA.
Mens mange amerikanere tager fri for at shoppe amok, er black friday i Danmark mere beskedent med mere beherskede rabatter. Alligevel er det dog en af de største dage for detailhandlen. I 2023 brugte danskerne ifølge Dansk Erhverv tre milliarder kroner alene på black friday.
Mandagen efter black friday kaldes cyber monday - men hvor fredagen er en stor handelsdag både online og fysisk, er mandagen forbeholdt netbutikkerne.
Mors og fars dag
Mors dag blev første gang fejret i 1870'erne i USA og kom til Danmark i 1929. Fædrene ventede en anelse længere på deres dag og blev fejret første gang i begyndelsen af 1900-tallet. Fars dag kom til Danmark i 1935.
Der er flere, der menes at være kvinden bag mors dag. Nogle kilder fortæller, at det var amerikaneren Anna Jarvis, der afholdt et mindearrangement for sin egen mor, mens andre giver den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe æren for mærkedagen.
I Danmark er mors dag ifølge flere blomsterhandlere større end valentinsdag.
Super Bowl
Den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga, Super Bowl, får flere danskere til at holde sig vågen det meste af natten.
For flere amerikanere betragtes dagen som en uofficiel helligdag, og ligesom andre højtider er menuen også denne dag helt fastlagt - dog mere bred. Den skal være snasket og kunne spises med én hånd.