Sjældent himmelfænomen: Varm og solrig torsdag byder på unik oplevelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Udover at man kan se frem til en dag, som stort set er lun og tør, så er der også mulighed for at få et glimt af perseiderne.
Torsdag er der lune temperaturer og overvejende et tørt vejr i vente.
Det bliver faktisk så sommerligt, at der lokalt kan komme op til 24 grader.
Derudover vil fynboerne ellers kunne forvente, at temperaturerne bliver imellem 20 til 23 grader.
Langt om længe: Hasselmus set på hasselmusbroen
Det er 13 år siden, at faunabroen over Svendborgmotorvejen stod færdig, og nu er det for første gang dokumenteret, at en hasselmus har brugt på broen.
Den 18 millioner kroner dyre faunapassage, som i folkemunde blev døbt hasselmusbroen, har siden 2008 strukket sig henover Svendborgmotorvejen.
Formålet med broen er, at dyr i området - som for eksempel den sjældne hasselmus - kan passere motorvejen i ro og mag.
Broen har været genstand for mange diskussioner, da det ikke kunne garanteres, at broen ville blive taget i brug af de tiltænkte pattedyr.
Vildtkamera og syrenolie
I flere år kunne det da heller ikke dokumenteres, at den lille hasselmus rent faktisk gjorde brug af sin helt egen bro.Men nu er der kommet et endegyldigt bevis. Ved hjælp af vildtkameraer har Naturama i Svendborg fanget billeder af en hasselmus.
- Vi har haft vildtkameraer med et lille plateau, hvor der var en svamp, som vi havde dryppet noget olie med syrenduft på. Om det lige er det, der har gjort det, skal jeg ikke kunne sige. Men de er jo nysgerrige, siger Thomas Bjørneboe Berg, som er seniorforsker på Naturama.
- Vi har 28 datoer, hvor vi har optaget hasselmus. Hvorvidt det er den samme, kan vi ikke sige noget om, men to forskellige kameraer har optaget hasselmusen.
Ikke overrasket
Seniorforskeren glæder sig over, at man nu kan bevise, at hasselmusen bruger broen. Han er dog ikke overrasket.
- Det er jo interessant, fordi der har været så meget snak om den der faunapassage. Der har manglet det der endegyldige bevis på, at den bruger den. Jeg har hele tiden været meget sikker på, at den vilde bruge den, men det er jo altid rart at have beviset, siger Thomas Bjørneboe Berg.
Hasselmusen er truet i Danmark, og derfor er man ifølge EU's habitatdirektiv forpligtet til at forsøge at bevare den.
- Jeg er jo kisteglad for at kunne mane al den her skepsis i jorden. Det kommer ikke bag på mig, at den bruger det, men det er rart at have hard core facts til at overbevise tvivlerne, siger han.
Enkelte gange vil der kunne komme byger, men det bliver korte og hurtige byger, der er tale om.
Til gengæld er solen også en del fremme på denne næstsidste hverdag i skolebørnenes første uge tilbage i klasseværelserne.
Udover det lune vejr, er der dog andre ting, man kan glæde sig til.
Særligt vejrfænomen
Vejrvært Jens Christiansen fortæller, at der i aften, når det er blevet mørkt, er mulighed for at se meteorsværmen perseiderne.
Når det sker, så er der, skriver TV2, mulighed for at se op mod 100 stjerneskud i timen.
Farverigt syn på himlen: DM i luftballon flyver over Fyn
16 flotte luftballoner flyver i disse dage i de fynske luftlag i forbindelse med danmarksmesterskabet i ballonflyvning. Se flere billeder nederst i artiklen.
Kigger man op, møder der i disse dage flere fynboer et farverigt syn på himlen.
Frem til lørdag vil 16 luftballonpiloter nemlig dyste i disciplinen præcisionsflyvning til danmarksmesterskabet i ballonflyvning. Og afhængig af vejr og vindretning kan de flotte balloner spottes forskellige steder på Fyn - primært over Nordfyn.
Medarrangør og deltager Line Visby Hansen fra Aarup har været inden for sporten i mere end 30 år og selv fløjet siden 2002.
- Vi har en enorm tilskueropbakning. Som deltager er det sjovt at have publikum – vi er ikke så vant til det i Danmark. Og som arrangør betyder det også en masse, at mesterskabet får noget opmærksomhed, siger hun.
- Der er også flere tilmeldt end sædvanligt. Jeg tror, vi skal tilbage til 00’erne, siden der sidst har været så mange deltagere.
Der er i alt planlagt otte flyvninger i løbet af fem dage. Den første skulle være fundet sted tirsdag aften, og den sidste er planlagt til 14. august om morgenen.
Da ballonpiloterne og deres hold er meget afhængige af vejret, bliver det først besluttet i sidste øjeblik, hvor de letter fra. Det vil dagligt blive meldt ud på stævnets facebookside omkring klokken 05.30 og 17.30.
Intet rat i ballonen
En luftballon kan ikke styres på samme måde som en bil, men flyver altid i vindens retning og hastighed.
Det kan være forskelligt, efter hvilket luftlag man flyver i. Og det er det, som piloten skal være god til at læse for at komme tæt på målet.
- Det er det, der afgør det. Man har rigtig meget indflydelse, men vi har de rammer, at vi kun kan flyve med vinden – ikke op mod vinden som et skib, siger Line Visby Hansen.
Et hold består typisk af 4-7 personer, og fynboen understreger, at det er en holdindsats, der kræves for at klare sig godt og komme tæt på målene.
Målet kan for eksempel være afmærket med et stort hvidt kryds på en mark eller græsplæne. En såkaldt logger, en slags gps, markerer, hvor tæt piloten har været på målet. Det kan også ske ved hjælp af en stofpose med sand.
Der kan forekomme aflysninger undervejs, da luftballoner ikke kan flyve, når det regner, der er stærk vind eller turbulens. Indtil videre er der aflyst en og gennemført en af de i alt otte flyvninger.
Fænomenet kaldes også Sankt Laurentiis tårer, og hvis man vil sikre sig de bedste muligheder for at se flest stjerneskud, skal man finde det mørkeste sted, man kan komme i nærheden af, og så se op mod himmelen inden midnat, lyder anbefalingen.
Det er kometen Swift Tuttles efterladenskaber, som jorden vandrer ind i én gang om året, skriver Illustreret Videnskab.
Det er altså det, man kan se, en gang om året - og det er altså i aften, muligheden byder sig.
En aften, hvor der muligvis også vil være kig til himmelen.