Skole vil gøre elever til eksperter i klimavenlig skibsdrift
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Svendborg Erhvervsskole har iværksat et nyt projekt, der skal gøre elever til eksperter i klimavenlig skibsdrift og understøtte det lokale erhvervsliv.
Omkring 250 virksomheder på Sydfyn arbejder inden for det maritime område, og derfor vil man på Svendborg Erhversskole og Gymnasier gerne være med til at understøtte det lokale erhvervslivs stigende fokus på klimavenlige løsninger til det maritime område.
Derfor har man iværksat projektet Maritimt Lab, der skal være med til at gøre elever til eksperter inden for klimavenlig skibsdrift.
- Visionen er at understøtte det lokale erhvervsliv på Sydfyn, som er et stort maritimt opland, og levere den arbejdskraft, man efterspørger, siger Rikke Søgren Raisa, der er erhvervsuddannelseschef på Svendborg Erhvervsskoler og Gymnasier.
Nyt laboratorium
Konkret har man oprettet et såkaldt maritimt laboratorium, hvor eleverne kan prøve kræfter med noget af den nye teknologi inden for skibsdrift.
Det er gjort i samarbejde med Fyns Maritime Klynge, der har rådgivet skolen. Sydfyns Elforsyning Almennyttige Fond og andre fonde har understøttet projektet økonmisk.
- Der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft, der kan noget inden for hybrid- og elmotordrift, som er noget af den teknologiske udvikling, der er inden for området. Der skal vi jo som erhvervsskole være med til at understøtte, at der kan leveres den arbejdskraft, der skal til, siger hun.
Prisvinder: Fynsk IT-virksomhed har knækket koden til mere arbejdskraft
IT-virksomheden House of Code i Odense har knækket en del af koden til, hvordan man får mere arbejdskraft og fastholder dem. Onsdag er de tilmed også belønnet med Gazelle-prisen i Region Syddanmark.
Manglen på IT-specialister er lige nu en udfordring i IT-branchen. Men House of Code i Odense har været med til at finde en løsning, der kan sikre mere arbejdskraft.
Allerede nu mangler der 3000 IT-medarbejdere og i 2030 er det anslået, at der vil mangle hele 19.000 specialister indenfor IT-branchen.
- Vi kan allerede se nu, hvis vi kigger på, hvor mange ledige stillinger der er indenfor IT, så matcher det ikke det, der er tilgængeligt, siger Jonathan Bornemann, der er direktør og partner i firmaet.
IT-pagt skal skabe mere arbejdskraft
Derfor har House of Code valgt at tage medansvar for, at der kommer mere kvalificeret arbejdskraft indenfor IT-branchen. I november 2018 indgik House of Code i en pagt med 29 andre IT-virksomheder, om tre konkrete målsætninger.
25 procent flere praktikpladser, studiejobs og projektsamarbejde
10 procent flere internationale medarbejdere og studerende i virksomhederne
Mindst 15 timer til undervisningssamarbejde
Et år efter pagten er indgået, har virksomhederne formået at skabe 167 nye praktik- og studiejobs, ansat 128 nye internationale medarbejdere og undervist i 1563 timer.
Sjovt at gå på arbejde
Antallet af IT-virksomheder på Fyn er stærkt stigende, og de kæmper sammen med robotvirksomhederne om de dygtigste IT-specialister. Hvis man skal tiltrække de rette medarbejdere og fastholde dem, så skal der lidt mere til.
House of Code lægger vægt på, at det skal være sjovt at gå på arbejde, og så er fysisk aktivitet et gratis tilbud til alle medarbejdere, som omkring 80 procent af dem benytter sig af.
- Det er også for at fastholde dem og tilbyde noget andet. Vi sidder meget ned i vores arbejde, og fysisk aktivitet kan være med til at give et langt arbejdsliv, og så tror jeg også på, at medarbejderne bliver mere friske og øger effektiviteten, siger Jonathan Bornemann.
Nikolaj Grill Nielsen er nyansat i House of Code, og han er en af dem, der også drager nytte af sport-tilbuddet, men det er ikke altafgørende for, om han bliver i virksomheden.
- Lige nu behøver de ikke gøre så meget for at fastholde mig, for jeg elsker at være her. Det vigtigste er den gode kemi, der er på arbejdspladsen, siger Nikolaj Grill Nielsen. IT
Onsdag aften blev virksomheden så belønnet med prisen som årets Gazelle-pris vinder i Region Syddanmark. Gazelle prisen arrangeres af Børsen, der uddeler priser til de virksomheder, der opnår enestående resultater. En gazelle er en virksomhed, som i løbet af fire regnskabsår hvert år har haft positiv vækst og samlet set mindst fordoblet omsætningen over de fire år.
Håber, det bliver trækplaster
Laboratoriet i Svendborg bliver det første af sin slags i Danmark. Et faktum, Rikke Søgren Raisa, håber kan være en bonus.
- Vi håber da, at det kan gøre, at de unge mennesker synes, det er rigtig attraktivt at blive en del af Svendborg Erhversskoler og Gymnasier og det sydfynske arbejdsmarked, fordi de får de nyeste kompetencer til et arbejdsmarked, der er i en rivende udvikling på det teknologiske område, siger hun.
En af dem, der får glæde af det nye laboratorium, er Carl Henrik Krogenlund, der læser til skibsmontør. Han er i lære på Søby Værft, der allerede har erfaring med at arbejde med elmotorer, da det var dem, der installerede elmotorerne på Elfærgen Ellen, der nu sejler mellem Søby og Fynshav.
73-årig fynbo opfinder pølserobot til verdensmarkedet
73-årige Jan Pedersen har udviklet en robot , der kan sortere naturtarme efter størrelse. Fredag kan opfindelsen blive kåret med Iværksætter Odense-prisen 2019.
Når du kigger ned i køledisken, så har medisteren eller den bayerske pølse en helt præcis størrelse. Slagterierne har i produktionen et skarpt øje for, at naturtarmene har den afmålte diameter. Arbejdet med at sortere tarmene fra europæiske slagterier udføres i Kina af tusindvis af kinesere.
I Odense har Jan Pedersen og hans start-up virksomhed Proxima Centauri opfundet den første robot i verden, som kan sortere tarmene automatisk efter størrelse.
- Det var møgirriterende at skulle sende den ene container efter den anden over på den anden side af jorden - bare for at få fyldt lidt vand i, få målt størrelsen og få dem tilbage igen, fortæller han.
Han er en af iværksætterne, som er i finalen til Iværksætter Odense-prisen 2019.
Vil kunne trække arbejdspladser hjem
Det er trykket, som er den store udfordring. I dag tester den iderige pensionist en ny belægning på en af rullerne, der skal føre tarmen rundt.
Robotten står på Teknologisk Institut i Odense, og teknologien er den eneste af sin art i verden. Robotten kan sortere tarme automatisk, og det er der et stort potentiale i, som kan betyde danske arbejdspladser.
- Perspektivet i teknologien er, at man vil kunne flytte opgaven med forarbejdningen tilbage igen til der, hvor forbrugerne er, og hvor pølserne bliver produceret, siger forretningschef i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen.
Blev iværksætter som pensionist
Tarmen brister og vandet plasker ud på metalbordet. Opfinderen er ikke tilfreds, men innovation tager tid. Han er 73 år gammel og blev først iværksætter, da han gik på pension. Efter et helt arbejdsliv i slagteribranchen, besluttede han sig for at gøre noget ved tarmenes lange forarbejdningstid.
- Jeg skulle måske bare have nydt livet som pensionist derhjemme. Men det kunne jeg bare ikke. Jeg må indrømme, at jeg nyder min pensionisttilværelse her, smiler han.
Hvert år bliver tarme fra omkring 250 millioner svin sendt fra Europa til Kina for at blive saltet og sorteret manuelt.
Kinesiske arbejdere måler diameteren på naturtarmene i hånden. Det er vigtigt for slagterierne for at sikre den rigtige størrelse på pølserne.
Pakning af tarmene sker også i hånden, og først efter op mod seks måneder er tarmene retur på slagterierne i Europa. Det er dyrt, og det tager tid.
- Den her kan gøre det på en måde, så vi stadig sparer penge, selvom vi gør det i Europa, siger Jan Pedersen.
Anlægget får senere monteret to robotarme med gribere, der samler skindet op automatisk. Planen er, at hele anlægget skal stå klar til sommer og testes i slagterierne.
Udviklet i Odense
Robotten er udviklet i startup-hub'en på Teknologisk Institut i Odense, hvor Jan Pedersen og Proxima Centauri har fået støtte fra tekniske eksperter til at færdigudvikle prototypen. Via netværket har de fået råd om finansieringsmuligheder.
Innovationsfonden ser et stort potentiale i automation indenfor slagteribranchen. Fonden har i alt givet halvanden million kroner til udvikling af den nye robot.
- Risikoen er stadig til at få øje på. Men de lykkes med de ting, som Jan har sagt. Det har han kørt igennem. De sidste detaljer, dem tror jeg også, han skal få på plads, siger Regional Programrådgiver Mads Stubbegaard-Schmidt.
Investering fra Holland
Fra industrien er virksomheden Van Hessen med som investor. Virksomheden ligger i Holland og er verdens største indenfor forarbejdning af svinekød. De ejer nu 10 procent af Proxima Centauri og håber at kunne automatisere en stor del af produktionen med robotten.
- Det er i Kina, men også i Marokko og i Sydamerika. Der laver vi processerne, det er alt sammen manuelt arbejde. Denne robot kunne måske erstatte det i fremtiden - eller dele af det. Så behøver vi ikke fragte produkterne hele verden rundt med skib. Det ville være ideelt. Så det er en slags drøm for os, siger direktør Christian Stehmann.
Teknikken er et samspil mellem kamera, sensorer, følsomt vandudstyr og komprimeret luft. En tarm brister og gulvet sejler igen i vand. Der er stadig mange timers arbejde og et stykke vej, før det hele spiller sammen optimalt.
Andre virksomheder i både Danmark og Holland har forsøgt sig med at finde en løsning, men uden held.
- Jeg har selv mange gange fået lyst til at smide det i brokkassen. Men jeg har bundet for mange penge i det, og det skal nok komme til at køre. Jeg har hele tiden troet på ideen, siger Jan Pedersen.
Opfinderen har indsendt to patentansøgninger. Iværksætter Odense-Prisen 2019 bliver uddelt fredag.
Han er glad for de nye muligheder på skolen.
- Jeg synes, det er fedt, at vi har fået en hybridmotor her på skolen, så vi kan være en del af en ny række skibsmontører, som har mere forstand på elektriske motorer og hybridmotorer.
- Det betyder en stor del. Det er fedt, at vi kan udvikle os, og at vi kan udvikle den branche, vi prøver at uddanne os til, siger han.