Slagtelov lavet om: Nu må Lene igen aflive sine køer hjemme på gården
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De fynske dyreavlere, der ikke vil sende deres dyr til slagtning på et slagteri, kan ånde lettet op. Der er kommet lempelser på loven, der ellers forbød mark- og gårdslagtning.
Der er godt nyt til de fynske dyreavlere, der ikke vil sende dyrene på slagteri. Fødevareminister Mogens Jensen giver nemlig fra 1. Januar avlere og landmænd mulighed for, at slagtningen af dyr kan foregå på egen gård.
Det er en lempelse af reglerne, der ellers blev præciseret tilbage i sommeren 2019. Her påpegede Fødevarestyrelsen, at der ikke måtte foretages såkaldte gård- eller markslagtninger, medmindre der var tale om en nødslagtning.
Fynsk utilfredshed med nyt EU-forbud mod markslagtning
Det er ikke længere tilladt for landmænd at skyde deres kvæg på marken, inden de skal til slagtning. Det skaber utilfredshed hos fynsk kvægavler.
Hidtil har kvægavler Lene Bisgaard Gommesen fra Tårup, som sammen med sin mand har 120 skotsk højlandskvæg, kunne skyde dyrene på marken, inden de skulle til slagtning.
Men nu har Fødevarestyrelsen skærpet praksis for at overholde nye EU-regler, som forbyder landmanden at skyde dyret på marken. Det er risikoen for jordforurening af kødet, som ligger til grund for EU’s afgørelse.
Det ærgrer Lene Bisgaard Gommesen, at de ikke længere kan skyde dyrene på marken.
- Først bliver man ked af det, og så bliver man rigtig vred, for jeg synes ikke, vi gør noget forkert. Det, vi gør, er den mest rigtige og mest naturlige måde at gøre det på, siger hun.
Transport stresser dyrene
Parrets skotske højlandskvæg er naturplejere, som går ude hele året, og derfor er kontakten mellem mennesker og dyr begrænset.
Derfor vil det være stressende for de næsten vilde dyr at skulle blive transporteret i en lastbil til slagteriet, og så skader det også kødets smag og kvalitet, mener Lene Bisgaard Gommesen.
- Når dyret dør, frigiver det nogle enzymer. I forhold til hvor stresset dyret er, øges mængden af enzymer de frigiver. Det kan du måle med pH i kødet, men du kan også måle det på mørhed, forklarer hun.
Kun i nødstilfælde
Trods det nye forbud er det som landmand stadig tilladt at aflive dyr med skud på marken, hvis dyret er kommet til skade, eller hvis dyret er farligt.
Men forbuddet mod at skyde dyrene på marken rimer bare ikke rigtig på EU’s ønske om mere natur, mener Lene Bisgaard Gommesen.
- EU vil også gerne have, at der bliver mere natur i landene, og landene er også pålagt at skabe mere natur. Så det er nødvendigt, at der går nogle dyr, og de her dyr er der ligesom ikke taget højde for skal slagtes på et tidspunkt. Hvordan gør man det?
En af de avlere, der ikke har villet sende deres dyr til slagtning er Lene Bisgaard Gommesen fra Sybergkvæg.
- Vi var nogle af dem, der var med til at råbe højt i juni, da vi ikke måtte skyde på mark mere. Vi slagter 40 om året, alle på marken. Det har stor betydning for os, og den måde vi håndterer vores dyr på. Vi går meget op i naturpleje og dyrenes velfærd, siger Lene Bisgaard Gommesen.
Stress vil ødelægge kødet
Hos Sybergkvæg går deres skotske højlandskvæg ude året rundt. Lene Bisgaard Gommesen mener, at det ville stresse dyrene, hvis de skulle fanges ind og transporteres, fordi de lever så vildt som muligt.
- Vi sælger 90 procent af vores kød i gårdbutikken, og vi ville ikke kunne se vores kunder i øjnene, hvis vi viste, at dyrene var sendt på et slagteri, siger Lene Bisgaard Gommesen.
Hun er ikke i tvivl om, at det ville gå ud over kødets kvalitet og smag, hvis dyrene skulle stresse i deres sidste tid.
- Uanset hvad så tror jeg på, at man altid kan se eller smage en forskel. For et dyr der har været stresset udgiver en masse endorfiner, og stresshormoner kan man måle i kroppen helt op til seks måneder efter, siger Lene Bisgaard Gommesen.
Dyrene er blevet lyttet til
I en pressemedelelse på ministeriets hjemmeside pointerer minister Mogens Jensen, at slagteriet har ansvaret for, at både dyrevelfærd og hygiejne er i orden, når landmanden vælger gårdslagtning.
- Det vigtigste har for mig været, at de landmænd, som ønsker at slagte deres dyr på gården, får mulighed for det, uden at vi går på kompromis med fødevaresikkerheden, siger Mogens Jensen.
Den nye mulighed er udviklet i samarbejde med branche- og interesseorganisationer.
- Vi er meget glade for, at ministeren har lyttet til os, og ikke mindst på dyrenes vegne, da det i sidste ende er dem, der er blevet lyttet til, siger Lene Bisgaard Gommesen.