Sløje børn sendes hjem: Virksomheder frygter enormt fravær
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dansk Industri ser ind i et efterår med højt fravær og mener, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer er for restriktive, når børn skal være symptomfri minimum 48 timer efter sygdom.
Efteråret venter lige om hjørnet, og den ru hals og snottede næse truer.
Med faren for coronasmitte oveni, og børn, der derfor tidligst må komme i daginstitution efter 48 timer uden sygdomssymptomer, bliver det en årstid med mange udfordringer og højt forældrefravær i virksomhederne.
Det forudser medlemsdirektør i Dansk Industri (DI) Lars Frelle-Petersen, der derfor ønsker opdaterede retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.
Uvisse tider for nattelivet:
- Vi kan blive nødt til at lukke flere steder
I regeringens udkast til en aftale om næste fase af genåbningen bliver der lagt op til, at diskoteker og natteliv skal holde lukket til og med den 31. oktober.
Der kan gå rigtig lang tid, før det fynske natteliv igen kan slå dørene op for tørstige og feststemte gæster. Ifølge et endnu ikke offentliggjort udkast fra regeringen, skal nattelivet holde lukket frem til november.
Den foreløbige udmelding falder ikke i god jord hos Bargroup, der ejer en række barer og spisesteder i Odense.
- Det betyder, at vi kigger ind i en tid, hvor vi taber endnu flere penge, og hvor vi i værste tilfælde skal kigge på, om vi skal lukke noget af det, vi har gang i, eller afskedige nogle medarbejdere, siger Bjørn Hentze, der er økonomidirektør og medejer i Bargroup.
Omvendt er den nuværende ordning heller ikke optimal, mener økonomidirektøren.
- Det er lidt pest eller kolera. Vi havde penge med på arbejde, da vi blev tvangslukkede, og det har vi faktisk fortsat. Faktisk taber vi flere penge nu, hvor vi har måtte åbne nogle af vores butikker, end vi gjorde, da det hele var lukket, siger Bjørn Hentze.
Ændring af hjælpepakker
Økonomidirektøren håber, at de fortsatte forhandlinger på Christiansborg kommer til at tilgodese de restaurationer og virksomheder, som har flere forskellige typer forretninger samlet under samme selskab.
- Man burde hellere holde hånden under dem, der fortsat har brug for hjælp, og så for de steder, som allerede har åben og ikke behøver have lønkompensation, der behøver vi jo ikke længere økonomisk hjælp, siger Bjørn Hentze.
Han understreger, at de selvfølgelig bakker fuldt op om regeringen og myndighedernes anbefalinger. Men derfor er det ikke den bedste tid at være virksomhedsejer i.
- Det er hårdt som selvstændig erhvervsdrivende at se ens levebrød blive udhulet. Det er da ikke sjovt, siger Bjørn Hentze.
- Vi er nervøse for, hvordan efteråret kommer til at se ud, når vi ser et stigende antal børn, der naturligt får forkølelse og andet, blive hjemsendt - også unødigt hjemsendt, siger medlemsdirektøren til TV 2 Fyn.
Foreslår nye retningslinjer
Får de mindste feber, hovedpine, ondt i halsen eller hoste i daginstitutionerne, bliver forældrene kontaktet og barnet hjemsendt. Ifølge sundhedsmyndighedernes retningslinjer må barnet først komme tilbage, når det ikke har haft symptomer i mindst 48 timer.
Hos DI ønsker man at drøfte retningslinjerne om, hvor hurtigt man skal sende hjem, og hvor længe man skal være hjemsendt. Blandt andet foreslår medlemsdirektøren, at hjemsendelsensperioden er afhængig af, hvilke symptomer barnet har.
Fynsk ægtepar vælter i succes på grund af corona
Salget af puslespil steg så voldsomt, at fynsk virksomhed havde svært ved at følge med under coronaen.
Da store dele af Danmark lukkede ned i marts på grund af coronavirus, var der mange, der manglede noget hyggeligt at tage sig til.
Løsning: puslespil
Det kunne mærkes hos det fynske firma Mark&Waldorf i Gummerup på Vestfyn. Firmaet ejes af ægteparret Marlene og Helge Mark Waldorf, og salget af deres puslespil eksploderede i de første måneder af pandemien.
- Det er gået ret godt. Vi havde også for travlt. Jeg har sagt flere gange, at det ikke var sjovt, og det må man jo ikke sige, når det går så godt, men det var lige før, at vi ikke kunne holde til det, siger Marlene Mark Waldorf til TV 2 Fyn.
Stadig flere kunder
Allerede i maj havde det lille fynske firma nået samme omsætning som i hele 2019.
I de første måneder af pandemien arbejdede ægteparret alle ugens syv dage for at følge med efterspørgslen fra de mange nye kunder, og det var svært at skaffe puslespil nok til lageret.
- Nu er vi godt med igen, siger Marlene Mark Waldorf, der fortæller, at den daglige omsætning fortsat er meget højere, end den var, før pandemien brød ud.
Ekstremt taknemmelige
Ud over puslespil sælger ægteparret også boligtilbehør, artikler til badeværelset, plakater og meget mere. Men det er altså puslespil, der de seneste måneder har været i høj kurs.
- Man skal være ydmyg og taknemmelig over for det. Jeg ved, at der er rigtig mange, som har haft det svært og stadigvæk har det svært. Vi er ekstremt taknemmelige, siger Marlene Mark Waldorf.
- Når det er sagt, glæder vi os også over den succes, vi har haft, fastslår hun.
Udvider produktion
Firmaet, der har eksisteret i syv år, udvider senere i år med helt nye hjemmelavede spil.
- Det har givet os muligheden for at starte en produktion af puslespil. På grund af corona er der kommet så meget volume på, og vi sælger så mange puslespil hver dag, at vi har størrelsen til det, forklarer indehaveren.
Mark&Waldorf lancerer sine egne spil inden jul, og succesen gør, at ægteparrets firmaet bliver udvidet med endnu en ansat i næste uge.
- Vi bliver nødt til at diskutere med hinanden, hvor grænsen skal gå. Skal man for eksempel sendes hjem på grund af hovedpine? Det vil vi rigtig gerne drøfte med sundhedsmyndighederne, nu hvor vi går ind i et efterår og en vinterperiode, hvor der naturligt vil være flere forkølelser, fortæller Lars Frelle-Petersen.
Fravær får stor betydning
Flere af DI's 11.700 medlemmer, der beskæftiger knap en halv million medarbejdere, har gjort sig erfaringer med hjemsendelse og hjemmearbejde i løbet af foråret, hvor coronapandemien lukkede landet ned i marts.
Alligevel er medlemsvirksomhederne nervøse for efteråret, der i værste fald kan betyde produktionstab.
- Man bliver hurtigt sendt hjem i dag, og det er klart, at det både for store og små virksomheder har betydning for fraværet. Det kan være mange medarbejdere, det berør, siger Lars Frelle-Petersen.
Opretholdes retningslinjerne, som de er i dag, håber Lars Frelle-Petersen, at man som minimum vil skrue op for testkapaciteten af børn for at imødekomme virkomhederne, der står med fraværet.
Færre bookinger tvinger Scandic til fyringer
Scandic har færre overnattende gæster grundet corona. Det betyder færre indtægter, og derfor skal der fyres.
Coronakrisen har givet færre overnattende gæster for hotelkæden Scandic.
Det tvinger nu kæden, som har 27 hoteller i Danmark, hvoraf et af dem ligger i Odense, til at skulle afskedige 250 ud af knap 2000 medarbejdere i Danmark.
Det oplyser Scandic i en pressemeddelelse.
- Coronakrisen har haft og vil fremadrettet have alvorlige konsekvenser for Scandic.
- Ser vi på den aktuelle bookingsituation, ser det ikke godt ud, hvor vi er langt fra normalt niveau, siger Scandics administrerende direktør, Søren Faerber, i pressemeddelelsen.
Scandic i Odense betegnes som et mellemstort hotel med sine 102 værelser. Der er på nuværende tidspunkt 25 faste medarbejdere.
900 har været hjemsendt
Igennem de seneste måneder har Scandic haft mere end 900 medarbejdere hjemsendt på lønkompensationsordningen. Det er ifølge direktøren sket i håb om et bedre efterår med stærkere efterspørgsel.
Men som det ser ud lige nu, bliver det ikke tilfældet, siger han.
- Det betyder desværre, at vi må tilpasse vores forretning til et lavere aktivitetsniveau i tiden fremover - en ny virkelighed.
- Vi har gjort alt, der står i vores magt for at undgå opsigelser, men det er desværre ikke længere muligt, siger Søren Faerber.
Han nævner, at han håber at kunne byde så mange som muligt af de berørte medarbejdere tilbage, når situationen er blevet til det bedre.
Danmarks største
Forhandlinger med de relevante medarbejderrepræsentanter er startet for at afsøge alle muligheder og finde de bedste løsninger i situationen, oplyser Scandic.
Scandic er ifølge sig selv både Nordens og Danmarks største hotelkæde. I alt har kæden 280 hoteller og 57.000 værelser.
Hotelkæden har aktiviteter i seks lande og beskæftiger samlet set 18.000 medarbejdere.