Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nye EU-regler gør, at mere end 4.000 kemiske stoffer fra tirsdag bliver forbudte at bruge i tatoveringsblæk, og det skaber akutte problemer for tatovører.
Mandag var den sidste dag, man kunne gå ind til en tatovør og få for eksempel en orange tiger eller en lyserød flamingo tatoveret.
En ny EU-lov betyder nemlig, at en lang række tatoveringsfarver fra 4. januar er ulovlige, fordi de indeholder nogle af de 4.000 indholdsstoffer, loven forbyder. Årsagen er mistanke om, at stofferne kan være allergi- og kræftfremkaldende.
Søren Granhof Schjøtt, der har tatoveringsforretningen Lowkey Tattoo i Svendborg, er ked af de nye regler. De betyder, at han stort set kun kan anvende sin sorte farve.
- 70 til 80 procent af det, vi laver, er sort-hvide tatoveringer, skyggetatoveringer og mønstre. Så det er den bedste farve, vi kan bede om at have på nuværende tidspunkt, men det er jo ikke optimalt, hvis man kommer 4. januar og vil have en rød rose, siger han.
- Det er producenter og importører, der skal dokumentere, at farverne er i orden, så vi kan nøjes med at købe det, vi kan få. Men lige nu kan vi stort set kun få sort og hvid farve.
Ingen eksempler
Mange farverpigmenter er allerede ramt af de nye regler. To yderlige pigmenter – et blåt og et grønt – bliver også gjort ulovligt.- Jeg er stor tilhænger af, at man fjerner farlige stoffer i alting. Problemet med det her er, at der aldrig er dokumenteret et eneste tilfælde af kræft, som er relateret til tatoveringsfarver, så man kan sige, at det er et problem, som ikke eksisterer, siger Søren Granhof Schjøtt.
Otte biler udbrændt hos bilforhandler søndag aften
Kort før midnat brød en bil hos en bilforhandler ud i brand, men der er ikke mistanke om noget kriminelt, fortæller politiet.
Flere biler var i brand, da politi og brandvæsen blev kaldt ud til en bilforhandler ved Nørre Aaby sidst på aftenen søndag.
Det bekræfter vagtchef hos Fyns Politi Henrik Strauss over for TV 2 Fyn.
- Otte biler er helt udbrændt. Branden formodes at være startet i motorblokken på den ene af dem, siger han.
Biler til salg
Bilerne holdt parkeret ved brugtvognsforhandleren A1 Biler på Hovedvejen 222, og der er højst sandsynligt tale om salgsbiler, fortæller vagtchefen.
Branden i bilerne blev anmeldt 23.07, og politiet har efterfølgende lavet en brandundersøgelse.
Indtil videre er der dog ikke mistanke om noget kriminelt, fortæller Henrik Strauss.
Det samme skete for 22 år siden
Ejeren af virksomheden, Henrik Haavik, har da også oplevet selv samme situation før, fortæller han.
- Det skete for 22 år siden med en enkelt bil. Problemer er, hvis der sker en dum kortslutning, siger bilforhandleren gennem 26 år til TV 2 Fyn.
Henrik Haavik blev alarmeret af naboen og nåede frem til forretningen tids nok til at flytte et par biler, så branden ikke spredte sig yderligere.
Ifølge ham er der ikke tale om et stort tab for forretningen, da det var nogle billige "skralderkasser", som han selv udtrykker det.
Den påstand bliver bakket op af Jørgen Serup, der er professor og overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.
Over for B.T. har han tidligere udtalt:
- Der har aldrig været et eneste påvist dokumenteret tilfælde af, at pigment i tatovering har udløst cancer. Vi har forsøgt at fortælle dem (de danske myndigheder, red.) det, men de lytter ikke.
Kan betyde lukninger
Frank Rosenkilde er formand for Dansk Tatovør Laug, og han mener, at de nye regler kan få alvorlige konsekvenser for danske tatovører.
- Der er mange, der er i panik og siger, de vil lukke og har lukket. Det kan blive konsekvensen. Vi må jo prøve at se, hvordan vi kan få det til at fungere i et stykke tid. Der er flere af de store farveproducenter, der har lovet noget (ny farve, der lever op til reglerne red.), men der er ikke noget på bordet nu, siger han.
Fyrværkeriskaderne er gjort op: Så mange kom til skade nytårsaften
Fordelt over fra 30. december til 1. januar kom 11 personer på Fyn til skade med fyrværkeri - en enkelt kom alvorligt til skade.
I alt 11 personer på Fyn har fået fyrværkeriskader i forbindelse med nytåret. En enkelt kom til skade 30. december, mens de resterende ti personer kom til skade 31. december eller 1. januar.
Det viser en ny opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen.
Ti personer fik mindre skader, mens en enkelt kom alvorligt til skade.
- Generelt kan man sige, at det er glædeligt, at det lave niveau fra sidste år fortsætter, men i mine øjne er vi ikke i mål endnu. Det er vi først, når der ikke er nogen alvorlige skader, siger overlæge og professor på OUH Jens Lauritsen, der har været med til at udarbejde opgørelsen.
Fem øjenskader
En alvorlig skade er defineret ved, at den tilskadekomne indlægges direkte, overføres til et andet sygehus eller kræver akut vurdering hos en øjenlæge.
Af de 11 skader var der fem øjenskader og seks håndskader. Opgørelsen viser også, at kun fire af de tilskadekomne brugte sikkerhedsbriller under ulykken.
- Hvis ingen skal komme alvorligt til skade forudsætter det, at fyrværkeriet antænder på den måde, det skal, at man ikke anvender ulovligt fyrværkeri, eller det som er importeret fra mærkelige hjemmesider. Hvis det alligevel går galt, skal man være beskyttet. Og der er det jo nemt at tage briller på, siger Jens Lauritsen.
- Hvis alle dem med mindre skader havde haft sikkerhedsbriller på, så var det ikke sikkert, de havde behøvet på skadestuen.
Af de tilskadekomne var der otte, som kom til skade, mens de antændte fyrværkeri, og tre, der kom til skade, mens de så på fyrværkeri. Ni af de tilskadekomne var mænd, og to var kvinder.
- Det er glædeligt, at det kun er 11, men for de 11, er det jo en rigtig ærgerlig måde at bruge nytåret på. Og selv mindre skader, kan jo give varige mén, siger Jens Lauritsen.
På landsplan kom 174 personer til skade med fyrværkeri nytårsaften. 24 af skaderne var af alvorlig karakter. Raketter var årsag til flere skader end nogen andre former for fyrværkeri.
Det højeste antal tilskadekomne, i den periode opgørelsen er lavet, var nytåret 1997/1998, hvor der var 546 skader.
Hos Lowkey Tattoo i Svendborg har Søren Granhof Schjøtt dog stadig tiltro, at der findes en løsning på problemet.
- Hvornår, i hvilken form, og hvor gode de nye farver bliver, er jo svært at sige lige nu, men jeg har tiltro til producenterne.
Han havde dog hellere set, at man var gået en anden vej end lovgivning.
- Jeg synes, at det absolut bedste, man kunne gøre, var at lave en plakat, som alle registrerede tatoveringssteder skulle hænge op på væggen. På den skulle der stå, at det er på eget ansvar at blive tatoveret, og at der er en hypotetisk chance for, at der kan være stoffer som er allergifremkaldende eller kræftfremkaldende eller på anden måde ikke godt for kroppen. På samme måde som når man drikker alkohol eller ryger cigaretter eller kører bil og så videre.
Omkring 15 procent af danskerne har en tatovering.