Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ældre på plejehjem må gerne få besøg på udendørsarealer, selv om Sundhedsstyrelsens vejledning har sagt det modsatte.
Pårørende har i flere uger været afskåret fra at besøge ældre på plejehjem, men nu viser det sig, at vejledningen fra Sundhedsstyrelsen, som blandt andre fynske kommuner har rettet sig efter, var for striks, når det gælder udendørsbesøg.
I vejledningen fra den 8. april fremgår det, at restriktionerne for besøg på plejehjem "gælder både fællesarealer, udearealer og den del af boligen, som borgeren selv råder over".
Men det er forkert, skriver Jyllands-Posten. Pårørende må gerne besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis byrådene i kommunerne finder det forsvarligt.
Mindre børn venter på genåbning af plejehjem: Har ikke set deres mor i seks uger
Mange oplever i denne tid, at de ikke kan se deres forældre, fordi forældrene bor på plejehjem, som er lukkede for besøgende. I Odense har to børn ikke set deres demente mor i seks uger.
Hvornår ser jeg min mor igen?
Det spørgsmål er Martin Drevsfeldt Hauge fra Odense blevet spurgt om flere gange af sin ti-årige søn. Moren bor på plejehjem, da hun er hårdt ramt af demens, og parrets to børn på ti og 12 år, som jævnligt besøger hende, har på grund af corona ikke set deres mor i over seks uger.
- Vi har haft mulighed for at se hende på videoopkald på det sidste, men der er intet der slår et fysisk møde, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Plejehjemmet, hvor moren bor, er lukket ned for besøgende på grund af smittefaren. Børnene har været forbi plejehjemmet og har hilst på deres mor - dog på behørig afstand.
- Vi har været nede med blomster og chokolade til hende. Og vi har kunne tale højt igennem hækken, siger Martin Drevsfeldt Hauge.
Vil gerne besøge moren under ordnede forhold
Martin Drevsfeldt Hauge har forståelse overfor lukningen af plejehjemmet, men han undrer sig også over, at han og børnene ikke snart kan komme på besøg, da Danmark nu begynder at åbne igen, og at plejehjem fra andre danske byer gør det samme.
- Vi kræver ikke særbehandling, men vi læser, at der åbnes op i andre kommuner. Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne komme på besøg under ordnede forhold, så der stadig tages hensyn, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Han har efterspurgt, hvornår parrets børn igen kan se deres mor, men svarene har været nedslående:
- Jeg fik at vide, at der sagtens kunne gå op til otte uger, inden vi kunne møde hende igen.
Rådmand venter på retningslinjer
Formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune Søren Windell har forståelse for det stigende behov for genåbningen af plejehjemmene.
- Det er hårdt for pårørende og beboere, at de ikke kan se deres kære. Vi håber på, at der snart kommer en udmelding fra Sundhedsstyrelsen, så plejehjemmene kan åbnes for besøg igen, fortæller Søren Windell og tilføjer:
- Vi kan ikke gøre mere inden, der kommer nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Når der gør, så følger vi selvfølgelig dem.
Ventetiden er hård
Ved Martin Drevsfeldt Hauge håber man også snart på en melding om, hvornår børnene kan se deres mor igen, selvom der er forståelse for nedlukningen.
- Der er jo ingen, der skal løbe en risiko, og sundhedsmyndighedernes retninglinjer skal følges til punkt og prikke, siger Martin Drevsfeldt Hauge og tilføjer:
- Når børnene hører i tv, at noget begynder at åbne, så spørger de, om de kan se deres mor.
Børnenes afsavn til deres mor fylder mere og mere, og især for parrets yngste søn er ventetiden lang.
- Det er frygteligt ikke at kunne sige noget til sin søn, når han kommer grædende ud fra sit værelse og spørger, hvornår han kan se sin mor. Han bliver vred, men man kan ikke gøre andet end at kramme ham det bedste, man har lært, forklarer Martin Drevsfeldt Hauge.
I takt med at en gradvis genåbning af Danmark er i gang, så håber Martin Drevsfeldt Hauge og børnene, at der ikke går så længe endnu til, at de igen kan besøge moren.
- Det bliver fantastisk og rørende. Det vil de se frem til, og vi vil køre derned med det samme, vi hører det.
I Nordfyns Kommune har man hele tiden fulgt myndighedernes anbefalinger, og det har således ikke været muligt for de pårørende, at besøge deres kære på kommunens plejehjem.
Vejledning i Nordfyn ændres
Men det vil der blive ændret på så hurtigt som muligt.
- Det er dejligt, hvis sundhedstyrelsen lukker op for, at det kan lade gøre. Det kommer med på vores krisestabsmøde her til formiddag. Her er øjensynligt et område, hvor der kan gøres noget, siger Nordfyns Kommunes borgmester Morten Andersen (V) fredag morgen.
Faktisk har det været muligt for kommunerne at lade de pårørende komme på besøg på plejehjem siden den 4. april. Her reviderede Styrelsen for Patientsikkerhed nemlig loven, så pårørende må besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis altså byrådene i kommunerne finder det forsvarligt.
- Det er en fejl, at der i vejledningen om forebyggelse af spredning af covid-19 på plejecentre står en anden information om udearealer, siger Mads Biering la Cour, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i en mail til Jyllands-Posten.
Han tilføjer, at vejledningen nu bliver ændret.
Det undrer borgmester Morten Andersen, at der går i nærheden af tre uger før fejlen bliver opdaget.
- Det undrer mig, at det først nu kommer til vores kendskab. Der har ellers været kritik af det i flere uger - blandt andet fra Ældre Sagen, siger Morten Andersen.
Bent kan nu se sin søster
TV 2/Fyn har de seneste dage fortalt om fynboer, som var triste over ikke at kunne besøge deres kære på plejehjemmene.
Blandt andre har Bent Nielsen ikke kunnet besøge sin demente søster på Plejecenter Vesterbo i Søndersø.
Han har sagt, at han har fuld forståelse for, at man har været nødt til at lukke plejehjemmene for besøgende.
- Men der er veje til, at man godt kan gøre det, specielt i det fine vejr, hvor man kan komme udenfor, sagde Bent Nielsen så sent som onsdag.
Nu viser det sig altså, at man, netop som Bent Nielsen foreslog, kan besøge sine kære på plejehjemmenes udendørsarealer.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Onsdag fastslog sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ellers i Folketingssalen, at på plejehjem, hvor der bor mange sårbare borgere, "er det naturligvis ekstra afgørende, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer og vejledninger følges, så smitterisikoen mindskes".
Ældre Sagen: Tæt på tortur
Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, er glad for ændringen i vejledningen.
De ældre er ved at nå et bristepunkt for ensomheden, mener han.
- Det er lige før, man skal bruge ordet tortur. For eksempel er der en, der har fortalt, hvordan hendes far var blevet så nedtrykt, at han havde forsøgt at tage sit eget liv.
- Det river jo i hjertet, siger han.
Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til Sundhedsstyrelsen.