Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mange oplever i denne tid, at de ikke kan se deres forældre, fordi forældrene bor på plejehjem, som er lukkede for besøgende. I Odense har to børn ikke set deres demente mor i seks uger.
Hvornår ser jeg min mor igen?
Det spørgsmål er Martin Drevsfeldt Hauge fra Odense blevet spurgt om flere gange af sin ti-årige søn. Moren bor på plejehjem, da hun er hårdt ramt af demens, og parrets to børn på ti og 12 år, som jævnligt besøger hende, har på grund af corona ikke set deres mor i over seks uger.
- Vi har haft mulighed for at se hende på videoopkald på det sidste, men der er intet der slår et fysisk møde, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Plejehjemmet, hvor moren bor, er lukket ned for besøgende på grund af smittefaren. Børnene har været forbi plejehjemmet og har hilst på deres mor - dog på behørig afstand.
- Vi har været nede med blomster og chokolade til hende. Og vi har kunne tale højt igennem hækken, siger Martin Drevsfeldt Hauge.
Besøg på plejehjem:
- Kan vi se vores kære bag plexiglas?
Politikerne på Christiansborg skal mødes torsdag for at diskutere, hvordan og om landets plejehjem langsomt kan åbnes igen.
Mens Statens Serum Institut har et overblik på vej over antallet af døde med corona på plejehjem, ønsker Dansk Folkeparti at åbne for muligheden for, at pårørende kan komme på besøg på plejehjemmene.
Onsdag kunne TV 2/fyn fortælle om Bent Nielsen fra Søndersø. Han har i over en måned ikke kunnet besøge sin 78-årige søster, som bor på Plejecenter Vesterbo - ganske tæt ved hans bopæl.
Men det burde kunne lade sig gøre, at plejehjemsbeboerne får besøg, mener formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.
- Det er jo ikke et krav, at pårørende skal kunne røre ved hinanden og kramme og så videre.
- Vi kunne jo lave det her med afstand. Vi kan lave plexiglas eller lignende mellem den pårørende og den ældre, foreslår Kristian Thulesen Dahl.
Følger retningslinjerne
I Nordfyns Kommune har borgmester Morten Andersen (V) fuld forståelse for de pårørende og ældres savn til hinanden.
- Jeg kan sagtens forstå, at man, både som pårørende og som beboer på et plejehjem, har ønsket, at der er mulighed for at besøge hinanden og få mere besøg, siger han.
Men kommunen følger sundhedsmyndighedernes anvisninger, indtil andet er meldt ud - som landets øvrige 97 kommuner også gør det.
- Vi ønsker for alt i verden ikke, at coronaen kommer ind på et plejehjem, hvor vi godt ved at den kan få rigtig store konsekvenser.
Møde torsdag om muligheder for at åbne
Et skøn går på, at mindst 50 ældre plejehjemsbeboere har mistet livet siden coronavirus blev konstateret i Danmark.
Alene de seneste seks uger er ni ud af 35 beboere i plejecenteret Hostruphave i Vallensbæk døde med coronavirus. De var i forvejen svækkede af andre sygdomme.
Politikerne på Christiansborg mødes torsdag for at diskutere, hvordan landets plejehjem langsomt kan åbnes igen, og hos Bent Nielsen i Søndersø er håbet, at man vil ændre på retningslinjerne, så han igen kan besøge sin søster.
- Man skal finde en måde at lukke op på. Jeg har fuld forståelse for, at man har været nødt til at lukke, men der er veje til, at man godt kan gøre det, specielt i det fine vejr, hvor man kan komme udenfor, siger Bent Nielsen.
Bent Nielsen foreslår, at plejecenteret, hvor hans søster bor, kan modtage besøgende på plejehjemmets terrasse, mens de samtidig overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand, afspritte hænder og så videre.
Vil gerne besøge moren under ordnede forhold
Martin Drevsfeldt Hauge har forståelse overfor lukningen af plejehjemmet, men han undrer sig også over, at han og børnene ikke snart kan komme på besøg, da Danmark nu begynder at åbne igen, og at plejehjem fra andre danske byer gør det samme.
- Vi kræver ikke særbehandling, men vi læser, at der åbnes op i andre kommuner. Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne komme på besøg under ordnede forhold, så der stadig tages hensyn, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Han har efterspurgt, hvornår parrets børn igen kan se deres mor, men svarene har været nedslående:
- Jeg fik at vide, at der sagtens kunne gå op til otte uger, inden vi kunne møde hende igen.
Rådmand venter på retningslinjer
Formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune Søren Windell har forståelse for det stigende behov for genåbningen af plejehjemmene.
- Det er hårdt for pårørende og beboere, at de ikke kan se deres kære. Vi håber på, at der snart kommer en udmelding fra Sundhedsstyrelsen, så plejehjemmene kan åbnes for besøg igen, fortæller Søren Windell og tilføjer:
- Vi kan ikke gøre mere inden, der kommer nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Når der gør, så følger vi selvfølgelig dem.
Sparekatalog for ældre og handicappede taget af bordet
Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune traf tirsdag ingen beslutninger om, hvordan kommunen skal spare 34 millioner kroner på ældre og handicappede. I stedet blev sparekataloget taget af bordet.
Rengøring hver tredje uge i stedet for hver anden og lukning af Stoppestedet, der er et værested for psykisk syge, var blandt de besparelser, der var i spil, da de syv medlemmer af Ældre- og Handicapudvalget tirsdag skulle forholde sig til et omfattende sparekatalog.
Men udvalget traf ingen beslutninger, og der blev ikke udpeget områder, hvor sparekniven kommer til at ramme.
Taget af bordet
- Vi har taget sparekataloget af bordet, og bedt forvaltningen komme med et nyt oplæg, siger Kasper Ejlertsen (S), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget for Socialdemokratiet, der med fire medlemmer har flertallet i udvalget.
De udregninger vil tage tid, og en ny spareplan vil først blive fremlagt af forvaltningen på udvalgets møde 12. maj.
- Vi har haft en god drøftelse i udvalget, som nu beder om at få undersøgt en række alternative forslag til besparelser. Forvaltningen skal herefter i gang med at regne på det, men vi når næppe at blive klar med alle beregningerne til mødet i næste uge, siger rådmand Søren Windell (K) og fortsætter:
- Jeg kan ikke komme ind på det nærmere indhold, men jeg kan sige så meget, at forslagene i mine øjne desværre ikke kan betegnes som et columbusæg.
Socialdemokraterne mener desuden, at sparekataloget er bestilt af rådmanden, og at udvalget burde have været inddraget i forhandlinger før spareplanen blev meldt ud.
Men den udmelding er Dansk Folkepartis medlem af udvalget helt uenig i.
- Jeg ser på det, som rettidig omhu, og at vi ikke først kommer med problemet når flammerne står så højt, at ingen kan slukke dem. Vi vil gerne rose rådmanden og forvaltningen for at handle hurtige, Vi har tidligere set det uskønne forløb, når man kommer kort forud for budgetforhandlingerne og oplyser om store underskud, skriver Christel Gall (DF) i et indlæg på Facebook.
Penge udefra?
Både Venstre, Enhedslisten og den konservative rådmand havde før mødet peget på, at underskuddet i Ældre- og Handicapforvaltningen kunne hentes ind ved at flytte et overskud fra Borgmesterforvaltningen til den trængte Ældre- og Handicapforvaltning. Et forslag som blev kaldt et “fidus-forslag” af borgmester Peter Rahbæk Juel.
I et læserbrev i Fyens Stiftstidende tirsdag fra de fire socialdemokratiske medlemmer af Ældre- og Handicapudvalget, bliver muligheden for at finde penge andre steder i kommunen dog ikke udelukket.
- Vi udelukker ikke, at der også skal findes penge andre steder end i Ældre- og Handicapforvaltningen. Vi skal bare først grundigt rundt om alle løsninger. Ikke haste dem igennem, skriver de fire udvalgsmedlemmer.
Manglende orientering
Socialdemokraterne i udvalget krævede på mødet tirsdag samtidig en forklaring på, hvordan sparekataloget kunne blive omtalt i pressen uden at udvalgets medlemmer var orienteret om indholdet.
- Vi har klare indikationer på, at indholdet er blevet lækket, og det skaber et dårligt udgangspunkt, når udvalget ikke bliver orienteret først. Når vi skal spare, skal det ikke handle om et mediestunt og om at skabe polemik, siger Kasper Ejlertsen.
Ventetiden er hård
Ved Martin Drevsfeldt Hauge håber man også snart på en melding om, hvornår børnene kan se deres mor igen, selvom der er forståelse for nedlukningen.
- Der er jo ingen, der skal løbe en risiko, og sundhedsmyndighedernes retninglinjer skal følges til punkt og prikke, siger Martin Drevsfeldt Hauge og tilføjer:
- Når børnene hører i tv, at noget begynder at åbne, så spørger de, om de kan se deres mor.
Bad venner om at bede: Valles kone er endelig ude af koma
Valle Hansens kone er blandt de hårdere ramte af covid-19. Hun er fortsat indlagt på Odense Universitetshospital, men hun er nu uden for livsfare.
- Det rammer som et lyn fra en klar himmel.
Sådan fortæller Valle Hansen om sin kone Lisbeth Drasbeks sygdomsforløb med covid-19.
Søndag den 15. marts vil stå som begyndelsen på en mørk tid for Valle Hansen og ikke mindst hans kone. Her blev den 66-årige kvinde, som en af de første på Fyn, indlagt med covid-19, efter hun i en uge havde haft symptomer.
- Der bliver hun så syg og får så høj feber, at hun besvimer ude på badeværelset, fortæller Valle Hansen.
På sygehuset bliver Lisbeth Drasbek testet positiv for coronavirus. Hun var så hårdt ramt af virussen, at hun blev lagt i respirator og i kunstigt koma, og efter få dage opdagede lægerne, at hendes nyrer begyndte at svigte.
- Lægerne turde ikke rigtig sige noget om prognoser. De sagde, at hun var i livsfare. Mere kunne de ikke sige, lyder det fra Valle Hansen.
Smittet ved fødselsdag
En uge inden Lisbeths indlæggelse, søndag den 8. marts, er parret sammen med deres søn til fødselsdagfest ved nogle venner.
- Det er her hun bliver syg, og det meste af selskabet har også været syge sidenhen, forklarer Valle Hansen og fortsætter:
- Lisbeth bliver syg derovre, og vores søn og jeg bliver syge et par dage efter.
De alle tre er smittet og har feber, og efter nogle dages sygdom bliver Valle Hansen og parrets søn raske. Det gælder altså ikke den Lisbeth Drasbek.
Lumsk sygdom
Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Anne Øvregaard fortæller, at der er mange ubekendte faktorer i forbindelse med coronavirus.
- Vi ved ikke ret meget om, hvorfor nogen får én reaktion, og nogen får en anden. Det er der mange, der forsker meget i nu og prøver at finde ud af, hvorfor den her sygdom er forskellig hos forskellige mennesker, siger overlægen til TV 2/Fyn.
Anne Øvregaard forklarer, at der som regel kan være to sygdomsforløb. Nogle patienter har et mildt sygdomsforløb, hvor virussen sætter sig i halsen.
- Andre får en infektion i selve lungerne, og det er nogle af dem, som får problemer med at trække vejret og bliver indlagt på sygehuset.
I de helt slemme tilfælde, hvor patienten bliver meget syg, er det ofte på grund af en overreaktion fra immunsystemet.
- Vi får en voldsom aktivering af vores immunsystem, som om man kan forestille sig, at det vågner op og siger: Hvad sker der her? Den her overreaktion, på det man har i lungerne, det kan så gøre, at man får det, der hedder hvide lunger eller akut lungesvigt, og det er der respiratoren kommer ind.
Lisbeth med i aftensbønnen
Valle Hansen kunne ikke få lov at se sin kone, da det stod værst til under indlæggelsen.
- Det var næsten det mest forfærdelige at gå herhjemme.
Mens Lisbeth Drasbek lå i koma i en uge, fandt Valle Hansen støtte og trøst i parrets vennegruppe.
- Da det var allerværst, bad jeg alle mine venner og bekendte om at tage hende med i deres aftensbøn, fortæller Valle Hansen.
Om bønnerne hjalp vides ikke, men efter nogle dage begyndte Lisbeth Drasbeks helbred at vende. Lægerne holdt hele tiden Valle Hansen orienteret, og de kunne nu fortælle, at konens helbred var i bedring. Efterfølgende vågnede Lisbeth Drasbek af sin koma.
Glæder sig til gensynet
I dag søndag er det fem uger siden, Valle Hansen sidst så sin kone. Det har dog været muligt med videoopkald, men i levende live har parret ikke været sammen siden Lisbeth Drasbeks indlæggelse.
Selvom coronavirussen nu har løsnet sit tag i Lisbeth Drasbek, vil hun stadig være mærket. Hun bevæger sig nu ind i sin sjette uge som indlagt, og efter så lang tids indlæggelse på intensiv vil det tage måneder før Lisbeth Drasbek er helt genoptrænet. Genoptræningen vil dog ikke holde Lisbeth på sygehuset, og det glæder Valle Hansen:
- Nu har jeg fået den glædelige besked, at hvis alt går vel, så kommer hun hjem i næste uge.
Børnenes afsavn til deres mor fylder mere og mere, og især for parrets yngste søn er ventetiden lang.
- Det er frygteligt ikke at kunne sige noget til sin søn, når han kommer grædende ud fra sit værelse og spørger, hvornår han kan se sin mor. Han bliver vred, men man kan ikke gøre andet end at kramme ham det bedste, man har lært, forklarer Martin Drevsfeldt Hauge.
I takt med at en gradvis genåbning af Danmark er i gang, så håber Martin Drevsfeldt Hauge og børnene, at der ikke går så længe endnu til, at de igen kan besøge moren.
- Det bliver fantastisk og rørende. Det vil de se frem til, og vi vil køre derned med det samme, vi hører det.