Svendebrev eller studenterhue? Her er ekspertens råd til at vælge ungdomsuddannelse

Senest den 1. marts skal de unge i 9. og 10. klasse tage stilling til, om de helst vil møde på en erhvervsskole eller et gymnasie efter sommerferien. Ekspert giver tre råd til det vigtige valg.

Skal man gå benhårdt efter studenterbeviset? Eller skal man snarere stile efter et svendebrev som industritekniker, frisør eller SOSU?

På tirsdag er der frist for at søge ind på en ungdomsuddannelse, og fortsætter tendensen fra tidligere år, vil de fleste af folkeskolens ældste elever vælge gymnasiet fremfor en erhvervsuddannelse.  

- Det er et valg, der vækker meget bekymring, siger Anne Sophie Madsen, der er områdechef for ungdomsuddannelserne ved Danmarks Evalueringsinstitut, EVA .

Hun forklarer, at mange unge i den situation ser de gymnasiale uddannelser som "det sikre valg". 

- Allerede som helt ung i 8., 9. klasse og 10. klasse tænker unge utroligt meget over, hvordan de får et godt liv. Og derfor tænker de meget rationelt, når de skal vælge uddannelse, siger hun.

Er man i tvivl, kan det dog være en fordel at lægge den rationelle tilgang lidt på hylden, mener Anne Sophie Madsen

Her er hendes tre bedste råd til unge, der endnu ikke har besluttet sig. 

quote - Man skal turde tro på, at noget godt kan være det rigtige for én lige nu

Anne Sophie Madsen, Områdechef for ungdomsuddannelser, EVA

1. Vær ikke bange for at vælge forkert

I Anne Sophie Madsens øjne er det vigtigt, at de unge ikke lader sig begrænse af frygten for at træffe forkerte valg. 

- Der er følelse af, at hvis jeg vælger forkert, så er det hele tabt, og så møder jeg en blindgyde. Men der findes ikke ét eneste "rigtigt" valg for dig. Livet er en proces, hvor man hele tiden bliver klogere på sig selv i takt med, at man oplever noget nyt. 

- Man skal turde tro på, at noget godt kan være det rigtige for én lige nu. Det kan være, at jeg finder ud af noget andet senere, og så er det også okay, siger hun.

Her skal de unge har tillid til, at det ikke er en hindring, hvis et valg senere i livet skulle vise sig ikke at være det helt rigtige. Man kan godt vælge om eller gå i en ny retning, understreger hun. 

- Der er altid muligheder, og der er en fleksibilitet i vores uddannelsessystem. Den er måske bare ikke altid så synlig, når det handler om erhvervsuddannelserne.  

Det kan du med en erhvervsuddannelse

2. Drop den store, forkromede plan 

- De unge, der skal vælge uddannelse lige nu, er vokset op med regler om dobbeltuddannelse, karakterbonusser, fremdriftsreformer og uddannelsesparathedsvurderinger. 

Anne Sophie Madsen fremhæver den uddannelsesplan, som eleverne begynder at udfylde i 8. klasse. Her skal de blandt andet tage stilling til deres styrker, hvad deres ønskejob er, og om de vil læse videre efter ungdomsuddannelse.  

- Det påvirker måden vi taler om uddannelse på: Det er bedst at have en plan, og du skal helst allerede lave den i 8. klasse. De skal planlægge, og de skal arbejde sig hen mod mål.

quote Der er en forestilling om, at man bare kan lave en plan, og så kører man derud af i en lineær linje fra a til b til c

Anne Sophie Madsen, Områdechef for ungdomsuddannelser, EVA

Er man i tvivl om valget af ungdomsuddannelse, opfordrer Anne Sophie Madsen dog til at droppe de langsigtede planer, hvor man forsøger at regne sit uddannelses- og karriereforløb ud på forhånd. 

Den slags står alligevel sjældent mål med virkeligheden. 

- Der er en forestilling om, at man bare kan lave en plan, og så kører man ellers derud af i en lineær linje fra a til b til c, og så bliver det hele godt til sidst. Dén forestilling skal vi have rusket lidt op i.

Det kan du med en gymnasial uddannelse


3. Gå efter dét, der gør dig glad

I stedet for at fokusere på langsigtede planer foreslår Anne Sophie Madsen, at man vælger ud fra lyst og interesser. 

- Tænk over hvad, du er god til. Hvad du godt kan lide at lave. Vælg efter en interesse.

- Det handler om at turde at gå med dét, der gør dig glad, og dét som du egentlig er god til. 

Hvad er fordelen ved at vælge efter det, der gør én glad?

- Forhåbentlig at man kan trives med det man laver, at man kan udleve sit potentiale, og at man kan bevare sin nysgerrighed.  

Du siger, at det er en god idé at lægge den rationelle tilgang på hylden, hvis man er i tvivl. Men hvad er der egentlig galt med at gå rationelt til sådan et valg? 

- Hvis man ikke rigtig ved, hvad man interesser sig for, og man samtidig er bange for at træffe forkerte valg, så kan man have tendens til at gå efter det sikre, uanset om det faktisk ikke er det rigtige for dig. Og derfor er der nogen, der for eksempel ikke tør vælge en erhvervsuddannelse, siger hun. 

Oversigt

    Oversigt