Trods massivt fokus: Andelen af unge med erhvervsuddannelse falder

I flere år har politikere og organisationer ellers forsøgt at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse for at undgå mangel på faglærte.

Den 1. marts er der frist for ansøgningen til ungdomsuddannelser, og derfor skal elever i 9. og 10. klasse beslutte sig for, om de skal søge ind på en gymnasial uddannelse, HF eller en erhvervsuddannelse.   

Men selvom der de seneste mange år har været stort politisk fokus på at få flere unge til at vælge en ungdomsuddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik, at andelen af fynske unge, der færdiggør en erhvervsuddannelse, falder.

Af fynske unge, som færdiggjorde en ungdomsuddannelse i 2021, fik 38,5 procent af dem et svendebrev.
Af fynske unge, som færdiggjorde en ungdomsuddannelse i 2021, fik 38,5 procent af dem et svendebrev.
Foto: Grafik: David Moritz

Og det kan få store konsekvenser for fremtiden, at der bliver uddannet færre faglærte. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Et problem for både virksomheder og det danske samfund, mener Dansk Industri på Fyn.

- Hvis vi laver en fremskrivning til eksempelvis om ti år, så er der rigtig mange, der er gået på pension, og de bliver ikke erstattet af nye faglærte. Vi skal huske, at pengene til at drive vores velfærdssamfund kommer fra private virksomheder. Og hvis omsætningen og væksten ikke er der, så er der ikke plads til at drive velfærdssamfundet, siger direktør i Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark. 

Sværere at finde lærlinge

På Rynkeby Maskinfabrik sydvest for Kerteminde mærker virksomheden allerede, at det er blevet sværere at finde de rigtige lærlinge. Feltet af unge, der læser til industriteknikere, som virksomheden mangler, er blevet mindre, og det gør, at der er større rift om de unge og deres kommende svendebrev. 

- Der bliver færre at vælge imellem. Vi skal bruge lærlinge med et vist matematikniveau, så vi bruger en del kræfter på at finde nye medarbejdere. Det er ikke bare et tagselvbord, som det var engang, siger Magnus Juul Nordstrøm, som er fællestillidsrepræsentant og med til at ansætte nye lærlinge. 

En af de lærlinge, der er på maskinfabrikken, er Anna Kathrine Schrøder. Hun er 37 år og tidligere maler. Efter en skulderskade valgte hun at skifte branche, og nu er hun en af de yngste i lære som industritekniker på Rynkeby Maskinfabrik. Der er nemlig ikke ret mange fynske unge, som drømmer om en titel som industritekniker.

- Jeg kan godt mærke på produktionen, at jeg er eftertragtet, og da jeg hørte, at der var mangel på industriteknikere, talte det også for at vælge uddannelsen, siger Anna Kathrine Schrøder. 

Stort politisk fokus

Den faldende andel af unge med et svendebrev sker på trods af flere års politisk fokus på netop erhvervsuddannelser. I 2014 lavede regeringen med Socialdemokratiet i spidsen en ny erhvervsskolereform, som skulle få flere til at søge ind på en erhvervsfaglig uddannelse. 

- Vi vil skabe et mere attraktivt miljø, og det skal være mere overskueligt for de unge at søge ind, sagde Helle Thorning Schmidt, som var statsminister i 2014, på et pressemøde fra Aalborg. 

Og i 2018 fortalte den borgerlige statsminister, Lars Løkke Rasmussen, at regeringen ville afsætte to milliarder kroner til erhvervsuddannelser over fire år for at styrke vejen fra folkeskole til erhvervsskole.

- Det er en solid økonomisk indsprøjtning. Næsten halvanden milliard kroner skal gå til at øge kvaliteten på erhvervsskolerne til bedre kvalitet i undervisningen, sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde fra Morsø Landbrugsskole.

Ved Danmarks Evalueringsinstitut EVA har de i flere år fulgt udviklingen på erhvervsskolerne. Men på trods af det store fokus er det ikke en udvikling, man bare lige vender, siger områdechefen for ungdomsuddannelser på EVA. 

Hvorfor er udviklingen ikke vendt? 

Det er et langt sejt træk. Man skal holde sig for øje, at vi gerne vil vende udviklingen for de helt unge i 9. og 10. klasse, som vi gerne vil have til at vælge en erhvervsuddannelse. Men man kan jo ikke vælge noget, man ikke kender til. Derfor tror jeg, at man måske også skal satse på de lidt ældre unge op til 25 år, som er mere modne, siger Anne Sophie Madsen, områdechef ved EVA. 

Usikker fremtid

På Rynkeby Maskinfabrik har de i længere tid oplevet, at det har været svært at finde lærlinge nok. Og de frygter, at problemet bare bliver endnu større i fremtiden. 

- Det bliver en hård vej, det er klart. Der skal laves en masse arbejde, og det skal nok gå. Men det er ikke en dans på roser, siger Magnus Juul Nordstrøm fra Rynkeby Maskinfabrik. 

Om tre år er Anna Kathrine Schrøder færdig i lære. Men selvom hun er helt sikker i sit uddannelsesvalg, kan hun også frygte, at der er udsigt til et hårdt arbejdsliv, når antallet af kommende kollegaer falder. 

- Der kommer et stort pres på, og vi skal nok løbe hurtigere. Det kan man godt frygte lidt for. Så derfor kunne det være dejligt, hvis der kom flere hænder til sådan et fantastisk arbejde, som det er, siger Anna Kathrine Schrøder. 

Oversigt

    Oversigt