Uheld på motorvejen: Fyn står op til iskold morgen og glatte veje
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Både Vejdirektoratet og Fyns Politi advarer mod isglatte veje søndag, hvor der også er sket et uheld på Fynske Motorvej.
Søndag morgen er flere fynboer vågnet op til kulde og is på bilruderne. Men ikke nok med det, så er der også isglat på veje, cykelstier og fortove rundt omkring i det fynske.
Den kolde morgen kommer efter en kombinationen af relativt klart vejr, rolige vindforhold og den oprindeligt kolde polarluft, der det seneste døgn er blæst ned over os fra Skandinavien.
Og det har gjort det ekstra koldt i det fynske og andre steder i landet.
Jæger skyder jæger
Kvindelig jæger ramt af tre hagl under jagt ved Fredericia.
Det var egentlig et rådyr, en mandlig jæger fra Middelfart havde på sigtekornet under en jagt på Treldenæs ved Fredericia lørdag eftermiddag. Han fik imidlertid en mildt sagt uheldig ”bifangst”.
En kvindelig jæger blev nemlig ramt af tre hagl fra det skud, den 69-årige jæger affyrede med sit haglgevær mod rådyret.
Kvinden blev ramt i hånden, i skulderen og i baghovedet. Hun blev bragt til Kolding Sygehus til behandling, hvor det viste sig, at skaden i baghovedet havde karakter af et strejfskud. Den 37-årige kvinde er færdigbehandlet og udskrevet igen.
- Det viste sig, at skaderne var mindre alvorlige, end man først frygtede, fortæller vagtchef ved Sydøstjyllands Politi, Jørn Bystrup, til TV SYD.
Den uheldige mandlige jæger slipper dog ikke for et retsligt efterspil af episoden. Han er nu sigtet efter straffelovens § 252 for uagtsomt at have voldt nærliggende fare for andres liv og førlighed.
Solouheld på motorvejen
Fynboerne skal passe på, når de begiver sig ud i trafikken. Vejdirektoratet skriver, at der især er risiko for glatte veje på Nordfyn.
Også Fyns Politi har advaret mod de glatte veje søndag morgen, hvor der er sket et uheld på Lillebæltsbroen.
Uheldet på Fynske Motorvej på Lillebæltsbroen er et solouheld, hvor en bil er kørt galt i tredje spor i vestgående retning. Det har gjort, at venstre spor er spærret, og biler, der skal passere, skal køre langsommere end normalt.
- Bilen kørte galt, fordi der var så glat på mortorvejen, fortæller vgatchef Thomas Bentsen til TV 2/Fyn.
Kommer blot to uger efter sommerligt vejr
At der kan være relativ hård nattefrost her sidst i oktober, er ikke noget meteorologisk særsyn, men alligevel bemærkelsesværdigt, at det blot to uger efter temperaturen sidste lørdag nåede over sommerlige 22 grader, nu er iskoldt vinterligt vejr på Fyn.
Ifølge TV 2 Vejret er kulderekorden for oktober måned fra 1880, hvor kulden virkelig havde fat i Danmark og Fyn. Her blev der målt -11,9 graders frost enkelte steder i landet.
Når uret stilles tilbage: Togbusser sættes ind fra Nyborg
Hvis du skal med tog over Storebælt, kan du forvente længere rejsetid på grund af skiftet til normaltid. Togbusser er indsat fra Nyborg.
Natten mellem lørdag og søndag skal urene stilles en time tilbage fra sommertid til normaltid.
Når klokken slår 3.00, bliver klokken på magisk vis 2.00. Det betyder, at du kan sove en time ekstra under dynen natten til søndag.
Hvis du skal med tog over Storebælt, skal du dog indstille dig på at sidde den ekstra time i en togbus eller i et stilleholdende tog.
Beredskabsøvelse under Storebælt
Banedanmark udnytter den ekstra nattetime til at udføre sporarbejde. Derudover oplyser jernbaneinfrastrukturforvalteren, at der natten til søndag også vil være en beredskabsøvelse under Storebælt.
Det betyder, at flere tog mellem Nyborg og Ringsted bliver erstattet af togbusser natten til søndag i begge retninger.
I Nyborg holder togbusserne på forpladsen foran stationen, oplyser DSB.
Nattog holder stille en time
Når vi skifter fra sommertid til vintertid, betyder det desuden, at enkelte nattog holder stille i cirka en time i enten Aarhus eller Fredericia, inden de fortsætter.
- Nøjagtig som tidligere år har vi valgt at lade to tog holde stille en time i forbindelse med overgangen fra sommer- til normaltid. Alternativet er, at vi kører samme tog i både sommer- og normaltid. Der er imidlertid ikke økonomi i at køre ekstra tog midt om natten. Det er heller ikke et alternativ at lade toget fortsætte kørslen i sommertid, fordi så skuffer vi kunderne, der venter længere fremme på strækningen, oplyser DSB.
Du kan se på Rejseplanen, om det får betydning for din rejse over Storebælt.
Det kan være sidste gang, at togpassagerer skal opleve forlænget rejsetid på grund af skiftet til normaltid. EU-Kommissionen sendte i september et reformforslag til behandling.
Hvis det vedtages, vil skift mellem sommertid og normaltid være fortid allerede fra 2019.
Så bliver det varmere igen
Snevejret ser ikke ud til at fortætte. Natten til tirsdag nærmer der sig et lavtryk sydfra, der vil bringe varme med fra Middelhavet.
- Vi får desværre skyet vejr med noget regn, men temperaturerne vil også blive hevet op, siger Bolette Brødsgaard, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteprologiske Institut, DMI, til Ritzau.
Det kan resultere i tocifrede plusgrader på termometerne. Mange steder vil det hedde mellem 12 og 18 grader.