Gasledningen, Baltic Pipe, fra Nordsøen til Polen kommer til at gå gennem fem fynske kommuner, men den møder kritik flere steder undervejs.
Baltic Pipe skal transportere gas fra Norges Nordsø til Polen, som dermed bliver mindre afhængigt af gas fra Rusland, men den er ikke populær på Fyn, hvor den kommer til at gå gennem fem kommuner.
Blandt andet skal den tæt forbi Odense-forstaden Bellinge, hvor Børge Wagner - tidligere byrådsmedlem for de Konservative - er medlem af menighedsrådet.
Ifølge planerne kommer gasledningen til at gå gennem et område nær Odense Å, og det undrer Børge Wagner:
- Da vi for nogle år siden skulle udvide sognehuset, måtte vi revidere tegningerne, fordi vi overskred fredningslinjen i forhold til Odense Å. Der er kun 300 meter. Så hele området er fredet i klasse 1 A de luxe. Så det er da forbløffende, hvis man kan få lov til at grave en gasledning ned, siger han.
Havbiolog advarer: - Grav ikke gasledning ned i Lillebælt
Statens Energinet vil have gravet en gasledning ned i Lillebælt og videre tværs over Fyn. Havbiolog forudser, at det vil få alvorlige konsekvenser for havmiljøet.
En gasledning, der skal transportere gas fra de store norske gasfelter i Nordsøen og helt ned til Polen, vil ifølge den foreløbige linjeføring gå tværs over Fyn, og den skal gå i land ved Skrillinge Strand syd for Middelfart.
Havbiolog, dykker og repræsentant for Friluftsrådet, Søren Larsen, advarer om, at nedgravningen af gasledningen vil få konsekvenser for dyre- og plantelivet i Lillebælt.
- Det er et område, der er meget karakteristisk med skrænter, og der er et rigt undervandsliv med specielle svampe og søanemoner og en masse småfisk. Det er også her, den vigtigste bestand af marsvin holder til. Det er meget bekymrende, at man graver en rende ned dér, siger Søren Larsen.
Han er særligt bekymret for den kraftige strøm i Lillebælt, der vil sprede ler- og sandpartikler fra gravearbejdet til et langt større område, end selve udgravningen begrænser sig til.
Kritik fra flere
Linjeføringen tværs over Fyn, der har mødt kritik fra flere, er netop nu i høring.
Blandt kritikerne er blandt andre Teknik- og Miljøforvaltningen i Middelfart Kommune. Her skal gasledningen, ifølge de foreløbige planer, gå i land, og forvaltningen er i gang med at udarbejde et kritisk høringssvar til Statens Energinet.
Havbiolog Søren Larsen mener at have et løsningsforslag, der kan tilgodese både undervandslivet og statens ønske om en gasledning.
- Jeg er meget kritisk over for at grave det ned i havbunden. På grund af den kraftige strøm er det et større område, der vil blive påvirket af partikler fra gravearbejdet, og det vil være rigtig svært at styre.
- Hvis man skal have gasledningen i Lillebælt, vil det umiddelbart være en bedre løsning, hvis man lagde den på havbunden og hæftede den med sten, sådan at man rent faktisk fik et stenrev på havbunden som en gevinst for naturen, fortæller han.
Høringsperioden slutter den 22. januar, men først sidst på året vil Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholdt (V) træffe beslutning om, hvor den endelige linjeføring skal gå.
Også borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) er kritisk overfor Baltic Pipe:
- Jeg forstår ikke, at man ikke placerer den langs det eksisterende gasledningsnet i stedet for at skabe problemer alle mulige andre steder med den, siger han.
Baltic Pipe kommer blandt andet til at ligge i området mellem Tommerup og Tommerup Stationsby, hvor Assens Kommune har andre planer:
(Artiklen fortsætter under billedet..)
- Vi har en større udstykningsplan i området omkring Tommerup, som måske kan blive berørt. Er det tilfældet, vil vi kræve den flyttet, siger Søren Steen Andersen.
Her kan du se hele gasledningens detaljerede placering tværs over Fyn.
I Nyborg Kommune bliver gasledningen placeret langs den eksisterende ledning, men borgmester Kenneth Muhs (V) forstår godt de kritiske røster.
I Middelfart har borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) også tænkt sig at gøre indsigelse mod Baltic Pipe, og havbiologer og bundgarnsfiskere i Lillebælt har kritiseret planerne.
Protesterer over gasledning: - Vi har en meget værdifuld natur at passe på
Statens Energinet vil lave en gasledning, der skal strække sig helt fra Nordsøen til Polen. Den skal blandt andet gå gennem Middelfart Kommune - men det vil borgmesteren ikke være med til.
En stor gasledning, der skal transportere gas fra de store norske gasfelter i Nordsøen og hele vejen ned til Polen, vil ifølge den foreløbige linjeføring komme til at gå tværs over Fyn. Fra jyllandssiden skal den ifølge den nuværende plan gå i land ved Skrillinge Strand syd for Middelfart.
Den plan er byens borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen (S) dog ikke meget for. Kommunen har indtil flere forskelige ting, som de ikke er begejstrede for i forbindelse med gasledningen.
- Vi har faktisk flere forskellige bekymringer. For det første er vi bekymrede for naturen. Den skal gå lige igennem Lillebælt, og det er vi lidt usikre på, for at sige det mildt, hvad det vil have af indvirkning på naturen, når man skal grave en rørledning ned i en lerbund. Vi har en meget værdifuld natur at passe på, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
- Den anden er, hvad det betyder for vores udviklingsmuligheder som kommune. Vi har et stort bysamfund i Middelfart, hvor gasledningen kommer op lige syd for. Der er nogle restriktioner, når man laver gasledninger i forhold til, hvor tæt man må bygge på de gasledninger. Det kan altså give nogle restriktioner på, hvor vi må lave byudvikling henne.
- Og hvad betyder det for landbruget, der jo også har en drift, de skal have til at køre på fornuftig vis, spørger Johannes Lundsfryd Jensen.
Derfor vil kommunen nu afgive et høringssvar, hvor de giver deres indsigelser og videre beder om at få undersøgt en række ting.
- Og så prøver vi at forme en alliance med andre interessenter. Der er andre kommuner, der har tilsvarende problemer, blandt andet Kolding og Assens. Der er også nogle landbrugsorganisationer, der også kan være involverede. Der er nogle grønne organisationer; Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening. Så der er mange interesser i spil, og dem vil vi gerne have gjort tydelige over for dem, der skal træffe beslutningen. At der er altså nogle helt klare ulemper ved at lade gas flyde igennem vores område, siger borgmesteren.
Kort høringsfrist
Han fortæller, at kommunerne har haft en meget kort høringsfrist i sagen, men at det ikke får Middelfart Kommune til at slå op i banen.
- Når vi får et brev om en høringsfrist lige op til en juleferie og har kort høringsfrist på det, så er det måske, fordi de tænker, at det er vi ikke så interesserede i. Men de skal ikke slippe af krogen af den årsag, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Borgmesteren understreger, at kommunen har tænkt sig at give et høringssvar - og det samme har flere øvrige kommuner og organisationer.
- Så må vi se, om vi kan påvirke den beslutning. For det er jo en stor beslutning, og vi er små spillere. Men vi skal gøre vores, siger borgmesteren.
Børge Wagner i Bellinge fik først nys om planerne, da TV 2/Fyn henvendte sig. Han vil nu se nærmere på sagen og overveje, hvad der skal gøres:
- Et projekt, vi ikke har hørt noget som helst om før, som er så gennemgribende for den natur, vi allesammen er så glade for, må da vække til modstand, siger han.
Fristen for at gøre indsigelse mod Baltic Pipe er den 22. januar.
Bundgarnsfisker om planlagt gasledning: - Det splitter hele området
En gasledning, der skal transportere gas fra de store norske gasfelter i Nordsøen og helt ned til Polen, vil ifølge den foreløbige linjeføring gå tværs over Fyn, og den skal gå i land ved Skrillinge Strand syd for Middelfart. Linjeføringen er nu i høring og der har de seneste dage været afholdt informationsmøder for de berørte borgere rundt om på Fyn.
Frustrationen over gasledningen er stor. Ikke mindst her på Skrillinge Strand, hvor bundgransfisker Allan Buch frygter for konsekvenserne, når gasledningen skal placeres lige oveni hans virksomhed.
- Det splitter hele området ad. Og bundforholdene i særdeleshed, siger Allan Buch.
Allan Buch lever af at være bundgarnsfisker på Skrillinge Strand.
- Herhenne i baggrunden har vi lige trukket pælene op. Der har vi bundgarn, vi fisker med det meste af året. Det vil vi heller ikke have mulighed for, når man begynder at grave og regere her, siger han.
Han frygter, at den kommende gasledning vil koste ham dyrt.
- Sådan som det umiddelbart ser ud på tegningerne, er det noget med at lave spunsvægge, så det splitter hele området ad, siger Allan Buch.
Frygt i golfklubben
Også naboen, Golfklubben Lillebælt, frygter for de store gravemaskiner.
- Det vi kan konstatere, er, at vi skal have en gasledning igennem vores golfbane, siger klubbens formand Jørgen Jæger Pedersen.
Gasledningen skal graves tværs gennem det store golfanlæg.
- Det har nogle konsekvenser for golfklubben som vi har nogle problemer med at overskue lige i øjeblikket, siger Jørgen Jæger Pedersen.
Ifølge formanden kan der gå år, før der igen kan spilles golf.
- Vi vi begynder at grave her, vælger spillerne et andet sted at spille, og det har vi altså ikke brug for, i den konkurrencesituation som vi også er i.
Hvad kan det betyde for klubben?
- Det kan betyde, at vi får problemer med at overleve økonomisk, siger Jørgen Jæger Pedersen.
Og flere tværs over Fyn vil blive ramt af den kommende gasledning og det polske behov for norsk gas.
Garn kan ikke flyttes
For Allan Buch er det ikke en mulighed at være bundganrsfisker et andet sted.
- Vi kan ikke flytte vores garn, fordi de jo er tilpasset de pladser og strømmen i forhold til, hvordan de fisker bedst. Det er jo noget, der er udviklet gennem generationer, hvordan vi finder pladserne.
Den danske stat får penge for at lade gassen flyde gennem landet til Polen, og samtidig vil driften af den nye gasledning kunne lægges sammen med driften af Danmarks eget gasnet, og det kan påvirke gasprisen positivt hos de danske forbrugere.
Det giver penge i statskassen, så må vi vel leve med, at du fanger lidt færre fisk?
- Ja, sådan kan man godt se på det, og jeg er udmærket klar over, at jeg er en lille spiller i det her. I det her spil mener jeg bare godt, man kunne have været mere fornuftig i forhold til naturen, hvor man vil lægge den her gasledning, siger Allan Buch.
I golfklubben håber man på, at der aldrig kommer til at flyde gas under deres greens.
- Jeg håber på, at den sunde fornuft tager over og man finder ud af, at hvis gassen skal igennem Danmark, så finder man sammen bliver lydhør over for de interesser, der er, siger Jørgen Jæger Pedersen.