For første gang i Danmark: 1.000 baby-pighvarrer sættes ud ved fynsk strand

Fjord&Bælt sætter for første gang mere end tusinde pighvarrer ud som led i et opdrætsprojekt. Pighvarrerne skal være med til at skabe balance i økosystemet.

I regn og slud skal pighvarrerne ud.

Det var i hvert fald målet, da Fjord&Bælt satte mere end 1.000 baby-pighvarrer ud. Pighvarrerne er blevet opdrættet på Venø i Limfjorden, og mandag blev de sat ud i havet ved Måle Strand i Kertemindebugten til stor glæde for biolog Jeppe Kaczmarek.

- De har været en lang tur undervejs, så det er rigtig dejligt at se, at de svømmer så fint, siger Jeppe Kaczmarek, der er biolog ved Fjord&Bælt og Naturama.

quote Det er frusterende, når vi kan se, at den danske natur har det dårligt, og derfor er det spændende, når vi kan få lov at hjælpe den

Jeppe Kaczamarek, biolog ved Fjord&Bælt

Pighvarren er en rovfisk, som hjælper til med at opretholde økosystemet i havet ved at spise de invasive arter i de danske farvande. 

De sidste par år har der været mangel på pighvarrer, og derfor har Fjord&Bælt sammen med Danmarks Tekniske Universitet taget initiativ til opdrætsprojektet.

- Det er frusterende, når vi kan se, at den danske natur har det dårligt, og derfor er det spændende, når vi kan få lov at hjælpe den, siger Jeppe Kaczmarek.

Klokken 11 mandag formiddag trak fagpersoner og lystfiskere derfor i varmt tøj og vaders for at bære spandevis af pighvar-babyer ud til deres kommende levested. 

Inden da havde de små fladfisk fået en lille forsmag på livet i havet, da de blev akklimatiseret med et par spande havvand for at vænne sig til temperaturen.

Gode overlevelseschancer

Selvom vejret var blæsende og regnfuldt, så var det ingen hindring for de fremmødte. Faktisk betød det grå vejr og den ringe sigtbarhed i havet, at baby-pighvarrerne har bedre vilkår for at vokse sig store.

- Det er rigtig godt for deres overlevelseschancer. I forhold til, hvis der havde været flokke af måger hængende over os, så er det perfekt, at vi kun kan se dem et lille stykke under havoverfladen, før de forsvinder, forklarer biolog Jeppe Kaczmarek.

Normalt kan pighvarren skifte pigment i løbet af et par timer og dermed være sværere at se for potentielle fjender, men når de er små, kan det tage op til et par dage.

Borgmesterbesøg

Blandt de fremmødte var også Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S), at finde. Han var selv trukket i vaders for at hjælpe til med at få de små fisk sikkert ud i havet, og han var positiv over for hele initiativet.

- Selvfølgelig vil jeg gerne bakke op om det, det er noget der er vigtigt for hele vores havmiljø. Det er jo en del af hele Kerteminde Kommunes fortælling, siger Kasper Ejsing Olesen.

Efter dagens succesfulde pighvarudsætning er der nu ikke andet tilbage end at håbe, at fiskene kan finde føde og vokse sig store.

- Der er rigtig mange ting, der kan gå galt i processen op til, at de bliver sat ud, men nu er der ikke mere, vi kan gøre. Nu skal de klare sig selv, siger Jeppe Kaczmarek

Fjord&Bælt håber på at kunne sætte flere pighvarrer ud i havet de kommende par år. 

Se reportagen hvor de 1.000 baby-pighvarrer sættes ud.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Oversigt

    Oversigt