I dag står Hal Øst på den gamle Lindøgrund tom. 205 meter lang, 55 meter bred og 40 meter høj er det en af Europas største produktionshaller.
En kapacitet, som bliver nødvendig, når Bladt Industries begynder at producere gigantiske monopæle til vindindustrien. Et arbejde, de skal bruge 380 medarbejdere til.
-Vi kommer til at generere mellem 1000 og 1200 arbejdspladser i Danmark
- Hvis du ser på, hvad en grøn arbejdsplads genererer, så er det en faktor tre til fire. Det vil sige, at vi kommer til at generere mellem 1.000 og 1.200 arbejdspladser i Danmark, siger Anders Søe-Jensen, der er administrerende direktør i Bladt Industries.
Monopæle er et stort jernrør, man kan slå ned i havbunden og sætter en vindmølle ovenpå. Ørsted har lagt en ordre på 41 monopælsfundamenter til de enorme tyske havvindparker.
De største har en diameter på 15 meter, som er på størrelse med rundetårn. Bladt Industries bliver blandt de første i verden, der kan producere stålkonstruktioner i den størrelse.
Et pladevalseri skal etableres i Hal Øst med fræsemaskiner og valser i en størrelsesorden, vi endnu ikke har set i Danmark. Her skal enorme stålplader bearbejdes til runde fundamenter, som svejses sammen.
Attraktive grønne jobs
Bladt søger derfor mellem 330 og 350 smede, svejsere og maskinførere til produktionen foruden mellem 30 og 50 medarbejdere til administrationen.
Trods manglen på arbejdskraft i en række brancher forventer direktøren ikke, at det bliver et problem.
- Vi er en grøn virksomhed, og vi producerer kun til den grønne omstilling. Det vil i sig selv være attraktivt for mange mennesker, mener Anders Søe-Jensen.
Hos Dansk Metal i Odense kimer telefonerne dagligt med virksomheder, der mangler arbejdskraft. Her har de hverken 330 eller 350 ledige faglærte.
Det kræver både, at virksomheden, Syddansk Erhvervsskole, jobcentrene og AMU Fyn arbejder sammen med fagforeningen og investerer penge i at omskole og finde de rigtige medarbejdere, hvis de skal nå i mål med at rekruttere de mange nye medarbejdere.
- Folk skal efteruddannes i noget, de ikke har kendt i forvejen, for de kommer jo med nogle kæmpevalser, vi ikke har prøvet før i den størrelsesorden. Det bliver en opgave, siger Metal-formand Lars Hansen.
Forspring til markedet
En ting er large, noget andet er ekstra large. Og så er der ekstra-ekstra large, som bliver fremtiden i vindmølleindustrien.
De gigantiske monopæle kommer til at veje over 3.000 tons.
Den produktion egner Hal Øst sig perfekt til. Den er specialbygget af Mærsk, som byggede de enorme skibe i Emma-serien her.
Fakta om Bladt Industries
Det giver Bladt et forspring til markedet, at hallen ikke skal bygges op fra en bar mark.
- Hele logistikken, infrastrukturen og kajfaciliteterne er som skræddersyet til os. Vi kunne ikke ønske os et bedre sted at være, siger Bladt-direktør Anders Søe-Jensen.
Netop faciliteterne på Lindø med den nye havneudvidelse til 400 millioner kroner gør det muligt at have produktionen og beholde arbejdspladserne på Fyn.
Hånden på kogepladen
Odense Havn har reserveret de 400.000 kvadratmeter, der svarer til seks fodboldbaner, til tung industri. Nu bliver de taget i brug i forbindelse med Bladts nye fabrik, som kommer til at fylde en fjerdedel af havneudvidelsen.
- Det er en kanon blåstempling af vores strategi og satsning. Vi har haft hånden på kogepladen. den er ikke brændt, men har været varm en periode. Nu kom det, nu er der hul på bylden, siger direktør i Odense Havn, Carsten Aa.
Bladt Industries lejede sig ind i Hal Syd i Lindø Industripark for otte år siden, men nedgangen satte ind. Manglende ordrer fra vindmølleindustrien lukkede produktionen ned og tømte hallen for medarbejdere.
Nu er udviklingen vendt. I Hal Syd skal Bladt Industries producere transformerstationer til havvindmøller i en højde på fem etager.
Virksomheden har investeret et stort millionbeløb i den nye fabrik og er i gang med at ansætte medarbejdere.
Minimum ti lærlinge
Produktionen af de store monopæle starter efter planen til juli næste år, og Bladt kan producere mellem 50 og 60 monopæle om året. Planen er at tage minimum ti lærlinge ind i den nye fabrik, som direktøren forventer vil ligge her mange år frem.
- I øjeblikket har vi 12 giga watt offshorevind i Europa, men den politiske ambition er at øge det til 300 giga watt i 2050. Det er rigtig mange vindmøller og rigtig mange fundamenter, siger Anders Søe-Jensen.
Odense Havn er allerede gået i gang med at planlægge nye udvidelser af kapaciteten for at få mere plads til flere nye kunder.
Ifølge havnedirektøren forventer man EU-investeringer på op mod 6.500 milliarder kroner i havvind frem mod 2050.
- Så skal der bygges vanvittigt mange store havvindmøller, og vi skal have vores del af dem, siger Carsten Aa.