- Det er en fantastisk dag for Fyn. Der har aldrig været et topmøde i den størrelse på Fyn.
Sådan siger siger Carsten Aa, der er direktør i Odense Havn, på dagen, hvor europæiske toppolitikere og ledende erhvervsfolk er samlet på Fyn til internationalt topmøde.
De mødes for at diskutere opsætningen af 20.000 havvindmøller i Nordsøen - altså langt væk fra Fyn.
Men der er en særlig grund til, at de europæiske klima- og energiministre, EU’s energikommissær og internationale topledere mødes på det gamle Lindø-værft i Munkebo.
- Det kan virke mærkeligt, at en havn, der ikke ligger direkte ud til Nordsøen, skal huse Nordsømødet, men Odense Havn er et godt eksempel på, hvordan produktionen af havvindmøller kan skabe forandringer i mange forskellige områder rundt om i Europa, hvis vi griber det rigtigt an, siger Carsten Aa.
Internationalt topmøde i Odense Havn
01
Det handler om arbejdspladser
02
20.000 vindmøller på størrelse med Eiffeltårnet
03
Så mange lande er med
04
Kræver faglært arbejdskraft
Sådan er det gået på Lindø
Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal, mener, at Odense Havn på bedste vis viser, hvordan man kan transformere én type industri, som flytter til Kina, til en ny industri med bedre fremtid.
- Dengang A.P. Møller - Mærsk meddelte, at de ville lukke værftet, havde vi rigtig mange medlemmer af Dansk Metal herude. Hvad skulle der blive af dem?
- I dag har vi næsten det samme antal medlemmer på Lindø-gruppen, som vi havde, dengang det var et værft, siger Claus Jensen.