Vindmøller så store som Eiffeltårnet: Fire ting du skal vide om internationalt topmøde på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er planer om at omsætte 20.000 vindmøller i Nordsøen. De er alle på størrelse med Eiffeltårnet. Nu diskuteres projektet på internationalt topmøde i Odense Havn.
- Det er en fantastisk dag for Fyn. Der har aldrig været et topmøde i den størrelse på Fyn.
Sådan siger siger Carsten Aa, der er direktør i Odense Havn, på dagen, hvor europæiske toppolitikere og ledende erhvervsfolk er samlet på Fyn til internationalt topmøde.
De mødes for at diskutere opsætningen af 20.000 havvindmøller i Nordsøen - altså langt væk fra Fyn.
Men der er en særlig grund til, at de europæiske klima- og energiministre, EU’s energikommissær og internationale topledere mødes på det gamle Lindø-værft i Munkebo.
- Det kan virke mærkeligt, at en havn, der ikke ligger direkte ud til Nordsøen, skal huse Nordsømødet, men Odense Havn er et godt eksempel på, hvordan produktionen af havvindmøller kan skabe forandringer i mange forskellige områder rundt om i Europa, hvis vi griber det rigtigt an, siger Carsten Aa.
Internationalt topmøde i Odense Havn
Det handler om arbejdspladser
Odense Havn, det tidligere Lindø, er et eksempel på, at gamle europæiske industriarbejdspladser kan omdannes til moderne industri, der understøtter den grønne omstilling i Danmark og Europa.
Det er i dag Danmarks største produktionshavn og daglig arbejdsplads for 3.200 mennesker. Ambitionen er, at havnen kan bidrage med 10.000 arbejdspladser.
20.000 vindmøller på størrelse med Eiffeltårnet
Målet er at opsætte 20.000 havvindmøller i Nordsøen. Det skal på mødet i Odense Havn diskuteres, om det er realistisk, samtidig med at der bliver skabt flest mulige europæiske arbejdspladser.
De 20.000 havvindmøller á 15 megawatt skal samlet genere 300 gigawatt. Hver vindmølle er på størrelse på Eiffeltårnet.
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vindmøller til omkring 150 gigawatt kan skabe op til 745.000 årsværk i dansk beskæftigelse frem mod 2050.
Så mange lande er med
Vært er Lars Aagard (M), der er klima-, energi- og forsyningsminister, og han repræsenterer selvfølgelig Danmark.
Men der er mange andre lande med: Belgien, Holland, Frankrig, Tyskland, Norge, Irland og Luxembourg. Derudover er det tidligere EU-land Storbritannien med som observatør.
Kræver faglært arbejdskraft
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der er et kæmpe potentiale for at skabe masser af arbejdspladser i Danmark de næste årtier. Der er dog brug for faglært arbejdskraft.
40 procent af de kommende arbejdspladser vil gå til faglærte, så det vil kræve en del af uddannelsessystemet.
Sådan er det gået på Lindø
Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal, mener, at Odense Havn på bedste vis viser, hvordan man kan transformere én type industri, som flytter til Kina, til en ny industri med bedre fremtid.
- Dengang A.P. Møller - Mærsk meddelte, at de ville lukke værftet, havde vi rigtig mange medlemmer af Dansk Metal herude. Hvad skulle der blive af dem?
- I dag har vi næsten det samme antal medlemmer på Lindø-gruppen, som vi havde, dengang det var et værft, siger Claus Jensen.