Trods gentagne praktikforløb, en arbejdsevne på tre timer ugentligt og flere lægers ord for, at hendes helbredstilstand ikke kan forbedres - fastholder Odense Kommune hende nu på tredje år i et "jobafklaringsforløb", som hun oplever har store helbredsmæssige omkostninger.
- Hvis man ikke møder op i praktik, fordi man er for syg, kan man ikke vurderes. Hvis man møder op, siger de, man er mødestabil og kan udvikle arbejdsevne, og så skal man vurderes yderligere. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre, siger Kirsten Felin.
Graves sygdom:
Læge: Nuværende funktionsniveau er det maksimalt opnåelige
Den 54-årige tidligere SOSU-assistent har siden maj 2011 været syg med stofskiftelidelsen Graves sygdom.
Hun er i løbet af de seneste seks år blevet gradvist dårligere, og i september 2016 skrev lægen sådan her om Kirsten Felins tilstand:
"Hendes nuværende funktionsniveau må betegnes som det maksimalt opnåelige, således at tilstanden må anses som kronisk og stationær. Patienten kan ikke stilles i udsigt, at der kan forventes bedring i fremtiden".
Hvad er et jobafklaringsforløb?
Tre praktikker har ikke vist bedring - tværtimod
Kirsten Felin har i løbet af de seneste seks års sygdom været på sygedagpenge og i jobafklaringsforløb. Hun har tre virksomhedspraktikker bag sig.
Den seneste var på et ældrecenter.
Praktikken her blev afbrudt efter otte uger, da kommunens jobkonsulent vurderede, at det ville være formålsløst at fortsætte.
- Der vurderes ikke at være yderligere udviklingsmuligheder i forhold til funktionsafklaring, da Kirsten i gennem praktikperioden har oplevet en forværring af sin helbredsmæssige tilstand, som har bevirket, at hun har været nødt til at gå ned i arbejdstiden, skriver jobkonsulenten i et statusnotat, hvor hun fortsætter:
Undskyld mig, men jeg bliver syltet i systemet. Det er i hvert fald sådan, jeg oplever det.
- Endvidere vurderes det, at de barrierer, der er tale om, udelukkende er af helbredsmæssig karakter, og at Kirsten på baggrund af disse ikke vil kunne honorere kravene på det ordinære arbejdsmarked.
Odense Kommune: Alt er ikke prøvet
Men på trods af klare lægefaglige vurderinger og jobkonsulentens beskrivelse af det seneste praktikforløb, beslutter Odense Kommune i april i år, at Kirsten Felin skal sendes ud i en fjerde praktik.
Kommunen begrunder beslutningen sådan her:
"På baggrund af de foreliggende oplysninger ses der ikke at have været forsøgt tilstrækkelig afprøvning af udvikling af arbejdsevnen i forhold til ethvert erhverv".
Samtidig bliver afbrydelsen af det seneste praktikforløb på grund af forværringen af Kirsten Felins helbred nu brugt som argument for, at en ny praktik skal iværksættes.
- Det vurderes, at der ikke kan foretages en vurdering af Kirstens arbejdsevne og fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet alene på baggrund af korterevarende praktikforløb bestående af 14 fremmødedage, hedder det i det brev, som Kirsten Felin har modtaget for få uger siden.
Kommunen fastholder altså, at de ikke har den fornødne dokumentation til at kunne visitere Kirsten Felin til hverken fleksjob eller førtidspension.
Det på trods af, at der andre steder i hendes papirer står, at hun er "bredt afklaret" i forhold til hendes funktionsniveau og arbejdsevne.
Afklaring kan være en langvarig proces
Koncernchef i Beskæftigelsesforvaltningen, Susanne Kvolsgaard, kan ikke kommentere den konkrete sag, men forstår godt, at et sygdoms- og afklaringsforløb på seks år, kan virke meget langt.
- Det kan desværre tage lang tid at afklare en arbejdsevne. Særligt hvis borgerens helbredsmæssige situation ændrer sig undervejs, kan det trække ud, siger Susanne Kvolsgaard.
Hun afviser samtidig, at Odense Kommune spekulerer i en langsommelig sagsbehandling af økonomiske årsager.
- Vi har som kommune en klar interesse i at få de her jobafklaringer gennemført så hurtigt, som det kan lade sig gøre, således at borgeren hurtigst muligt bliver visiteret til den rette ydelse, siger Susanne Kvolsgaard.
Brug for skærpede retningslinjer
Den seneste uges debat om lange og for borgerne meningsløse eller endda helbredsforværrende forløb med gentagne praktikker har handlet om borgere i ressourceforløb.
Det er da også netop i forhold til ressourceforløb, at beskæftigelsesministeren i marts indskærpede overfor landets kommuner, at forløbene de skal give mening for de borgere, der er placeret i dem.
Ministeren påpegede også, at et ressourceforløb aldrig må forværre en borgers helbred - og kun skal iværksættes, hvor der er en realistisk mulighed for at udvikle borgerens arbejdsevne.
Kirsten Felin oplever, at hendes jobafklaringsforløb klart er modstrid med ministerens retningslinjer.
- Undskyld mig, men jeg bliver syltet i systemet. Det er i hvert fald sådan, jeg føler det, siger Kirsten Felin.
De vil formentlig være helt hundrede procent sikre på, at de har tjekket, om der er nogen som helst arbejdskraft gemt i dig. Kan du godt forstå det?
- Det kan jeg sagtens forstå, men synes du ikke, de har gjort det ud fra de papirer, jeg har vist dig? Hvordan kan de træffe afgørelse om endnu en praktik med de papirer, jeg har - og ud fra det jeg har vist i mine afklaringer? Jeg vil gerne samarbejde, men jeg må indrømme, at min tålmodighed er brugt nu. Jeg vil ikke mere.