Frits sigtet for aktiv dødshjælp: - Jeg bryder ikke loven for sjov
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fyns Politi har sigtet den pensionerede læge Frits Schjøtt for at have udskrevet dødelige doser medicin til selvmordstruede.
Endnu en Svendborg-læge er sigtet for ulovligt at hjælpe patienter, der har et ønske om at dø, til at begå selvmord.
I 2017 blev Svend Lings sigtet for have medvirket til aktiv dødshjælp, og nu er den 83-årige pensionerede speciallæge læge Frits Schjøtt ligeledes sigtet i samme sag.
- Jeg har aflagt et lægeløfte for 57 år siden, og der lovede jeg at helbrede og lindre og trøste syge mennesker. Ud fra dette løfte har jeg hele min tid igennem anset det for at være en naturlig ting, at voksne mennesker selv skal kunne afgøre, om man vil være levende eller død, siger Frits Schjøtt til TV 2/Fyn.
Læge hjalp til ved selvmord: Nu strømmer henvendelserne ind
Siden den pensionerede overlæge Svend Lings stod frem og sagde, at han har hjulpet patienter med at dø, har både patienter og læger taget kontakt.
Overlæge Svend Lings' tilståelse om, at han har hjulpet flere end 10 patienter med at dø, har koster ham autorisationen som læge, en politianmeldelse og måske en straffesag.
Men det har ikke kostet ham opbakningen. Siden han stod frem i radio 24syv tidligere på ugen, har han fået mellem 10 og 20 henvendelser fra patienter.
- Så mange plejer vi godt nok ikke at få. Det viser jo bare, at behovet er der, og at det er stort, siger han fredag til TV 2.
Hævder også at læger har spurgt
TV 2 har ikke kunnet verificere, at Svend Lings har fået de omtalte henvendelser, men ifølge den pensionerede overlæge kommer de ind med stor hyppighed, og han fortæller desuden, at han har hørt fra tre lægekolleger.
Er det, fordi de også vil til at yde assisteret selvmord?
- Hvorfor skulle de ellers spørge, svarer han retorisk.
Svend Lings' metode er, at han udskriver recepter til sig selv og derefter udleverer de dødelige piller til patienter, der ønsker at dø. Hvis hans grænse for at udskrive medicin til sig selv er nået, får han kolleger til at hjælpe ham.
Svend Lings oplyser desuden, at det selskab han er med i, hvor der ifølge ham er otte yderligere læger, der ikke ønsker at stå frem, måske bliver lidt mindre. To af kollegerne er ikke så glade for den megen medieomtale.
- De andre er meget skræmte. De er jo stadig erhvervsaktive.
- Vi snakker sammen næsten hver dag, men vi er ikke aktive med at hjælpe lige nu. Men vi er aktive i medierne med at få aktiv dødshjælp udbredt, siger han.
Urimeligt valg at stille folk over for
Svend Lings' udmelding har for alvor sat gang i debatten om aktiv dødshjælp. Der er lavet en Facebookgruppe, der støtter ham, mens andre er meget kritiske. Det gælder blandt andet gruppen 'Ikke død endnu', som er stiftet af fem personer med forskellige sygdomme, der kæmper imod aktiv dødshjælp.
- Det er en dårlig idé, fordi man går ind og vurderer, hvornår et liv er værd at leve. Det kan man ikke, siger en af stifterne, Ditte Guldbrand Christensen, der selv lider af muskelsvind.
Hun understreger, at man ikke kan bede folk, der netop har fået en meget alvorlig diagnose eller på anden måde er i krise, om at tage stilling til, om de vil leve videre.
- I den situation kan man ikke træffe den beslutning. Når døden bliver en mulighed, tvinger man folk til at overveje det. Folk, der måske er deprimerede eller i chok.
- Når man er i så forfærdelig en situation, er det vigtigt, at samfundet siger, at dit liv er værd at leve. Når det forsvinder, stiller man folk over for et helt urimeligt valg, siger Ditte Guldbrand Christensen.
Han understreger, at han aldrig tidligere har udskrevet dødelige doser medicin til patienter, før Svend Lings for et par år siden bad en gammel kollega om hjælp.
- Det er min opgave som læge
Da Svend Lings mistede sin autorisation, udskrev Frits Schjøtt ad to omgange medikamentet Fenemal i så store doser, at det ville kunne tage livet af patienten.
- Jeg skrev et par recepter ud med et par måneders mellemrum. I det ene tilfælde ordinerede jeg det til mig selv, og Svend Lings hentede medicinen og gav det til patienten. I det andet tilfælde udskrev jeg det til patienten selv. Da havde jeg en enkelt samtale med patienten for at høre, om han var ved sine sansers fulde fem, siger den pensionerede og nu sigtede læge.
Ikke i nogle af tilfældene mødte Frits Schjøtt patienterne fysisk.
Har assisteret ved 10 selvmord: Nu er han politianmeldt
Fyns Politi bekræfter, at man har modtaget en politianmeldelse af den pensionerede overlæge Svend Lings, der har hjulpet flere patienter med at dø.
Den pensionerede overlæge Svend Lings, der fortæller, at han har assisteret flere end 10 patienter med deres selvmord, er nu blevet politianmeldt.
Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.
- Fyns Politi kan bekræfte, at der tirsdag den 21. februar 2017 er kommet en anmeldelse i sagen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Mindst ni læger har brudt loven
Svend Lings er medlem af gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp, som arbejder for at lovliggøre assisteret selvmord i Danmark, hvor patienten selv tager sit eget liv med assistance fra en læge, der leverer de dødelige midler.
Alle ni læger i gruppen har hjulpet kronisk syge patienter med at dø – også selvom det er et brud på den danske lovgivning.
- Det kan godt være, at jeg må i fængsel. Det, jeg kan blive udsat for, er jo ingenting i sammenligning med det, som de mennesker, der ligger og lider, bliver udsat for, fortalte Svend Lings tirsdag til TV 2.
Ingen detaljer fra politiet
Siden tirsdag har politiet undersøgt sagen, men vil på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvad undersøgelsen går ud på – eller hvilke paragraffer der indgår i overvejelserne.
- Politiet har ikke yderligere kommentarer til sagen, og politiet kan heller ikke sige noget om, hvornår undersøgelsen vil være afsluttet, står der i pressemeddelelsen.
- Det er min opgave som læge, at jeg med min sagkundskab kan hjælpe folk til at sove ind og få sit ønske opfyldt. Jeg bryder ikke loven for sjovs skyld. Jeg gør det, fordi Holland, Schweiz og flere andre civiliserede lande har regler om assisteret selvmord, og det bør vi også have i Danmark, mener Frits Schjøtt.
Kan dele en fængselscelle
Ifølge Radio 24/Syv er Frits Schjøtt blevet sigtet for "at have udskrevet medicin til andre, velvidende at medicinen skulle bruges i selvmordshensigt". Radioen skriver også på sin hjemmeside, at Styrelsen for Patientsikkerhed vil fratage lægen autorisationen, fordi han "er til fare for patientsikkerheden".
Den sigtede læge fortryder dog ikke, at han har overtrådt loven.
- Jeg har talt med Svend Lings om, at vi kan dele celle, hvis vi bliver dømt.
Det kan give op til fire års fængsel at hjælpe til ved selvmord.