Flertal og protester mod udrejsecenter: Minister indkalder partier til møde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mattias Tesfaye indkalder udlændingeordførere til møde om udrejsecenteret på Langeland, efter protester.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indkalder partiernes udlændingeordførere til møde om udrejsecenteret på Langeland. Det viser en mail fra ministeren, som TV 2 er i besiddelse af.
Nabo satte sit hus til salg en halv time efter nyheden om nyt udrejsecenter
Der er bekymring og utryghed blandt de lokale, efter nyheden om at kriminelle udlændinge fremover skal placeres på Langeland.
Hvis det ikke var for bladene på træerne, kunne han se derover fra sin have.
Kim Hansen er nabo til det tidligere asylcenter Holmegård på det sydlige Langeland, og han er derfor både bekymret og frustreret over nyheden om, at regeringen vil placere et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge netop her.
- Jeg frygter det værste. Det er jo hårdkogte kriminelle, og man ved ikke, hvad de kan finde på. Jeg synes ikke, det er betryggende, at de kommer herned og kan færdes frit omkring, siger han.
Den 59-årige førtidspensionist har boet i huset lidt uden for Bagenkop i 35 år, men udsigten til at få kriminelle udlændinge som naboer er mere, end han kan rumme.
Derfor gik der kun en halv time, fra han fik nyheden onsdag morgen, til han ringede til en ejendomsmægler for at få huset sat til salg.
Beslutningen er taget, og mægleren kommer forbi på tirsdag i næste uge.
- Så må vi se, om der er nogen, som vil købe det nu, siger Kim Hansen.
Sat i kattepine
Morgenen igennem har han været i tæt kontakt med de andre beboere på Gulstavvej, hvor Holmegård ligger.
Som noget af det første ringede Kim Hansen onsdag morgen ind til sin 74-årige nabo Erik Bøgh Christiansen, som han deler have med. Heller ikke her er nyheden blevet vel modtaget.
- Det er jo den hårde kerne, der kommer. Jeg bliver nervøs bare ved tanken, siger han.
Erik Bøgh Christiansen har boet i området hele sit liv. Han er opvokset i bygningen på den anden side af vejen, og de seneste 30 år har han haft hjemme i det lille hus, som nu bliver nærmeste nabo til udrejsecenteret.
Faktisk kan man ikke undgå at passere lige forbi huset, hvis man skal fra udrejsecenteret og ind til Bagenkop, der ligger få kilometer derfra.
Derfor vil Erik Bøgh Christiansen nu også væk fra området. Men ligesom sin nabo er han bange for, at det kan blive svært at komme af med huset.
- Det er bare blevet trukket ned over hovedet på os. De har virkelig sat os i en kattepine, siger han.
- Jeg kan forstå, at flere partier har holdninger til placeringen af et nyt udrejsecenter - jeg vil derfor gerne indkalde til møde om dette i Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver Mattias Tesfaye.
Mødet vil finde sted på tirsdag klokken 19.
Tingene har udviklet sig i hastigt tempo, efter at partierne i blå blok torsdag stillede et beslutningsforslag om at stoppe placeringen af udrejsecentret på Langeland. De blå partier stod samlet om at kræve forhandlinger med regeringen.
Kort efter meddelte regeringens støtteparti SF, at man var parat til at støtte forslaget. Dermed vil regeringen komme i mindretal i sagen.
- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé at placere et udrejsecenter for personer på tålt ophold på Langeland. Det er som udgangspunkt noget regeringen bestemmer, men hvis vi skal stemme om en placering på Langeland, så stemmer vi selvfølgelig nej, sagde SF's udlændingeordføerer Carl Valentin til Ritzau.
Regeringen har som udgangspunkt selv mulighed for at bestemme placeringen af udrejsecenteret. Og selv om SF ender med at stemme for blå bloks beslutningsforslag, så er regeringen ikke forpligtet til at følge resultatet af afstemningen, da der alene er tale om et beslutningsforslag.
Carl Valentin betegnede det dog som "meget arrogant", hvis regeringen ikke vil lytte til flertallet og indkalde til forhandlinger. Det gør Mattias Tesfaye så nu.
Det er dog fortsat uklart, om det vil betyde, at udrejsecentret igen skal finde en ny placering.
Regeringen har nemlig allerede købt det tidligere asylcenter Holmegaard på Langeland til formålet. Samtidig har statsminister Mette Frederiksen flere gange fastslået, at de afviste kriminelle udlændinge skal flyttes til et nyt udrejsecenter væk fra Kærhovedgaard i Midtjylland, hvor de i øjeblikket bor.
Partierne i blå blok peger på øen Lindholm i Stege Bugt som den bedste løsning. Det afviser SF dog:
- Jeg synes stadig, at Lindholm-ideen er tåbelig, og den er dobbelt så dyr, som det regeringen har præsenteret. Så det er heller ikke noget, vi er tilhængere af. Men vi er klar til at se på alternative muligheder og have en drøftelse med regeringen om det, siger Carl Valentin.
Dermed er der i øjeblikket ikke et klart flertal for nogen placering.
SF's borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen, siger nej til at få udrejsecentret placeret tæt på koldkrigsmuseet Langelandsfortet i Bagenkop og de vilde heste, der er nogle af Langelands største turistattraktioner.
Placeringen vil gå ud over turismen og skabe utryghed for borgerne på Langeland, lyder det fra SF. Carl Valentin er dog på nuværende tidspunkt ikke parat til at pege på alternative placeringer.
Det normalt loyale støtteparti er ikke parat til at tage det næste skridt og udløse et valg på sagen, hvis S-regeringen holder fast i placeringen på Langeland, fastslår Carl Valentin.