Nabo satte sit hus til salg en halv time efter nyheden om nyt udrejsecenter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er bekymring og utryghed blandt de lokale, efter nyheden om at kriminelle udlændinge fremover skal placeres på Langeland.
Hvis det ikke var for bladene på træerne, kunne han se derover fra sin have.
Kim Hansen er nabo til det tidligere asylcenter Holmegård på det sydlige Langeland, og han er derfor både bekymret og frustreret over nyheden om, at regeringen vil placere et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge netop her.
- Jeg frygter det værste. Det er jo hårdkogte kriminelle, og man ved ikke, hvad de kan finde på. Jeg synes ikke, det er betryggende, at de kommer herned og kan færdes frit omkring, siger han.
Udenlandske håndværkere bor ulovligt på byggeplads:
- Det skal stoppe omgående
Udenlandske håndværkere på et større byggeprojekt i Langeskov bor ulovligt på byggepladsen. Politiker og fagforbund vil have stoppet byggeriet omgående.
Det tidligere rådhus i Langeskov og nabobygningen, der tidligere var en Rema 1000-forretning er lige nu i fuld gang med at blive ombygget og omdannet til nye seniorboliger.
Men flere af håndværkerne bor ulovligt i ni skurvogne på byggepladsen.
Det viser en mailkorrespondance mellem Byggesagskontoret i Kerteminde Kommune og 3F Østfyn, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Det er bygge- og boligudlejningsfirmaet Grønnely, der står bag projektet i Langeskov. Men Kerteminde Kommune har ikke givet tilladelse til, at håndværkere kan bo på byggepladsen, som det ellers er påkrævet.
- Det skal stoppe omgående. Der skal ikke bo mennesker i skurvogne på byggepladsen, når der ikke er givet tilladelse til det, siger Jesper Hempler (SF), der er formand for Miljø- natur- og teknikudvalget i Kerteminde Kommune.
Også borgmesteren vil have orden i tilladelserne ved byggepladsen i Langeskov.
- Det skal man selvfølgelig ikke, og hvis der er nogen der alligevel gør det, så skal det stoppe, siger Kasper Ejsing Olesen (S).
Samme holdning har Tonny Fejerskov, der er formand for 3F Østfyn. Det er dem, som har henvendt sig til Kerteminde Kommune.
- Normalt er det sådan, at hvis du har gang i noget byggeri eller beboelsesforhold, som ikke er godkendte, så bliver alt sat i bero, forklarer Tonny Fejerskov.
Ifølge Tonny Fejerskov kommer er en del af håndværkerne fra Rumænien, mens der muligvis også bor polakker i vognene.
"Arbejder på at lovliggøre forhold"
3F Østfyn skrev til Kerteminde Kommune mandag den 10. maj, og fik svar en uge senere den 17. maj. Her fremgår det, at Kerteminde Kommune ikke har valgt at sætte sagen i bero.
I mailsvaret fra Byggesagskontoret til 3F Østfyn står der blandt andet:
Kerteminde har ikke givet tilladelse til beboelsesvognene, vi er bekendt med sagen og arbejder på at få lovliggjort forholdene. Ejer er bekendt med at det ikke er lovligt og ansvaret er derfor alene hans hvis der skulle ske noget.
Men den går ikke, lyder det fra 3F.
- I min optik kan man simpelthen ikke give bygherren ansvaret for at bo ulovligt. Sker der noget og håndværkerne for eksempel brænder inde, så er Kerteminde Kommune ikke fritaget for ansvaret, bare fordi de har sagt det til bygherre. De skal stoppe ulykken, før den sker. Og det kan de. De har magten til at sige, at de ikke må bo der, siger Tonny Fejerskov.
Overvejer politianmeldelse
Kerteminde Kommune har nu givet et påbud til Grønnely om at få bragt forholdene omkring den manglende tilladelse i orden.
Det kan enten ske ved at få tilladelsen fra kommunen, finde andre overnatningsmuligheder for håndværkerne eller sætte arbejdet i bero indtil tilladelsen er på plads.
3F Østfyn og udvalgsformand Jesper Hempler vil have arbejdet stoppet indtil tilladelsen er på plads. Men den vej mener borgmester Kasper Ejsing Olesen ikke, man skal gå.
- Jeg synes ikke, det giver mening at stoppe byggeriet indtil tilladelsen er på plads. Men vi skal have en hurtig opfølgning på sagen, og hvis det derefter ikke er i orden, skal der handles, fortæller Kasper Ejsing Olesen.
Men det er ikke nødvendigvis nok for Jesper Hempler.
- Der er givet et påbud, men jeg synes godt, man kan overveje om der skal komme en politianmeldelse. Det er det hårdeste skridt, vi kan tage, fortæller Jesper Hempler.
TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med ejerne bag Grønnely, men det har ikke været muligt.
Den 59-årige førtidspensionist har boet i huset lidt uden for Bagenkop i 35 år, men udsigten til at få kriminelle udlændinge som naboer er mere, end han kan rumme.
Derfor gik der kun en halv time, fra han fik nyheden onsdag morgen, til han ringede til en ejendomsmægler for at få huset sat til salg.
Beslutningen er taget, og mægleren kommer forbi på tirsdag i næste uge.
- Så må vi se, om der er nogen, som vil købe det nu, siger Kim Hansen.
Sat i kattepine
Morgenen igennem har han været i tæt kontakt med de andre beboere på Gulstavvej, hvor Holmegård ligger.
Se vinge falde af: Vindmølle brænder i Dreslette
En vindmølle er brudt i brand i Dreslette. Den får med al sandsynlighed lov til at brænde ud det meste af natten.
Opdatering
-
Vagtchef ved Fyns Politi Henrik Strauss oplyser onsdag aften, at vindmøllen får lov til at brænde ud hele natten. - Hjemmeværnet vil være til stede for at sikre sig, at folk ikke kommer for tæt på, for der kan falde store stykker ned, siger han. Torsdag morgen kommer en tekniker til stedet og kigger på vindmøllen for at vurdere, hvad der videre skal ske.
Onsdag eftermiddag er både politi og brandvæsen kørt til Dreslette, hvor en vindmølle er brudt i brand.
Politiet på stedet er netop nu ved at danne sig et overblik over situationen.
- Den kører ikke, og det gør alt andet lige arbejdet noget nemmere, lyder det fra vagtchef ved Fyns Politi Henrik Strauss.
Vindmølle brænder ud
Dele af vindmøllen er allerede faldet af, og beredskabet overvejer, hvordan branden skal slukkes.
- Første melding er, at den får lov til at brænde ud, men vi ser tiden an - også hvor meget det kommer til at ryge, siger Henrik Strauss.
Vagtchefen oplyser, at ingen er kommet til skade. Til gengæld er beboerne i tre nærliggende ejendomme blevet bedt om at gå indendøre og lukke både døre, vinduer og ventilationer.
Som noget af det første ringede Kim Hansen onsdag morgen ind til sin 74-årige nabo Erik Bøgh Christiansen, som han deler have med. Heller ikke her er nyheden blevet vel modtaget.
- Det er jo den hårde kerne, der kommer. Jeg bliver nervøs bare ved tanken, siger han.
Erik Bøgh Christiansen har boet i området hele sit liv. Han er opvokset i bygningen på den anden side af vejen, og de seneste 30 år har han haft hjemme i det lille hus, som nu bliver nærmeste nabo til udrejsecenteret.
Faktisk kan man ikke undgå at passere lige forbi huset, hvis man skal fra udrejsecenteret og ind til Bagenkop, der ligger få kilometer derfra.
Derfor vil Erik Bøgh Christiansen nu også væk fra området. Men ligesom sin nabo er han bange for, at det kan blive svært at komme af med huset.
- Det er bare blevet trukket ned over hovedet på os. De har virkelig sat os i en kattepine, siger han.