Forslag skudt ned: Udrejsecenter kommer ikke til Langeland
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et center for udviste børnefamilier kommer ikke til Langeland, som borgmesteren ellers havde håbet på.
Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) får ikke sit ønske om et udrejsecenter for personer på tålt ophold og afviste asylansøgere placeret på Langeland imødekommet.
I stedet skal børnefamilier fra Udrejsecenter Sjælsmark flyttes til Center Avnstrup i Lejre. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
- Jamen, jeg vil blot sige tillykke til Lejre. Jeg er sikker på, at de vil kunne løse opgaven på fremragende vis, siger Tonni Hansen.
Lukningen af Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm blev besluttet af regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der i stedet vil etablere et nyt center for udviste børnefamilier. Det skal ske i løbet af 2020.
Borgmester vil have udviste børnefamilier til Langeland
Afviste asylansøgere skal til Langeland, når Udrejsecenter Sjælsmark lukker i 2020. Det mener borgmester Tonni Hansen (SF), der tager sagen op i byrådet.
Når mennesker på tålt ophold og afviste asylansøgere ikke længere skal opholde sig på det omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark, skal de måske flytte til Langeland.
Det håber Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), der vil drøfte mulighederne for placering af et udrejsecenter på Langeland med kommunalbestyrelsen.
- Det primære for mig er, at vi kan gøre noget for de her familier. Jeg ved fra tidligere, at langelænderne engagerer sig i familierne, der flytter hertil, siger han og fortsætter:
- Det sekundære er, at der vil være nogle arbejdspladser i at få et center eller få dem placeret i nogle hjem heromkring.
Lukningen af Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm blev besluttet af regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der i stedet vil etablere et nyt center for udviste børnefamilier. Det skal ske i løbet af 2020.
Skandalesager spøger
Fra 2011 til henholdsvis 2016 og 2017 stod Langeland Kommune for driften af Børnecenter Tullebølle og Asylcenter Holmegård, der blev lukket på grund af flere sager om seksuelle overgreb på asylansøgere og ledelsesmæssige problemer.
Men ifølge borgmester Tonni Hansen er der ingen grund til at frygte, at historien gentager sig. Denne gang ville det ikke være kommunen, der skulle drive centeret, men en operatør, som staten udpeger.
- Hvis man fra ministeriet eller andre operatørers side ønsker det, så går vi selvfølgelig gerne i dialog. Og ja, vi har kapacitet til at kunne løfte den her opgave for de her børn, siger han.
Han mener, at roen og lokalsamfundene på Langeland vil skabe en tryg tilværelse for særligt børnene på et muligt udresecenter.
- De skal have undervisning, og de skal kunne dyrke deres fritidsinteresser. Det er der, jeg mener, vi som lokalsamfund kan hjælpe, siger Tonni Hansen.
Men ikke alle deler den opfattelse, og idéen om et udrejsecenter på Langeland er ikke en, kommunalbestyrelsesmedlem Kim Welcher (DF) bryder sig om.
- Vi har brugt to år nu på at komme af med det skidte ry, vi har fået. Folk har ligesom glemt det, og så gudhjælpemig starter han (borgmesteren red.) det hele forfra, siger Kim Welcher.
- Det vil give store udfordringer. Vi snakker om mennesker, der er dybt frustrerede. De er flygtet hertil og har været her i en årrække og har fået afslag på asyl, fortsætter han.
Uenighed om økonomien
Tonni Hansen håber, at et udrejsecenter vil kunne skabe arbejdspladser og øget omsætning på Langeland.
- Man ser typisk, når man flytter sådan nogle jobs, at der er en hel række medarbejdere, der ikke flytter med. Derfor ansætter man lokalt. Det vil selvfølgelig også ske her, siger han.
Men det kalder Kim Welcher for "noget frygteligt sludder".
- Hvis vi skal tjene penge på det her, så skal folk bosætte sig på Langeland, og det gør de ikke ved noget, der er så usikkert som et udrejsecenter, siger han.
Det er regeringen, der skal beslutte, hvor et nyt udrejsecenter skal placeres.
TV 2/Fyn har forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S), men han har ikke ønsket at stille op, da beslutningen om, hvor udrejsecentret skal placeres, endnu ikke er truffet.
På den baggrund luftede Tonni Hansen et ønske om, at det center kunne blive placeret på Langeland. Borgmesteren argumenterede med, at et udrejsecenter vil kunne skabe arbejdspladser og øget omsætning på Langeland.
Men sådan kommer det altså ikke til at gå.
- Jeg er sikker på, at vi havde kunnet tilbyde gode tilbud til familierne på centeret, men vi kom aldrig i dialog med ministeriet om vores tilbud. Men så finder vi bare på noget andet på Langeland, og vi har jo ikke mistet noget i denne omgang, siger borgmesteren.
Asylcenter lukker: Langeland mister arbejdspladser
Lukningen af Asylcenter Holmegaard har konsekvenser for erhvervslivet. På Humble Skole mister 17 ansatte jobbet.
Det er ikke længe siden, Asylcenter Holmegaard var fyldt med beboere. Nu arbejder medarbejderne på at tømme alle værelserne, efter den sidste asylant har forladt centeret.
Det gør ondt på de få, der er tilbage.
- Det er ligesom at få revet sin ene arm af. Det har fyldt så meget i ens liv, så det bliver et stort savn, fortæller Torben Bendix, der er netværkskoordinator på asylcentret.
Skidt for erhvervslivet
Dagli'Brugsen i Humble var nabo til en af øens asylcentre. Og her kan man mærke, at asylanterne ikke længere bor i nærheden.
Ifølge personalet er der ikke nær så mange kunder, som der var for blot et år siden.
Og på Humble Skole er gangene blevet øde, efter 85 elever har forladt skolen.
- Det kan mærkes. En af konsekvenserne er, at færre børn giver behov for færre personale, udtaler Merete Borch, der er skoleleder på Humble Skole.
Derfor har hun været nødt til at fyre i alt 17 ansatte.
Kæmpe tab af skattekroner
- Der kommer til at mangle en del arbejdspladser rundt omkring. Både for mange af de lokale, men også alle dem, der kommer fra Svendborg-siden af, siger Nikolaj Jørgensen, der er uddeler i Dagli’Brugsen Humble.
Og Torben Bendix, netværkskoordinator på Asylcenter Holmegaard, mener, at asylcenterets lukning er et tab for både lokale handlende og for kommunen.
- Det er et kæmpe tab af skattekroner. Det er et indtægtstab for de lokale. Det har holdt rigtig mange mennesker beskæftiget, siger han.
På asylcenteret prøver de ansatte at se lyst på fremtiden, selvom de nu skal ud og lede efter nyt job. I mellemtiden har de selskab af asylcentrets sidste fem beboere, der bliver flyttet til Bornholm en af de nærmeste dage.
Fra 2011 til henholdsvis 2016 og 2017 stod Langeland Kommune for driften af Børnecenter Tullebølle og Asylcenter Holmegård, der blev lukket på grund af flere sager om seksuelle overgreb på asylansøgere og ledelsesmæssige problemer.
Center Avnstrup ved Lejre fungerer i dag som hjemrejsecenter, hvor der indkvarteres afviste asylansøgere.
Fra foråret 2020 vil det kun fungere som center for børnefamilier uden lovligt ophold i Danmark.
Løsningen kommer i kølvandet på en politisk forståelse mellem regeringen og støttepartierne, der i november blev enige om, at børnefamilierne på Sjælsmark skulle tilbydes at flytte ud senest i april 2020.