Statsministeren vil sætte alle kommuner fri: Forsøgskommune har efter et år ingen erfaring at dele ud af

Langeland Kommune har taget del i frikommune-forsøg, som statsministeren nu vil give samtlige kommuner muligheden for. Men forsøgskommunen er ikke nået langt nok til at videregive erfaring.

I sin tale ved Folketingets åbning i 2020 foreslog statsministeren et forsøg, hvor syv kommuner skulle sættes fri for statslige reguleringer og flere regler på forskellige velfærdsområder.

I blandt de syv forsøgskommuner er Middelfart og Langeland. 

quote Vi er ikke så langt i processen, at vi kan komme med en masse gode råd og idéer til de andre kommuner

Winni Kielstrup Hansen, SF, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Langeland Kommune

På Langeland fik kommunen lov til at bestemme mere på ældreområdet. Friheden betyder, at det kun er helt nødvendige ting, som medicinregistrering og andre grundlæggende regler, kommunen er bundet af.

Mangler råd at give videre

Men selvom de i Langeland Kommune har haft omkring et år til at kreere den ældrepleje, de ønsker, er de særligt på grund af corona og de medfølgende restriktioner ikke noget særlig langt.

Alligevel meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) i årets nytårstale, at alle kommuner nu skal have samme mulighed.

Det ærgrer Winni Kielstrup Hansen fra SF, der er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Langeland Kommune, at forsøgskommunerne ikke får mere tid til at prøve ting af. 

- Vi er ikke så langt i processen, at vi kan komme med en masse gode råd og idéer til de andre kommuner, forklarer hun.

Både formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Langeland Kommune og centerchef ved Lindelse Plejecenter fortæller, at de som forsøgskommune ikke er noget særlig langt.
Både formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Langeland Kommune og centerchef ved Lindelse Plejecenter fortæller, at de som forsøgskommune ikke er noget særlig langt.
Foto: William Lorentzen

Klar til at sende forslag ud i virkeligheden

Formanden fortæller, at kommunen har indhentet forslag fra medarbejderne, og at det nu er nogle af de forslag, der skal ud i kommunen og prøves af.

- Det, vi arbejder på nu, er at få det (forslagene, red.) implementeret i små områder af kommunen, så vi ikke prøver noget af i hele Langeland Kommune på én gang. Nu prøver vi noget af i en hjemmeplejegruppe nordpå eller på et plejecenter sydpå, siger Winni Kielstrup Hansen.

Centerleder på Lindelse Plejecenter, Tina Vohnsen beretter også om et langsomt fremadgående forsøg, men hun er både glad for, at hendes egen kommune er blevet frisat, og at andre kommuner nu også får muligheden.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er et tungt område både på dokumentationsdelen, organiseringen og så videre, siger hun.

quote Vi drømmer om mere tid, til det vi er gode til

Stine Dam, SOSU-assistent, Lindelse Plejecenter, Langeland Kommune

Drømmer om en gåtur

Og netop det med mindre dokumentation er et af forslagende fra de ansatte. Derudover er der kommet ønsker om mere selvbestemmelse i de forskellige teams, og at det er de samme hold, der kommer ude hos borgerne.

Social- og sundhedsassistenten her håber, at hun får mere tid sammen med beboerne på Lindelse Plejecenter.
Social- og sundhedsassistenten her håber, at hun får mere tid sammen med beboerne på Lindelse Plejecenter.
Foto: William Lorentzen

En af de ansatte, der håber, at ovenstående forslag bliver virkelighed, er Stine Dam, der er SOSU-assistent på Lindelse Plejecenter. Hun drømmer om at kunne have tid til at gå en tur med beboerne.

- Den massive dokumentation skal vi jo ikke af med. Den er nødvendig i vores arbejde for at sikre os og vores beboere, men der er ikke behov for, at vi dokumenterer givet medicin to eller tre steder. Så vi drømmer om mere tid, til det vi er gode til, siger hun.

Alligevel et enkelt råd med på vejen

Selvom de konkrete forslag ikke har været ude i virkeligheden længe nok til at råd om, hvad der virker og ikke gør, kan gives videre til de andre kommuner, så har centerleder Tina Vohnsen alligevel et tip:

- Start med at få lavet nogle tydelige rammer om, hvad er det for en frisættelse, vi snakker om, siger hun.

- Inddrag medarbejderen, når I har sat rammen, men ikke før. Og lad være med at lade rammerne blive for vidde.

Oversigt

    Oversigt