Nytårsaftensdag fik borgmester Johannes Lundsfryd (S) sit første vaccinestik mod coronavirus. Det foregik på Plejehjem Skovgade i Middelfart, og det skete ifølge Middelfart Kommune, fordi alt personale var blevet tilbudt vaccinen først.
Vaccinen ville med andre ord være blevet smidt ud, hvis ikke borgmesteren trak ærmet op.
Men ifølge flere kilder på plejehjemmet, som TV 2 Fyn har talt med, blev den gruppe af personalet, der ikke var på vagt om morgenen nytårsaftensdag, ikke vaccineret.
- Der var mange i personalet, der ikke blev vaccineret den dag, siger en anonym ansat, som var sat på til en aftenvagt, og derfor ikke var til stede på plejehjemmet, da vaccinationerne startede om morgenen.
Fortryder vaccinen
Da Johannes Lundsfryd blev vaccineret, betragtede kommunen ham som en relevant person at vaccinere.
Borgmesteren har siden offentligt fortrudt, at han fik vaccinen, og i et opslag på Facebook beskrev han vaccinen som én, der ellers ville være gået tabt.
Det var også meldingen, da forvaltningen orienterede byrådet om sagen så sent som 23. marts. Her lød det, at alle beboere og det tilstedeværende personale blev vaccineret, og at "(...) øvrigt personale fra plejehjem, hjemmeplejen og sundhedsplejen blev tilbudt at modtage overskudsvacciner, og andre tilstedeværende blev tilbudt resterende overskudsvacciner.”
Ingen af de ansatte, som TV2 Fyn har talt med, tør stille op til interview med navn, fordi de frygter at miste deres job, da sagen involverer kommunens borgmester. Vi har accepteret at bringe deres side af sagen i anonymiseret form.
- Jeg kunne sagtens være kommet hen til plejehjemmet indenfor kort tid. Men der var ingen af os, der fik et opkald om, at der var ledige vacciner, siger medarbejderen.
Stort smitteudbrud kort tid efter
En uge senere blev en ansat syg med coronavirus. Og det spredte sig på plejehjemmet de næste dage. I midten af januar var 35 personer smittet. 19 ansatte og 16 beboere. Tre beboere døde med coronavirus.
Udbruddet betød, at flere af dem, der ikke havde fået vaccinen, måtte vente helt til marts med at få første stik.
Ifølge Middelfart Kommune var der både vaccinerede og ikke-vaccinerede blandt de smittede.
Alligevel undrer flere af de ansatte, som TV 2 Fyn har talt med, sig over, at byens borgmester fik del i overskudsvaccinerne, når de ikke gjorde.
- Vi ved det jo ikke, men hvis alle i personalet var blevet vaccineret, havde det måske ikke nået at blive så voldsomt. Det var et helvede for dem, der var på arbejde i de uger, og det var et helvede for os, der var syge. Mange var syge længe, og har måttet kæmpe med senfølger. Der er stadig kolleger, som ikke er helt ovenpå endnu. Samtidig føler vi, der ikke blev vaccineret, os skyldige over, at så mange blev syge, siger medarbejderen.
”En intens første dag”
Middelfarts social- og sundhedsdirektør Irene Ravn Rossavik vil ikke stille op til interview om sagen.
Vi har per mail spurgt hende til, hvordan det kan være, hun tidligere har sagt, at alle ansatte på plejehjemmet blev vaccineret, når en gruppe sosu'er siger noget andet.
”Udtalelsen indrammer en intens første dag med vaccinationer, hvor især de overskydende vacciner krævede hurtige beslutninger og handlinger fra det tilstedeværende personale, fordi de overskydende vacciner skulle bruges straks. På baggrund af erfaringerne fra første vaccinationsdag har vi efterfølgende haft frontpersonale stående klar til at modtage eventuelle overskudsvacciner, skriver hun.
Irene Ravn Rossavik påpeger, at alt tilstedeværende vagtsat personale havde fået tilbudt vaccinen, inden borgmesteren fik tilbuddet. Og at man havde til hensigt at vaccinere resten løbende.
”Det var for øvrigt aldrig planen, at hele personalet på et enkelt plejehjem skulle vaccineres indenfor kort tid, da bivirkninger ved store dele af personalet kunne udfordre driften af et plejehjem,” skriver hun.
Ved du mere?
Omkring smitteudbruddet i januar skriver Irene Ravn Rossavik:
”Coronavaccinen fra Pfizer er først effektiv efter 1-2 uger. Samtidig blev både vaccinerede og ikke vaccinerede ramt af udbruddet i Skovgade. Det er vores klare opfattelse, at man ikke kan sammenkæde udbruddet med fordelingen af vacciner 31. december 2020.”
Johannes Lundsfryd ønsker heller ikke at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar til TV 2 Fyn.
”Jeg blev som bekendt vaccineret den 31. december, hvilket jeg fortryder og har undskyldt. Dine spørgsmål lægger op til, at det skulle være en nyhed, at det var det vagtsatte personale, der blev vaccineret. Det har hele tiden været meningen, og det har både du og byrådet fået oplyst tidligere. Jeg kan derfor ikke bidrage med yderligere.”