Fynsk kommune ophæver afbrændingsforbud
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det landsdækkende afbrændingsforbud ophæves mandag i fem jyske kommuner og en enkelt fynsk.
Siden mandag den 2. juli har der været afbrændingsforbud i alle de seks kommuner, som Trekantområdets Brandvæsen kører i.
En af dem er Middelfart Kommune.
Blot to dage efter var afbrændingsforbuddet landsdækkende, og det knastørre sommervejr har fastholdt forbuddet hele sommeren.
Afbrændingsforbud: Overraskende få sigtelser
Både hos Beredskab Fyn og Fyns Politi er der tilfredshed og overraskelse at spore over antallet af overtrædelser af afbrændingsforbuddet.
Til Fyens.dk oplyser myndighedschef hos Beredskab Fyn, Michael Pedersen, at der har været tale om småbrande i de tilfælde, hvor forbuddet er blevet overtrådt og at der er rejst en sigtelse:
- Så jeg mener, at folk har taget forbuddet til sig. Det har generelt ikke været med vilje, at folk har overtrådt det, siger han til Fyens.dk.
Morten Bujakewitz, politiinspektør ved Fyns Politi, siger at det lave antal sigtelser overrasker ham:
- Jeg tror, at folk generelt har lyttet på, hvad vi har sagt, så forbuddet rent faktisk har virket, siger han.
Afbrændingsforbuddet trådte i kraft 6. juni. I alt 20 gange har Fyns Politi fået anmeldelser, og ifølge Fyens.dk har alle anmeldelserne ført til sigtelser.
Beredskab Fyn oplyser, at man til gengæld har fået ekstraordinært mange henvendelser fra folk, der har været i tvivl om, hvad de måtte og gerne ville være sikre på, at de ikke overtrådte afbrændingsforbuddet, skriver Fyens.dk.
Tændte stort bål
Men det er åbenbart ikke alle, der har hørt om afbrændingsforbuddet, der på grund af tørken stadig gælder for hele Danmark.
Så sent som mandag valgte en mindre virksomhed i det nordlige Odense, at samle en bunke affald midt på en tør græsplæne og sætte ild til det.
Bålet var tre meter i diameter, men det lykkedes at få slukket ilden, inden den spredte sig til bygninger og en nærliggende stubmark.
Men weekendens regnvejr får nu de første kommuner til at ophæve forbuddet.
Det er kommunerne, der er dækket af Trekantområdets Brandvæsen, der mandag klokken 17 får ophævet forbuddet.
- Ud fra en samlet vurdering af de nuværende vejrmæssige forhold, herunder tørkeindekset, ophæves afbrændingsforbuddet nu, oplyser beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen, mandag formiddag til TV SYD.
Trekantsområdets Brandvæsen dækker Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle Kommuner.
Resten af Fyn afventer
Beredskab Fyn kan endnu ikke sige, om de følger trop og ophæver forbuddet for resten af de fynske kommuner allerede mandag.
- Vi afventer, at DMI får opdateret sit tørkeindeks, da det er ud fra det, vi bedømmer, hvad vi gør. Vi kigger selvfølgelig også på, hvor meget det har regnet, men det er indekset, der indikerer, hvor tørt det er, siger myndighedschef Mikael Enevold Petersen.
Indekset ligger i de fleste fynske kommuner på otte eller ni ud af ti, og det skal ifølge myndighedschefen længere ned, før de ophæver forbuddet.
Afbrændingsforbud
Vær særligt opmærksom på:
• Smid ikke tændstikker, cigaretter eller lignende i naturen
• Undlad at parkere bilen i højt græs, fordi katalysatoren fra bilen kan antænde græsset
• Bruger du grill eller bålsted i privatehaver, så sørg for at have vand i nærheden (for eksempel vandflasker, spand eller haveslange)
• Når du hælder kul fra grillstarteren over i grillen, så vær opmærksom på, at der nemt kan spredes gnister
• Grillen må ikke forlades, før den er slukket
• Hvis du bruger engangsgrill, skal den stå på et ikke-brændbart underlag. Sluk grillen med vand, og husk også at køle området, den har stået på, ned med vand
• Hold øje med vinden, når du tænder åben ild - gnister flyver nemt i naturen
Undtaget fra forbuddet er:
• Brug af grill på etablerede bålsteder, på sanddækkede arealer ved strandene og på uantændeligt underlag (foreksempel flisebelagte pladser eller lignende), såfremt grillen ikke placeres i farlig nærhed af antændelige overflader.
• Brug af grill og bålfade med videre i private haver.
• Brandvæsenets øvelser
• Erhvervsmæssig udførelse af varmt arbejde, bortset fra brug af ukrudtsbrændere. Personer skal være uddannet indenfor brugen af udstyr, eller skal have gennemgået kurset varmt arbejde. Udførelse af varmt arbejde i nærheden af brandbar vegetation, skal ske under skærpet tilsyn.
Kilde: Beredskab Fyn
Seneste nyt fra dødsulykke:
- Hårdt og ubarmhjertigt, siger Fyns Politi om redningsaktion
To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.
TV 2 Fyn følger udviklingen.
Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.
Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Fem tips til at spare på varmen uden at fryse
Mens temperaturene efterhånden er encifrede udenfor, og efterårets kolde vinde blæser, tænder de fleste af os for radiatorerne indenfor. Men mange tjekker ikke om radiatorerne fungerer korrekt.
Det kan føre til en dyrere varmeregning.
- Når radiatorerne ikke fungerer optimalt, kan det føre til ineffektiv opvarmning og højere varmeregninger. Noget så simpelt som at lufte radiatorerne ud eller tjekke, om termostatventilerne virker, kan gøre en stor forskel og reducere både varmespild og forbedre effektiviteten, siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
Derfor deler energiselskabet nu fem tips til at sørge for en effektiv opvarmning af boligen:
Gode råd til effektiv opvarmning
Luft radiatorerne ud: Luftlommer reducerer effektiviteten og bør fjernes mindst én gang om året.
Tjek dine radiatorer regelmæssigt: Giv dine radiatorer et servicetjek et par gange om året – som f.eks. at tjekke, at termostatventilerne virker, som de skal.
Indstil varmeanlægget korrekt: Sørg for, at varmeanlæggets temperatur er korrekt indstillet i forhold til både din bolig og årstiden.
Isolér varmerør: Ved at isolere boligens vand- og varmerør kan du reducere varmetab og spare på energien.
Hold radiatorerne fri: Sørg for, at møbler og gardiner ikke blokerer varmen fra radiatorerne – det kan forhindre varmen i at sprede sig effektivt i rummet.
Designbutik uddeler millioner til medarbejdere
Designkæden Bolia, som blandt andet har en butik i Odense, har netop opnået et rekordsalg på 1,43 milliarder kroner i regnskabsåret.
Derfor har butikskæden besluttet at give butiksarbejderne del i overskuddet, og uddeler 7,6 millioner danske kroner til medarbejderne.
Bolia driver 92 butikker i hele verden og har over 600 medarbejdere.
Fyns Politi oplyser til DR, at man skal være forberedt på meget vand på vejene. Særligt på motorvejen ved Vissenbjerg er der angiveligt store mængder vand på kørebanen.
De store mængder regn skyldes ifølge DMI et lavtryk, som man i Holland har døbt Conall. Det har natten til torsdag bevæget sig ind over det sydlige Danmark.
Omkring klokken 6.30 i torsdag morgen har det allerede givet omkring 40 millimeter vand i det fynske.
Bander snyder politiet med selvdestruerende telefoner
Narkosælgere og bandekriminelle har fået et modtræk til politiets systemer, til at låse telefoner op. En telefon der hedder “Stellar”, som selvdestruerer hvis politiet forsøger at åbne den, markedsføres i chatgrupper for kriminelle, skriver Radar.dk.
De kriminelle kan også selv slette al data på telefonen ved fem tryk på power-knappen. Og skulle man risikere at blive fanget, så kan ens venner ‘fjern’-slette ens data via egne telefoner.
- I kombination med, at de kriminelle nok opererer i lande, hvor man ikke respekterer retskendelser, så kan det sætte politiet skakmat, siger Lene Wacher Lentz, der forsker i cybercrime og politiets digitale efterforskning på Aalborg Universitet.
Blæst giver udfordringer på flere fynske broer
Blæsende vejr fra morgenstunden udfordrer trafikken på flere broer på Fyn.
På Storebæltsbroen er vinden så kraftig, at man nægter køretøjer med trailere på under 2.500 kilo passage, oplyser Vejdirektoratets trafikinfo.
Også på Lillebæltsbroen og Svendborgsundbroen advares der mod kraftig blæst.
Det ventes at vinder løjer af ved middagstid. Kør forsigtigt på broer indtil da.