Iskold vinterferie: Børn hugger isskulpturer i Middelfart
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Middelfart stod dagen i isens tegn, da børn og forældre huggede isblokke om til isskulpturer med stor begejstring.
12-årige Erik Jespersen er taget hele vejen fra Bagsværd til Middelfart for at holde vinterferie med mormor. Og tirsdag stod dagen på en kølig oplevelse.
Han og mormor var nemlig taget på tur til KulturØen, hvor der skulle hugges isskulpturer med billedhuggeren Søren Cip Nielsen.
Lysshow, is-skulpturer og dinosaurer: Her er ti fynske vinterferieoplevelser
Der er mange muligheder for at få både kultur, natur og andre sjove oplevelser på Fyn i vinterferien.
Vinterferien er gået i gang, og efter to år med begrænsninger på oplevelser trænger både børn og voksne måske til at komme ud af huset.
Og så er det heldigt, at de 2.984 fynske kvadratmeter byder på alt lige fra vild natur til stor kultur og alverdens derimellem.
For at hjælpe dig lidt på vej har vi samlet ti ting, som man kan give sig til på Fyn i løbet af vinterferien, i særdeleshed for børn og barnlige sjæle.
Ti ting at lave i vinterferien på Fyn
1. Kom tæt på dyrene
Der er masser mulighed for at komme tæt på dyr over hele Fyn.
Odense Zoo byder både på nye dovendyr og lysaftener under overfladen, hvor hele zoo er oplyst i en lysrute. Her kan man blandt andet støde på koraller i forskellige farver og lysende gopler.
På Terrariet i Vissenbjerg kan man i vinterferien ikke kun se slanger og andre krybdyr. Mytologiske drager har nemlig indtaget terrariet. Gåderne kan løses alle dage i vinterferien fra kl. 10 til 16.
2. Mig og min by
På Middelfart Museum kan man lege sig gennem byens historie med den nyåbnede udstilling "Mig og min by". Man kan finde hemmelige skatte under jorden, gå på rov i butikker eller tage på besøg i små hjem, hvor børn bor med deres familier.
Udstillingen lægger op til, at voksne kan dele deres historier om dengang, da de var børn, mens børn kan udfolde fantasien på museet.
Udstillingen er åben alle dage fra 11 til 17 og har gratis entré.
3. Byg det i perler
Når Storms Pakhus i Odense åbner 16. februar kan man med fordel blande mad og drikke med en omgang perler.
Både onsdag, torsdag og fredag fra 11 til 16 er der perlepladeworkshop i bunden af pakhuset, hvor børn og barnlige sjæle kan få lov til at at udfolde sig kreativt med de populære hama-perler.
Og føler man sig lidt for gammel til perler, kan man den 17. februar kaste sig ud i en omgang champagne yoga fra 17 til 18 i pakhuset.
4. Cirkus i Odense
Hele vinterferien er der cirkus i Rosengårdcentret i Odense, når Enochs Cirkusshow tre gange om dagen far forestilling.
På Torvet i storcentret kan man opleve cirkusartister fra hele verden og se dem jonglere, køre på et-hjulede cykler og svinge sig under loftet.
Forestillingen kører klokken 11, 14 og 17 hver dag.
5. Tour de bog
Man kan altid sætte sig med en god bog i vinterferien, men hvis man vil udvide sin boglige horisont, er der flere muligheder.
Man kan f.eks. tage til Nyborg Bibliotek og lave sit eget bogejermærke, et såkaldt "ex libris", som er en personlig måde at tage ejerskab over sine bøger.
I gamle dage var det meget almindeligt, at privatpersoner og biblioteker satte et bogejermærke i bøgerne, så man altid kunne se, hvem der ejede bogen, når man lånte den ud.
Det foregår lørdag den 12. fra 10 til 13.
Og når man så har skabt sit eget ex libris, kan man passende tage på jagt efter nye bøger rundt på Fyn hos de såkaldte bogbytteskabe. Konceptet er enkelt - stil en bog, tag en bog.
6. Fortidens monstre findes i Svendborg
På Naturama skal man kigge sig godt for, for dinosaurerene er blevet sluppet løs på en ny udstilling.
Men bare rolig, der er 270 millioner år siden, at fortidens monstre bevægede sig rundt på kloden i permtiden, og det er naturligvis mekaniske dinosaurer på Naturama. Men, de kan både bevæge sig og sige lyde og er et besøg værd.
7. Lav isskulptur
Hvis permtiden ikke trækker, kan man få lov til at beskæftige sig med istidens helt store kæmpe; is.
På KulturØen i Middelfart kan alle børn fra syv år og op komme og lave deres egen is-skulptur den 15. februar.
Alle børn får en isblok, et sted at arbejde og værktøj til at bearbejde isen med med masser af kyndig vejledning undervejs. Der vil også være hjælp og vejledning undervejs i, hvordan man laver en flot skulptur.
Det koster 30 kroner at deltage, og man kan være med enten klokken 10, 11 eller 12, og der kan købes billetter på Middelfart Bibliotek.
8. Åben curling
Både den 15. og 17. februar er der åbent hus i Odense Curling Club, hvor man kan få lov til at prøve kræfter med OL-disciplinen.
Begge dage er der åbent fra 19.15 til 21.
9. Teatertosset
For de kulturelle er der teater på Fyn hele vinterferien.
- På Nørregaards Teater i Odense spiller "Frejas Flammer", der er en musikalsk børnekomedie om at kunne styre sin ild. Det foregår mandag den 14. februar klokken 10.00.
- På Bastionen i Nyborg kan man tirsdag opleve børneforestillingen "Orla Frøsnapper".
- På Danmarks Jernbanemuseum foregår skuespillet med MY-lokomotivet Morten og hans gode lokomotivvenner hver dag mandag til fredag.
10. Livredning og leg
Den 15. februar kommer TrygFondens LivredderPatrulje forbi Svendborg Svømmehal for at sætte gang i sjove vandaktiviteter, så man som barn og voksen kan lære af livrederne.
LivredderPatruljens besøg skal inspirere børn og voksne til at prøve kræfter med livredning for at øge sikkerheden og trygheden i vandet.
Det foregår i Svendborg Svømmehal tirsdag den 15. februar fra 9.30 til 11.30.
- Det er lidt svært, smiler Erik Jespersen, mens han bearbejder isblokken.
At hugge fine skulpturer i isen kræver lidt snilde, men for billedhuggeren er den en fornøjelse at se børnene arbejde.
- Jeg lærer dem bare at gå til, og jeg forsøger at undgå at påvirke dem for meget. Jeg sikrer mig bare, at de ikke skærer sig, smiler Søren Cip Nielsen, der årligt har 30 arrangementer med isblokke og børn ved navn Ice For Kids.
Bedst om sommeren
Selvom temperaturen tirsdag har ligget i den lunere ende, så er der stadig et dominerende vintervejr.
Det kan lyde mest optimalt at arbejde med is i mere koldt vejr, så forholder det sig faktisk ikke sådan.
- Det bedste tidspunkt er sådan 25 grader. Det er bare lækkert at stå ikke og fryse, når man står med noget, der er koldt. Så det er faktisk bedst om sommeren, forklarer Søren Cip Nielsen.
Processen er vigtig
Mens Erik Jespersen hugger løs i sin gennemsigtige isblok, handler det om at få fantasien til at flyde.
- Jeg ved ikke helt, hvad det skal blive til endnu. Forhåbentligt et eller andet, siger han.
Isblokkene er i en overkommelig størrelse, som giver mulighed for mindre skulpturer, og ikke de helt store, som man typisk vil tænke på, når man hører ordet isskulptur.
Zoo kommer med advarsel til gæsterne: - Man kan tydeligt se, dyrene har ondt
Det kan være hårdt for tarmen, hvis dyrene i zoo bliver fodret af gæsterne, der for ofte giver et stykke brød, selv om de ikke må.
Det er ikke tilladt at fodre dyrene i Odense Zoo, for det kan have fatale konsekvenser for dyrene, og de kan blive voldsomt syge.
Alligevel oplever personalet i den fynske zoologiske have, at nogle af gæsterne smider mad ind over indhegningen eller giver hestene en bid brød i mulen, og derfor advarer Odense Zoo gæsterne om lade være.
- Vi kan se, at den ene hest har det rigtig skidt. Enten står de bare stille og ser ud, som om de har ondt i maven, eller også ligger de simpelthen ned og har ikke lyst til at komme op. Man kan tydeligt se, at de har ondt, siger Bjarne Klausen, der er direktør i Odense Zoo.
Derfor er det farligt
Det har været småt med gæster i landets zoologiske haver på grund af den ene nedlukning efter den anden, men nu er gæsterne igen vendt tilbage til forlystelserne, og nogle få kan ikke lade være med at fodre dyrene.
- Når vi har set det nogle gange, er det klart, at det synes vi er en rigtig træls situation, primært for vores heste, selvfølgelig, siger Bjarne Klausen.
- Det er rigtig mange år siden, at man havde lov til at fodre dyrene i zoologisk have, forklarer zoo-direktøren.
Hvorfor er det så farligt at give en hest noget brød?
- Det er faktisk sådan med de fleste af de dyr, vi har, som er drøvtyggere eller er heste, at de vil hellere have det samme at spise hver eneste dag, end de vil have noget afvekslende, siger Bjarne Klausen.
- Når de får noget, de ikke er vant til, kan det gå helt galt med deres tarm, fortsætter han.
Gæsterne skal dog ikke være urolige for, om dyrene får mad. Det sørger dyrepasserne for.
- Nogen gange bliver det bare til små terninger, men det er ikke så vigtigt. Det er processen i det, siger Søren Cip Nielsen og forklarer, at det ikke gør så meget, at skulpturen ikke holder så længe.
Hos Erik Jespersen er der stadig ikke nogen synlig form på blokken, men der bliver gået til den med værktøjet.
- Den holder nok kun et par timer, smiler han.