Klimaaktivist før folkemøde: - Jeg er fucking frustreret
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Torsdag går tre dages klimafolkemøde i gang i Middelfart. Linda Frølund Hansen mener, at Middelfart praler for meget og handler for lidt.
Linda Frølund Hansen er ikke bare klimaaktivist, hun er også klar til klimafolkemøde i Middelfart - men hun synes kommunen praler lidt for meget med sit grønne image og handler for lidt.
- De har et kæmpe apparat, som de kan bruge til at kommunikere, at det er vigtigt at gøre sådan og sådan. Og at der er en klimakrise, siger hun.
Klimafolkemøde begynder torsdag: Se hvor meget CO2 borgerne i din kommune udleder
Middelfart Kommune er fra torsdag vært for årets store klimafolkemøde. Det betyder, at klimaet er på dagsordenen i Middelfart i tre dage træk.
Hvis du tror det er dem på den anden side af hækken, som presser udledningen af CO2 op, så tager du formentlig grueligt fejl. Så simpelt kan det nemlig ikke gøres op.
For mens de fynske kommuner, der har en stor andel af vedvarende energi kørende, kan noteres som dukse i det store fynske CO2-regnskab, så vender landsbrugs- og transportintense kommuner den tunge ende nedad.
Det kan konstateres forud for Klimafolkemødet i Middelfart. Klimafolkemødet åbnes torsdag og slutter lørdag.
I en rapport om det fynske klimaregnskab kan man se, hvor meget CO2 borgerne i den enkelte kommune er noteret for at udlede.
Duksene fra Odense og de andre
Her kan borgerne i Odense Kommune stå øverst på skamlen og pudse klima-glorien. Fyns største kommune har nemlig den laveste udledning per indbygger, men det kan blandt andet forklares med en lille andel landbrug, som skal fordeles på mange indbyggere.
Omvendt går det helt galt i klimafolkemødets værtskommune. Middelfart har nemlig sammen med Assens og Nyborg kommuner den største udledning af klimagasser per indbygger.
De meget lidt flatterende topplaceringer skal tilskrives store udledninger fra transport, som i denne forbindelse er den daglige trafik på blandt andet Fynske Motorvej E20.
Dyk ned i rapporten
I rapporten, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet Viegand Maagøe, fremgår det også, at Fyn er et repræsentativt billede af Danmark. Det betyder, at samlet set har Fyn den samme CO2-udfordring som resten af landet.
Således kommer udledningen af C02 hovedsaligt fra energi- og transportsektoren, som hver er noteret for 37 procent af CO2-udledningen på Fyn. Landbruget tegner sig for 22 procent.
Dykker man ned i energisektoren fylder elektricitet 55 procent, mens vejtransport tegner sig for 74 procent af transportsektorens CO2-udledning.
Dyk selv ned i tallene ved at hente disse bilag:
Ifølge Linda Frølund Hansen bør Middelfart Kommune, og især kommunens borgmester (Johannes Lundsfryd Jensen, red.), være mere ærlig om de ting, der ikke er lykkedes på klimaområdet.
- Det hjælper ikke noget, hvis vi allesammen sætter os derhjemme og tuder.
- Vi har brug for en der toner rent flag og siger prøv og hør venner: Nu bakker vi lige op om det her, og så bliver vi nødt til at vide, at det kommer til at koste os nogle ting i stedet for, at han hele står og siger, "jamen, der er håb, og det skal nok gå, og vi er også så grønne, og I kan bare fortsætte jeres dagligdag, vi skal have nogle flere erhvervsfolk hertil, og vi skal bare ud at pendle allesammen", siger Linda Frølund.
Professoren står bag aktivisten
Hun vil på de næste tre dages klimafolkemøde i Middelfart kæmpe for naturen og for klimaet.
Og det er ifølge klimaprofessor Sebastian Mernild, SDU, på høje tid at tage kampen op. Han er hovedforfatter på den seneste rapport fra FN's klimapanel.
Fortsætter vi som nu med udledning af CO2 vil kloden blive tre grader varmere i 2050.
Får vi til gengæld styr på CO2-udledningen så kan vi nøjes med to grader i temperaturstigning, er en af hans konklusioner.
Kommunens rygte er sat i spil
I Middelfart Kommune er klimaet ikke kun sat stævne på folkemødet. Klimaet er også højt på dagsordenen.
Men fjernvarme baseret på afbrænding af træflis og højhusbyggerier i stedet for skov går stik imod Middelfarts ellers gode rygte som klimakommune, mener Linda Frølund Hansen.
- Jamen, prøv at hør: vi har en skov, der virker. Vi skal have flest mulige træer. Hvorfor er det lige så vigtigt at få fældet det for at få flere mennesker til at bo her i vores kommune?
- Det er da fedt, at vi får nye penge i kommunen, men det hjælper bare ikke på sigt, hvis vores klode bare vælter, mener Linda Frølund.
Tårer og kram: Søren Købmand lukker efter mere end 70 år
Hylderne var næsten tomme, men alligevel var der masser af kunder på Søren Købmands sidste åbningsdag. Han og konen, Marianne, trækker sig tilbage efter fire årtier.
Da Søren Købmand søndag sendte den sidste kunde afsted, sluttede en æra for beboerne i Hunderupkvarteret og ikke mindst for familien bag Odenses ældste købmand.
Familien Rasmussen har drevet butikken på Sadolingade 131 siden 1947, og derfor bød dagen på både kram og tårer på begge sidder af disken.
- Det er svært, når vi har haft sådan et tæt forhold til vores kunder og været så lokale, siger Søren Rasmussen.
Først stod hans far 34 år bag disken, og derefter snuppede Søren Rasmussen 40 år. 33 af dem i selskab med sin kone, Marianne.
- Det var mit barndomshjem
Med en arbejdsuge på næsten 80 timer har en stor del af familiens liv fundet sted på Sadolinsgade.
Og det gælder også Søren og Marianne Rasmussens to børn, Peder og Christina.
- Selvom jeg hedder Christina, siger alle Søren Købmands datter, siger datteren, der i dagens anledning er kommet på besøg fra København.
Christina Rasmussen har siden hun var en lille pige haft sin daglige gang i butikken, hvor hun har betjent kunder, mens hun stod på en mælkekasse bag disken - akkurat som hendes egen far har gjort.
- Det er jo mit barndomshjem. Jeg har været flere timer her, end jeg har været hjemme, hvor vi bor. Så jeg synes, det er svært, siger Christina Rasmussen, der har svært ved at holde tårerne tilbage på den sidste åbningsdag.
Ulykkelige stamkunder
Det er ikke kun familien, der kommer til at savne dagligdagen i butikken. Også for kunderne er det en vemodig dag.
Stamkunden fru Bjerregaard på 100 år må også knibe en tåre med udsigt til, at Søren Købmand går på pension.
- Jeg er ulykkelig, og jeg kan slet ikke forstå, hvordan vi skal klare os fremover. Vi vil savne dem utrolig meget. Ikke alene for butikken, men for menneskene. De er helt unikke. Og nu tuder jeg, siger hun.
Også stamkunden Henrik Winther har blanke øjne.
- Jeg er kommet her fire-fem gange om ugen for at hente morgenbrød og cigaretter. Der er mange minder her, så det er sørgeligt. Og nu må du ikke spørge om for meget, jeg bliver helt rørt, siger han.
Afklaret med beslutningen
Selvom det er hårdt for både kunder og familien Rasmussen, er der også lettelse at spore efter mange års hårdt arbejde.
- Jeg tror, skuldrene falder længere ned, siger Marianne Rasmussen.
Og købmandsparret er da også afklaret med deres beslutning.
- Vi stopper på toppen. Vi stopper ikke, fordi der er nogen, der har bedt os om det. Vi stopper, fordi vi gerne vil nyde at kunne tage på eventyr, siger Marianne Rasmussen og kigger på sin mand, der nikker.
På de kommende tre dages klimafolkemøde vil man kunne høre flere klimasandheder fra klimaprofessoren Sebastian Mernild og, måske ikke mindst, fra klimaaktivisten Linda Frølund.
- Det der med at være ærlig, nu har jeg lige stået og undervist en tiendeklasse, og jeg fik sagt nogle ting, og jeg plejer at tale pænt, men jeg er fucking frustreret. De kiggede noget.
- Jeg er virkelig frustreret. Vi hører jo alle steder fra, at vi har et kæmpe problem. Men der er så få politikere som virkelig tør gå ud og sige, at vi skal gøre noget. Nu skal vi simpelthen kaste bolden op i luften og tænke på en ny måde, siger Linda Frølund.
Klimafolkemødet åbnes klokken 10.00 - klik her og se hele programmet
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen: