Klimafolkemøde begynder torsdag: Se hvor meget CO2 borgerne i din kommune udleder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Middelfart Kommune er fra torsdag vært for årets store klimafolkemøde. Det betyder, at klimaet er på dagsordenen i Middelfart i tre dage træk.
Hvis du tror det er dem på den anden side af hækken, som presser udledningen af CO2 op, så tager du formentlig grueligt fejl. Så simpelt kan det nemlig ikke gøres op.
For mens de fynske kommuner, der har en stor andel af vedvarende energi kørende, kan noteres som dukse i det store fynske CO2-regnskab, så vender landsbrugs- og transportintense kommuner den tunge ende nedad.
Hemmelig udgravning: 3.000 år gammelt danefæ fundet ved Ullerslev
Siden januar i år har arkæologer fra Østfyns Museer vidst, at der lå danefæ nedgravet på en mark ved Ullerslev. Torsdag begyndte udgravningen.
- Jeg har ventet på den her dag siden den 29. januar.
Sådan siger arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer, Malene Beck, til TV 2 Fyn.
Hun står på en mark ved Ullerslev. Sammen med hende er en gravko, to detektorførere og en gruppe arkæologer. I flere måneder har de vidst, at der lå rester af et offerfund fra bronzealderen, og nu kan de endelig begynde udgravningen.
I januar modtog Malene Beck et opkald fra den passionerede detektorfører Dennis Holm fra Aunslev. Han havde sammen med sin far, Børge Holm, fundet fragmenter fra flere kvindesmykker fra bronzealderen. Siden da har Malene Beck og hendes kollegaer holdt fundet hemmeligt for at sikre, at andre ikke ville komme dem i forkøbet med udgravningerne.
Konteksten er vigtig
Fundet bød blandt andet på 3.000 år gamle fragmenter fra et tidstypisk bæltesmykke. Men endnu vigtigere - det var muligt for arkæologerne at se, hvor offerfundet oprindeligt var blevet begravet.
- Det interessante for mig som arkæolog er konteksten. Jeg vil rigtig gerne have selve fundene, men når vi kan se, hvordan de oprindeligt har været gravet ned og i hvilken sammenhæng, giver det os en helt anden forståelse for fundet, siger Malene Beck.
En vellykket udgravning
Selvom forventninger til dagen på forhånd var store, udspillede den sig, som Malene Beck kunne have ønsket sig.
- Det har absolut været det udbytte, vi havde håbet på. Jeg havde håbet, vi ville finde det sted, det oprindeligt havde været gravet ned, og det har vi fundet.
Fundene på marken er danefæ, hvilket betyder, at de tilhører staten, og derfor skal fundene også indleveres til Nationalmuseet. Malene Beck, håber dog på, at fundene med tiden kan blive udstillet på Fyn.
Det kan konstateres forud for Klimafolkemødet i Middelfart. Klimafolkemødet åbnes torsdag og slutter lørdag.
I en rapport om det fynske klimaregnskab kan man se, hvor meget CO2 borgerne i den enkelte kommune er noteret for at udlede.
Duksene fra Odense og de andre
Her kan borgerne i Odense Kommune stå øverst på skamlen og pudse klima-glorien. Fyns største kommune har nemlig den laveste udledning per indbygger, men det kan blandt andet forklares med en lille andel landbrug, som skal fordeles på mange indbyggere.
Omvendt går det helt galt i klimafolkemødets værtskommune. Middelfart har nemlig sammen med Assens og Nyborg kommuner den største udledning af klimagasser per indbygger.
De meget lidt flatterende topplaceringer skal tilskrives store udledninger fra transport, som i denne forbindelse er den daglige trafik på blandt andet Fynske Motorvej E20.
Venstre-kandidat står frem med konkrete beskyldninger:
- Killerup har været decideret illoyal flere gange
Johnny Killerup har ifølge Venstre-kandidat kritiseret rådmand Christoffer Lilleholt åbent ved flere lejligheder.
Fredag i sidste uge udtalte politikeren Johnny Killerup til TV 2 Fyn, at han var klar til at iklæde sig borgmesterkæden i tilfælde af, at han fik flere personlige stemmer ved kommunalvalget end Venstres spidskandidat Christoffer Lilleholt.
Det fik politikeren smidt ud af partiet, og nu viser det sig, at det ikke er første gang, at Johnny Killerup har optrådt uforeneligt med Venstre i Odense. I hvert fald ikke, hvis man skal tro Venstres tredje mand på opstillingslisten, Nicolai Busch Bæhrenz.
- Jeg har set gentagne gange, at det har taget overhånd, og han har været decideret illoyal. Ikke bare for vores spids Christoffer (borgmesterkandidat Christoffer Lilleholt, red.), men også for os som hold, siger byrådskandidaten Nicolai Busch Bæhrenz (V) i et opsigtsvækkende interview til TV 2 Fyn.
Sagens hovedperson Johnny Killerup afviser fortsat over for TV 2 Fyn, at han er illoyal mod Venstre.
- Lad mig starte med at sige, at Nicolai er en dygtig og ung politiker. At han bliver sendt i byen af den etablerede kerne, er en del af gamet, siger Johnny Killerup.
Senest tirsdag i forrige uge overhørte den unge byrådskandidat, at det nu ekskluderede Venstremedlem afslørede partiets forhandlingsstrategi, som netop var vedtaget på et lukket møde, over for et byrådsmedlem fra et andet parti.
Ved samme møde spurgte en af byens erhvervsfolk Johnny Killerup, om der skulle gøres noget ved "ham pamperen" med henvisning til Christoffer Lilleholt, hvortil Johnny Killerup ifølge Nicolai Busch Bæhrenz svarede: "Ja, men ikke nu".
- Når jeg ser ham snakke med andre politikere fra byrådet og erhvervsmænd ude i byen og kritisere Christoffer så eksplicit, som han har gjort - det er ikke, hvad jeg anser som en holdspiller. Det må jeg bare sige, siger han.
Johnny Killerup afviser omvendt, at episoden til mødet nogensinde er fundet sted.
- Jeg kan kategorisk afvise de her påstande. Jeg tror, han har overfortolket og hørt nogle ting uden for sammenhæng, siger han.
Killerup betaler annoncer
Det er første gang 22-årige Nicolai Busch Bæhrenz stiller op til kommunalvalget, og den erfarne Johnny Killerup har derfor også været en stor støtte - indtil nu.
Blandt andet har Johnny Killerup tilbudt den unge byrådskandidat at betale for annoncer og andet i forbindelse med valgkampen.
- Han siger, at han rigtig gerne vil hjælpe, men at der også på et tidspunkt skal vælges side. Jeg ved ikke, hvor meget hjælp det er, hvis det kommer med en pris på den anden side. Jeg skal ikke lægge ord i munden på ham, men jeg tror helt sikkert, det drejer sig om ham eller Christoffer på et tidspunkt.
- Johnny tror, jeg kommer ind ved dette valg, og så handler det om at samle venner til en konstituering. Det tror jeg, han mener, når han siger, jeg skal vælge side, fortæller Nicolai Busch Bæhrenz.
Mængden af oplevelser
Fredagens interview med TV 2 Fyn var med andre ord blot en tilføjelse til en række hændelser, der endte med ekskludering af Johnny Killerup, der vendte hjem til dansk kommunalpolitik for to år siden efter 25 år i USA.
- Det er mængden af oplevelser og ikke bare en enkelt ting, der gør udslaget. Når han skader partiet, som han gør ved at være så illoyal, kan jeg ikke se til mere, siger Nicolai Busch Bæhrenz.
Formand i Venstre Odenses, Casper Christiansen, har ikke ønsket at stille op til interview.
Han skriver i en besked til TV 2 Fyn, at "Johnny Killerup var et stort aktiv for Venstre såvel i 1993 som i dag, som ifølge ham selv var baseret på resultater i forretningsverden. Men både i 1993 og i dag har han braget igennem loftet ved ikke at respektere de medlemsdemokratiske beslutninger om valg af borgmesterkandidat. I en virksomhed såvel som i Venstre vil man aldrig kunne acceptere den form for illoyalitet, Johnny Killerup har udvist".
Dyk ned i rapporten
I rapporten, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet Viegand Maagøe, fremgår det også, at Fyn er et repræsentativt billede af Danmark. Det betyder, at samlet set har Fyn den samme CO2-udfordring som resten af landet.
Således kommer udledningen af C02 hovedsaligt fra energi- og transportsektoren, som hver er noteret for 37 procent af CO2-udledningen på Fyn. Landbruget tegner sig for 22 procent.
Dykker man ned i energisektoren fylder elektricitet 55 procent, mens vejtransport tegner sig for 74 procent af transportsektorens CO2-udledning.
Dyk selv ned i tallene ved at hente disse bilag: