Hvis du tror det er dem på den anden side af hækken, som presser udledningen af CO2 op, så tager du formentlig grueligt fejl. Så simpelt kan det nemlig ikke gøres op.
For mens de fynske kommuner, der har en stor andel af vedvarende energi kørende, kan noteres som dukse i det store fynske CO2-regnskab, så vender landsbrugs- og transportintense kommuner den tunge ende nedad.
Det kan konstateres forud for Klimafolkemødet i Middelfart. Klimafolkemødet åbnes torsdag og slutter lørdag.
I en rapport om det fynske klimaregnskab kan man se, hvor meget CO2 borgerne i den enkelte kommune er noteret for at udlede.
Duksene fra Odense og de andre
Her kan borgerne i Odense Kommune stå øverst på skamlen og pudse klima-glorien. Fyns største kommune har nemlig den laveste udledning per indbygger, men det kan blandt andet forklares med en lille andel landbrug, som skal fordeles på mange indbyggere.
Omvendt går det helt galt i klimafolkemødets værtskommune. Middelfart har nemlig sammen med Assens og Nyborg kommuner den største udledning af klimagasser per indbygger.
De meget lidt flatterende topplaceringer skal tilskrives store udledninger fra transport, som i denne forbindelse er den daglige trafik på blandt andet Fynske Motorvej E20.
Dyk ned i rapporten
I rapporten, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet Viegand Maagøe, fremgår det også, at Fyn er et repræsentativt billede af Danmark. Det betyder, at samlet set har Fyn den samme CO2-udfordring som resten af landet.
Således kommer udledningen af C02 hovedsaligt fra energi- og transportsektoren, som hver er noteret for 37 procent af CO2-udledningen på Fyn. Landbruget tegner sig for 22 procent.
Dykker man ned i energisektoren fylder elektricitet 55 procent, mens vejtransport tegner sig for 74 procent af transportsektorens CO2-udledning.
Dyk selv ned i tallene ved at hente disse bilag: