Middelfart-familie blandt landets rigeste: 621 millioner kroner i overskud i svært år
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selfinvest, der blandt andet ejer Bunker Holding, fik trods fald i oliepriserne og corona-mathed sit tredje-bedste resultat nogensinde. Omsætningen faldt dog til 66 milliarder kroner.
Familien Østergaard-Nielsen i Middelfart havde som mange andre fynboer, der driver virksomhed, et udfordrende corona-år.
Faldet i olie- og fragtpriser i kølvandet på coronaen påvirkede indtjeningen, men så er det jo meget godt alligevel at omsætte for 66 milliarder kroner og tjene 621 millioner kroner før skat.
Det viser regnskabsresultatet i koncernregnskabet for Selinvest, der blandt andet omfatter Bunker Holding, der er verdens største inden for salg af brændstof til skibe.
Bunker Holding udgør over 90 procent af koncernens omsætning.
Selv om tallene er imponerende, er omsætningen faldet med 11 milliarder kroner, mens indtjeningen i det foregående regnskabsår var på over en milliard kroner.
- Med tanke på den usikkerhed, vi så ind i ved regnskabsårets start, og hvor turbulent året har været, så er jeg stolt af de resultater, vi har opnået. Vi har formået at vækste og udbygge vores markedspositioner på trods af krisen, og vores medarbejdere verden over har leveret en fornem indsats i et mildest talt anderledes år, siger ejer og administrerende direktør Østergaard-Nielsen.
Bunker Holdings omsætning voksede med 10 procent og dermed tog man markedsandele fra konkurrenterne. Til gengæld faldt indtjeningen.
Hvor storebror i koncernen var udfordret, tog andre og mindre selskaber dog over.
Logistik- og shippingvirksomheden SDK FREJA mere end fordoblede indtjeningen, Unit IT fik en vækst på 25 procent på indtjeningen, og virksomheden Selected Car Group opnåede et resultat før skat på 12 millioner kroner svarende til en vækst på 43 procent.
Modsat trak Uni-Tankers indtjeningen ned. Omsætningen faldt med 3,4 procent i løbet af året til 1,2 milliarder kroner.
Det blev dog så rigeligt opvejet af fortjenesten i Østergaard-Nielsens holding og investeringsselskab, der tjente 202 millioner kroner på investeringer i 2020/2021.
Det svarer til et afkast på 16 procent.
- Vi har brugt det forgangne år til at tænke fremad og lægge en ny strategi for vores investeringsaktiviteter, hvor vi især har opjusteret investeringer i ejendomme og direkte i vækstvirksomheder. Netop afkastet fra direkte investeringer og fast ejendom er steget markant sammenlignet med sidste år, og vores nuværende portefølje er kendetegnet af stor robusthed. oplyser Mikkel Hammershøj, direktør i Selfinvest.
Dan-Bunkering øger overskuddet 30 procent i stormfuldt år
Den fynske virksomhed Dan-Bunkering er tiltalt i sag om salg af jetbrændstof, der endte i Syrien.
Middelfart-virksomheden Dan-Bunkering, der er tiltalt i en sag om brud på EU-sanktioner for at sælge brændstof til Syrien, har haft økonomisk fremgang det seneste år.
Virksomheden, der sælger brændstof og andre olieprodukter til skibe, kommer ud af det seneste regnskabsår med et overskud på 145 millioner kroner. Det er 28 procent højere end året før.
Det oplyser Dan-Bunkering i en pressemeddelelse.
Fremgangen skyldes blandt andet, at der solgt 7,2 procent mere brændstof end året før.
Administrerende direktør Claus Bulch Klausen betegner det seneste år som hidtil uset. Han glæder sig over, at der er fremgang trods corona.
- Til trods for at den globale efterspørgsel faldt, lykkedes det os alligevel at øge markedsandele - især i Asien, hvor vi oplevede en markant stigning i volumen i forhold til året før.
- Selv om shippingbranchen i nogle segmenter og regioner stadig kæmper, er vi overbeviste om, at når covid-19 løsner sit greb, vil vi se en forbedring i markedet, og efterspørgslen vil stige, siger han i pressemeddelelse.
Retssag venter
Dan-Bunkering har hovedkontor i Middelfart, men afdelinger rundt i verden.
Det gælder Shanghai, Kaliningrad, Singapore, Monaco, Houston, Beijing, Dubai, Stamford og Sydney.
I november sidste år tiltalte bagmandspolitiet (Søik) Dan-Bunkering i sagen om Syrien.
Tiltalen går på, at virksomheden over 33 omgange solgte 172.000 ton jetbrændstof til russiske selskaber, hvorefter brændstoffet blev leveret til Syrien. Handlerne skulle have haft en værdi af 647 millioner kroner.
Det vurderes at være i strid med EU's sanktioner. EU indførte i 2014 sanktioner mod Syrien med et "forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien".
Foruden Dan-Bunkering er holdingselskabet Bunker Holding og direktør Keld R. Demant tiltalt. Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf til direktøren.
Dan-Bunkering, Bunker Holding og Keld R. Demant har gentagne gange afvist at have handlet i strid med sanktionerne.
Retssagen starter 26. oktober ved Retten i Odense, hvor der er afsat 18 dage frem til 14. december.
Koncernen har i det forgange regnskabsår opkøbt flere selskaber i forskellige industrier, der styrker de eksisterende ben af forretningen.
- Vi har altid været klar til forandring og til at flytte virksomheden derhen, hvor den næste mulighed er. Samtidig kan vi planlægge og holde en konstant kurs uden at skulle bekymre os om midlertidige krusninger på overfladen. Det betyder, at vi lige nu foretager investeringer, der muligvis ikke genererer afkast næste år, men først om flere år, siger Torben Østergaard-Nielsen.
Forventningerne til det igangværende regnskabsår er, at indtjeningen vil ligge lidt over 2020/21 resultaterne.
Torben Østergard-Nielsen er en af landets rigeste forretningsmænd.
Han overdrog sidste år 66 procent af ejerskabet af Selfinvest til sine to døtre Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen.