21. jul. 2019 kl. 16:53

Niels' vægge revnede i tørken: Ingen hjælp fra ny regering

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

En tør sommer skabte sidste år problemer for flere fynske husejere, heriblandt Niels Jørgensen. Men nu melder den ny erhvervsminister ud, at det ikke bliver fra regeringen, at husejerne får hjælp.

Hundredevis af danskere blev sidste år ramt af tørkeskader i forbindelse med den varme sommer. En af dem var Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn.

Hans hus slog revner, fordi jorden under det blev så tør, at den sprækkede.

- Vi har jo store udgifter til at finde ud af, hvad vi skal gøre, men vi har ikke noget hjælp eller nogen rådgivning eller noget som helst, siger Niels Jørgensen til TV 2/Fyn.

Det vil koste omkring 150.000 kroner for Niels Jørgensen at udbedre skaderne.

“Jeg håber da, at man finder ud af noget, og så håber jeg, man også tænker lidt over os, der står i situationen nu. At man også husker dem, hvor det er sket-”

— Niels Jørgensen

- Vi står med rigtig store udgifter på vores huse, og vi står i en rigtig træls situation, hvor vi ikke rigtig er dækket af noget som helst, siger han

Forsikringen dækker ikke

Forsikringsselskaberne dækker ikke tørkeskaderne, da der ikke er tale om pludseligt opståede skader. Sidste år meldte Socialdemokratiet ud, at de gik ind for en kollektiv løsning.

Læs også: Fynsk tilbud: Nu kan du blive forsikret mod tørke
Gå tilbage Del
17. jun. 2019 kl. 11:30
Fyn

Fynsk tilbud: Nu kan du blive forsikret mod tørke

TV 2

Efter den rekordvarme sommer og langvarige tørke sidste år lancerer et fynsk forsikringsselskab nu et tilbud om særlig tørkeforsikring til husejere. 

Den varmeste sommer i mere end 100 år var hård for husejere over hele landet. Mange steder tørrede undergrunden ud, og det gav revner i huset. Derfor lancerer fynske GF Forsikring nu et nyt tilbud, der kan hjælpe husejere, hvis en lignende tørke igen rammer landet.

- Vi har fået en del henvendelser fra vores kunder, og hos GF Forsikring ønsker vi at hjælpe vores kunder lidt på vej i tilfælde af en ny tørke. Vi går forsigtigt til værks, og tørkedækningen er ikke en fuld erstatning, men et plaster på såret, siger Jesper Mortensen, der er administrerende direktør i GF Forsikring.

Sommeren sidste år var den varmeste og tørreste siden 1872,  og over hele landet havde husejere problemer med revner i deres huse. Men de ramte husejere kunne hverken få hjælp hos staten eller forsikringsselskaberne.

TV 2/FYN
Sommeren 2018 var den varmeste og tørreste sommer siden 1872

- Der var debat om staten og det offentlige skulle træde hjælpende til i lighed med skader i til fælde af en stormflod. Men vi kan jo se, at der indtil videre ikke er sket noget. Så derfor vil vi nu gerne give vores kunder en håndsrækning, hvis vi får en ny tørke, siger Jesper Mortensen.

Den nye tørkeforsikring hos GF Forsikring tilbyder en dækning på 150.000 kroner. Samtidig er der en selvrisiko på 20.000 kroner, men til gengæld kommer forsikringen kun til at koste 100 kroner om året. Om tørkeforsikringen vil blive udvidet de kommende år, ved direktøren endnu ikke.

- Vi ved jo ikke, om og hvornår vi får en sommer som i 2018. Men der er næppe tvivl om, at at vejrforhold kommer til at fylde meget mere de kommende år, og vi vil gerne hjælpe vores kunder, så de kan sove lidt mere trygt,  lyder det fra direktøren i GF Forsikring.

For at forsikringen kan blive udløst, skal DMI’s tørkeindeks i gennemsnit have været 9,0 (på en 10-punktsskala) i den kommune, hvor huset ligger, og samtidig skal tørken have varet i minimum 30 dage.

Kortet her viser, hvor der er mest ler i jorden og hvor risikoen for sætningsskader er størst. De grå områder har mest ler i jorden og har dermed størst risiko.

Men nu fastslår den nye erhvervsminister Simon Kollerup altså, at regeringen vil fokusere på, at husejere ikke i fremtiden skal komme til at stå i den situation. Man har altså ikke tænkt sig at komme de husejere, der allerede har fået skader, til undsætning.

- Vi har et fremadrettet fokus fra regeringens side. Derfor vil jeg, når vi kommer til efteråret, indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvad vi fremadrettet kan gøre for at sikre danskerne mod at komme til at stå i de her situationer, siger han til TV 2.

Afventer reparationer

Niels Jørgensen afventer, at man kan begynde at reparere på hans hus, men han ved ikke, hvor lang tid der går. Han håber, at partierne også vil tænke på de husejere, der allerede er ramt, når de skal drøfte tørkeskader.

- Jeg håber da, at man finder ud af noget, og så håber jeg, man også tænker lidt over os, der står i situationen nu. At man også husker dem, hvor det er sket, siger han.

Sommeren 2018 var den varmeste i over 100 år, og det gik hårdt ud over huse flere steder i landet. Som reaktion har det fynske forsikringsselskab GF Forsikring i år oprettet en tørkeforsikring, der dækker for op til 150.000 kroner, men med en selvrisiko på 20.000 kroner.

Læs også: Tørkeforsikringen kom et år for sent: Niels' hus revnede i varmen
Gå tilbage Del
17. jun. 2019 kl. 19:31

Tørkeforsikringen kom et år for sent: Niels' hus revnede i varmen

Morten Grundholm
Morten Grundholm
Morten Grundholm
/

Familien Jørgensen fra Asperup blev hårdt ramt under sidste års tørke. Deres hus slog simpelthen revner flere steder. Men for et år siden var der ikke noget, der hed tørkeforsikring.

Sommeren 2018 glemmer Niels Jørgensen og hans familien ikke lige med det samme. Det var nemlig den tørreste sommer herhjemme i over 100 år, og tørken fik huset i Asperup til at slå sprækker.

Faktisk vågnede familien af larmen, da væggen i soveværelset revnede mellem to små vinduer.

TV 2
Niels Jørgensen viser skaden i det gamle soveværelse, da TV 2 var på besøg i juli 2018.

Og knapt et år efter er revnerne der stadig. Både indenfor og udenfor.

- Vi står jo med noget, der er træls. Vi står jo med udfordringerne med at få vores hus lavet. Og vi står alene med det, fortæller Niels Jørgensen til TV 2/Fyn.

Niels Jørgensen fortæller, at det vil koste familien over 150.000 kroner at få lavet skaderne. En udgift, som familien selv må bøvle med.

Morten Grundholm
Familien Jørgensens hus med flere store sætningsskader.

Plaster på såret

Det er husejere som familien Jørgensen, som fynske GF Forsikring nu vil hjælpe ved at tilbyde en ny forsikring med tørkedækning til under 100 kroner om året. Men med en selvrisiko på 20.000 kroner.

- Vi har fået en del henvendelser fra vores kunder, og hos GF Forsikring ønsker vi at hjælpe vores kunder lidt på vej i tilfælde af en ny tørke. Vi går forsigtigt til værks, og tørkedækningen er ikke en fuld erstatning, men et plaster på såret, siger Jesper Mortensen, der er administrerende direktør i GF Forsikring.

Niels Jørgensen mener, at en tørkeforsikring med en dækning på 150.000 kroner er bedre end ingenting.

- Det er jo fint. Jeg synes bare, at det er en skam, at de ikke har dét med, der er sket. Vi står jo stadig med hele skaden selv. Men det er da fint, at de senere hen vil prøve at dække det.

Kunne I finde på at sige ja til en tørkeforsikring?

- Ja, det kunne vi da helt sikkert. Hvis det kan redde os for det her en anden gang, hvis det skulle ske for os igen.

Familien Jørgensen venter på, at jorden igen er stabiliseret, så de kan udbedre alle skaderne på huset.

- Og så skal vi jo have håndværkere til at udføre arbejdet, så det bliver i orden igen, fortæller Niels Jørgensen.

Morten Grundholm
Huset i Asperup er bygget på Lillebæltsler, der giver problemer, hvis det tørrer ud som under sommeren 2018.

Mange har ikke råd til at få huset lavet

Kent Steffensen, som er direktør i Uretek Fundering i Nørre Aaby, arbejder med at udbedre blandt andet tørkeskader, og han er positiv over for den nye tørkeforsikring.

- Det giver husejerne mulighed for at få dækket de revner og skader, der er opstået på grund af tørken.

Ifølge ham er der nemlig mange, som ikke får ordnet deres skader.

- Der er helt klart nogle, der ikke har haft økonomi til at udbedre skaderne og få lavet de nødvendige undersøgelser, siger Kent Steffensen.

Morten Grundholm
Endnu en stor revne i husmuren i Asperup.

For at forsikringen kan blive udløst, skal DMI’s tørkeindeks i gennemsnit have været 9,0 (på en 10-punktsskala) i den kommune, hvor huset ligger, og samtidig skal tørken have varet i minimum 30 dage.

Frygter du for den her sommer?

- Neeej, det kan man ikke sige, at jeg gør.

Niels Jørgensen trækker på svaret - men fortsætter så:

- For der kan næsten ikke ske mere, siger han og kigger rundt på revnerne i de gule murstensvægge.

Flere hundrede husejere blev sidste år ramt af tørkeskader, men der er ingen hjælp at hente fra politisk side.
17. dec. 2024 kl. 13:12
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tre personer idømt fængsel efter vanvittig manøvreStorebæltsbroen

LYT
Del
Link
kopieret!

Tre unge mænd fra Odense blev mandag idømt en fængselsstraf, efter de i sommeren 2022 udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Det fik ham til at få passageren på forsædet til at overtage rattet kortvarigt, mens han kravlede om på bagsædet. Passageren på bagsædet kravlede om på forsædet og overtog styringen af bilen - alt dette skete, mens bilen fortsatte med 110 kilometer i timen og slingrede kraftigt.

Nægtede skyld

Ifølge Frederik Bendixen, som førte sagen på vegne af Anklagemyndigheden i Fyns Politi, nægtede alle de tre tiltalte sig skyldig i vanvidskørsel.

Den oprindelige fører af bilen mente ikke, der var tale om netop vanvidskørsel, mens de to passagerer påstod, at de overtog styringen for at undgå en ulykke. Byttet var ifølge dem altså ikke aftalt.

Argumenterne købte domsmandsretten i Svendborg ikke og idømte alle tre 30 dages fængsel. To af dem får en ubetinget fængselsstraf, mens en får en betinget dom.

Mister kørekort

Føreren af bilen blev samtidig dømt for at være påvirket af narkotika under kørslen. Derfor mister han sit kørekort i tre år og seks måneder. De to passagerer blev frakendt retten til at køre bil i seks måneder hver.

- Vi kunne ikke konfiskere bilen i dette tilfælde, selvom det er kutyme i sager om vanvidskørsel. Årsagen var, at føreren ikke længere havde rådighed over bilen, da vi rejste tiltalen, siger Frederik Bendixen.

Stramningen af reglerne om vanvidskørsel, som tillader politiet at konfiskere en bil, blev indført i april 2021. Siden har politiet cirka konfiskeret 1000 biler om året, fremgår det af en statistik fra Rigspolitiet.

17. dec. 2024 kl. 12:46
Pressefotos.dk

Bil væltet om på siden efter uheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Tirsdag middag klokken 12.02 blev Fyns Politi kaldt ud til et færdselsuheld på Idrætsvej i Nørre Aaby.

Her er en bil tippet om på siden efter et soluheld. Det forklarer vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard til TV 2 Fyn.

Han fortæller videre, at politiet er på stedet, men at man endnu ikke kender årsagen til uheldet. Han kan dog slå fast, at der ikke er sket nogen personskade.

17. dec. 2024 kl. 11:57

Christoffer Lilleholt bekræfter jobskifte - det skal han nu

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er ikke meget nyt i det jobskifte, som Christoffer Lilleholts far - Lars Christian - kom til at afsløre i sidste uge, da sønnike annoncerede, at have ville forlade odenseansk politik.

For det er Energinet, der bliver Christoffer Lilleholts næste arbejdsgiver, når han 1. februar vender tilbage fra barsel. Det bekræfter han nu selv på sin Facebookside.

Heri fremgår det også, at han skal være Senior Manager for Fremskyndelse og Megaprojekter. Det indebærer ifølge ham selv, at han skal “fremme nogle af Danmarks mest ambitiøse energiinfrastrukturprojekter”.

Det gælder blandt andet “at få fremskyndet udviklingen af energiøerne i Nordsøen og på Bornholm, fremgår det af opslaget.

17. dec. 2024 kl. 11:18
Anton Kranf

Fyrværkerisalget er åbnet – men krudtsælger vil have strammere regler

LYT
Del
Link
kopieret!

Claus Oldenbjerg, indehaver af Krudttossen igennem 21 år, har åbnet op for årets fyrværkerisalg.

Salgsperioden løber fra 15. december til 31. december. Det til trods for at reglerne for fyrværkeri i år er blevet ændret. Nu må man nemlig kun skyde krudt af fra 31. december til og med 1. januar.

- Det er det eneste rigtige. Vi skal huske at tage hensyn til andre mennesker, for der er mange, der ikke køber krudt, siger indehaver Claus Oldenbjerg.

Samtidig så Krudttossen også gerne, at salgsperioden blev forkortet - også selvom det kan virke underligt, når han nu selv sælger fyrværkeri.

- 80 procent af omsætningen ligger de sidste tre dage, så der er ingen grund til at have åbent nu, siger han.

17. dec. 2024 kl. 10:29
Jim Lyngvild

Jim Lyngvild afslører nye slotsplaner med Lego-arving

LYT
Del
Link
kopieret!

Den fynske kunstner Jim Lyngvild har de seneste par år været kædet sammen med flere forskellige slotsprojekter med varierende succes.

Nu er det på tide med endnu et slotseventyr. Tirsdag kan han fortælle, at han sammen med LEGO-arving Thomas Kirk Kristiansen vil skabe et læringsrum for børn med unikke evner på Sostrup Slot på Djursland.

Det oplyser han på sin Facebookside.

Har ledt efter det rigtige sted

Læringstilbuddet kommer til at hedde Drakonheart, og skal efter planen åbnes i det kommende år, når vennerne Jim Lyngvild og Thomas Kirk Kristiansen overtager nøglerne 1. januar 2025.

- Thomas Kirk og mig har i længere tid snakket om, hvordan vi kunne gøre noget godt for de her særlige børn, og nu var muligheden der endelig i form af Sostrup Slot på Norddjurs, fortæller han til TV 2 Fyn.

Jim Lyngvild fortæller, at idéen til læringstilbuddet kommer som refleksion på sin egen vej gennem skolesystemet.

- Drakonheart er til for børn, som ikke trives i det almindelige skolesystem, grundet deres kreative og krøllede hjerner. Jeg var selv et af de børn, hvor to plus to ikke gav fire, men alt muligt andet, fordi min kreativitet og fantasi ikke var indrettet til den almindelige skole.

Det er langt fra første gang, at Jim Lyngvild forsøger at forvandle et slot. I efteråret 2023 forsøgte han at købe Harridslevgaard Slot på Fyn sammen med Trine Jepsen. Det køb gik dog i vasken.

Siden har han været involveret i et projekt på Dallund Slot på Nordfyn og Rosenholm Slot på Djursland.

Sexsygdomme spreder sig med lynets hast - udløser millionstøtte til klinikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Region Syddanmark tager nu konsekvensen af, at der de seneste år er sket en kraftig vækst i antallet af unge, der smittes med kønssygdomme som klamydia og gonorré.

Regionen har seks klinikker for seksuel sundhed, hvoraf to af dem findes i Odense. De har indtil nu været støttet af projektbevillinger, men mandag har Region Syddanmark besluttet at afsætte 2,7 millioner kroner til at gøre alle regionens klinikker permanente.

- Vi ved, at klinikkerne tiltrækker unge, som ikke ellers ville være gået til deres egen læge med de samme problemstillinger. Derfor er det så vigtigt, at vi har sådan et tilbud til de unge, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark Mette With Hagensen (S).

17. dec. 2024 kl. 9:03
TV 2 Vejret

Sådan bliver vejret juleaften

LYT
Del
Link
kopieret!

Juleaftensdag er nu at finde på TV 2 Vejrets syvdøgnsskema. Og hvis man håber på en hvid jul, ser det ikke ligefrem lovende ud.

De kommende dage er der således udsigt til lunt decembervejr med blæst og regn i perioder. Ikke ligefrem noget, der rimer på en hvid jul.

I weekenden op til jul kan det måske blive lidt køligere med regn- og sludbyge – måske en enkelt snebyger, men et decideret snevejr er der ikke udsigt til.

Selve juleaftensdag ser ud til at blive med gråvejr og lidt regn med fem til otte grader.

17. dec. 2024 kl. 8:12

Kulturministeriet deler millioner ud til kommuner - skal styrke børns læseglæde

LYT
Del
Link
kopieret!

Kulturministeriet har med egne ord tildelt en tidlig julegave på 22,8 millioner kroner, som skal styrke læseglæden hos børn og unge i 67 kommuner.

Lidt over 1,6 millioner kroner går til syv projekter i seks forskellige fynske kommuner. Af dem får Odense det største beløb på 750.000 kroner til at styrke læseglæden hos alle 3. klasser i kommunen.

Maike Rubenkamp, der er formand for de pædagogiske læringscentres forening i Østdanmark, kritiserer over for DR donationen for at have det forkerte fokus, da bøgerne ikke "hopper ud af reolerne af sig selv".

- Vi har brug for, at der kommer bemanding på skolebibliotekerne, så børnene møder nogle kvalificerede voksne, der kan hjælpe dem, siger hun.

Disse fynske kommuner får penge

Odense Kommune får 905.600 til to forskellige projekter.

Nyborg Kommune får 410.000 kroner.

Langeland Kommune får 103.500 kroner.

Assens Kommune får 98.000 kroner.

Ærø Kommune får 70.000 kroner.

Middelfart Kommune får 50.000 kroner.

17. dec. 2024 kl. 7:00
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Din julepakke kan gemme på uønsket skadedyr

LYT
Del
Link
kopieret!

Skadedyret skægkræ, der bliver fundet i flere danske boliger, på sygehuse og plejehjem, gemmer sig ofte i papemballage, fordi insekterne der finder både føde i form af cellulose og ly.

Derfor er der i juletiden med ekstra mange forsendelser af pakker også risiko for at få skægkræ med hjem, skriver Ingeniøren.

- Skægkræ er jo ikke et dansk dyr, men de kommer hertil via de globale transportsystemer.

- I og med at den globale transport bare øges i disse år, kommer der også flere og flere af dem i Danmark, siger Nikolaj Scharff, der er professor på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med speciale i insekter, til Ingeniøren.

Insektet skægkræ er en slægtning til sølvfisk.

17. dec. 2024 kl. 6:29
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bilkabule tog dramatisk drejning

LYT
Del
Link
kopieret!

Det udviklede sig noget dramatik mellem to personer ved et supermarked i den vestfynske by Ejby fredag eftermiddag, fremgår det af politiets døgnrapport.

Hvad der startede som en såkaldt bilkabule, der er en mindre bule i en bil, typisk opstået i forbindelse med parkering, endte med et slag på underlæben.

Det skete efter, at forurettede havde påtalt over for en person, at denne havde ramt forurettedes bildør, da personen åbnede sin egen bildør.

“Parker ordentligt smatso”

Da forurettede gik hen for at tilse skaderne på sin bil, rullede personen vinduet ned og råbte: "Du kan bare lære at parkere ordentlig din smatso".

Den form for tiltale ville forurettede ikke finde sig i, og bad den anden person om at tale ordentligt.

Af døgnrapporten fremgår det, at situationen herefter eskalerede udi vold, da personen slog ud efter den forurettede, der blev ramt på underlæben.

Efter lidt diskussion frem og tilbage slog personen ifølge døgnrapporten igen ud efter forurettede, der dog ikke blev ramt igen.

Umiddelbart herefter forlod personen stedet i sin bil.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her