Niels' vægge revnede i tørken: Ingen hjælp fra ny regering
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En tør sommer skabte sidste år problemer for flere fynske husejere, heriblandt Niels Jørgensen. Men nu melder den ny erhvervsminister ud, at det ikke bliver fra regeringen, at husejerne får hjælp.
Hundredevis af danskere blev sidste år ramt af tørkeskader i forbindelse med den varme sommer. En af dem var Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn.
Hans hus slog revner, fordi jorden under det blev så tør, at den sprækkede.
- Vi har jo store udgifter til at finde ud af, hvad vi skal gøre, men vi har ikke noget hjælp eller nogen rådgivning eller noget som helst, siger Niels Jørgensen til TV 2/Fyn.
Det vil koste omkring 150.000 kroner for Niels Jørgensen at udbedre skaderne.
- Vi står med rigtig store udgifter på vores huse, og vi står i en rigtig træls situation, hvor vi ikke rigtig er dækket af noget som helst, siger han
Forsikringen dækker ikke
Forsikringsselskaberne dækker ikke tørkeskaderne, da der ikke er tale om pludseligt opståede skader. Sidste år meldte Socialdemokratiet ud, at de gik ind for en kollektiv løsning.
Fynsk tilbud: Nu kan du blive forsikret mod tørke
Efter den rekordvarme sommer og langvarige tørke sidste år lancerer et fynsk forsikringsselskab nu et tilbud om særlig tørkeforsikring til husejere.
Den varmeste sommer i mere end 100 år var hård for husejere over hele landet. Mange steder tørrede undergrunden ud, og det gav revner i huset. Derfor lancerer fynske GF Forsikring nu et nyt tilbud, der kan hjælpe husejere, hvis en lignende tørke igen rammer landet.
- Vi har fået en del henvendelser fra vores kunder, og hos GF Forsikring ønsker vi at hjælpe vores kunder lidt på vej i tilfælde af en ny tørke. Vi går forsigtigt til værks, og tørkedækningen er ikke en fuld erstatning, men et plaster på såret, siger Jesper Mortensen, der er administrerende direktør i GF Forsikring.
Sommeren sidste år var den varmeste og tørreste siden 1872, og over hele landet havde husejere problemer med revner i deres huse. Men de ramte husejere kunne hverken få hjælp hos staten eller forsikringsselskaberne.
- Der var debat om staten og det offentlige skulle træde hjælpende til i lighed med skader i til fælde af en stormflod. Men vi kan jo se, at der indtil videre ikke er sket noget. Så derfor vil vi nu gerne give vores kunder en håndsrækning, hvis vi får en ny tørke, siger Jesper Mortensen.
Den nye tørkeforsikring hos GF Forsikring tilbyder en dækning på 150.000 kroner. Samtidig er der en selvrisiko på 20.000 kroner, men til gengæld kommer forsikringen kun til at koste 100 kroner om året. Om tørkeforsikringen vil blive udvidet de kommende år, ved direktøren endnu ikke.
- Vi ved jo ikke, om og hvornår vi får en sommer som i 2018. Men der er næppe tvivl om, at at vejrforhold kommer til at fylde meget mere de kommende år, og vi vil gerne hjælpe vores kunder, så de kan sove lidt mere trygt, lyder det fra direktøren i GF Forsikring.
For at forsikringen kan blive udløst, skal DMI’s tørkeindeks i gennemsnit have været 9,0 (på en 10-punktsskala) i den kommune, hvor huset ligger, og samtidig skal tørken have varet i minimum 30 dage.
Men nu fastslår den nye erhvervsminister Simon Kollerup altså, at regeringen vil fokusere på, at husejere ikke i fremtiden skal komme til at stå i den situation. Man har altså ikke tænkt sig at komme de husejere, der allerede har fået skader, til undsætning.
- Vi har et fremadrettet fokus fra regeringens side. Derfor vil jeg, når vi kommer til efteråret, indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvad vi fremadrettet kan gøre for at sikre danskerne mod at komme til at stå i de her situationer, siger han til TV 2.
Afventer reparationer
Niels Jørgensen afventer, at man kan begynde at reparere på hans hus, men han ved ikke, hvor lang tid der går. Han håber, at partierne også vil tænke på de husejere, der allerede er ramt, når de skal drøfte tørkeskader.
- Jeg håber da, at man finder ud af noget, og så håber jeg, man også tænker lidt over os, der står i situationen nu. At man også husker dem, hvor det er sket, siger han.
Sommeren 2018 var den varmeste i over 100 år, og det gik hårdt ud over huse flere steder i landet. Som reaktion har det fynske forsikringsselskab GF Forsikring i år oprettet en tørkeforsikring, der dækker for op til 150.000 kroner, men med en selvrisiko på 20.000 kroner.
Tørkeforsikringen kom et år for sent: Niels' hus revnede i varmen
Familien Jørgensen fra Asperup blev hårdt ramt under sidste års tørke. Deres hus slog simpelthen revner flere steder. Men for et år siden var der ikke noget, der hed tørkeforsikring.
Sommeren 2018 glemmer Niels Jørgensen og hans familien ikke lige med det samme. Det var nemlig den tørreste sommer herhjemme i over 100 år, og tørken fik huset i Asperup til at slå sprækker.
Faktisk vågnede familien af larmen, da væggen i soveværelset revnede mellem to små vinduer.
Og knapt et år efter er revnerne der stadig. Både indenfor og udenfor.
- Vi står jo med noget, der er træls. Vi står jo med udfordringerne med at få vores hus lavet. Og vi står alene med det, fortæller Niels Jørgensen til TV 2/Fyn.
Niels Jørgensen fortæller, at det vil koste familien over 150.000 kroner at få lavet skaderne. En udgift, som familien selv må bøvle med.
Plaster på såret
Det er husejere som familien Jørgensen, som fynske GF Forsikring nu vil hjælpe ved at tilbyde en ny forsikring med tørkedækning til under 100 kroner om året. Men med en selvrisiko på 20.000 kroner.
- Vi har fået en del henvendelser fra vores kunder, og hos GF Forsikring ønsker vi at hjælpe vores kunder lidt på vej i tilfælde af en ny tørke. Vi går forsigtigt til værks, og tørkedækningen er ikke en fuld erstatning, men et plaster på såret, siger Jesper Mortensen, der er administrerende direktør i GF Forsikring.
Niels Jørgensen mener, at en tørkeforsikring med en dækning på 150.000 kroner er bedre end ingenting.
- Det er jo fint. Jeg synes bare, at det er en skam, at de ikke har dét med, der er sket. Vi står jo stadig med hele skaden selv. Men det er da fint, at de senere hen vil prøve at dække det.
Kunne I finde på at sige ja til en tørkeforsikring?
- Ja, det kunne vi da helt sikkert. Hvis det kan redde os for det her en anden gang, hvis det skulle ske for os igen.
Familien Jørgensen venter på, at jorden igen er stabiliseret, så de kan udbedre alle skaderne på huset.
- Og så skal vi jo have håndværkere til at udføre arbejdet, så det bliver i orden igen, fortæller Niels Jørgensen.
Mange har ikke råd til at få huset lavet
Kent Steffensen, som er direktør i Uretek Fundering i Nørre Aaby, arbejder med at udbedre blandt andet tørkeskader, og han er positiv over for den nye tørkeforsikring.
- Det giver husejerne mulighed for at få dækket de revner og skader, der er opstået på grund af tørken.
Ifølge ham er der nemlig mange, som ikke får ordnet deres skader.
- Der er helt klart nogle, der ikke har haft økonomi til at udbedre skaderne og få lavet de nødvendige undersøgelser, siger Kent Steffensen.
For at forsikringen kan blive udløst, skal DMI’s tørkeindeks i gennemsnit have været 9,0 (på en 10-punktsskala) i den kommune, hvor huset ligger, og samtidig skal tørken have varet i minimum 30 dage.
Frygter du for den her sommer?
- Neeej, det kan man ikke sige, at jeg gør.
Niels Jørgensen trækker på svaret - men fortsætter så:
- For der kan næsten ikke ske mere, siger han og kigger rundt på revnerne i de gule murstensvægge.